perjantai 15. lokakuuta 2021

Arvostelu: Evil Dead - kauhun riivaamat (The Evil Dead - 1981)

THE EVIL DEAD



Ohjaus: Sam Raimi
Pääosissa: Bruce Campbell, Ellen Sandweiss, Betsy Baker, Hal Delrich ja Sarah York
Genre: kauhu
Kesto: 1 tunti 25 minuuttia
Ikäraja: 18

The Evil Dead, eli suomalaisittain Evil Dead - kauhun riivaamat on Sam Raimin ohjaama ja Bruce Campbellin tähdittämä kauhuelokuva. Raimi ja Campbell olivat olleet ystäviä lapsesta asti ja he olivat tehneet useita lyhytelokuvia yhdessä. Tehtyään collegessa filmin It's Murder! (1977), he alkoivat suunnittelemaan kauhuleffan tekoa. Todistaakseen taitonsa, he tekivät lyhytleffan Within the Woods (1978), mikä toimi prototyyppinä täyspitkälle elokuvalle. Esittämällä sitä oikeille tahoille, Raimi ja Campbell saivat kerättyä tarvittavan summan leffan tekoon. Työryhmään he kasasivat paljon tuttujaan ja päättivät hyödyntää mahdollisimman paljon asioita, mitkä eivät kustantaisi heille melkein mitään. Kuvauksissa sattui ja tapahtui ongelmia ja haavereita, mutta lopulta elokuva saatiin valmiiksi ja Evil Dead - kauhun riivaamat sai maailmanensi-iltansa 15. lokakuuta 1981 - tasan 40 vuotta sitten! Elokuva oli budjettiinsa verrattuna valtava hitti ja kriitikotkin ihastuivat leffaan. Nykyään kyseessä on yksi kauhugenren merkkiteoksista. Itse näin Evil Dead - kauhun riivaamat ensimmäistä kertaa vasta muutama vuosi sitten ja pidin leffasta kovasti. Nyt kun huomasin elokuvan täyttävän 40 vuotta, päätin katsoa sen uudestaan ja arvostella sen juhlan kunniaksi.

Viisi kaveria matkustavat lomailemaan ränsistyneellä mökillä keskellä metsää. Mökistä he löytävät mystisen Kuolleiden kirjan, minkä tutkiminen herättää metsässä jotain pahaa...




Mökille lähtevät kaverukset ovat Campbellin näyttelemä Ash, hänen tyttöystävänsä Linda (Betsy Baker), Ashin sisko Cheryl (Ellen Sandweiss), sekä pariskunta Shelly (Sarah York) ja Scott (Hal Delrich). Lukuun ottamatta hahmojen suhteita toisiinsa, heistä ei sen kummemmin paljasteta mitään. Hahmojen persoonat korostuvat lähinnä siitä, kuinka he reagoivat, kun kauheudet alkavat. Näyttelijöistä huokuu amatöörimäisyys, mutta jokainen viisikosta onnistuu vakuuttamaan ainakin kerran leffan aikana. Parasta työtä tekee tietty Bruce Campbell, joka hyppää niin voimakkaasti menoon mukaan, ettei voi muuta kuin ihailla hänen omistautumistaan projektille.

Evil Deadin hienous ei todellakaan synny näyttelijäsuorituksista, joista löytyy kyllä omat onnistumisensa, mutta joista yksikään ei ole mitään Oscar-tasoista työtä. Tarina on erittäin yksinkertainen, eikä leffassa heittäydytä erityisen syvälliseksi koskaan. Hahmot menevät mökille ja hyvin pian alkaa tapahtua. Loppuleffa käytetäänkin hahmojen lähes keskeytymättömään piinaamiseen. Ei, Evil Deadin hienous syntyy puhtaasta elokuvan tekemisen riemusta ja vimmasta, mikä oikein huokuu läpi leffan. Vaikka näyttelijät ja tekijät enemmän tai vähemmän inhosivat työprosessia kurjien olosuhteiden takia, kaikki ovat täysillä menossa mukana ja pistävät itsensä likoon. Elokuva itsessään on sellaista menoa, että huh huh! Kun kaverukset alussa herättävät jotain pahaa pelottelemaan heitä, meininki käy yhä vain hullunkurisemmaksi ja painajaismaisemmaksi. Elokuva muistuttaakin usein painajaista, mikä käy kaiken aikaa isommilla kierroksilla ja samanaikaisesti sekä kiehtoo että pelottaa sekopäisyydellään.




Lisäksi Evil Dead - kauhun riivaamat on mitä täydellisin osoitus siitä, kuinka paljon voikaan saada aikaiseksi todella vähällä. Elokuvassa paistaa kaikessa läpi, kuinka mitättömällä budjetilla se on pistetty kasaan. Se on kuitenkin iso osa leffan suurta viehätystä. Campbell ja etenkin Sam Raimi osoittavat nerokkuuttaan pitkin elokuvaa, hyödyntämällä ties minkälaisia kikkailuja ja keksimällä ties mitä pähkähulluja ideoita, mitkä vain voimistuvat loppua kohti. Niin hahmot kuin katsojat saavat todella minimaalisia hengähdystaukoja ja muuten elokuva on aikamoista höykytystä. Tunnelma on erinomaisesti rakennettu. Leffa onnistuu poukkoilemaan kauhun ja synkän komedian välillä tyylikkäästi. Elokuvassa on sellaista kunnon tekemisen meininkiä täysin eri tavalla kuin monissa muissa filmeissä ja sen innovatiivisuus saa katsojan innostumaan päästämään omankin luovuutensa valloilleen. Aika moni kauhutekijä on selvästi tuntenut samoin. Tuskinpa Raimilla ja kumppaneilla kävi lainkaan mielessä, kuinka paljon he tulevatkaan vaikuttamaan lajityyppiin leffallaan.

Teknisestä toteutuksesta huomaa, että työryhmällä ei ollut varaa uusimmista uusiin vempaimiin, mutta eipä tuo haittaa. Osa kuvista on epätarkkoja, mutta senkin voi katsoa sormien läpi, sillä kameratyöskentely on muuten niin taitavaa. Kameraa liikutellaan kekseliäin ja elokuvalle sopivasti sekopäisin tavoin, minkä lisäksi kamera on usein sommiteltu todella vinksahtaneesti, mikä vain lisää tyylikkyyttä. Valaisu ja inhottavat lavasteet tuovat oman lisänsä visuaalisuuteen. Maskeeraajat ovat saaneet aikaiseksi todella kuvottaviakin näkyjä. Demonien valtaamien hahmojen silmät toteutettiin todella epämiellyttävillä linsseillä ja pelkästään elokuvaa katsoessa voi tuntea näyttelijöiden tuskan. Tekoverta ei säästellä, vaan sillä roiskitaan yhä vain enemmän leffan kulkiessa eteenpäin. Veren lisäksi näyttelijät joutuvat kaikenlaisen muunkin saastan peittoon. Osa efekteistä toimii yhä tänäkin päivänä, mutta esimerkiksi lopussa hyödynnetty stop motion -animaatio näki parhaat päivänsä aikoja sitten, hieman laimentaen huipennuksen tehokkuutta. Leikkauksessa turhat on karsittu pois ja vajaan puolentoista tunnin kesto on täyttä asiaa. Äänimaailma on hienosti luotu ja niin musiikit kuin ääniefektit lisäävät kasvavaa hulluutta.




Yhteenveto: Evil Dead - kauhun riivaamat on mahtavan sekopäinen kauhuelokuva ja ehta lajityyppinsä merkkiteos. Siitä suorastaan huokuu elokuvanteon into ja riemu, mikä tarttuu väkisinkin katsojaan ja imaisee mukaan varsinaiseen elämykseen. Sam Raimin ohjaus on hengästyttävän hullunkurinen ja filmin kiero luonne kauhistuttaa ja ihastuttaa samanaikaisesti. Mielikuvituksellinen ja luovuutta pursuava työryhmä on päästänyt kekseliäisyytensä riehumaan valloillaan ja lopputulos on aikamoista tykitystä. Raimi onnistuu kuin ihmeen kaupalla pitämään hersyvän päättömyydenkin tyylikkäästi kasassa. Osa elokuvan viehätystä on sen rosoinen toteutus kaikessa. Hahmoista ei paljoa saa irti, mutta heidän näyttelijänsä heittäytyvät höykytykseen onnistuneesti. Bruce Campbell on riemastuttava Ashina. Kaikin puolin Evil Dead - kauhun riivaamat on aikamoinen klassikkoelokuva kaikin puolin. Sen lisäksi, että se inspiroi omassa lajityypissään lukuisia muita tekijöitä kokeilemaan samaa, se myös näytti, kuinka pientä budjettia ja hieman amatöörimäistä tuotantoa voi venyttää äärimmilleen ja saada aikaiseksi jotain mullistavaa.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 17.6.2020
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja elokuvan juliste www.imdb.com
The Evil Dead, 1981, Renaissance Pictures


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti