TV-sarja: Harley Quinn, kausi 3 (2022)

HARLEY QUINN - KAUSI 3Luojat: Justin Halpern, Patrick Schumacker ja Dean Lorey
Pääosissa: Kaley Cuoco, Lake Bell, Alan Tudyk, Ron Funches, Diedrich Bader, Christopher Meloni, Briana Cuoco, Harvey Guillén, Sanaa Lathan, J. B. Smoove, Andy Daly, James Adomian, Krizia Bajos, Tony Hale, Tom Hollander, Tisha Campbell, Jacob Tremblay, Matt Oberg, Sam Richardson, Gary Anthony Williams, Griffin Newman, Matt Ryan, Billy Bob Thornton, Giancarlo Esposito ja James Gunn
Genre: animaatio, komedia, toiminta
Jaksomäärä: 10
Jakson kesto: noin 21 minuuttia - Yhteiskesto: noin 3 tuntia 33 minuuttia
Ikäraja: 16

DC Comicsin hahmoon perustuva animaatiosarja Harley Quinn nousi suosioon, kun sen ensimmäinen tuotantokausi julkaistiin loppuvuodesta 2019. Jo puoli vuotta myöhemmin ilmestynyt kakkoskausi piti suosiota yllä, joten sarjan teko jatkui. Tekijät kuitenkin ilmoittivat, että sarja siirtyi alkuperäiseltä kanavaltaan DC Universelta HBO Max -suoratoistopalveluun. Ääninäyttelijät nauhoittivat repliikkinsä, animointiprosessi käynnistyi ja lopulta Harley Quinnin kolmas tuotantokausi alkoi pyöriä HBO Maxissa heinäkuussa 2022. Tämäkin kausi keräsi paljon kehuja niin kriitikoilta kuin faneiltakin. Minun oli tarkoitus katsoa Harley Quinn läpi, ennen kuin tämä kolmas kausi julkaistiin, mutta muiden kiireideni takia projekti jäi tuolloin vain ajatuksen tasolle. Kuitenkin nyt kun sarja on saamassa neljännen tuotantokautensa, päätin vihdoin ryhtyä tuumasta toimeen. Koin avauskauden erittäin hilpeäksi, mutta kakkoskausi tuotti pienoisen pettymyksen, joten aloitin kolmannen kauden katselun hieman varautuneena.

Tunnustettuaan rakkautensa, Harley Quinn ja Myrkkymuratti kiertävät maailmaa epävirallisella "Eat, Bang, Kill" -kuherruskuukaudellaan. Kaksikkoa jahtaava komisario Gordon taas asettautuu ehdolle Gothamin pormestariksi, tukenaan Kaksinaama.
Toisen tuotantokauden päätteeksi Harley Quinn (äänenä Kaley Cuoco) ja Myrkkymuratti (Lake Bell) tunnustivat vihdoin ja viimein tunteensa toisiaan kohtaan ja karkasivat Myrkkymuratin ja Leijamiehen (Matt Oberg) häistä, juuri kun komisario Gordon (Christopher Meloni) joukkoineen hyökkäsi paikalle. Nyt pari kiertää maailmaa "Eat, Bang, Kill" -nimellä kulkevalla epävirallisella kuherruskuukausikiertueellaan. Harley ja Myrkkymuratti ovat edelleen mainiot hahmot ja heille on kirjoitettu kolmoskautta varten toimivat kehityskaaret, niin yksilöinä kuin pariskuntana.
     Muutkin tutut hahmot aiemmilta kausilta tekevät paluun, joskin edelliskausien ryhmä on hajonnut, Tohtori Psykon (Tony Hale) petettyä toverinsa ja kyborgi Sy Borgmanin (Jason Alexander) uhrattua itsensä kakkoskaudella. Nyt Savinaama (Alan Tudyk) saa vihdoin jalkansa Hollywoodin oven väliin, samalla kun Kuningashai (Ron Funches) joutuu pohtimaan omaa asemaansa, isänsä kuoltua. Myrkkymuratin elävä lihansyöjäkasvi Frank (J. B. Smoove) on myös merkittävässä roolissa kaudella. Jokeri (Tudyk) elelee rauhallisempaa kotielämää sairaanhoitaja Bethanyn (Krizia Bajos) ja tämän lasten kanssa. Selina Kyleä, eli Kissanainen-rosvoa (Sanaa Lathan) deittaileva Bruce Wayne, eli Lepakkomies (Diedrich Bader) palaa kunnolla toimintaan ja saa kumppaneikseen niin poikansa Damian Waynen, eli Robinin (Jacob Tremblay), Gordonin tyttären Barbaran, eli Lepakkotytön (Briana Cuoco), hovimestarinsa Alfredin, eli Macaronin (Tom Hollander) ja Dick Graysonin, eli Nightwingin (Harvey Guillén). Kauden varrella kohdataan myös monia muita hahmoja DC:n sarjakuvien sivuilta, kuten A.R.G.U.S. -johtaja Amanda Waller (Tisha Campbell), Rämeen olento (Sam Richardson), John Constantine (Matt Ryan) ja Hullu Hatuntekijä (Griffin Newman).
Pidin tosiaan paljon Harley Quinnin avauskaudesta, mutta kakkoskausi tuotti itselleni pienoisen pettymyksen, enkä täysin lämmennyt sen radikaaleille ideoille Gothamin ajautumisesta rikollisten valtaan. Kolmas kausi ottaa tässä onneksi takapakkia ja lähtee kulkemaan omasta vinkkelistäni parhaita raiteita pitkin. Harley ja Myrkkymuratti ovat viimein yhdessä ja heidän rosvokoplastaan on tiputettu ne tylsimmät ja ärsyttävimmät heput pois. Lepakkomies on kunnolla kehissä, pahiksia hyödynnetään paremmin ja Gotham on miellyttävämmässä tasapainossa (vaikka edelleen kaupunkihan on suorastaan asuinkelvoton rikollisuutensa takia). Yleisesti ottaen kolmoskauden tarina ja hahmojen useat juonikuviot ovat vahvempia kuin viimeksi. Lisäksi meno viihdyttää ja hauskuuttaa paremmin.

Kauden jaksomäärää on hieman tiivistetty ja kolmentoista jakson sijaan kolmannella kaudella nähdään vain kymmenen jaksoa. Tiiviimmällä kestolla turhat on karisteltu ja kaudelta löytyy useita hilpeitä jaksoja. Harleyn ja Myrkkymuratin kohtaaminen Rämeen olennon kanssa, hahmojen päätyminen Pöllöjen hovin, öh, "juhliin", Jokerin soolojakso ja matka Bruce Waynen mielen sisälle ovat kauden huippuhetkiä ja loppuhuipennus eläviä kuolleita vastaan on mainio myös. Meno ei vieläkään ole lapsiystävällistä, vaikka verta ei roiskita ihan samoissa määrin kuin aiemmin. Huumori on usein ronskia, mutta myös onnistuneen itsetietoista. Kaudella piikitellään tehokkaasti DC:tä kohtaan ja nauretaan esimerkiksi sille, että kuinka usein Brucen vanhempien murha täytyy oikein näyttää? Jokerille ikoniset repliikit "Why so serious?" ja "We live in a society." ovat mukana hahmon oman jakson tunnuslaulussa. Lisäksi The Suicide Squad: Suicide Missionin (The Suicide Squad - 2021) ja Peacemaker-sarjan (2022-) tekijä, sekä DC Studiosin nykyinen johtaja James Gunn esittää vekkulin itseironista tulkintaa itsestään.
Animaatiojälki pysyy yhä mainiona ja sähäkän energisenä. Hahmot ovat oivallisesti piirretyt ja taustat ovat jälleen pullollaan yksityiskohtia, eikä animaattoreita pelota heittää sekaan raakuuksia. Edeltäjiensä tapaan tuotantokausi on ilahduttavan värikäs, sopien täydellisesti päähenkilönsä villiyteen. Äänimaailmakin on hyvin rakennettu ja säveltäjä Jefferson Friedman onnistuu jälleen musiikkiensa kanssa.

Yhteenveto: Harley Quinnin kolmas tuotantokausi on selvä askel parempaan suuntaan heikomman kakkoskauden jälkeen, tarjoten kosolti hupia kymmenen jaksonsa aikana. Jaksojen varrelta löytyy useita hilpeitä tarinoita ja tapahtumaketjuja, joissa tuttuja hahmoja hyödynnetään veikeästi. Kausi on myös ilahduttavan itsetietoinen ja itseironinen, eikä tekijöitä haittaa heittää läppää DC-maailman kustannuksella. Menosta ei vieläkään tehdä lapsiystävällistä, vaikka raakuuksien määrää onkin hieman harvennettu. Animaatiojälki pysyy oivallisena ja ääninäyttelijät tekevät yhä hyvää työtä rooleissaan. Jos pidit Harley Quinnin aiemmista tuotantokausista, kannattaa kolmaskin katsoa. Siinä, missä kakkoskausi sai huolestumaan sarjan jatkosta, lystikäs kolmoskausi jätti minut odottamaan neljättä kautta positiivisin mielin.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 21.4.2023
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.impawards.com
Harley Quinn, Yhdysvallat, 2019-, DC Entertainment, Warner Bros. Animation, Yes, Norman Productions, Ehsugadee


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti