keskiviikko 26. huhtikuuta 2023

Arvostelu: Muumiot: Seikkailu ajan halki (Mummies - 2023)

MUUMIOT: SEIKKAILU AJAN HALKI

MUMMIES



Ohjaus: Juan Jesús García Galocha
Pääosissa: Joe Thomas, Eleanor Tomlinson, Santiago Winder, Hugh Bonneville, Celia Imrie, Sean Bean, Shakka, Dan Starkey ja Karina Pasian
Genre: animaatio, seikkailu, komedia
Kesto: 1 tunti 28 minuuttia
Ikäraja: 7

Mummies, eli suomalaisittain Muumiot: Seikkailu ajan halki on espanjalaisen Atresmedia Cinen ja Warner Bros. -studion yhteistyössä tehty animaatioelokuva. Studiot ryhtyivät suunnittelemaan animaatioseikkailua muumioista, joka kulki alun perin nimellä "Moomios". Sen oli tarkoitus ilmestyä jo vuonna 2021, mutta tuotanto koki muutoksia, kun sen haluttiin tavoittavan ulkomaalaiset markkinat paremmin, jolloin julkaisu viivästyi. Lopulta Muumiot: Seikkailu ajan halki saapui elokuvateattereihin tämän vuoden helmikuussa. Itse kiinnostuin leffasta, kun näin vuodenvaihteessa sen trailerin, mutta jätin sen katsomatta, sillä se saapui teattereihin vain suomeksi dubattuna. Kuitenkin kun elokuva julkaistiin jo pari kuukautta myöhemmin HBO Maxissa, huomasin ilokseni, että leffan voisi vihdoin katsoa alkuperäisellä englanninkielellä ja pistinkin vihdoin Muumiot: Seikkailun ajan halki pyörimään.

Kolme muumiota päätyvät seikkailuun Lontooseen, kun he löytävät portin tuonpuoleisesta takaisin elävien maailmaan, etsiessään arkeologi Sylvester Carnabyn varastamaa kuninkaallista sormusta.




Elokuva kertoo muinaisten egyptiläisten tuonpuoleisessa asuvista muumioista. On Thut (äänenä Joe Thomas), entinen kilpa-ajuri, joka tuhansienkin vuosien jälkeen antaa nimikirjoituksiaan innokkaiden faniensa papyruksiin ja on hänen innokas, bumerangiaan heittelevä pikkuveljensä Sekhem (Santiago Winder). Ja sitten on prinsessa Nefer (Eleanor Tomlinson), joka haaveilee laulamisesta, mutta jonka faaraoisä (Sean Bean) on määrännyt, että tämän pitää mennä naimisiin miehen kanssa ja nousta isänsä tilalle valtaistuimelle. Kun häihin tarkoitettu kuninkaallinen sormus varastetaan, Thut, Sekhem ja Nefer, unohtamatta Sekhemin koiramaista krokotiililemmikkiä, Krokoa, päätyvät seikkailulle, lähtiessään hakemaan sormusta takaisin. Hahmot toimivat passelisti ja Thutille ja Neferille on kirjoitettu pienet kehityskaaret elokuvan varrelle.
     Pahisosastoa edustaa elävien maailmasta saapuva arkeologi, lordi Sylvester Carnaby (Hugh Bonneville) ja tämän tohelot kätyrit Danny ja Dennys (kummankin äänenä Dan Starkey). Lordi Carnaby haluaa todistaa arvonsa äkäiselle, teknologiataidottomalle äidilleen (Celia Imrie), sekä nostaa Carnabyjen nimen uuteen nousuun, esittelemällä kaikkien aikojen historiallisen löydöksen. Hahmolle esitetään tarpeeksi hyvät motiivit ja lordi Carnaby ajaa kelvollisesti asiansa leffan roistona. Disney-leffoista matkitut Danny ja Dennys ovat sen sijaan aika ärsyttävät yritykset tuoda mukaan huumoria.




Muumiot: Seikkailu ajan halki -elokuvassa olisi potentiaalia erittäin mainioon koko perheen animaatioleffaan, mutta harmillisesti tekijät kulkevat kerta toisensa perään siitä, mistä aita on matalin, mikä johtaa aika keskinkertaiseen, mutta silti ihan viihdyttävään kertakäyttörainaan. Muumioiden seikkailu nappaa kivasti mukaansa ja vajaa puolentoista tunnin kesto kulkee vauhdilla - toisinaan jopa liian vauhdilla, eikä kaikesta irtoa niin paljon kuin voisi toivoa. Myös moni leffan esittelemä yksityiskohta jää hieman kummalliseksi. Muumiot yrittävät matkallaan varoa kirkkaita valoja, koska ne paljastavat muumioiden todellisen, kuolleen ulkomuodon. Tämä juttu muistetaan elokuvassa vain silloin, kun käsikirjoittajien täytyy käyttää sitä juonellisesti oleellisena. Muuten muumiot voivat talsia vaikka kirkkaassa auringonpaisteessa tai näyttämöllä spottivaloissa ilman ongelmaa.

Elokuvasta ei vauhtia puutu ja perheen pienemmille homma toimii takuulla paremmin kuin aikuisille, joskin vanhemmat voivat sujuvasti tuijottaa elokuvaa vieressä. Myös huumoripuoli iskee lapsikatsojiin paremmin ja aikuiset saattavat nopeasti tylsistyä moneen kertaa kierrätettyihin vitseihin. Kun hahmot törmäävät johonkin, jäävät he tietty raajoiltaan asentoon, joka mukailee stereotyyppisiä egyptiläismaalauksia. Lordi Carnebyn soittoääni äidilleen taas on Psyko-kauhuelokuvan (Psycho - 1960) suihkukohtauksen viiltävät nuotit. Siinäpä oikeastaan ovatkin ne kaksi vitsiä, joiden varaan elokuva rakentaa komediaosastonsa. Teemojensa puolesta elokuva yrittää aluksi jotain, etenkin tytöille prinsessa Neferin kautta, sillä tämä haluaa laatia oman suuntansa, eikä perustaa koko elämäänsä muiden miesten, joko isänsä tai pakotetun aviomiehen varaan. Harmillisesti elokuva ei kehtaa mennä tässä loppuun saakka, vaan vaihtaa vanhanaikaisempaa ja perinteikkäämpää vaihdetta päälle, Thutin ja Neferin välien lämmetessä seikkailun aikana. Elokuvalla olisi myös hyvä sauma oikeasti sanoa jotain haudanryöstelyistä ja esimerkiksi British Museumin hävyttömistä teoista, mutta jää silläkin saralla ponnettomaksi.




Visuaalisesti Muumiot: Seikkailu ajan halki on mainio tapaus. Sen animaatiojälki ei ole yhtä vaikuttavaa kuin vaikkapa Pixarilla, mutta värikästä, hassuilla hahmoilla ja hienoilla maisemilla varustettua elokuvaa on silti pääasiassa miellyttävää katsella. Välillä taustat kaipaisivat lisäyksityiskohtia, vaikkapa ihan taustalla kulkevien ihmisten muodossa, minkä lisäksi itseäni häiritsivät muutamat selkeät jatkuvuusongelmat kuvien välillä. Ymmärrän, että klaffivirheitä sattuu näytellyissä elokuvissa, mutta animaatiossa tekijät nimenomaan luovat aivan kaiken ruudulla nähtävän. Ja kun tietää, kuinka monta ihmistä tätäkin leffaa on ollut työstämässä, ei voi kuin pohtia, miten kukaan ei ole tokaissut, että "hei, tuon laatikon päältä puuttuu tässä kuvassa esineitä, jotka olivat näkyvissä äsken ja seuraavassa kuvassa"? Äänimaailma on hyvin rakennettu ja Fernando Velázquezin säveltämät musiikit säestävät seikkailua oivallisesti. Elokuvassa kuultavat laulut ovat sen sijaan aika unohdettavia ja geneerisiä pop-rallatuksia.

Yhteenveto: Muumiot: Seikkailu ajan halki on hyvistä lähtökohdistaan huolimatta aika keskinkertainen kertakäyttöanimaatio, jossa olisi potentiaalia paljon parempaan. Käsikirjoittajat menevät jatkuvasti siitä, mistä aita on matalin, joko käsitellessään teemoja kömpelösti tai rakentaessaan koko komediapuolen parin ylikäytetyn vitsin varaan. Seikkailu nappaa ihan kivasti mukaansa ja viihdyttää tarpeeksi passelisti, jotta puolitoistatuntisen rainan jaksaa tuijottaa loppuun asti. Lapsia elokuvan luulisi riemastuttavan. Animaatiojälki on pääasiassa mainiota, vaikka muutamat klaffivirheet pistävät silmään ja ajoittain taustat kaipaisivat hieman enemmän yksityiskohtia. Hahmot toimivat ja ääninäyttelijät hoitavat hommansa mallikkaasti. Muumiot: Seikkailun ajan halki katsoo ihan sujuvasti kerran, mutta eipä se oikeastaan jää mieleen ja tuskin sen pariin palaa enää uudelleen.

Lopputekstien jälkeen nähdään vielä lyhyt kohtaus.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 12.4.2023
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja elokuvan juliste www.impawards.com
Mummies, 2023, Warner Bros. Entertainment España, 4 Cats Pictures, Anangu Grup, Moomios Movie AIE, Atresmedia Cine, Movistar+, Televisió de Catalunya (TV3)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti