TV-sarja: American Horror Story, kausi 4: Friikkisirkus (American Horror Story: Freak Show - 2014-2015)

AMERICAN HORROR STORY - KAUSI 4: FRIIKKISIRKUS

AMERICAN HORROR STORY: FREAK SHOW



Luojat: Ryan Murphy ja Brad Falchuk
Pääosissa: Jessica Lange, Sarah Paulson, Evan Peters, Finn Wittrock, Michael Chiklis, Kathy Bates, Emma Roberts, Angela Bassett, Frances Conroy, Denis O'Hare, Mat Fraser, John Carroll Lynch, Naomi Grossman, Wes Bentley, Christopher Neiman, Celia Weston, Gabourey Sidibe, Jyoti Amge, Danny Huston, Neil Patrick Harris, Jamie Brewer, Matt Bomer, Lily Rabe ja John Cromwell
Genre: kauhu, draama
Jaksomäärä: 13
Jakson kesto: 44 minuuttia - 1 tunti 4 minuuttia - Yhteiskesto: noin 10 tuntia 57 minuuttia
Ikäraja: 16

Ryan Murphyn ja Brad Falchukin luoma antologiasarja American Horror Story nousi suosituksi ensimmäisen tuotantokautensa, Murhatalon myötä. Toinen kausi Parantola ja kolmas kausi Noitapiiri vain kasvattivat suosiota, joten neljännen kauden teko lähti pian liikkeelle kolmannen osoittauduttua hitiksi. Kuvaukset käynnistyivät heinäkuussa 2014 ja lopulta American Horror Storyn neljäs kausi, nimeltään Friikkisirkus alkoi pyöriä televisioissa samaisen vuoden lokakuussa. Suosio vain jatkui ja kausi sai mm. kaksi Golden Globe -ehdokkuutta (paras naispääosa ja naissivuosa), sekä jopa 20 Emmy-ehdokkuutta (mm. paras minisarja, ohjaus, naispääosa, naissivuosa, miessivuosa, roolitus, kuvaus, äänitys, äänitehosteet ja musiikki), joista se voitti parhaan puvustuksen, maskeerauksen, hiusten muotoilun ja erikoistehosteiden palkinnot. Itse en ollut aiemmin katsonut jaksoakaan American Horror Storyä, vaikka sarja onkin kiinnostanut minua jo pidemmän aikaa. Kun viime vuonna huomasin sarjan täyttävän kymmenen vuotta, päätin juhlan kunniaksi vihdoin aloittaa sen katselun. Kaksi ensimmäistä kautta eivät toimineet minulle, mutta kolmas kausi Noitapiiri osoittautui jo kelvolliseksi kauhukertomukseksi, joten aloitin Friikkisirkuksen hieman positiivisemmin mielin.

Kummajaiskabinetin johtaja Elsa Star palkkaa siamilaiset kaksoset Betten ja Dotin uudeksi vetonaulakseen friikkisirkukseensa. Samaan aikaan tappajaklovni Twisty murhaa nuoria ja sieppaa heitä vangikseen. Häiriintynyt Dandy Mott innostuu niin Elsan kummajaisista kuin Twistyn puuhista.




American Horror Storyn edellisten kausien tavoin myös tämä kausi on täynnä tuttuja näyttelijöitä sarjan aiemmista kauhukertomuksista. Jessica Lange nähdään Elsa Starina, joka johtaa omaa friikkisirkustaan, johon hän on etsinyt ympäri maan erilaisia kummajaisia. Tuttuun tapaansa Lange tekee näyttelijäkaartin parasta työtä ja sopii erittäin hyvin eksentriseksi sirkusjohtajaksi, joka on välittömästi epäilyttävä katsojan silmissä. Elsan kummajaiskabinettiin kuuluvat mm. Evan Petersin esittämä Jimmy, jolla on epämuodostuneet kädet, Naomi Grossmanin näyttelemä pienipäinen Pepper, Kathy Batesin näyttelemä parrakas nainen Ethel, Angela Bassettin esittämä kolmirintainen Desiree, Mat Fraserin esittämä lyhytkätinen Paul, Michael Chiklisin näyttelemä väkivahva Dell, maailman lyhyin nainen Jyoti Amge Ma Petitena, sekä uusimpana Sarah Paulsonin näyttelemät siamilaiset kaksoset Bette ja Dot. Paulson onnistuu roolissaan siskoksina. Sen lisäksi, että Paulson luo Bettelle ja Dotille erilaiset persoonat, on hahmo teknisesti yllättävän hyvin toteutettu. Peters tekee tähän asti kenties parasta työtään sarjassa, mutta harmillisesti viime kaudella isosti vakuuttanut Bates ei tällä kertaa ole kovin kaksinen. Chiklis, Bassett, Amge, Grossman ja Fraser ovat oivalliset osissaan.
     Heidän lisäksi tuotantokaudella nähdään myös Frances Conroy rikkaana Gloria Mottina ja Finn Wittrock hänen häiriintyneenä poikanaan Dandyna, Emma Roberts selvänäkijä Maggiena ja Denis O'Hare häntä auttavana Stanleynä, Wes Bentley kaksinaamaisena Edward Mordrakena, Neil Patrick Harris taikuri Chesterinä ja Jamie Brewer hänen vatsastapuhujanukkenaan Marjoriena, Danny Huston puuseppä Massimona, sekä John Carroll Lynch tappajaklovni Twistynä, joka on ehdottomasti tähän asti koko American Horror Storyn pelottavin hahmo. Twistystä on saatu aidosti hyytävä ilmestys, eikä tarvitse edes olla pellekammoinen, jotta tulee epämiellyttävä olo Twistyn ollessa ruudulla. Yleensä mukavia rooleja tekevä Lynch onkin yllättävän pätevä karmivaksi klovniksi. Muut sivunäyttelijät ovat pääasiassa kelvollisia, mutta Wittrock kompuroi osassaan Dandyna. Onkin sääli, että Dandysta yritetään kauden edetessä tehdä tarinan todellinen antagonisti Twistyn sijaan, joka kirjoitetaan ulos tarinasta harmillisenkin pian.




Kun American Horror Storyn avauskausi Murhatalo alkoi mielestäni kehnosti ja tylsästi, mutta paransi tasoaan loppua kohti, neljäs kausi Friikkisirkus alkaa mainiosti, mutta hiipuu vähitellen pitkäveteiseksi ja laimeaksi melodraamaksi. Aluksi Elsa Starin kummajaiskabinetti on erittäin kiehtova konsepti uudelle kauhukertomukselle ja Twisty-klovnin kautta mukaan saadaan vihdoin ihan aidosti oikeasti sitä kauhua, mikä sarjasta on uupunut. Kauden alkupään muutamat jaksot ovat oivalliset, jatkaen hyvin Noitapiirin tasokkaan kelvollista linjaa. Niissä on tiivistunnelmaisia hetkiä ja pari karmivaa kohtausta Twistyn kanssa. Lisäksi on kiinnostavaa päästä tutustumaan friikkisirkukseen ja sen erikoisiin ihmisiin.

Kuitenkin noin neljän tai viiden jakson jälkeen alamäki alkaa, eikä siitä nousta kuin vasta finaalijakson aikana. Kolmentoista jakson pituus osoittautuu jälleen tuotantokauden kohtaloksi ja loppupäässä nähdään jo varsin epätoivoista venyttämistä. Uusia kuvioita pakotetaan mukaan, jotta jaksoja saadaan tarpeeksi, mutta yleistarina ja tunnelma ovat jo väsähtäneet. Alkupään karmivuudesta ei ole kuin rippeet jäljellä ja vain muutamassa kohtaa taso nostaa hieman päätään. Kenties alkupään kauhupuoli koettiin jopa liiankin pelottavaksi ja sen takia erityisesti puoliväli vellotaan puuduttavan draaman merkeissä. Draamapuoli on väkinäistä ja siirappista ja jälleen tekijätiimin tietty amatöörimäisyys paistaa läpi. Tämä on sääli, sillä ensimmäisistä jaksoista päätellen Friikkisirkuksella olisi ollut potentiaalia nousta sarjan tähän asti parhaaksi kaudeksi.




Tälläkään kaudella ohjaajat eivät erityisemmin vakuuta tunnelman kanssa, eivätkä käsikirjoittajat millään keksi mielenkiintoista sisältöä täyttämään kolmentoista jakson kestoa. Tällä kaudella tämä vain turhauttaa ehkä enemmän kuin aiemmilla, sillä pohjalla oleva idea on niin kiinnostava ja siitä voisi ammentaa huomattavasti parempaan lopputulokseen. Kun aiheena on friikkisirkus, tälle kaudelle jopa sopii tietty vinksahtaneisuus kuvauksessa. Vinot, hassusti sommitellut kuvat toimivat vihdoin ja viimein tekijöiden etuna, eivätkä ne näytä vain kömpelöltä ja amatöörimäiseltä kikkailulta. Lavasteet ja maskeeraukset ovat mainiot, ja kuten jo totesin, Betten ja Dotin toteutus on yllättävänkin onnistunut. Äänimaailmasta löytyy tälläkin kertaa omat heikkoutensa tiettyihin tehosteisiin liittyen, mutta musiikit toimivat oivallisesti.

Yhteenveto: American Horror Storyn neljäs tuotantokausi Friikkisirkus lähtee liikkeelle onnistuneen mielenkiintoisesti ja karmivasti, mutta muutamien jaksojen jälkeen alkaa harmillinen alamäki. Elsa Starin kummajaiskabinetin tarjoamia outouksia on kiehtovaa tutkia ja Twisty-klovni tuo sarjaan vihdoin sitä pitkään kaivattua kauhua, mutta nämä eivät jaksa kantaa kauden loppuun saakka - etenkin kun Twistystä luovutaan harmillisen aikaisessa vaiheessa. Kauden todellinen antagonisti ei vakuuta samalla lailla. Kauhupuoli vajoaa vähitellen tylsäksi melodraamaksi ja kautta on välillä pitkäveteistä katsoa. Finaalissa tasoa onnistutaan nostamaan, mutta silti kokonaisuus jää kauas potentiaalistaan. Näyttelijät ovat pääasiassa kelvollisia rooleissaan ja puitteet ovat tyylikkäät. Kerrankin sarjalle ominainen vinksahtanut kuvaustyyli sopii menoon mukaan. American Horror Story: Friikkisirkuksessa olisi ainekset nousta sarjan parhaaksi tuotantokaudeksi, mutta lopputulos on valitettavan keskinkertainen.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 10.8.2021
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.impawards.com
American Horror Story, Yhdysvallat, 2011-, 20th Century Fox Television, Brad Falchuk Teley-Vision, Ryan Murphy Productions


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti