sunnuntai 23. huhtikuuta 2023

Arvostelu: Evil Dead Rise (2023)

EVIL DEAD RISE



Ohjaus: Lee Cronin
Pääosissa: Lily Sullivan, Alyssa Sutherland, Morgan Davies, Gabrielle Echols, Nell Fisher, Mirabai Pease, Richard Crouchley, Anna-Maree Thomas ja Jayden Daniels
Genre: kauhu
Kesto: 1 tunti 37 minuuttia
Ikäraja: 16

Sam Raimin kauhuelokuva Evil Dead - kauhun riivaamat (The Evil Dead - 1981) oli menestys, joka voitti niin genrefanien kuin kriitikoiden sydämet ja josta on muodostunut vuosien varrella yksi lajityypin isoimmista klassikoista. Jatko-osia Evil Dead II (1987) ja Pimeyden armeija (Army of Darkness - 1992) pidetään suuressa kulttisuosiossa, mutta uudelleenfilmatisointi Evil Dead (2013) sai ristiriitaisen vastaanoton. Televisiosarja Ash vs Evil Dead (2015-2018) käynnistyi suosittuna, mutta sen katsojaluvut laskivat kolmannella kaudella niin alhaisiksi, ettei sarjan tekoa enää haluttu jatkaa. Uutta Evil Dead -elokuvaa suunniteltiin pitkään ja ideoina olivat niin jatko-osa uudelleenfilmatisoinnille kuin jatko-osa Pimeyden armeijalle ja televisiosarjalle. Vuonna 2019 Raimi ilmoitti, että uusi elokuva olisi tekeillä ja hän itse valitsi ohjaajaksi ja käsikirjoittajaksi Lee Croninin. Kuvaukset käynnistyivät kesäkuussa 2021 ja alun perin elokuvan oli tarkoitus ilmestyä suoraan HBO Max -palveluun vuonna 2022, mutta Warner Bros. Pictures muutti suunnitelmia ja nyt Evil Dead Rise -nimen saanut elokuva on ilmestynyt elokuvateattereihin. Itse pidän paljon aiemmista Evil Dead -leffoista ja -sarjasta, ja kiinnostuinkin, kun varmistui, että uutta elokuvaa oltiin tekemässä. Kävinkin positiivisin mielin katsomassa Evil Dead Risen sen ennakkonäytöksessä päivää ennen ensi-iltaa.

Beth on tapaamassa siskoaan Ellietä, kun Ellien lapset löytävät kummallisen kirjan kerrostalon uumenista ja vapauttavat vahingossa sen kauhut.




Evil Dead Risen keskiössä ovat erilleen ajautuneet siskokset, kitarateknikkona erään bändin kanssa kiertävä Beth (Lily Sullivan) ja yksinhuoltajaksi jäänyt Ellie (Alyssa Sutherland), sekä Ellien lapset Danny (Morgan Davies), Bridget (Gabrielle Echols) ja Kassie (Nell Fisher), jotka suhtautuvat jokainen eri tavoin isänsä lähtöön. Hahmot ovat yllättävänkin oivallisia ja heidän selviytymisensä puolesta jännittää, kun lapset löytävät kerrostalonsa uumenista ihmislihalla päällystetyn ja verellä kirjoitetun kirjan, ja päästävät vahingossa vapaaksi sen sisältämät kauhut. Bethin ja Ellien rikkinäinen siskosuhde on hyvin rakennettu ja muksut ajavat toimivasti asiansa. Näyttelijäviisikko hoitaa tonttinsa oikein mainiosti. Kuten mainokset ovatkin jo paljastaneet, Ellie-äiti joutuu kirjan demoneiden riivaamaksi ja Sutherland irrotteleekin riemastuttavasti yhä vain sekopäisemmäksi muuttuvassa roolissaan.

Vielä neljän elokuvan ja kolme tuotantokautta kestäneen televisiosarjan jälkeen Evil Dead -franchise näyttää olevan voimissaan. Evil Dead Rise on erittäin hyvä lisäys jo neljä vuosikymmentä kestäneeseen kauhusarjaan, joka tuottaa takuulla riemua alkuperäisten kulttiklassikoiden faneille. Kun niin sanotusti paska osuu tuulettimeen ja Kuolleiden kirjan kauhut pääsevät valloilleen, muuttuu meno sellaiseksi anteeksipyytelemättömän ällöttäväksi verimätöksi, että paatuneemmallakin genreharrastajalla saattaa ottaa vatsanpohjasta. Ihan niin kuvottaviin raakuuksiin elokuva ei yllä kuin vuoden 2013 Evil Dead -uudelleenfilmatisointi, mutta lähellä käydään ja on kyllä ihme ja kumma, että elokuvalle on läimäisty alhainen K16-ikärajaleima. Verta roiskitaan litratolkulla, ihmisiä revitään riekaleiksi ja muutakin inhottavan oksettavaa pistetään ruudulle siihen tahtiin, että jossain kohtaa pohdin, kuinka karua settiä tänä päivänä vaaditaan K18-ikärajan saavuttamiseksi? Suomen lain mukaanhan Evil Dead Risea pääsisi nimittäin 13-vuotias katsomaan täysi-ikäisen seurassa.




Lukuun ottamatta tiivistunnelmaista, mutta samalla myös hieman irralliselta tuntuvaa prologia, Evil Dead Rise siirtää tapahtumapaikan syrjäiseltä kesämökiltä suurkaupungin kerrostaloon. Vaikka tällä syödään pois se avuttomuuden tunne, että lähimailtakaan ei voisi löytää apua, eikä kukaan luultavasti vahingossakaan eksyisi mökille, maisemanvaihdos tekee lopulta terää. Kerrostalomiljöö on oiva lokaatio näiden pahojen kuolleiden nousulle ja revittelylle. Elokuva rakentaa tehokkaasti ahdistavaa ilmapiiriä ja nostaa kierroksiaan kohtaus kohtaukselta. Sydän hakkaa lujempaa, kun meno muuttuu intensiivisemmäksi loppua kohti. Kaikessa kauhufania lämmittävässä verenpaljoudessaan finaali tuottaa kuitenkin pienoisen pettymyksen. Käytettyään napakan puolentoista tunnin keston aikana kaikki Evil Dead -kliseet, tekijät ryhtyvät lainailemaan muista kauhuklassikoista, kuten Hohdosta (The Shining - 1980) ja The Thing - "se" jostakin (The Thing - 1982), eikä lopputulos täysin istu Evil Dead -maailmaan.

Elokuvan on ohjannut ja käsikirjoittanut itselleni tuntematon Lee Cronin, joka oli tätä ennen tehnyt yhden ainoan täyspitkän leffan, The Hole in the Groundin (2019). Cronin hoitaa hommansa tässä niin mallikkaasti, että odotan mielenkiinnolla, mitä hän tekee seuraavaksi. Jäin kuitenkin hieman kaipaamaan vähän enemmän evildeadmaista hupsuttelua kauhun keskellä. Muutamaa mustan huumorin hetkeä lukuun ottamatta leffa on tehty lähes samalla ryppyotsaisuudella kuin uudelleenfilmatisointi. Evil Dead Rise on tekniseltä puoleltaan vaikuttava. Se on todella tyylikkäästi kuvattu, oli kyse sitten vinksahtaneista kuvakulmista, sähäköistä kamera-ajoista tai erinomaisista kuvasommitteluista. Valaisu on oivallista ja lavasteet hienot. Maskeeraustiimi ansaitsee kehut, sillä niin ällöttävän näköiset he riivatuista hahmoista tekevät, sekä saavat aikaan erittäin epämiellyttävän näköisiä vammoja, joita hahmoille aiheutuu. Erikoistehostepuolella luotetaan useasti käytännön efekteihin, mutta muutamia selviä digitehosteitakin mahtuu mukaan. Äänimaailma ei onneksi liikaa luota koviin äkkisäikäytyksiin, vaan rakentaa tunnelmaa yhdessä Stephen McKeonin musiikkien kera.




Yhteenveto: Evil Dead Rise on erittäin mainio lisäys yhä neljän vuosikymmenenkin jälkeen voimissaan olevaan kauhusarjaan. Vaikkei elokuva yllä ihan yhtä oksettaviin raakuuksiin kuin kymmenen vuoden takainen uudelleenfilmatisointi, löytyy siitä useita anteeksipyytelemättömän inhottavaa ja veristä hetkeä, jotka takuulla ilahduttavat lajityypin faneja. Elokuva rakentaa epämiellyttävää ilmapiiriä onnistuneesti ja kasvattaa jännitettä, sekä sekopäisyyttään kohtaus kohtaukselta. Puolentoista tunnin kesto on oivallisen napakka, vaikka siihenkin mahtuu ylimääräiseltä tuntuvaa, oli kyse sitten hieman irrallisesta prologista tai muista kauhuelokuvista lainailevista jutuista, jotka eivät tunnu Evil Deadilta. Näyttelijät ovat mainiot rooleissaan, etenkin riivattuna äitinä nähtävä Alyssa Sutherland. Visuaalisesti leffa on todella vakuuttava kameratyöskentelynsä, maskeerauksiensa ja efektiensä kanssa. Jos siis pidät aiemmista Evil Dead -elokuvista, suosittelen lämpimästi katsomaan myös Evil Dead Risen.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 21.4.2023
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja elokuvan juliste www.impawards.com
Evil Dead Rise, 2023, Warner Bros., New Line Cinema, Department of Post, Ghost House Pictures, Wild Atlantic Pictures


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti