TV-sarja: Chucky, kausi 1 (2021)

CHUCKY - KAUSI 1Luoja: Don Mancini
Pääosissa: Zackary Arthur, Björgvin Arnarson, Alyvia Alyn Lind, Teo Briones, Brad Dourif, Devon Sawa, Lexa Doig, Barbara Alyn Woods, Michael Therriault, Rachelle Casseus, Carina London Battrick, Fiona Dourif, Jennifer Tilly, Alex Vincent ja Christine Elise
Genre: kauhu, komedia
Jaksomäärä: 8
Jakson kesto: 38 minuuttia - 52 minuuttia - Yhteiskesto: noin 5 tuntia 45 minuuttia
Ikäraja: 18

Don Mancinin ideoima kauhuelokuva Child's Play (1988) oli hitti, joten sille tehtiin tietysti jatkoa. Jatko-osat Child's Play 2 - murhaava nukke (Child's Play 2 - 1990), Child's Play 3 (1991), Chuckyn morsian (Bride of Chucky - 1998), Seed of Chucky (2004), Curse of Chucky (2013) ja Cult of Chucky (2017) saivat vaihtelevaa palautetta niin kriitikoilta kuin faneilta ja elokuvasarja päätettiin käynnistää alusta vuoden 2019 Child's Play -leffalla. Elokuva oli taloudellinen menestys, mutta herätti voimakkaasti tunteita puolesta ja vastaan, eikä leffalle lopulta päätetty tehdä jatkoa. Sen sijaan Don Mancini ryhtyi suunnittelemaan televisiosarjaa, joka toimisi jatkumona aiemmille elokuville, mutta samalla houkuttelisi uudet katsojat mukaan. Hän sai Syfy- ja USA Network -kanavat tarttumaan projektiin ja kuvaukset käynnistyivät maaliskuussa 2021. Chucky-nimen saanut televisiosarja alkoi pyöriä televisioissa saman vuoden lokakuussa ja se nousi suosituksi niin fanien kuin kriitikoiden keskuudessa. Itse katsoin elokuvasarjan läpi pari vuotta sitten, juurikin tätä televisiosarjaa odotellessani. Kesti kuitenkin kauan, ennen kuin sarja saapui Suomeen C More -palvelun kautta ja koska minulla ei ollut kyseistä palvelua käytössäni, sarja jäi minulta väliin. Kuitenkin kun keväällä C More tarjosi kahden kuukauden ilmaisen kokeilujakson, otin palvelun käyttöön ja pistin Chuckyn ensimmäisen tuotantokauden heti pyörimään.

Pienessä Hackensackin kaupungissa nuori Jake Wheeler ostaa pihamyyjäisistä Good Guy -nuken nimeltä Chucky, joka paljastuu murhanhimoiseksi sekopääksi.
Mark Hamillin esitettyä hahmoa Child's Play -uudelleenfilmatisoinnissa, Brad Dourif palaa ikoniseen rooliinsa Charles Lee Rayksi, sarjamurhaajaksi, joka siirsi sielunsa Good Guy -nukkeen nimeltä Chucky. Dourif on edelleen täydellisessä vedossa tappajanuken äänenä, selvästi nauttien tämän kieron pikku pirulaisen esittämisestä. Chucky onkin jälleen synkän huumorin ystäville mitä vekkulein tapaus ja yhden kauhugenren kummallisimman murhaajahahmon uutta tappovyyhtiä jämähtää seuraamaan pääasiassa hymy huulilla.
     Tällä kertaa Chucky ottaa kohteekseen Hackensack-kaupungin asukit, joihin kuuluvat muun muassa nukeista kiinnostunut teinipoika Jake Wheeler (Zackary Arthur), hänen tyly isänsä Lucas (Devon Sawa), tämän kaksoisveli, eli Jaken setä Logan (myös Sawa), hänen vaimonsa Bree (Lexa Doig), heidän lapsensa, eli Jaken serkku Junior (Teo Briones), hänen tyttöystävänsä Lexy (Alyvia Alyn Lind), Lexyn vanhemmat Nathan (Michael Therriault) ja kaupungin pormestari Michelle (Barbara Alyn Woods), heidän kuopuslapsensa, eli Lexyn pikkusisko Caroline (Carina London Battrick), Jaken ihastuksenkohde Devon (Björgvin Arnarson) ja hänen äitinsä, poliisi Kim (Rachelle Casseus). Hahmokattaus on tarpeeksi toimiva ja osasta jopa huomaa välittävänsä tuotantokauden edetessä. Toiset taas ovat lähinnä rasittavia ja jo avausjakson aikana saattaa tajuta toivovansa heidän kuolemaansa. Näyttelijät suoriutuvat rooleistaan pääasiassa hyvin, joskin nuorille Arthurille, Brionesille, Lindille ja Arnarsonille koituu toisinaan vaikeuksia tuoda vakuuttavasti esille heidän tunteitaan, kun heidän lähipiiristään alkaa kuolla ihmisiä.
Ennakkoon jännitin, ettei Chucky kääntyisi konseptina puolentoista tunnin elokuvista usean jakson tuotantokausiksi sujuvasti, mutta ilahduttavasti homma toimii myös televisioformaatissa. Sarjan pilottijakso on osittain vähän kömpelösti pistetty kasaan (esimerkiksi eräs kohtaus tuntuu kaikin puolin siltä, että se olisi pelkkää päähenkilön unta, mutta tapahtuukin oikeasti), mutta se on silti tarpeeksi menevä, jotta se saa napattua mukaansa ja kiinnostumaan tulevasta. Sarja tasapainottelee onnistuneesti kauhun ja komedian välillä, eikä onneksi ota liian vakavasti ideaa murhaavasta nukesta. Tapot ovat toinen toistaan mielikuvituksellisempia - osa karmivia ja toiset taas pikemminkin koomisia. Chucky-elokuvien faneille sarja tarjoaakin aikamoista herkkua.

Mainiosti etenevä avauskausi kompastelee kuitenkin hieman toisella puoliskollaan. Käytettyään kauden ensimmäisen puolikkaan uusien hahmojen koettelemuksiin Chuckyn kanssa, toinen puolisko ryhtyy reippaalla kädellä tuomaan sarjaan hahmoja ja muita juttuja vanhoista elokuvista. Kovempien fanien kohdalla tämä ei luultavasti tuota ongelmia, mutta uusille katsojille, jotka eivät ole nähneet kaikkia aiempia leffoja, tämä ratkaisu voi tökkiä ikävästi, etenkin kun sarja ei käytä aikaa kerratakseen elokuvien tapahtumia. Itseäni häiritsi lähinnä se, kuinka nämä vanhat kuviot häiritsevät uusia, eivätkä kulje täysin käsi kädessä. Olisi ollut eheämpi veto viettää ykköskausi vain Chuckyn ja uusien hahmojen kanssa ja vasta kakkoskaudella tuoda mukaan aspekteja vanhoista filmeistä. Kokonaisuutena sarjan avauskausi onkin hieman ontuva, mutta silti varsin mukaansatempaavaa viihdettä, jonka parissa saa niin jännittää kuin nauraa tasaisin väliajoin.
Ohjaajilla on ollut visusti kieli poskessaan sarjaa tehdessään ja vaikka kausi käykin välillä puhtaan kauhun puolella, ei tiettyä hupaisuutta koskaan unohdeta. Mancinin johdolla käsikirjoittajat kompuroivat hieman, pitäessään paisuvaa pakettia kasassa, mutta pitävät Chuckyn omana häijynä vekkulina itsenään. Sarja on hyvin kuvattu ja sujuvasti leikattu. Lavasteet ja asut ovat oivalliset ja maskeeraustiimi on saanut aikaan rujoja jälkiä Chuckyn uhreille. Erikoistehostetiimi pistää parastaan Chuckyn toteutuksen kanssa ja on ilo nähdä, että nukke toteutetaan yhä - noh - nukella ja tietokone-efektejä on hyödynnetty säästellen. Äänimaailma on pätevästi rakennettu Joseph LoDucan musiikkeja myöten.

Yhteenveto: Chucky-sarjan ensimmäinen tuotantokausi on hieman ontuva paketti, mutta osoittaa yllätykseksi, että puolentoista tunnin kauhurainat voivat kääntyä toimivasti myös pidempään televisiosarjaformaattiin. Pilottijakso on tönkösti tehty, mutta nappaa kivasti mukaansa ja meno paranee siitä. Kauhu ja komedia kulkevat ihastuttavasti käsi kädessä ja sarja tarjoaa niin jännittäviä kuin hauskoja hetkiä. Chucky on vekkuli oma itsensä ja tämä mustalla huumorilla höystetty törkyturpainen tappajanukke nostaa vähän väliä kieron hymyn katsojan kasvoille. Uudet lapsihahmot toimivat pääasiassa pätevästi, mutta osa heistä käy saman tien niin pahasti hermoille, että heidän kuolemaansa huomaa toivovansa jo parin kohtauksen jälkeen. Kausi kompuroi hieman toisella puoliskollaan, kun uudet hahmot joutuvat antamaan tilaa vanhoille tutuille. Sarjan oma tarina ja elokuvien tarinan jatkaminen eivät ihan kulje sulassa sovussa, vaan kilpailevat ruutuajasta. Vaikka kokonaisuus ontuukin hieman, jää Chuckyn ykköskausi plussan puolelle, pääasiassa riemastuttavan nimikkohahmonsa ansiosta. Heikkouksineenkin sarjan avauskausi tarjoaa parempaa menoa kuin suuri osa alkuperäisen Child's Play -kauhuklassikon jatko-osista ja jatkankin positiivisin mielin kohti kakkoskautta...
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 21.3.2023
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.impawards.com
Chucky, Yhdysvallat, 2021-, Universal Content Productions, David Kirschner Productions, Eat the Cat, NBCUniversal Content Studios


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti