TV-sarja: American Horror Story, kausi 5: Hotelli (American Horror Story: Hotel - 2015-2016)

AMERICAN HORROR STORY - KAUSI 5: HOTELLI

AMERICAN HORROR STORY: HOTELLuojat: Ryan Murphy ja Brad Falchuk
Pääosissa: Wes Bentley, Lady Gaga, Kathy Bates, Denis O'Hare, Chloë Sevigny, Evan Peters, Sarah Paulson, Angela Bassett, Cheyenne Jackson, Matt Bomer, Mare Winningham, Finn Wittrock, Lily Rabe, Helena Mattsson, Kamilla Alnes, Naomi Campbell, Alexandra Daddario, John Carroll Lynch, Anthony Ruivivar ja Gabourey Sidibe
Genre: kauhu, draama
Jaksomäärä: 12
Jakson kesto: 43 minuuttia - 1 tunti 11 minuuttia - Yhteiskesto: noin 10 tuntia 13 minuuttia
Ikäraja: 18

Ryan Murphyn ja Brad Falchukin luoma kauhusarja American Horror Story nousi suosioon, kun sen ensimmäinen tuotantokausi, Murhatalo julkaistiin syksyllä 2011. Toinen kausi Parantola, kolmas kausi Noitapiiri ja neljäs kausi Friikkisirkus vain kasvattivat suosiota ja heti neloskauden avausjakson ilmestyttyä tekijät ilmoittivat työstävänsä viidettä kautta. Kuvaukset käynnistyivät heinäkuussa 2015 ja viides kausi, nimeltään Hotelli alkoi pyöriä televisioissa saman vuoden lokakuussa. Tämäkin kausi oli hitti katsojaluvuiltaan, minkä lisäksi se sai kaksi Golden Globe -ehdokkuutta (paras minisarja ja naispääosa), joista se voitti jälkimmäisen, sekä kahdeksan Emmy-ehdokkuutta (mm. paras naissivuosa, lavastus, hiustenmuotoilu ja äänitys), joista se voitti parhaan puvustuksen ja maskeerauksen palkinnot. Itse olin pitkään pohtinut American Horror Storyn katsomista, mutten ollut saanut sitä aikaiseksi. Kun huomasin viime syksynä sarjan täyttävän kymmenen vuotta, päätin juhlan kunniaksi vihdoin katsoa ja arvostella sarjan läpi. Vaikken ole innostunut yhdestäkään kaudesta, päätin jatkaa katselua ja noin puolitoista kuukautta Friikkisirkuksen katsomisen jälkeen aloitin Hotellin.

Etsivä John Lowe tutkii Los Angelesissa kauheaa murhaa ja johtolangat vievät hänet pahamaineiseen Cortez-hotelliin, jonka asiakkaat tuppaavat joko katoamaan mystisesti tai kuolemaan hirvittävin tavoin.
Friikkisirkuksessa sarjaan liittynyt Wes Bentley nähdään losangelesilaisena etsivänä John Lowena, joka ryhtyy tutkimaan murhatapausta, jonka myötä hän päätyy kummalliseen hotelli Corteziin. Bentley on oikein passeli valinta etsiväksi ja Johnin mukana lähteekin kiinnostuneena tutkimaan pahaenteisen hotellin saloja, mutta harmillisesti hahmo muuttuu tylsemmäksi kauden edetessä, eikä hänen tutkimuksensakaan jaksa napata enää mukaansa muutaman jakson jälkeen. Johnilla on vaimo Alex (Chloë Sevigny) ja heillä kaksi lasta, Scarlett (Shree Crooks) ja Holden (Lennon Henry). Sevigny suoriutuu myös osastaan kelvollisesti, mutta hänen hahmonsa ei ole mielenkiintoinen.
     Monet muutkin näyttelijät tekevät jälleen paluun American Horror Storyyn; suuri osa uusissa rooleissa, mutta seasta löytyy tällä kertaa muutama tuttukin hahmo! Jessica Langea ei harmillisesti nähdä kaudella lainkaan. Kathy Bates näyttelee Cortez-hotellin vastaanottovirkailija Irisiä, Sarah Paulson esittää huumeaddikti Sallya, Denis O'Hare nähdään transsukupuolisena Lizinä, Angela Bassett esittää näyttelijä Ramona Royalea, Mare Winningham näyttelee hotellin siivooja Hazelia ja Evan Peters tekee kiusallisen huonon roolityön Cortez-hotellin perustajana James Patrick Marchina. Bates, Paulson ja varsinkin O'Hare ovat mainiot rooleissaan, mutta tönkösti puhetapaansa muuttavan Petersin yliampuvaa esittämistä on vaivalloista seurata.
Uusina tulokkaina kaudelle saapuvat itse laulaja Lady Gaga ja Cheyenne Jackson mysteerisenä kreivittärenä ja Will Drakena, joka omistaa Cortez-hotellin. Mysteerinen kreivitär on kauden mielenkiintoisin hahmo ja Gaga onnistuu hyvin monipuolisessa osassaan. Jacksonkin ajaa asiansa. Friikkisirkuksessa pikaisesti nähty Matt Bomer pääsee isompaan rooliin kreivittären rakastajana Donovanina.

American Horror Story: Hotelli jatkaa sarjan harmillisen lattealla linjalla, kopioiden paljon vanhemmista kauhuteoksista, tuomatta oikein mitään omaa ja erityistä siihen mukaan. Stephen Kingin kirjaan perustuva, myös karmivaan hotelliin sijoittuva 1408-elokuva (2007) on toiminut päivänselvänä inspiraationa ja myös Kingin kirjaan perustuvasta, jälleen kerran hotelliin sijoittuvasta kauhuelokuvasta Hohto (The Shining - 1980) on otettu vaikutteita. Ryan Murphyn ja Brad Falchukin työ on laiskaa, mielikuvituksetonta ja ponnetonta. Hotelli on pääasiassa pitkäveteinen kausi, joka ei jaksa kauaa pelottaa. Jälleen kerran American Horror Storyn kohdalla jännittävintä on avausjakson alkupää, kun ei vielä tiedä, millaista materiaalia on luvassa. Kun asiat paljastuvat, jännite katoaa ja loppukausi muuttuu aikamoiseksi pakkopullaksi, minkä lusii läpi, kun kauden nyt oli jo mennyt aloittamaan.
Kaudelta löytyy muutamia kehumisen arvoisia asioita, kuten parit näyttelijäsuoritukset, sekä muutamat vahvat kohtaukset. Erityisesti yksi koulukohtaus oli onnistuneen karmiva. Takaumissa hyödynnetään veikeästi elokuvahistorian eri vaiheita eri aikakausilla. Esimerkiksi 1910-luvulla käydessä kohtauksista puuttuu puhe, kuva on mustavalkoinen, rätisevä ja neliömäisessä kuvasuhteessa. Nämä muutamat osaset eivät kuitenkaan riitä, kun suuri osa palasista ei toimi. Kauhun sijaan tämäkin kausi American Horror Storya tarjoaa aikamoista melodraamaa ja monet jaksoista ovat pitkäveteistä katseltavaa. Tekijät ovat myös selvästi siinä uskossa, että outous ajaa saman asian kuin jännite ja kausi tarjoaa lähinnä erilaisia kummallisuuksia, sekä hämmentävän paljon hidastettuja seksikohtauksia. Juonikuviot ovat aiempaakin kömpelömmin rakennettuja ja kuljetettuja. Vaikka jaksomäärää on typistetty yhdellä jaksolla, täytettä on mukana paljon.

Sarjan ohjaus ei vieläkään onnistu vakuuttamaan ja käsikirjoitusten tasot jaksoissa ailahtelevat voimakkaasti. Tekniseltä puolelta löytyvät samat onnistumiset ja epäonnistumiset kuin aiemmilta kausilta. Vinksahtanut kuvaus ei saa luotua sitä epämiellyttävyyden tunnetta, mitä sillä haetaan ja leikkauskin on paikoitellen töksähtelevää. Lavasteet ovat kuitenkin erittäin mainiot, asut hienot ja maskeerauksetkin mainiot. Erikoistehosteet eivät ole kummoiset ja äänimaailma luottaa liikaa alakuloisissa tunnelmissa ylidramaattisesti velloviin musiikkeihin ja huvittaviin efekteihin. Kauden alkutekstipätkä on jälleen kerran pelottavinta antia inhottavan kuvastonsa ja karmivan tunnusmusiikkinsa kanssa. 
Yhteenveto: American Horror Storyn viides tuotantokausi Hotelli on tylsä ja heikko kauhukertomus. Hetkellisesti avausjaksossa esiintyvä karmivuus ja mysteerisyys saavat nopeasti kyytiä ja jälleen tämäkin kauhutarina tuntuu vain kopiolta huomattavasti paremmista teoksista. Homma on taas kerran liian pitkäksi venytetty ja kausi käy vähän väliä raskassoutuiseksi. Jännitettä ei löydy, vaan kausi lähinnä velloo ärsyttävässä melodraamassa. Eri aikakausien elokuvia kopioiva toteutus takaumien aikana on veikeää ja kiusallisen huonoa Evan Petersiä lukuun ottamatta näyttelijät tekevät ihan hyvää työtä. Muuten American Horror Story: Hotelli on vaikea katsottava ja pitkin kautta minun teki kovasti mieli vain lopettaa koko sarjan seuraaminen. Saas nähdä, mitä seuraava kausi, eli Roanoke tarjoaa. Se kun vaikuttaisi saaneen varsin ailahtelevaa palautetta sarjan kovimmiltakin faneilta...
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 27.9.2021
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.americanhorrorstory.fandom.com
American Horror Story, Yhdysvallat, 2011-, 20th Century Fox Television, Brad Falchuk Teley-Vision, Ryan Murphy Productions


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti