torstai 9. joulukuuta 2021

Arvostelu: Pimeyden armeija (Army of Darkness - 1992)

PIMEYDEN ARMEIJA

ARMY OF DARKNESS



Ohjaus: Sam Raimi
Pääosissa: Bruce Campbell, Embeth Davidtz, Marcus Gilbert, Ian Abercrombie ja Richard Grove
Genre: kauhu, fantasia, komedia
Kesto: 1 tunti 21 minuuttia
Ikäraja: 16

Sam Raimin ohjaama ja Bruce Campbellin tähdittämä kauhuelokuva Evil Dead - kauhun riivaamat (The Evil Dead - 1981) nousi vuosien saatossa menestykseksi, mitä niin kauhufanit kuin kriitikot ovat rakastaneet. Pitkän prosessin jälkeen kaksikko sai tehtyä jatko-osan, Evil Dead II:n (1987), josta on edeltäjänsä tavoin muodostunut kauhun kulttiklassikko. Elokuva oli myös tarpeeksi menestynyt, jotta tuottaja Dino De Laurentiis oli valmis rahoittamaan kolmannen osan. Raimi työsti käsikirjoitusta pitkään ja päätyi jopa tekemään välissä synkän supersankarifilmi Darkmanin (1990). "Medieval Dead" -nimellä kuvaukset lähtivät käyntiin kesällä 1991 ja lopulta Pimeyden armeijaksi nimetty kolmas osa sai ensi-iltansa lokakuussa 1992. Elokuva tienasi tuplasti edelliseen osaan verrattuna ja se sai positiivisia arvioita kriitikoilta. Vuosien varrella myös tästä leffasta on muodostunut kulttiklassikko. Minä itse asiassa näin koko elokuvasarjasta ensimmäisenä juurikin Pimeyden armeijan joitain vuosia sitten. Katsoin leffan Netflixistä, tietämättä lainkaan, että kyseessä oli Evil Dead -sarjan kolmososa. Silloin en erityisemmin pitänyt elokuvasta, mutta kun olen myöhemmin katsonut kaksi ensimmäistä Evil Deadia, olen alkanut ymmärtämään tämänkin päälle. Kun päätin katsoa ja arvostella alkuperäisen Evil Dead - kauhun riivaamat sen 40-vuotisjuhlan kunniaksi, päätin samalla myös katsoa uudestaan Evil Dead II:n ja Pimeyden armeijan.

Imeydyttyään aikaportaalin läpi keskiajalle, Ash yrittää vimmaisesti keksiä pääsyä takaisin omaan aikaansa. Tarvittavaa loitsua varten hänen täytyy löytää Kuolleiden kirja, Necronomicon ja mikä tärkeintä, muistaa loitsu oikein, ettei hän vahingossa herätä pimeyden armeijaa.




Bruce Campbell nähdään kolmatta kertaa Ash Williamsin roolissa, jolla on ollut täysin sekopäinen viikonloppu. Ensin hän joutui painajaismaisten olentojen riivaamaksi mökillä ja menetti tyttöystävänsä (sekä myös kaverinsa ensimmäisen leffan mukaan), ja nyt hänet on viskattu keskiajalle, uusien vaikeuksien eteen. Ash vain haluaa kotiinsa ja hän on lopen kyllästynyt kaikenlaisiin demoniolentoihin. Niinpä Ash suurimmaksi osaksi puhuu töykeästi ja sarkastisesti muille, eikä anna kenenkään hyppiä hänen silmille. Campbell on jälleen loistavassa vedossa roolissa ja pääsee (tai joutuu) taas kerran tekemään ties mitä hullunkurista, sillä eivätpä Kuolleiden kirjan pirulaiset jätä häntä rauhaan 1300-luvullakaan.
     Elokuvassa nähdään myös Marcus Gilbert kuningas Arthurina, Richard Grove herttua Henry Punaisena, Ian Abercrombie viisaana tietäjänä, sekä Embeth Davidtz Sheilana, jolla on todella ristiriitaisia tunteita Ashia kohtaan. Sivunäyttelijät eivät tässäkään sarjan osassa vakuuta erityisemmin. He tekevät hommansa sujuvasti taustalla, antaen Campbellin loistaa parrasvaloissa.

Jälleen kerran Evil Dead -sarjassa tekijät haluavat jatkaa suoraan siitä, mihin edellinen osa päättyi, mutta eivät halua käyttää edellisen osan lopun materiaalia uudestaan. Niinpä Pimeyden armeija tarjoaa uuden version siitä, kun Ash putoaa aikaportaalin läpi keskiajalle. Siinä, missä Evil Dead II:n lopussa Ash tappaa lentävän olennon ja häntä ylistetään sankarina, tämän elokuvan alussa Ash vain vangitaan suoraan ja viedään orjaksi kuningas Arthurin linnaan. Jatkuvuusongelmat katsoo kuitenkin helposti sormien läpi ja vaikka Ashin uusi tupsahtaminen 1300-luvulle on aiemmin nähtyä tylsempi, leffa nappaa nopeasti mukaansa ja viihdyttää jälleen mainiosti läpi vajaan puolentoista tunnin kestonsa. Meno on tuttuun tapaan aivan päätöntä, eikä mielikuvituksellisuudella ole vieläkään rajoja - tämän mahdollistaa myös huomattavasti edellisiä osia isompi budjetti.




Siirto keskiajalle tarkoittaa tietenkin sitä, että kahdelle edelliselle elokuvalle tuttu mökkiympäristö on poissa. Pimeyden armeija onkin hyvin erilainen leffa kuin edeltäjänsä ja se panostaa enemmän fantasiaan kuin puhtaaseen kauhuun. Toki kauhuelementtejä on mukana ja itse pimeyden armeija on erittäin karmiva ilmestys (tiettyine huvittavuuksineenkin). Tietty visvainen kuvottavuus ja yliampuva raakuuksilla mässäily on poissa, mutta silti tämä onnistuu tuntumaan täysin loogiselta jatkumolta Evil Deadeille. Ei se yhtä hyvä elokuva ole, mutta se on oikein mainio joka tapauksessa. Kiero huumori on tallella, eikä aika käy pitkäksi leffaa katsoessa. Varsinkin kohtaus, missä Ashin sisältä syntyy hänen paha kaksoisolentonsa, Bad-Ash, on riemastuttavaa sekoilua vanhaan tyyliin. Loppuhuipennus paisuu jopa yllättävänkin suuriin mittoihin, aikamoiseksi sotatantereeksi. Valitettavasti itse lopetus jättää kuitenkin toivomisen varaa... jos siis katsoo studion määräämän teatteriversion lopun. Alun perin lopetuksen oli tarkoitus olla jotain ihan muuta, mutta valitettavasti Raimi ei saanut tahtoaan läpi. Tämä vaihtoehtoinen loppu on huomattavasti parempi ja avaa mahdollisuuden kiehtovalle tarinalle Evil Dead 4:ssä... mitä emme tosin välttämättä koskaan näe.

Vielä isomman budjetinkin kanssa Sam Raimi on päättänyt tehdä, mitä huvittaa (jos lopetusta ei lasketa mukaan) ja pitää jälleen runsaasti hauskaa filmin parissa. Tunnelma on oivallisesti rakennettu ja kevyempi meno ei vieläkään tarkoita, etteikö myös oikeaa jännitettä löytyisi. Kuvaus on tyylikästä ja edellisestä osista tuttuja nopeatempoisia kamera-ajoja kohti saalista nähdään yhä. Lavasteet ovat taidokkaasti toteutetut ja pimeyden armeija on upeasti luotu nukkejen ja stop motion -animaation kautta. Armeijan johtajan maskeeraukset ovat todella hienot, vaikkakin myös aidosti ällöttävät. Jotkut efektit ovat parhaat päivänsä nähneet, mutta pääasiassa elokuvan visuaalisuudet vaikuttavat edelleen. Äänimaailmasta löytyvät omat kömpelöt hetkensä, mutta Joseph LoDucan fantasiaseikkailua, kauhutunnelmia ja slapstick-komediaa yhdistelevät musiikit paikkaavat joidenkin ääniefektien aukkoja.




Yhteenveto: Pimeyden armeija on varsin mainiota jatkumoa Evil Dead -elokuville, vaikka onkin lähes totaalisen erilainen elokuva kuin edeltäjänsä. Mökkimaisema ja demoneiden riivaamat kaverit saavat kyytiä keskiaikaisten linnojen ja luuranko-armeijoiden ottaessa niiden paikan. Uusi tapahtumapaikka ja -aika ovat saaneet Sam Raimin luovuuden kukkimaan täysin uusin tavoin ja edellisistä osista tuttu sekopäinen mielikuvituksellisuus pysyy yllä. Hullunkurisuutta löytyy vähän väliä ja leffa onkin tehty visusti kieli poskessa. Jännittävyyttäkin on ilmassa, etenkin pimeyden armeijan johtajan astellessa kuvaan. Bruce Campbell on aina yhtä riemastuttava Ashin roolissa, vaikka hahmo onkin jo täysin kyllästynyt kokemuksiinsa. Elokuvan tekninen toteutus on niin tyylikäs kuin hilpeä. On sääli, että Raimi pakotettiin muuttamaan leffan lopetus, sillä alkuperäinen finaali olisi jättänyt auki mahdollisuuden todella kiehtovaan neljänteen elokuvaan. Noh, jatkoahan homma lopulta sai useassakin muodossa... Ensi vuonna käsittelyyn pääsevät nimittäin uudelleenfilmatisointi Evil Dead (2013), televisiosarja Ash vs Evil Dead (2015-2018) ja tuleva HBO Max -elokuva Evil Dead Rise (2022)!




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 16.8.2020
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja elokuvan juliste www.imdb.com
Army of Darkness, 1992, Universal Pictures, Renaissance Pictures, Dino De Laurentiis Company


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti