maanantai 30. elokuuta 2021

Arvostelu: Seed of Chucky (2004)

SEED OF CHUCKY



Ohjaus: Don Mancini
Pääosissa: Jennifer Tilly, Brad Dourif, Billy Boyd, Redman, Hannah Spearritt, Steve Lawton, John Waters, Jason Flemyng, Keith-Lee Castle ja Rebecca Santos
Genre: komedia, kauhu
Kesto: 1 tunti 27 minuuttia
Ikäraja: 18

Don Mancinin ideoima kauhuelokuva Child's Play (1988) oli kriitikoiden kehuma menestys, mikä on vuosien varrella noussut klassikon asemaan. Sen jatko-osa Child's Play 2 - murhaava nukke (Child's Play 2 - 1990) ei voittanut kriitikoita puolelleen, mutta se oli taloudellinen hitti. Jo vuotta myöhemmin ilmestynyt Child's Play 3 (1991) oli sen sijaan epäonnistuminen lippuluukuillakin. Sarjaa päätettiin viedä täysin uuteen suuntaan ja lopputuloksena oli kauhukomedia Chuckyn morsian (Bride of Chucky - 1998), joka nousi leffasarjan menestyneimmäksi osaksi. Jo kaksi päivää Chuckyn morsiamen ilmestyttyä alkoi "Son of Chucky" -nimellä aluksi kulkeneen viidennen filmin teko. Universal Pictures kuitenkin torjui Mancinin ideat ja Mancinin täytyi etsiä uusi yhtiö rahoittamaan elokuva. Focus Features kiinnostui leffan teosta ja kuvaukset käynnistyivät loppuvuodesta 2003. Lopulta Seed of Chuckyksi nimetty elokuva sai ensi-iltansa marraskuussa 2004 ja se oli kriitikoiden ja fanien lyttäämä floppi. Itse olin aiemmin nähnyt sarjasta vain alkuperäisen elokuvan, mutta pohdin koko leffasarjan arvostelemista kesällä 2019, kun uudelleenfilmatisointi Child's Play ilmestyi. Silloin se jäi pelkän pohdinnan tasolle, mutta nyt kun elokuvasarja on saamassa jatkoa televisiosarjan Chucky (2021-) muodossa, päätin vihdoin katsoa ja arvostella koko sarjan läpi. Noin kuukausi Chuckyn morsiamen jälkeen katsoin Seed of Chuckyn.

Chuckyn ja Tiffanyn nukkelapsi Shitface kiinnostuu taustastaan ja matkaa Hollywoodiin, missä kuolleiden Chuckyn ja Tiffanyn ruumiita hyödynnetään elokuvantekoon. Shitface herättää vanhempansa takaisin henkiin ja pian Hollywood joutuu kohtaamaan nukkekolmikon häijyyden.




Sarjan edellisessä elokuvassa tappajanukke Chucky (äänenä jälleen Brad Dourif) sai itselleen morsiamen, Tiffanyn (äänenä Jennifer Tilly) ja filmin lopuksi sekopäinen pariskunta sai itselleen lapsen, jota nyt ääninäyttelee Taru sormusten herrasta -trilogian (The Lord of the Rings - 2001-2003) Pippininä parhaiten tunnettu Billy Boyd. Viisi vuotta Chuckyn morsiamen tapahtumien jälkeen tämä lapsi, nyt nimeltään Shitface, lähtee etsimään vanhempiaan ja samalla itseään. Shitface on nimittäin muunsukupuolinen, mistä tehdään hävettävän paljon vitsiä läpi leffan. Suuren osan ajasta Chucky ja Tiffany väittelevät, onko heidän lapsensa poika nimeltä Glen vai tyttö nimeltä Glenda - viittauksena Ed Woodin Glen tai Glenda -elokuvaan (Glen or Glenda - 1953). Chucky haluaisi, että Glen olisi psykopaattitappaja isänsä tavoin, kun taas Tiffany kokee äitinä suurta tarvetta parantaa tapansa ja kasvattaa Glendan hyväkäytöksisenä naisena. Tämä perhedynamiikka on jo itsessään aivan kamala ja hahmot ärsyttävät todella nopeasti. Chuckyn morsiamessa Chuckyn ja Tiffanyn kemiat iskivät hilpeästi yhteen, mutta tässä hahmot käyvät pahasti hermoille. Shitfacea/Gleniä/Glendaa käy kaiken aikaa sääliksi, muiden jatkuvasti pilkatessa häntä ei-binäärisyytensä tai ulkonäkönsä takia.
     Muita hahmoja elokuvassa ovat Tiffanya ääninäyttelevän Jennifer Tillyn näyttelemä... Jennifer Tilly? Siis hetkinen, Tilly esittää leffassa sekä Tiffanya, että itseään? Elokuva yrittää liikkua aikamoisilla meta-tasoilla, sillä leffassa nähtävä Tilly on kuvaamassa elokuvaa Chuckysta, mutta hän haaveilee tekevänsä vakavammin otettavaa draamaa neitsyt Mariasta ohjaajan hommia kokeilevan rap-artisti Redmanin kanssa (Redman esittää myös itseään). On toisaalta hupaisaa, kuinka itseironinen Tilly osaa olla leffassa, mutta samalla tämä juonikuvio sai minut pudistelemaan päätäni. Lisäksi leffassa nähdään Steve Lawton Jennifer Tillyn kuskina Stanina ja Hannah Spearritt Jenniferin assistenttina Joanina.




En muista, milloin olisin viimeksi halunnut lopettaa elokuvan katselun yhtä nopeasti kuin Seed of Chuckyn aikana. Elokuva nimittäin lähtee käyntiin alkutekstipätkällä, minkä aikana järkyttävän huonosti digianimoidut Chuckyn siittiöt kulkevat Tiffanyn sisällä kohti munasolua ja hedelmöittävät sen, minkä seurauksena Shitface/Glen/Glenda syntyy. Jos koet nämä alkutekstit hauskoiksi, mitä luultavimmin pidät loppuleffasta. Jos taas minun tavoin inhoat niitä ja haluat lopettaa leffan katselun jo ensimmäisen minuutin kohdalla, onnea vain loppuleffan kanssa, sillä Seed of Chucky on aikamoista paskaa.

Läpi elokuvan en voinut olla miettimättä, kuinka alas elokuvasarja voikaan vajota. Vaikka mukana onkin sama tappajanukke, koin vaikeaksi uskoa, että Seed of Chucky olisi samaa sarjaa alkuperäisen Child's Playn kanssa - niin erilaisia filmit ovat. Alkuperäinen Child's Play on aidosti vakuuttava ja tiivistunnelmainen kauhuelokuva, eikä Child's Play 2 - murhaava nukke ollut sitä kovin paljoa heikompi. Chuckyn morsian oli hölmöydessään ihan kiva piristysruiske laiskan Child's Play 3:n jälkeen, mutta tekijöiden päätös jatkaa Chuckyn morsiamen aloittamalla linjalla ja vieläpä nostaa kierroksia nollasta sataan ei johda millään lailla hyvään lopputulokseen. Parista hassusta jutusta huolimatta Seed of Chucky on jopa kivuliaan epähauska kauhukomedia, jossa ei ole kauhua enää lainkaan. Komedia on lähinnä aivokuollutta ja mautonta törkyilyä, eikä ole ihme, ettei Universal Pictures suostunut tekemään elokuvaa luettuaan Mancinin käsikirjoituksen. Ja on muuten käsittämätöntä, että koko Chucky-leffasarjan idean isä, Don Mancini on sekä käsikirjoittanut että myös ohjannut tämän katastrofin.




Seed of Chucky on Mancinin ensimmäinen ohjaustyö ja sen kyllä huomaa. Mancini on ottanut aivan liian ison palan purtavaksi ja hänen moponsa lähtee keulimaan todella vaarallisesti. Hän epäonnistuu niin kauhun kuin komedian puolella, saaden elokuvan lässähtämään naamalleen kuin homeinen pannukakku. Mancini tuo mukaan paljon kunnianosoituksia ja parodioita kauhuklassikoista, kuten Alfred Hitchcockin Psykosta (Psycho - 1960) ja Stanley Kubrickin Hohdosta (The Shining - 1980), mutta ne saavat katsojan lähinnä harmittelemaan, että joutuu katsomaan tällaista kuraroskaa niiden mestariteosten sijaan. Pari ihan veikeää kuolemaa mahtuu mukaan, mutta niiden tarjoama kiero riemu pyyhkiytyy nopeasti pois, kun joutuu katsomaan Chuckyn masturboimista. Kyllä, luit oikein. Ja sehän kohtaus kestää.

Elokuva ei ole edes teknisesti kummoinen. Sen kuvaus on hieman hutiloivaa, erityisesti alussa, kun kuvaaja ja leikkaaja yrittävät naamioida usean lyhyen otoksen yhdeksi pitkäksi kuvaksi ja on naurettavan selvää aina, milloin leikkaukset tapahtuvat. Mancini tavoitteli filmillä vanhan ajan kauhuleffojen henkeä toteutuksensa puolesta, mutta saa elokuvan näyttämään lähinnä halvalta. Chucky ja Tiffany ovat sentään onnistuneesti toteutetut kuten ennenkin, mutta sen sijaan Shitface/Glen/Glenda näyttää hätäisesti kyhätyltä. Tekoverta ei onneksi säästellä ja pari aika hurjaa maskeerausta mahtuu mukaan. Äänimaailma luottaa turhankin paljon äkkisäikyttelyyn. Jos jotain pitää kuitenkin kehua onnistuneemmaksi kuin Chuckyn morsiamessa, niin olen iloinen, että hermoille käynyt metallimusiikki on vaihdettu tässä kauhutunnelmaisiin sävelmiin, joista herää helposti mielikuvia Danny Elfmanin musiikeista Tim Burtonin leffoissa.




Yhteenveto: Seed of Chucky on aivan kamalan surkea kauhukomedia, joka ei pelota tai naurata - lähinnä vain ärsyttää. Chuckyn morsiamen suosion jälkeen Don Mancini päätti rohkeasti jatkaa leffasarjan uudella linjalla ja tehdä menosta entistä törkyisempää. Samalla Mancini kadottaa elokuvasta vähäisenkin viihdearvon. Filmi on pitkäveteistä roskaa, jota katsoessa saa hävetä silmät päästään sitä, kuinka alas elokuvasarja onkaan vajonnut. Se on myös todella kiusallinen muunsukupuolisiin kohdistuvan pilkkansa, sekä ällöttävien seksijuttujensa kera. Viime leffassa Chuckyn ja Tiffanyn seksikohtaus oli vielä ihan hilpeä, mutta tässä Chuckyn pitkä itsetyydytys saa katsojan pohtimaan vakavasti katselun lopettamista kokonaan. Elokuvan yritykset olla itseironisia töksähtelevät ja vähäinen kauhu koostuu pelkistä typerryttävistä äkkisäikäyttelyistä. Sentään Chucky ja Tiffany ovat oivallisesti toteutetut nuket ja musiikit ovat paremmat kuin edellisessä leffassa. Muuten Seed of Chucky on hirveä pökäle, jota ei voi suositella edes Chuckyn morsiamen vannoutuneimmille kannattajille.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 24.7.2021
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja elokuvan juliste www.imdb.com
Seed of Chucky, 2004, Rogue Pictures, David Kirschner Productions, Castel Film Romania, La Sienega Productions


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti