lauantai 16. lokakuuta 2021

Arvostelu: Coda - Kahden maailman välissä (CODA - 2021)

CODA - KAHDEN MAAILMAN VÄLISSÄ

CODA



Ohjaus: Sian Heder
Pääosissa: Emilia Jones, Troy Kotsur, Marlee Matlin, Daniel Durant, Eugenio Derbez, Ferdia Walsh-Peelo ja Amy Forsyth
Genre: draama, komedia
Kesto: 1 tunti 51 minuuttia
Ikäraja: 12

Coda - Kahden maailman välissä on uudelleenfilmatisointi ranskalaiselokuvasta Bélierin perhe (La Famille Bélier - 2014). Alkuperäiselokuvan oikeudet omistava Philippe Rousselet tarjosi ohjaaja-käsikirjoittaja Sian Hederille mahdollisuutta tehdä amerikkalaisversio elokuvasta, johon Heder tarttui. Aluksi elokuvan rahoittajat yrittivät kamppailla sitä vastaan, että elokuvaan palkattaisiin kuuroja näyttelijöitä, mutta Hederin ja naissivuosaan jo palkatun kuuron näyttelijän Marlee Matlinin painostuksesta he lopulta suostuivat. Kuvaukset käynnistyivät kesällä 2019 ja lopulta Coda - Kahden maailman välissä sai maailmanensi-iltansa tämän vuoden tammikuussa Sundancen elokuvajuhlilla. Monessa maassa leffa julkaistiin Apple TV+ -palvelussa elokuussa, mutta Suomeen se saapuu vasta nyt ja vieläpä elokuvateattereihin. Itse kuulin filmistä vasta loppukesästä ja kiinnostuin siitä sen aiheen vuoksi. Alkuperäistä elokuvaa näkemättä kävin katsomassa Coda - Kahden maailman välissä sen lehdistönäytöksessä viikkoa ennen ensi-iltaa.

Kuurojen Rossien tytär Ruby on perheensä ainoa kuuleva jäsen. Kun Rubyn vanhemmat ja isoveli työskentelevät kalastajina, Ruby haikailee laulamisesta ja päättääkin osallistua koulunsa kuoroon. 




Emilia Jones nähdään Ruby Rossina, codana (child of deaf adults), eli kuurojen vanhempien kuulevana lapsena. Ruby on pienestä pitäen toiminut tulkkina perheelleen, sekä auttanut heitä kalastamisessa. Hänellä on kuitenkin pitkään ollut haaveenaan laulaa, mitä hänen perheensä ei tunnu ymmärtävän. Jones tulkitsee todella lahjakkaasti hahmonsa kaikkia puolia. Netflixin Locke & Key -sarjassa (2020-) hän osoitti olevansa pätevä näyttelijänalku, mutta nyt hän pääsee myös esittelemään upeita laulutaitojaan.
     Hienoa työtä tekevät myös Rubyn perhettä, vanhempia Frankia ja Jackieta sekä isoveli Leota näyttelevät Troy Kotsur, Marlee Matlin ja Daniel Durant, jotka ovat kaikki oikeastikin kuuroja. Rubyn lisäksi filmi onnistuu keskittymään kunnolla hänen perheeseensäkin ja rakentaa heistä kiinnostavia tapauksia - niin yhdessä kuin omillaan. Perhedynamiikka on toteutettu erinomaisesti ja Rossien elämää voisi hyvin jäädä seuraamaan pidemmäksi aikaa. Jos perheestä kuitenkin joku erottuu selvästi esille, on se ehdottomasti perheenisä Frank, jota esittävä Kotsur on aivan mahtava roolissaan. Kotsur heittäytyy rooliinsa täysillä ja onnistuu olemaan niin hersyvän hauska kuin myös yllättävän tunteellinen.
      Lisäksi elokuvassa nähdään Amy Forsyth Rubyn ystävänä Gertienä, Ferdia Walsh-Peelo Rubyn ihastuksenkohteena Milesina, sekä Eugenio Derbez kuoro-opettaja Bernardo Villalobosina. Kotsurin tavoin myös Derbez varastaa show'n lähes jokaisessa kohtauksessaan. Jones kuitenkin sädehtii kirkkaimmin alkaessaan laulamaan. Näyttelijöistä heikoin lenkki on hieman karismaton Walsh-Peelo, joka tekee potentiaalisesta hahmostaan hieman lattean.




Coda - Kahden maailman välissä osoittautui yllättävänkin voimakkaaksi draamakomediaksi, joka tarjosi paljon vahvempia tunnetiloja kuin olin valmis vastaanottamaan elokuvan alkaessa. Loppupeleissä jouduin jopa pidättelemään kyyneliä - niin surusta kuin onnesta. Ohjaaja Sian Heder on onnistunut rakentamaan todella vahvan tunneskaalan filmiin. Herkkyyden ja iskevän draaman lisäksi elokuva on myös erittäin hauska. Nauramaan pääsee vähän väliä niin Frank-isän kuin Bernardo-opettajan myötä. Musiikin ja laulun ystäville on luvassa nannaa ja romantiikkaakin löytyy seasta. Tarina kulkee täysin luontevasti eteenpäin ja vajaan parin tunnin kesto kulkee nopeasti, etenkin kun Rossin perhe on näin hyvin kirjoitettu ja näytelty.

Ei elokuvan tarina erityisen yllätyksellinen ole, vaikka tavanomaiseen teinin kasvutarinaan oman lisänsä tuo kuuron perheen kanssa varttuminen. Lopputuloksen voi melkeinpä arvata jo pelkän trailerin katsomisella, mutta tässä tapauksessa se ei haittaa, sillä kaikki on niin hyvin tehty. Erityisesti elokuvan loppupää yllättää sillä, kuinka upeita hetkiä leffa tarjoaa. Jokaisen tällaisen uuden hetken myötä oli vaikeampaa pitää silmät kuivina. Vaikka tippa tulisikin linssiin, on kyseessä ennen kaikkea ehta hyvän mielen leffa. Coda - Kahden maailman välissä on valloittavan ihana elokuva, joka jättää leveän, pitkään pysyvän hymyn kasvoille.




Coda - Kahden maailman välissä on myös tekniseltä puoleltaan onnistunut, vaikkei yhtä tehokkaan hiljaista kohtausta lukuun ottamatta mukana olekaan mitään erityisiä kikkailuja. Kameratyöskentely on mainiota ja sitä tukee oivallinen leikkaus. Lavasteet ja asut toimivat passelisti ja äänimaailma on rakennettu hyvin. Niin Marius de Vriesin säveltämät musiikit kuin myös elokuvassa hyödynnetyt, jo olemassa olleet kappaleet (joita kuullaan myös Rubyn laulamina) säestävät tapahtumia sujuvasti ja lisäävät tunnelmaa.

Yhteenveto: Coda - Kahden maailman välissä on yllättävänkin vahva draamakomedia, jonka aikana pääsee niin nauramaan kuin pidättelemään kyyneliä useaan otteeseen. Vaikkei tarina erityisiä yllätyksiä tarjoakaan, nappaa se vahvasti mukaansa ja sitä voisi mielellään jäädä seuraamaan pidemmäksikin aikaa. Rossin perhe on rakennettu erinomaisesti ja hahmot toimivat kiinnostavasti niin yhdessä kuin omillaan. Emilia Jones on nappivalinta päärooliin coda-tyttö Rubyksi ja näyttelemisen lisäksi Jones pääsee osoittamaan lahjakkuuttaan laulajana. Marlee Matlin, Daniel Durant ja varsinkin hilpeä Troy Kotsur ovat kaikki erittäin hyviä Rubyn perheenjäseninä. Eugenio Derbez taas varastaa show'n kuoro-opettajana. Ohjaaja-käsikirjoittaja Sian Hederin työ on läpikotaisin vahvaa. Hän saa imaistua katsojan niin täysillä mukaan, että loppupäässä tunteet iskevät todella lujaa. Vaikka katsoja saattaakin päätyä kyynelehtimään, loppupeleissä Coda - Kahden maailman välissä on ehta hyvän mielen elokuva, jonka aiheuttama hymy ei hetkeen lähde ja jonka haluaa nähdä uudestaan.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 13.10.2021
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja elokuvan juliste www.impawards.com
CODA, 2021, Vendome Pictures, Pathé Films, Picture Perfect Federation


1 kommentti:

  1. Kävin viime viikonloppuna katsomassa kyseisen elokuvan, ja vieläpä privaatisti! Olin toki lukenut arvostelusi ennen elokuviin menoa, mutta se pääsi silti yllättämään minut positiivisesti! Et kehunut elokuvaa turhaan... Se oli ihana, lämminhenkinen ja koskettava monin eri tavoin. Etenkin sen aitous ja Eugenio Derbezin huikea roolisuoritus (hän sopi rooliinsa täydellisesti) tekivät minuun vaikutuksen.

    VastaaPoista