TV-sarja: Cobra Kai, kausi 4 (2021)

COBRA KAI - KAUSI 4Luojat: Josh Heald, Jon Hurwitz ja Hayden Schlossberg
Pääosissa: William Zabka, Ralph Macchio, Xolo Maridueña, Mary Mouser, Tanner Buchanan, Martin Kove, Courtney Henggeler, Jacob Bertrand, Peyton List, Gianni DeCenzo, Thomas Ian Griffith, Vanessa Rubio, Dallas Dupree Young, Griffin Santopietro, Joe Seo, Hannah Kepple, Annalisa Cochrane, Oona O'Brien, Selah Austria, Bret Ernst, Dan Ahdoot, Paul Walter Hauser, Nichole Brown ja Yuji Okumoto
Genre: draama, urheilu, jännitys, komedia
Jaksomäärä: 10
Jakson kesto: 30 minuuttia - 47 minuuttia - Yhteiskesto: noin 5 tuntia 55 minuuttia
Ikäraja: 13

The Karate Kid -elokuvien (1984-) tarinaa jatkava televisiosarja Cobra Kai nousi suosituksi, kun sen ensimmäinen tuotantokausi julkaistiin toukokuussa 2018. Toinen kausi piti suosiota yllä ja suosio kasvoi räjähdysmäisesti, kun sarja siirtyi kolmannen kautensa myötä Netflixiin. Neloskauden suunnittelu oli jo pitkällä, kun kolmas ilmestyi ja kuvaukset käynnistyivät helmikuussa 2021. Lopulta Cobra Kain neljäs tuotantokausi julkaistiin uudenvuodenaattona 2021. Tämäkin kausi piti korkeita katsojalukuja yllä, sekä keräsi kehuja kriitikoilta. Itse olin jo pitkään pohtinut sarjan katselua ja nyt kun Cobra Kai on saamassa kuudennen ja samalla viimeisen tuotantokautensa, minkä lisäksi ensi keväänä ilmestyy uusi Karate Kid -elokuva (2025), päätin vihdoin ryhtyä tuumasta toimeen. Pidin valtavasti sarjan kolmesta ensimmäisestä kaudesta ja aloitin neloskauden katselun innokkain mielin.

Daniel LaRusso ja Johnny Lawrence yhdistävät voimansa päihittääkseen Cobra Kain tulevassa All Valleyn karateturnauksessa. Panokset eivät ole koskaan olleet kovemmat, sillä häviäjäjoukkue joutuu lopettamaan toimintansa.
Cobra Kain tutut hahmot tekevät paluun - jopa viime kaudelta uupuneet Aisha (Nichole Brown) ja Raymond "Rausku" (Paul Walter Hauser) käyvät piipahtamassa mukana. Kolmoskauden lopulla Johnny Lawrence (William Zabka) päätti jättää myrkyllisen Cobra Kain taakseen ja liittoutua entisen vihamiehensä Daniel LaRusson (Ralph Macchio) kanssa Cobra Kaita vastaan. Tyyneyteen painottavan Danielin ja äkkipikaisen Johnnyn senseityylit menevät kuitenkin saman tien ristiin. Onko yhteistyö tuhoon tuomittu idea? Nuoret karateoppilaat, kuten Miguel (Xolo Maridueña), Samantha (Mary Mouser), Demetri (Gianni DeCenzo) ja Eli "Haukka" (Jacob Bertrand) yrittävät totutella senseidensä uuteen liittoon ja päätyvät harjoittelemaan eri tyyleillä. Danielin ja Johnnyn välille syntyykin uusia synkkiä pilviä, kun Danielin tytär Sam kiinnostuu Johnnyn räväkämmästä taistelutyylistä ja Johnnyn siipiensä alle ottama Miguel taas innostuu Danielin rauhallisemmasta karatesta.
     Vastapuolella taas John Kreese (Martin Kove) on ottanut täysin haltuunsa Cobra Kain, johon kuuluvat Johnnyn poika Robby (Tanner Buchanan), sekä Tory (Peyton List) ja Kyler (Joe Seo). Danielin ja Johnnyn liittouduttua Kreese kuitenkin kokee, ettei hänkään voi toimia yksin senseinä ja käy pestaamassa avukseen Karate Kid III:sta (The Karate Kid Part III - 1989) tutun Terry Silverin (Thomas Ian Griffith), joka on aivan mahtava lisä ja joka tökkii erittäin onnistuneesti kapuloita rattaisiin. Robbystä on kadonnut tietty ylimielinen virnuilu ja hahmoa viedään uusiin, kiinnostaviin suuntiin. Myös Toryä syvennetään runsaasti ja aiemmin inhotusta hahmosta voi yllättäen huomata välittävänsä.
Sivuhahmoista mukana ovat myös Miguelin äiti Carmen (Vanessa Rubio), jolla on juttua Johnnyn kanssa, Danielin vaimo Amanda (Courtney Henggeler), joka saa aiempaa kiinnostavampaa tekemistä, minkä lisäksi aiemmilla kausilla täysin sivuun jäänyt Danielin ja Amandan poika, eli Samin pikkuveli Anthony (Griffin Santopietro) nostetaan vihdoin kunnolla esiin. Uutena hahmona mukaan tuodaan koulukiusattu Kenny (Dallas Dupree Young), joka vähemmän yllättäen löytää voimaa karaten maailmasta. Kenny on myös oiva lisäys. Läpikotaisin hahmot ovat jälleen kerran erinomaisesti kirjoitettuja ja näyttelijät jatkavat loistotyötään, monien tarjotessa kaudella tähän mennessä parhaat roolisuorituksensa sarjan parissa.

Cobra Kai se ei millään suostu pettämään! Sarjan neljäs tuotantokausi on tähän mennessä sarjan parasta antia, eikä minulta löydy oikeastaan mitään moitittavaa tämän aivan fantastisen menon keskeltä. On mahtavaa päästä näkemään, kun Daniel ja Johnny yrittävät hammasta purren haudata sotakirvestään, päihittääkseen yhteisen vihollisensa John Kreesen. Eipä tämä tietenkään noin vain luonnistu ja pian senseit ovat tukkanuottasilla siitä, kuinka nuoria pitäisi kouluttaa. Tämä riitely on toki vain Cobra Kain eduksi ja siellä päässä meno muuttuu entistä kierommaksi Terry Silverin astuttua kuvioihin. Neloskausi on täynnä uskomattoman hyvin kirjoitettuja ihmissuhteita ja konflikteja, jotka risteilevät ja eskaloituvat kauden mittaan tehokkaasti. On hienoa nähdä, että vaikka sarjaan tuodaan lisää hahmoja ja nostetaan aiemmin taustalle jääneitä isompaan rooliin, pakka pysyy näin vaivattoman oloisesti kasassa, eikä mikään jää puolitiehen. On harmi, että palkintogaaloissa Cobra Kain kohdalla keskitytään vain stunt-työskentelyyn, sillä sarja ansaitsisi edes ehdokkuuksia käsikirjoituksestaan.
Kun All Valleyn karateturnaus lähestyy ja panoksena on se, että häviäjäjoukkueen täytyy lopettaa toimintansa kokonaan, on jännite korkeammalla kuin koskaan. Vastakkainasettelujen kypsyttelyä jatketaan ja kaikki eskaloituu kahteen viimeiseen jaksoon jaetussa, äärimmäisen tiivistunnelmaisessa turnauksessa. Sitä ennenkin nähdään toki karatematseja, vaikka hahmot kuinka yrittävät sopia, että asioiden ratkominen jätettäisiin varsinaiseen kisaan. Kaikkien lyöntien ja potkujen ohessa parasta ovat kuitenkin hahmojen väliset hetket, oli kyse sitten konflikteista tai positiivisemmista puolista, kuten Danielin ja Miguelin yhteisistä treeneistä, Elin yrityksestä parantaa tapansa tai sitten Johnnyn useista, hysteerisen hauskoista repliikeistä tai kommelluksista. Finaalijaksossa nappulat asetellaan taas toimivasti uusille paikoilleen, enkä malta odottaa näkeväni, kuinka meno jatkuu seuraavalla kaudella.

Tuotantokauden ohjaajat pistävät parastaan, rakentaessaan jännittävää ilmapiiriä, tuoden kosolti huumoria sekaan ja onnistumalla myös hiljaisemmissa draamahetkissä. Teknisiltäkin ansioiltaan Cobra Kain neloskausi on mainio. Se on hyvin kuvattu ja leikattu. Lavasteet, asut ja maskeeraukset ovat oivalliset ja äänimaailma taitavasti rakennettu erilaisia iskuja myöten. Leo Birenberg ja Zach Robinson tunnelmoivat vakuuttavasti säveltämillään musiikeilla ja kuullaanpa kaudella myös Carrie Underwoodin sovitus alkuperäisen The Karate Kid -elokuvan (1984) The Moment of Truth -kappaleesta.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 7.4.2024
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.impawards.com
Cobra Kai, Yhdysvallat, 2018-, Hurwitz & Schlossberg Productions, Overbrook Entertainment, Sony Pictures Television


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti