TV-sarja: Archer, kausi 5: Archer Vice (2014)

ARCHER - KAUSI 5: ARCHER VICELuoja: Adam Reed
Pääosissa: H. Jon Benjamin, Jessica Walter, Aisha Tyler, Chris Parnell, Judy Greer, Amber Nash, Lucky Yates, Adam Reed, Tom Kane, Fred Armisen, Lauren Cohan, Gary Cole, Christian Slater ja Kenny Loggins
Genre: animaatio, komedia, toiminta
Jaksomäärä: 13
Jakson kesto: noin 21 minuuttia - Yhteiskesto: noin 4 tuntia 25 minuuttia
Ikäraja: 16

Adam Reedin luoma animaatiokomediasarja Archer nousi suosituksi, kun sen ensimmäinen tuotantokausi alkoi pyöriä televisioissa loppuvuodesta 2009. Toinen, kolmas ja neljäs kausi vain lisäsivät suosiota, joten viidennen kauden teko lähti heti liikkeelle. Archerin viides tuotantokausi, joka sai nimekseen Archer Vice, alkoi pyöriä televisioissa tammikuussa 2014. Katsojaluvut pysyivät hyvinä, kriitikot kehuivat kautta ja kausi sai jopa parhaan animaatio-ohjelman Emmy-ehdokkuuden. Itse katsoin isäni suosituksesta Archerin avausjakson muutama vuosi sitten, mutten erityisemmin innostunut näkemästäni. Parin seuraavan vuoden aikana aloin kuitenkin pohtia uuden mahdollisuuden antamista ja lopulta pistinkin Archerin uudestaan pyörimään. Tällä kertaa pidin sarjaa hauskana ja jatkoin katselua. Noin kuukausi neljännen kauden jälkeen aloitin Archer Vicen.

Yhdysvaltain hallitus lakkauttaa ISIS-vakoojajärjestön, sillä Malory ei koskaan hakenut hallituksen hyväksyntää järjestöä perustaessaan. Järjestön väki päätyy uusiin hommiin huumediilereinä.
Sarjan tutut agenttihahmot palaavat jälleen kerran, mutta tällä kertaa he joutuvat luopumaan vakoojatitteleistään, Yhdysvaltojen hallituksen lakkauttaessa järjestön. Niinpä ex-vakoojat joutuvat keksimään itselleen uusia töitä. Kun he huomaavat, että firman tiloihin on jäänyt miljoonien dollareiden arvosta kilokaupalla kokaiinia, he päättävät rakentaa siitä uuden bisneksen. Sterling Archer (H. Jon Benjamin) on edelleen aikamoinen törkyturpa veitikka, jonka hävyttömyyksiä ei vain voi hillitä. Hänen äitinsä Malory (Jessica Walter) saa alaistensa paheksunnat niskoilleen, jätettyään hoitamatta kaikki lakiasiat agenttijärjestöään perustaessa. Lana (Aisha Tyler) saa oivallisen uuden kuvion itselleen ja Cyril (Chris Parnell) pääsee näyttämään uusia puolia itsestään. Pam (Amber Nash) ja Cheryl (Judy Greer) muodostavat aika rasittavan parivaljakon, Pamin joutuessa heti koukkuun myyntitavaraansa ja Cherylin uskoessa sisältävänsä ainekset country-tähdeksi. Tohtori Krieger (Lucky Yates) saa omat hilpeät hetkensä ja Ray (sarjan luoja Reed) roikkuu menossa mukana.
     Vierailevina tähtinä tällä kaudella toimivat mm. Gary Cole CIA:n erikoisagentti Hawleyna, Ron Perlman bisneksiin sekaantuvana Ramonina, George Takei Yakuza-pomo Motona, Kenny Loggins omana itsenään, sekä Fred Armisen San Marcosin diktaattorijohtaja Calderonina ja Lauren Cohan tämän vaimona Julianana.
Kuten juonikuvauksesta voi päätellä, Archer Vice on varsin erilainen tuotantokausi sarjan neljään aiempaan kauteen verrattuna. Maailman eri kolkkiin vievien vakoojaseikkailujen sijaan kyse on hahmojen toinen toistaan kömpelömmistä yrityksistä tahkota rahaa varastoistaan löytämällään kokaiinilla. Osalle muutos voi näyttäytyä ikävänä puolena, mutta itse koin hahmojen uuden rikollisen polun onnistuneena yrityksenä raikastaa sarjaa, ennen kuin se alkaa ummehtua itsensä toistamiseen. Huumeoperaatiot vievät hahmoja erilaisten kommellusten pariin ja menoon hyppää hymyssä suin mukaan. Tavallaan katsojana ei edes koe hahmojen päätyneen rikollisille poluille, sillä eivätpä heidän toimintansa aiemmillakaan kausilla ole aina ihan moraalisesti oikein tai laillisia olleet.

Kauden kolmetoista jaksoa pitää sisällään oivallisen erilaisia juonikuvioita, joissa tehdään niin kauppoja, paetaan toisia jengejä, pelätään krokotiilien keskellä ja päädytään keskelle diktaattorin ja vastarinnan välistä sotaa. Kieroa ja kaksimielistä läppää heitetään vähän väliä ja kaikenlainen seksiin liittyvä nostetaan jatkuvasti esille. Ihmisiä pistetään aika brutaalisti hengiltä ja alkoholia kitataan litratolkulla. Parit jaksoista ovat hieman tylsempiä ja ärsyttävän Cherylin country-kuvioihin keskittyminen kyllästyttää heti. Loppupää fiktiivisessä San Marcosissa pitää kuitenkin hyvin mukanaan.
Sarjan animaatiolaatu pitää kutinsa yhä. Hahmoista ja taustoista löytyy hyvin yksityiskohtia, eikä jaksoja ole tehty kiireessä. On se vaan kumma, kuinka naishahmot tunnutaan esittävän kausi kaudelta yhä vain paljastavammissa asuissa... Kausi on myös mainion värikäs ja äänimaailmakin toimii hyvin. Alkutekstipätkää on hieman muutettu pidemmäksi ja visuaalisuuksia on muokattu sopimaan paremmin kauden tarinaan, agenttikuvioiden jäädessä menneisyyteen.

Yhteenveto: Archerin viides tuotantokausi Archer Vice on piristävän erilaista menoa huumekauppa-asetelmansa myötä, sopien silti hyvin sarjaan. Kausi tarjoaa veijarimaisia kuvioita ja juttuja, pitäen hilpeää ja tökeröä henkeä hyvin yllä läpi kestonsa. Etenkin loppupään San Marcos -osuus toimii mainiosti. Ainoastaan Cherylin country-tarina ei jaksa napata mukaansa, hahmon muuttuessa yhä vain ärsyttävämmäksi. Myös Pam rasittaa, mutta muuten hahmot ovat lystikkäitä ja heidän menoaan seuraa jälleen mielellään. Animaatiojälki on yhä oivallista ja visuaalisestikin sarjaa on mukava katsoa. Jos on pitänyt sarjan aiemmista kausista, kannattaa Archer Vice toki katsoa, mutta sillä varoituksella, että erilainen asetelma voi tuntua luotaantyöntävältä. Itse koin kauden uudenlaisen suunnan raikkaana tuulahduksena ja odotankin, minne päin Archer seuraavaksi kulkee...
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 31.3.2022
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.imdb.com
Archer, Yhdysvallat, 2009-, FX Productions, Fox Television Animation, Floyd County Productions, Radical Axis


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti