lauantai 21. elokuuta 2021

Arvostelu: Mortal Kombat (2021)

MORTAL KOMBAT



Ohjaus: Simon McQuoid
Pääosissa: Lewis Tan, Jessica McNamee, Josh Lawson, Joe Taslim, Mehcad Brooks, Tadanobu Asano, Ludi Lin, Chin Han, Max Huang, Matilda Kimber, Laura Brent, Sisi Stringer, Mel Jarnson, Daniel Nelson, Nathan Jones, Angus Sampson ja Hiroyuki Sanada
Genre: toiminta, fantasia
Kesto: 1 tunti 50 minuuttia
Ikäraja: 16

Mortal Kombat perustuu Midway Gamesin samannimiseen videopelisarjaan, joka sai alkunsa vuonna 1992. Jo vuonna 1995 ilmestyi peleihin perustuva Mortal Kombat -elokuva, joka oli taloudellinen menestys, mutta sai ristiriitaista palautetta pelien faneilta ja kriitikoilta. Sen jatko-osa Mortal Kombat 2 - hävitys (Mortal Kombat: Annihilation - 1997) sai sellaisen täystyrmäyksen aivan kaikilta, että suunnitelmat kolmannesta filmistä kariutuivat. Kahden vuosikymmenen ajan Warner Bros. yritti tehdä muutamaakin erilaista elokuvaa pelien pohjalta, mutta projektit kaatuivat kerta toisensa perään. Vuonna 2015 James Wan päätti tuottaa uuden Mortal Kombat -elokuvan ja Simon McQuoid palkattiin ohjaajaksi vuotta myöhemmin. Kuvaukset käynnistyivät vihdoin syyskuussa 2019 ja alun perin Mortal Kombatin oli tarkoitus ilmestyä tammikuussa 2021, mutta koronaviruksen takia sen ensi-iltaa on jouduttu siirtelemään. Lopulta Mortal Kombat sai maailmanensi-iltansa huhtikuussa, mutta valitettavasti elokuva ei koskaan saapunut Suomen teattereihin, vaan se on vasta nyt kesällä julkaistu suoraan myyntiin ja vuokrattavaksi. Omat odotukseni elokuvaa kohtaan olivat aika alhaiset. Mortal Kombat -peliä olen pelannut muutaman kerran Filmikela-arvostelusivua kirjoittavan ystäväni kanssa, mutta peli ei ole erityisemmin iskenyt minuun, enkä pitänyt kahdesta aiemmasta filmatisoinnista. Kun uusi Mortal Kombat -leffa vihdoin ilmestyi Blu-raylla, ystäväni osti sen välittömästi ja katsoimme sen yhdessä.

Entisen vapaaottelija Cole Youngin täytyy koota Maan parhaat taistelijat puolustamaan ihmiskuntaa Shang Tsungin johtamia toisen maailman joukkoja vastaan universumien välisessä Mortal Kombat -turnauksessa.




Fanit voivat olla iloisia, sillä monet pelisarjasta tutut hahmot nähdään elokuvassa. Ukkosenjumala Raiden (Tadanobu Asano) kerää Maan parhaita taistelijoita valmistautumaan turnaukseen Mortal Kombatissa, jolla päätetään Maan ja ihmiskunnan kohtalo. Hänen apunaan toimivat Liu Kang (Ludi Lin) ja Kung Lao (Max Huang). Sonya Blade (Jessica McNamee) ja Jax (Mehcad Brooks) yrittävät selvittää, mistä koko Mortal Kombatissa on kyse, samalla kun he yrittävät pitää kurissa tuittupäisen Kanon (Josh Lawson). Pahisosastoa taas edustavat velho Shang Tsung (Chin Han), joka haluaa vallata Maan ja orjuuttaa ihmiset, sekä hänen kätyrinsä, joihin kuuluvat mm. jäävoimainen Sub-Zero (Joe Taslim), jättisuinen Mileena (Sisi Stringer), lentävä Nitara (Mel Jarnson), nopea Kabal (Daniel Nelson, äänenä Damon Herriman), nelikätinen ja suuri Goro (Angus Sampson), sekä kenraali Reiko (Nathan Jones). Hahmoja on useita ja onkin heti varmaa, että suuri osa jää täysin yksiulotteisiksi tyypeiksi, joilla ei ole lopulta muuta tehtävää kuin esitellä parin minuutin ajan omia voimiaan. Suuri ja mahtava Raiden ja paha velho Shang Tsung jäävät todella tylsiksi tapauksiksi, eikä esimerkiksi Liu Kang vakuuta lainkaan. Sonyan ja Jaxin ystävyydestä voisi saada jotain irti, mutta sekin vähä jää lopulta yhteen väkinäiseen keskusteluun. Hahmoista parasta antia ovatkin hauska Kano, sekä aidosti vaaralliselta tuntuva paha Sub-Zero, jonka vuosisatoja vanha kiista Scorpionin (Hiroyuki Sanada) välillä on ainoa mielenkiintoinen hahmojen välinen suhde, johon käytetään hyvän alustuksen jälkeen hämmentävän vähän aikaa.
      Pääasiassa filmi nimittäin seuraa elokuvaa varten luotua Cole Youngia (Lewis Tan), entistä vapaaottelijaa ja nykyistä perheenisää, joka ajautuu tähän universumienväliseen taistoon mukaan. On todella outoa, että kun Mortal Kombat on pullollaan mitä siisteimpiä ja veikeimpiä hahmoja, elokuvantekijät ovat päättäneet keskittyä todella tylsään Coleen, jolla ei ole oikein mitään annettavaa filmille. Asiaa ei auta se, kuinka puinen Tan roolissaan on. Näyttelytyö ei muutenkaan ole filmin vahvempia puolia, mutta Tan on välillä suorastaan naurettavan kökkö.




Sen lisäksi, että pelien fanit voivat innostua tuttujen hahmojen mukanaolosta ja siitä, että he todella näyttävät samalta kuin peleissä, faneille tuottaa varmasti suurta iloa, että videopelien äärimmäinen verisyys on vihdoin siirretty myös elokuvamuotoon. Siinä, missä 90-luvun elokuvasovitukset tuntuivat jopa lapsiystävällisiltä peleihin verrattuna, uudessa Mortal Kombat -leffassa on useita todella brutaaleja tappoja. Nämä "fatalityt" ovat peleissä usein yliampuvia, paikoitellen jopa koomisia kaikessa raakuudessaan ja samanlaisia yliampuvia kuolemia nähdään elokuvassakin. On pakko myöntää, että omatkin kasvoni vääntyivät ilahtuneeseen virneeseen muutamaan otteeseen, kun leffassa keksitään hilpeän kuvottavia tapoja pistää porukkaa hengiltä. Sub-Zeron ja Scorpionin väliset taistot ovat elokuvan parasta antia ja aina silloin tällöin viihdyin elokuvan parissa.

Silti Mortal Kombat on kaukana siitä, että sitä voisi kutsua hyväksi elokuvaksi. Vielä alkupäässä se on ihan menevä tekele, mutta mitä pidemmälle leffa kulkee, sitä vähemmän elokuvantekijät yrittävät. Suuri osa lopputaistelusta on hoidettu harmillisen puolivillaisesti, aivan kuin katsoisi taistelumontaasia. Kun Maata puolustavat taistelijat on saatu koolle, elokuvasta on tainnut loppua käsikirjoitus kesken, sillä loppuelokuva on jopa hieman hutiloiden kyhätty. Uusia juttuja kaivellaan taskuista menoon mukaan ja katsojan pitäisi seurata tapahtumia sormien läpi. Jännitettä ei löydy lainkaan, vaikka koko maailman kohtalo on hahmojen mukaan vaakalaudalla. Isoin ongelma kuitenkin on, että itse Mortal Kombat -turnausta ei nähdä elokuvassa lainkaan. Tämä tekee katselukokemuksesta lopulta aika mitäänsanomattoman. Elokuva on enemmänkin vain parin tunnin pohjustus potentiaaliselle jatko-osalle kuin omillaan toimiva elokuva. Mielikuvia syntyy myös ylipitkästä pilottijaksosta televisiosarjalle.




Mortal Kombatin ohjauksesta vastaa aiemmin mainoksia tehnyt Simon McQuoid ja on selvää, että kyseessä on McQuoidin esikoisohjaus. Mainostausta takaa hänelle silmää omalla tavallaan tyylikkäitä tappeluita kohtaan, mutta kokonaisuutena hän ei onnistu pitämään filmiä kasassa. Asiaa ei auta Greg Russon ja Dave Callahamin tönkkö ja erityisesti laiska käsikirjoitus. Russo ja Callaham eivät tunnu tajuavan, mikä leffassa on kiinnostavaa ja mikä ei, kaksikon keskittyessä juurikin niihin tylsempiin kuvioihin ja hahmoihin. Käsikirjoituksen ongelmia vain vahvistaa yhä vain kömpelömmäksi käyvä leikkaus, jolla kohtauksia yritetään nitoa yhteen. Sentään lavasteet ja maskeeraukset ovat mainiot ja puvustustiimi on tehnyt tarkkaa työtä siirtääkseen peleistä tutut asut hahmoille myös elokuvaan. Samalla hieman jopa hassut asut lisäävät filmin ongelmaa siinä, että se on osittain itsetietoisen hölmö ja korni, mutta samalla se ottaa itsensä liian vakavasti. Äänimaailma toimii oivallisesti ja Benjamin Wallfischin säveltämät musiikit jumputtavat menevästi taustalla, vaikka mukana ei ole mitään niin tykkiä kuin The Immortalsin Techno Syndrome -kappale vuoden 1995 leffasta. Techno Syndromea kuullaan erilaisin miksauksin useaankin otteeseen, mutta ne jäävät aika vaisuiksi silmäniskuiksi.

Yhteenveto: Vuoden 2021 Mortal Kombat -elokuva on kelpo lähtökohdistaan huolimatta harmillisen vaisu tekele, joka tuottaa pettymyksen jo sillä, että itse Mortal Kombat -turnausta ei filmissä nähdä. Elokuva tuntuukin lopulta vain kahden tunnin pohjustukselta jatko-osaa varten tai televisiosarjan ylipitkältä pilottijaksolta. Vielä elokuvan alkupää pitää mainiosti mukanaan, mutta käsikirjoituksen onttous näkyy viimeistään siinä kohtaa, kun Maan taistelijat on koottu kasaan ja puhti loppuu kesken. Filmi viedään päätökseensä hutiloiden, jättäen hieman mitäänsanomattoman tunteen. Elokuvasta löytyy omat onnistumisensakin vitsikkään Kanon ja uhkaavan Sub-Zeron puolelta, minkä lisäksi veriset taistot ovat aika ajoin varsin viihdyttävää katseltavaa. Suuri osa hahmoista kuitenkin haaskataan täysin ja heidän juonikuvionsa jäävät totaalisen alikehitetyiksi. Pelien fanit löytävät leffasta varmasti paljon riemua ja onhan tämä huomattava parannus ainakin Mortal Kombat 2 - hävitykseen verrattuna (aivan kuin se vaatisi paljoa), mutta itsestäni tuntuu, ettei peleistä vieläkään onnistuttu tekemään kunnollista elokuvasovitusta. Sääli.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 17.7.2021
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja elokuvan juliste www.impawards.com
Mortal Kombat, 2021, Warner Bros., New Line Cinema, Atomic Monster, Broken Road Productions, NetherRealm Studios


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti