perjantai 13. tammikuuta 2023

Arvostelu: M3GAN (2022)

M3GAN



Ohjaus: Gerard Johnstone
Pääosissa: Allison Williams, Violet McGraw, Amie Donald, Jenna Davis, Ronny Chieng, Jen Van Epps, Brian Jordan Alvarez, Lori Dungey, Stephane Garneau-Monten, Amy Usherwood, Jack Cassidy, Kira Josephson ja Arlo Green
Genre: kauhu, komedia
Kesto: 1 tunti 42 minuuttia
Ikäraja: 16

M3GAN on Gerard Johnstonen ohjaama uusi kauhuelokuva. Kauhuleffojen Saw (2004) ja Kirottu (The Conjuring - 2013) ohjaajana tunnettu James Wan kehitteli elokuvan tarinan yhdessä Akela Cooperin kanssa, joka työsti elokuvan käsikirjoituksen. Tuotannon oli tarkoitus käynnistyä jo vuonna 2018, mutta erinäisistä syistä se viivästyi ja kuvaukset alkoivat vasta kesäkuussa 2021. Nyt M3GAN saapuu Suomen elokuvateattereihin ja itse odotin elokuvan näkemistä aika ristiriitaisin tuntein. Kun elokuvasta ilmoitettiin, en innostunut ollenkaan ja ajattelin, että projekti oli heti tuomittu epäonnistumaan. Kuitenkin leffan ensi-illan lähestyessä, se alkoikin saamaan yllättävän positiivista palautetta niin katsojilta kuin kriitikoilta ja tuumin, että kenties elokuvalle täytyy sittenkin antaa reilu mahdollisuus. Menin lopulta uteliain mielin katsomaan M3GANia sen lehdistönäytökseen pari päivää ennen ensi-iltaa.

Huipputeknologisia leluja suunnitteleva Gemma saa yllättäen vastuulleen autokolarissa menehtyneen siskonsa tyttären, Cadyn. Piristääkseen tyttöä, Gemma päättää antaa tälle kehittelemänsä tekoälyrobotin, M3GANin, jonka tehtävänä on suojella Cadya harmeilta. M3GAN ottaa kuitenkin tehtävänsä liian vakavasti ja pian ihmisiä alkaa mysteerisesti kuolla.




Allison Williams näyttelee Gemmaa, erittäin älykästä tekoälykehittäjää, joka on päätynyt tekemään hassuja pörröisiä leluja lapsille. Samaan aikaan hän kuitenkin käyttää työpaikkansa resursseja luodakseen tekoälyä hyödyntävän robottitytön, Mallin 3 Generatiivisen Androidin, eli M3GANin. Violet McGraw taas esittää nuorta Cady-tyttöä, joka on joutunut todistamaan vanhempiensa kuoleman auto-onnettomuudessa ja joka sijoitetaan Gemman huoltajuuteen. Enemmän koneista kuin ihmisistä tietävä Gemma päättää kokeilla uutta huipputeknologista luomustaan, M3GANia, josta sureva siskontytär saisi itselleen ystävän. Kuten katsoja odottaa, tekoälyrobotti kokee pian kaiken uhkana lapselle ja niinpä ruumiita alkaa löytymään paikoista, joissa hahmot vierailevat. Williams ja McGraw suoriutuvat kelvollisesti rooleistaan, joskin kummatkin kompuroivat tulkitessaan hahmojensa surua alussa tapahtuvan perhetragedian takia. Elokuvan todellinen tähti onkin M3GAN, hieman Chucky-elokuvien (1988-2019) tappajanukkea ja Kirottu-universumin (The Conjuring - 2013-) Annabelle-nukkea muistuttava lelu, joka karmii heti ensikohtauksestaan lähtien. Näyttelijää, nukkea ja tietokonetehosteita hyödyntävä M3GAN on vakuuttavasti tehty luomus.
     Elokuvassa nähdään myös Jen Van Epps, Brian Jordan Alvarez ja Stephane Garneau-Monten Gemman työkavereina Tessinä, Colena ja Kurtina, Ronny Chieng heidän pomonaan Davidina, Lori Dungey naapuri Celiana, sekä Amy Usherwood terapeutti Lydiana. Sivunäyttelijät suoriutuvat ihan passelisti aika pahvisiksi jäävistä hahmoistaan. Chiengin esittämä pomohahmo ja Dungeyn näyttelemä kyttääjänaapuri ovat aikamoisia karikatyyrejä, joiden kuolemia katsoja alkaa pian toivomaan.




M3GAN ei tarinaltaan tarjoa mitään päätähuimaavaa. Sen sekoavan tekoälylelun tarina tuntuu tutulta, nähtiinhän vastaavaa muun muassa vuoden 2019 Child's Play -uudelleenfilmatisoinnissa. Elokuvasta syntyykin mielleyhtymiä moniin leffoihin, eikä käsikirjoituksessa erityisemmin keksitä mitään uutta tai mullistavaa. Homma on varsin peruskauraa ja tarina etenee aika yllätyksettömästi. Tutuntuntuinen elokuva hyötyykin paljon sen päällisin puolin mainiosta toteutuksesta. Elokuva pitää hillitysti hauskaa konseptinsa kanssa, eikä ota tappajanukkeideaa liian vakavasti. Miksikään puhtaaksi komediaksi leffa ei muutu, mutta tekijöillä on ajoittain ollut kieli poskessa ja pilke silmäkulmassa, ja hyvä niin.

Erityisen pelottavasta leffasta ei ole kyse, mutta onnistuu M3GAN ajoittain tarjoamaan ihan pätevää jännitystä. Leffalta kestää aika kauan siirtyä kauhuosastoonsa ja se kasvattaakin kierroksiaan oikeastaan vasta toisen puoliskonsa aikana. Loppuhuipennuksesta on saatu tarpeeksi tiivistunnelmainen. Alun perin filmin oli tarkoitus olla hurjempi ja verisempi, mutta kun elokuvan trailerissa nähty robottitanssi alkoi trendata TikTokissa, studio halusi, että leffasta leikattaisiin siistimpi versio teattereihin, jotta teinit pääsisivät katsomaan elokuvan. Elokuva onkin turhan kesy ja olenkin iloinen, että alkuperäinen rajumpi leikkausversio on näillä näkymin tulossa myöhemmin kotijulkaisuihin.




Leffan ohjauksesta vastaa Gerard Johnstone, joka oli M3GANia ennen tehnyt vain yhden elokuvan, pienelle huomiolle jääneen kauhukomedian Housebound (2014). Johnstone ei ota hommaansa liian tosissaan, muttei myöskään vie elokuvaa ihan niin camp-henkiseksi kuin voisi kenties jopa toivoa. Kauhuviihteen ohjaaja taitaa huomattavasti alkupään ihmisdraamaa paremmin. Akela Cooperin käsikirjoitus ei todellakaan lähde keksimään pyörää uudestaan, mutta sentään tekstissä on ihan hyvää sanomaa siitä, kuinka nykypäivän lapset ovat liian kiinni teknologiassa ja kuinka vanhemmat mieluummin sysäävät lapselleen erilaisia laitteita kuin olisivat heidän kanssa oikeasti menossa mukana. M3GAN on sujuvasti kuvattu ja valaistu, sekä ihan hyvin leikattu, joskin alkupuolisko kaipaisi pientä tiivistämistä, jotta elokuva pääsisi napakammin itse asiaan. Eri tekniikoin toteutettu M3GAN on tosiaan vakuuttava ilmestys ja muutenkin leffan lavasteet, asut, maskeeraukset ja tehosteet toimivat hyvin. Äänimaailma ei onneksi liikaa luota kovaäänisiin äkkisäikäytyksiin. Anthony Willisin säveltämät musiikit jäävät aika vaisuiksi, eivätkä nouse koskaan esille.

Yhteenveto: M3GAN on kelpo kauhuviihdettä, joka ei tarjoa oikeastaan mitään uutta, mutta joka kertoo tutuntuntuista tarinaansa tarpeeksi pätevästi ja mukaansatempaavasti. Elokuvalla kestää jonkin aikaa käynnistyä ja se nosteleekin kierroksiaan loppua kohti. Alun hieman kömpelösti esitetty surutyö väistyy vähitellen kauhun tieltä. Mukana on oivallisen jännittäviä hetkiä ja hienosti luotu M3GAN on onnistuneen karmiva tapaus. Elokuvaa ei kuitenkaan ole tehty vakavin mielin, vaan tekijöillä on ollut pilkettä silmäkulmassa. Puhdasverisestä kauhukomediasta ei ole kyse, mutta aavistuksen kevyempi ote lisää filmin viehätystä. Näyttelijät ovat kelvollisia rooleissaan ja teknisiltä ansioiltaan filmi on osaavasti toteutettu. Käsikirjoitus kierrättää tuttuja ideoita, mutta pitää sentään sisällään hyvää pohdintaa siitä, kuinka teknologia tulee nykyään vanhempien ja lasten väliin, ja mitä vaikutuksia sillä kärjistetysti voikaan olla, kun vanhempi sysää vastuitaan erilaisten laitteiden varaan. Jos siis kaipaat alkuvuoteen menevää kauhuhömppää, on M3GAN erittäin passeli valinta. Leffa on osoittautunut maailmalla isoksi hitiksi, joten eipä ihme, että jo nyt on tiedossa, että jatkoa on tulossa.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 11.1.2023
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja elokuvan juliste www.impawards.com
M3GAN, 2022, Universal Pictures, Blumhouse Productions, Atomic Monster, Divide/Conquer


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti