perjantai 2. helmikuuta 2024

Arvostelu: Sisupussi (Scrapper - 2023)

SISUPUSSI

SCRAPPER



Ohjaus: Charlotte Regan
Pääosissa: Lola Campbell, Harris Dickinson, Alin Uzun, Cary Crankson, Freya Ball, Aylin Tezel, Carys Bowkett, Ambreen Razia, Ayokunle Oyesanwo, Ayobami Oyesanwo, Ayooluwa Oyesanwo, Jessica Fostekew, Asheq Akhtar, Joshua Frater-Loughlin, Laura Aikman ja Olivia Brady
Genre: draama, komedia
Kesto: 1 tunti 24 minuuttia
Ikäraja: 7

Scrapper, eli suomalaisittain Sisupussi on Charlotte Reganin esikoiselokuva. Regan työsti elokuvan käsikirjoituksen ja sai avukseen tuottaja Theo Barrowclough'n. Kuvaukset käynnistyivät kesällä 2021 ja Sisupussi sai maailmanensi-iltansa tammikuussa 2023 Sundancen elokuvajuhlilla. Suomessa elokuva sai ensiesityksensä Rakkautta ja anarkiaa -festivaaleilla viime syksynä ja nyt Sisupussi saapuu kunnon teatterikierrokselle. Itse kiinnostuin elokuvasta, kun näin sen trailerin ennen Next Goal Winsiä (2023) ja kävinkin katsomassa Sisupussin ennakkoon lehdistönäytöksessä viikkoa ennen ensi-iltaa.

12-vuotias Georgie-tyttö on asunut yksinään siitä lähtien, kun hänen yksinhuoltajaäitinsä menehtyi. Georgien elämä mullistuu, kun hänen vuosia sitten lähtenyt isänsä Jason saapuu yllättäen kotiovelle koputtelemaan.




Sisupussin pääroolissa itse sisupussina Georgie-tyttönä nähdään Lola Campbell, jolla ei ole aiempaa näyttelijäkokemusta. Campbell haki rooliin perhetuttunsa kehotuksesta ja vakuutti ohjaaja-käsikirjoittaja Charlotte Reganin niin, että hän sai napattua pestin. Tyttö on kyllä aikamoinen löytö, sillä niin vaikuttavasti hän hyppää hahmonsa vietäväksi. Äitinsä (Olivia Brady) kuoleman jälkeen Georgie on elellyt yksin, huijaten sossutyöntekijöitä että hänen setänsä pitäisi hänestä huolta, hengaillen kaverinsa Alin (Alin Uzun) kanssa ja varastaen ja myyden polkupyöriä maksaakseen vuokransa ja ruokansa. Campbell tuo monisävyisen hahmonsa kaikki puolet hämmästyttävänkin lahjakkaasti esille ja toivon, että hänen uransa ei tyssää vain tähän debyyttiin.
     Georgien vapaa ja villi elämä mullistuu, kun yllättäen hänen isänsä Jason (Harris Dickinson) ilmestyy hänen kotiovelleen, aikomuksenaan huolehtia tyttärestään, jota hän ei ole nähnyt vuosiin. Muun muassa The King's Manista (2021) ja Triangle of Sadnessista (2022) tuttu Dickinson suoriutuu myös hyvin haastavasta osastaan. Jason oli vielä nuori, kun Georgie syntyi ja pakeni vastuutaan isänä, mutta on nyt päättänyt kunnostautua. Miehellä ei ole kuitenkaan mitään hajua, kuinka isänä oltaisiin, eikä Georgie tietenkään ota tätä avosylin vastaan. Campbellin ja Dickinsonin ruutukemia osuu täydellisesti yhteen ja tämän ongelmallisen isä-tytär-suhteen muovautumista jämähtää kiinnostuneena seuraamaan.




Sisupussi osoittautui erittäin näppäräksi pikku draamakomediaksi Ison-Britannian puolelta. Jo pelkkä Lola Campbellin häikäisevä roolisuoritus auttaa katsojaa kiintymään nopeasti Georgieen ja toivomaan erittäin haastavassa elämäntilanteessa olevalle tytölle pelkkää parasta. On todella hauskaa seurata Georgien ovelia metkuja ja vuorostaan on herkkää nähdä, kun tyttö vetäytyy yksin katsomaan puhelimeltaan ainoaa videopätkää menehtyneestä äidistään. Paketti sekoittuu täysin, kun Jason-isä saapuu kuvioihin. Kun katsojana on täysillä Georgien menossa mukana, myös mielipide Jasonia kohtaan muovautuu Georgien fiilisten mukaan.

Elokuvalla on kestoa vain tunti ja parikymmentä minuuttia, mutta se ehtii yllättävänkin hyvin kertoa tarinansa rauhassa ja ilman kiirehdintää. Georgien ja Jasonin välien muovautumista seuraa kiinnostuneena ja sekaan mahtuu niin riitoja kuin sydämellisiä hetkiä. Elokuvan huippuhetket löytyvät, kun isä päättää viedä lapsensa junaretkelle. En ihmettele, vaikka monella katsojalla tirahtaisi tippa linssiin ihan onnesta tai surusta. Itse odotin, että elokuva saisi kouraistua vielä syvemmältä, mutta jo tällaisena sen tunnepuoli tarjotaan onnistuneesti. Sisupussi on valtavan sympaattinen leffa, jota voi suositella erittäin lämpimästi kaikille pienimuotoisten ja aidontuntuisten perhedraamojen ja hyväntuulisten komedioiden ystäville.




Ensikertalaiseksi Charlotte Regan tekee ilahduttavaa työtä niin ohjaajana kuin käsikirjoittajana. Hän on keksinyt sekaan mielikuvituksellisia kikkoja, oli kyse sitten haastattelumaisista pätkistä tai Georgien tasolla asuvien hämähäkkien persoonista. Sisupussi on myös taitavasti kuvattu ja silmä kyllä lepää pastellisessa värimaailmassa. Lavasteet ovat oivalliset, efektit menevät ja äänimaailma hyvin rakennettu Patrick Jonssonin musiikkeja myöten.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 25.1.2024
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja elokuvan juliste www.impawards.com
Scrapper, 2023, BBC Film, British Film Institute, Great Point Media, DMC Film


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti