maanantai 15. marraskuuta 2021

Arvostelu: Evil Dead II (1987)

EVIL DEAD IIOhjaus: Sam Raimi
Pääosissa: Bruce Campbell, Sarah Berry, Dan Hicks, Kassie Wesley, Richard Domeier ja Denise Bixler
Genre: kauhu, komedia
Kesto: 1 tunti 24 minuuttia
Ikäraja: 16

"Groovy."

Sam Raimin ohjaama ja Bruce Campbellin tähdittämä Evil Dead - kauhun riivaamat (The Evil Dead - 1981) nousi vähitellen menestykseksi, mitä niin kriitikot kuin kauhufanit rakastivat, joten jatkoa oli tietysti luvassa. Jo ensimmäisen osan teon aikana Raimi ja kumppanit heittelivät ideoita jatko-osaa varten. Sheldon Lettichin kanssa Raimi työsti tarinan jatko-osalle ja yritti saada jonkin isomman studion kiinnostumaan leffasta. Esimerkiksi Universalin ja 20th Century Foxin kieltäydyttyä Raimi päätti siirtyä muihin projekteihin ja teki rikoskomedian Konnajengi (Crime Wave - 1985). Se ei kuitenkaan miellyttänyt kriitikoita, eikä menestynyt kummoisesti. Raimi palasi suunnittelemaan Evil Deadin jatko-osaa, mutta jälleen hänelle tuotti vaikeuksia saada ketään kiinnostumaan sen teosta. Kauhun kirjailijalegenda Stephen King sai kuulla siitä, että Raimi yritti tehdä jatkoleffaa heikoin tuloksin ja koska King oli ylistänyt alkuperäistä Evil Deadia maasta taivaisiin, hän päätti auttaa Raimia jatko-osan kanssa. King sai tuottaja Dino De Laurentiisin tarttumaan projektiin. Kuvaukset saatiin lopulta aloitettua ja Evil Dead II (joskus myös lisänimellä "Dead by Dawn") ilmestyi maaliskuussa 1987. Elokuvan raakuuden vuoksi sen esittämisessä koitui ongelmia ja leffalla kesti kauan nousta hitiksi. Kriitikot kehuivat leffaa kovasti ja nykyään se on saanut kulttiklassikon aseman kauhugenressä. Itse näin elokuvan vasta pari vuotta sitten, kun olin katsonut alkuperäisen Evil Dead - kauhun riivaamat -elokuvan. Leffan erilainen tunnelma ei kuitenkaan silloin iskenyt lainkaan, enkä pitänyt Evil Dead II:sta. Kun katsoin ja arvostelin alkuperäisen leffan sen 40-vuotisjuhlan kunniaksi, päätin antaa Evil Dead II:lle uuden mahdollisuuden.

Ash-parka on edelleen pahojen voimien riepoteltavana syrjäisellä mökillä, kun paikalle saapuu mökin alkuperäisten omistajien tytär, joka yrittää auttaa Ashia pysäyttämään paholaisten hyökkäyksen.
Jos alkuperäistä Evil Deadia katsoessa tuntui siltä, että Bruce Campbellin näyttelemä Ash joutui aikamoisen höykytyksen kohteeksi, ei se ollut mitään verrattuna siihen sekopäisyyteen, mitä hän joutuu tässä leffassa kokemaan. Campbell pistääkin itsensä toistamiseen likoon niin täysillä kuin vain voi, paiskoen itseään eri puolille mökkiä. Hänet myös peitetään ties millä mönjällä vähän väliä. Kokemus ei ole millään voinut olla erityisen mukava, mutta Campbellin työtä ei voi kuin ihailla. Parhaiten hän vakuuttaa, kun Ashin oikea käsi joutuu riivatuksi ja Ash joutuu taistelemaan oman kätensä kanssa. Aikamoista!
     Muita hahmoja elokuvassa ovat Annie (Sarah Berry), jonka professori-isä alun perin vapautti kauhut Kuolleiden kirjasta mökillään, sekä tämän kanssa liikkuvat Ed (Richard Domeier) ja pariskunta Jake (Dan Hicks) ja Bobby Joe (Kassie Wesley). Nämä hahmot eivät tee kummoista vaikutusta ja Campbellkin joutuu hillitsemään menoaan, kun muut saapuvat kuvioihin.

Evil Dead II:n aloitus saa ensikertalaiskatsojan helposti hämilleen siitä, että mikä ihme tämä elokuva oikein on olevinaan. Elokuva lähtee käyntiin siitä, kun Ash matkaa tyttöystävänsä Lindan (näyttelijä vaihdettu Denise Bixleriin) kanssa mökille, muttei vaikuta tietävän, mikä siellä odottaa. Jo tämä pistää katsojan pohtimaan, että onko tämä jatko-osa, vai näkeekö Ash unta, vai onko tämä osa demonien piinausta? Sitten käykin selväksi, että alku onkin nopea kertaus ensimmäisen osan tapahtumista, mutta sekin pistää kummastelemaan, missä muut kaverukset ovat? Ja miksi Kuolleiden kirja on edelleen täysin kunnossa, vaikka Ash poltti sen viime leffan lopussa? Lakisyistä Sam Raimi ei voinut käyttää kuvamateriaalia ensimmäisestä osasta, joten hänen täytyi kuvata se uudestaan leffan alkua varten. Säästösyistä tähän toisintoon on tarkoituksella tehty aukkoja, minkä vuoksi elokuvan ensimmäiset kymmenen minuuttia ovat lähinnä hämmentävät. Onko tämä jatko-osa lainkaan, vai pikakelauksella toimiva uudelleenfilmatisointi? Onneksi ensimmäisen kymmenen minuutin jälkeen päästään vihdoin jatkamaan siitä, mihin alkuperäinen Evil Dead päättyi ja pian kömpelö aloitus unohtuu, kun sekopäinen hulluttelu starttaa.
Pidin Evil Dead II:sta nyt huomattavasti enemmän kuin viimeksi, mutta hoksasin kyllä myös, miksei elokuva aiemmin uponnut. Sen lisäksi, että alun yritys toistaa ensimmäisen elokuvan tapahtumat on surkuhupaisa, on leffa hengeltään hyvin erilainen kuin edellinen osa. Vaikka ensimmäisessä Evil Deadissa oli huumoria, oli se silti enemmän kauhuelokuva. Evil Dead II työntää kauhun syrjään ja se on enemmänkin camp-henkinen slapstick-huumorilla varustettu sekoilu, mikä väärässä mielentilassa lähinnä ärsyttää mekastuksellaan. Nyt katsoin leffan keskellä yötä niin, että olin sopivassa määrin väsynyt, jolloin ylienerginen ja yliampuva hulluus viihdytti erittäin hyvin. Vaikka leffa on tehty isommalla rahalla, paremmilla laitteilla ja kuuden vuoden jälkeen selkeämmällä ammattitaidolla, elokuvasta löytyy samaa tekemisen meininkiä ja riemua kuin ensimmäisestäkin osasta. Nupit on väännetty visusti kaakkoon ja leffa vain painelee menemään, pistäen niin Ashin kuin katsojatkin aikamoiseen kyytiin.

Vaikka tämäkin leffa tapahtuu lähes sataprosenttisesti samassa mökissä kuin edellinenkin elokuva, Evil Dead II onnistuu pitämään menon kaiken aikaa raikkaana. Tuttuja juttuja löytyy, mutta sekaan heitellään jatkuvasti jotain uutta, millä pahat voimat yrittävät musertaa Ashin ja muut. Näiden pahojen voimien ja Kuolleiden kirjan mytologiaa syvennetään hieman enemmän kuin ensimmäisessä osassa. Siinä, missä ensimmäinen osa lähinnä vain jätti loppunsa katsojan tulkinnan varaan, että kuinka Ashille käy, tämän elokuva loppu pohjustaa kolmatta osaa, Pimeyden armeijaa (Army of Darkness - 1992) oikein tosissaan.
Sam Raimi vie tunnelmaa paljon kevyempään suuntaan, mutta pitää silti tietyn Evil Dead -hengen läsnä kaiken aikaa. Pelottava leffa ei ole, mutta eipä Raimi ole tainnut sitä sellaiseksi edes tarkoittaa. Kuvauksesta löytyy tuttua vinksahtaneisuutta viime elokuvasta ja kameraa sommitellaan jälleen hauskoin tavoin. Jo ensimmäisessä osassa nähtiin vauhdikkaita kamera-ajoja läpi metsän, mutta tämän leffan alussa on uskomattoman upea kamera-ajo läpi mökin, mikä menee seinien sisällekin, pahan hengen jahdatessa Ashia. Teknisestä puolesta näkee, että rahaa on ollut käytössä enemmän kuin viimeksi. Tehosteet ovat monin tavoin parempia, vaikka osa efekteistä onkin jo nähnyt parhaat päivänsä. Äänimaailma on oivallisesti luotu ja Joseph LoDucan säveltämät musiikit lisäävät tunnelmaa.

Yhteenveto: Evil Dead II on erittäin mainio jatko-osa(n tapainen), joka vääntää nupit vielä isommin kaakkoon ja antaa palaa täysillä. Kyyti on pähkähullun sekopäinen ja intensiivinen, mikä voi väärässä mielentilassa näyttäytyä ärsyttävänä hektisyytenä. Oikeassa mielentilassa leffan kummalliseen tykitykseen hyppää täysillä mukaan. Elokuva yllättää kerta toisensa perään sillä, kuinka oudoksi se voikaan mennä ja filmistä oikein huokuu, kuinka hauskaa tekijöillä on ollut. Bruce Campbell hyppää roolinsa vietäväksi ja riepoteltavaksi ihailtavalla antaumuksella ja Sam Raimi pitää lystiä kameran takana. Kauhua kaipaaville voi tulla pettymyksenä, ettei elokuva ole erityisen pelottava. Alku voi myös olla varsin hämmentävä, mutta kun näistä erikoisuuksista pääsee yli, tiedossa on varsinainen hupiajelu, joka hakee vertaistaan.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 23.6.2020
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja elokuvan juliste www.imdb.com
Evil Dead II, 1987, Renaissance Pictures, De Laurentiis Entertainment Group


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti