TV-sarja: Orange Is the New Black, kausi 5 (2017)

ORANGE IS THE NEW BLACK - KAUSI 5Luoja: Jenji Kohan
Pääosissa: Taylor Schilling, Danielle Brooks, Laura Prepon, Natasha Lyonne, Kate Mulgrew, Uzo Aduba, Selenis Leyva, Taryn Manning, Dascha Polanco, Jackie Cruz, Diane Guerrero, Yael Stone, Lea DeLaria, Adrienne C. Moore, Jessica Pimentel, Nick Sandow, Elizabeth Rodriguez, Kimiko Glenn, Annie Golden, Laura Gómez, Constance Shulman, Francesca Curran, Danielle De Jesus, Asia Kate Dillon, Emma Myles, Julie Lake, Michael Harvey, Brad William Henke, Alysia Reiner, Alan Aisenberg, Laverne Cox, Blair Brown, John Magaro, Mary Steenburgen, Jason Biggs ja Samira Wiley
Genre: draama, jännitys, komedia
Jaksomäärä: 13
Jakson kesto: 52 minuuttia - 1 tunti - Yhteiskesto: noin 12 tuntia 11 minuuttia
Ikäraja: 16

Piper Kermanin omaelämäkertakirjaan Orange Is the New Black: My Year in a Women's Prison (2010) perustuva televisiosarja Orange Is the New Black nousi valtavaan suosioon, kun sen ensimmäinen tuotantokausi julkaistiin Netflixissä kesällä 2013. Toinen, kolmas ja neljäs kausi vain kasvattivat suosiota ja viidennen kauden teko olikin jo käynnissä, neljännen vasta ilmestyessä Netflixiin. Huhtikuussa 2017 Netflix joutui kiristyksen kohteeksi, kun kyberrikolliset saivat varastettua viidennen kauden kymmenen ensimmäistä jaksoa ja vaativat yhtiöltä rahaa, jotta eivät levittäisi jaksoja internetiin. Netflix ei suostunut maksamaan ja jaksot julkaistiin. Netflix itse julkaisi koko viidennen kauden saman vuoden kesäkuussa. Kausi jatkoi suosion ylläpitämistä, mutta kriitikot eivät kehuneet kautta yhtä kovasti kuin edellisiä. Itse olin pohtinut Orange Is the New Blackin katselua jo vuosia, etenkin silloin kun sarjan viimeinen kausi julkaistiin, mutten saanut katselua aikaiseksi. Kun huomasin sarjan täyttävän tänä kesänä kymmenen vuotta, päätin juhlavuoden kunniaksi vihdoin katsoa ja arvostella sarjan läpi. Pidin todella paljon neljästä ensimmäisestä kaudesta, neloskauden noustessa omaksi suosikikseni ja aloitinkin viidennen kauden katselun erittäin positiivisin mielin.

Pousseyn kuolema johtaa vankien kapinaan Litchfieldissä.
Orange Is the New Blackin tutut hahmot tekevät paluun
ja roolit kääntyvät päälaelleen, kun vangit ottavat vallan Litchfieldissä. Vankilanjohtaja Joe Caputo (Nick Sandow) ja vartijat pistetään telkien taakse ja vangit rellestävät vapaina vankilan tiloissa. Taystee (Danielle Brooks) vaatii oikeutta Pousseyn kuolemasta ja häntä seuraavat tietty Suzanne (Uzo Aduba) ja Cindy (Adrienne C. Moore). Pousseyhyn viime kaudella rakastunut Soso (Kimiko Glenn) on täysin murtunut rakkaansa menetyksestä. Daya (Dascha Polanco) yrittää pitää vankien ainoasta aseesta kiinni, kun taas Flaca (Jackie Cruz) ja Maritza (Diane Guerrero) muodostavat yhteyden kaiken keskellä. Red (Kate Mulgrew) yrittää takoa edes jotain järkeä muiden päähän, Big Boon (Lea DeLaria) ottaessa asialleen selvitellä vankien välisiä konflikteja. Tiffany (Taryn Manning) ajautuu ongelmiin Leannen (Emma Myles) ja Angien (Julie Lake) kanssa, kun taas valkoisen ylivallan kannattajat Skinhead Helen (Francesca Curran) ja Brandy (Asia Kate Dillon) kumppaneineen pohtivat vallan saamista. Lorna (Yael Stone) itkeskelee rakkaushuoliensa takia, Nickyn (Natasha Lyonne) etsiessä seksiseuraa kapinapoppoosta. Myös Gloria (Selenis Leyva), Maria (Jessica Pimentel), Sophia (Laverne Cox), Norma (Annie Golden), Yoga (Constance Shulman), Blanca (Laura Gómez) ja monet muut ovat menossa mukana omilla tavoillaan. Unohdinkohan nyt ketään... Ai niin, Piper (Taylor Schilling) ja Alex (Laura Prepon) vatvovat taas hankalaa suhdettaan. On se kumma, ettei sarjan päähenkilöstä saada tämän enempää irti. Viimeistään tällä vitoskaudella tekijätkin ovat tajunneet, että aika lailla kaikki muut sarjan hahmot voittavat Piperin kiinnostavuudessa ja niinpä hän ajautuu yhä vain voimakkaammin sivurooliin. Näyttelijäkaarti suoriutuu jälleen erinomaisesti hommistaan. Tällä kaudella parhaiten vakuuttaa Brooks, joka tekee hurjan tunteikasta työtä Taysteena. Myös Leyva vakuuttaa hienosti Gloriana ja Brad William Henke pääsee yllättämään, kaivamalla uusia puolia esille inhottavasta Piscatella-vartijahahmostaan.
Orange Is the New Blackin viides tuotantokausi lähtee liikkeelle samalta sekunnilta, mihin neloskaudella jäätiin. Tästä käynnistyy todella erilainen kausi neljään edelliseen verrattuna ja samalla myös kausi, joka on jakanut katsojien mielipiteitä ilmestymisestään lähtien. Jotkut pitävät kapinakuviota oivallisena ravisteluna samaa toistaneeseen sarjaan, kun taas jotkut eivät tykänneet, kuinka kausi poikkeaa aiemmin nähdystä meiningistä. Itse kuulun vahvasti siihen ensimmäiseen joukkoon. Vaikka tuttuja latuja kulkenut neloskausi olikin mielestäni sarjan parasta antia, sen jälkeen täysin erilainen vitoskausi tuntuu ilahduttavalta piristysruiskeelta. On todella kiinnostavaa seurata, kun Litchfieldin status quo pistetään totaalisesti sekaisin.

Kauden kolmetoista jaksoa vievät jälleen täysin mukanaan ja kapinointikuvio on onnistuttu taitavasti venyttämään koko kauden läpi. Kaikki eskaloituu tiivistunnelmaisesti kauden päätösjaksossa, mutta sitä ennen on luvassa monenlaista tapahtumaa. Tunnin mittaiset jaksot kulkevat kuin siivillä, kun käsikirjoittajat ovat keksineet kaikenlaisia kuvioita eri hahmoille. Jotkut yrittävät pitää yllä järjestystä, jotkut taas yrittävät saada kansaa kuuntelemaan vankien kaltoinkohtelusta, jotkut jättäytyvät omiin oloihinsa ja jotkut pistävät kunnon pistävät kunnon rettelöintivaihteen päälle. Yhdet perustavat YouTube-kanavan, kun taas toiset ryhtyvät ansoittamaan vankilaa Yksin kotona -leffasta (Home Alone - 1990) inspiroituneena, siltä varalta, että ulkopuoliset yrittävät tunkeutua sisälle. Vartijoille katkerat vangit päättävät tietty hyödyntää uutta asemaansa ja pakottavatkin vartijat esimerkiksi pitämään talent show'ta. Vankilan tapahtumien lisäksi mukana on jälleen toki takaumia vankien ja vartijoiden menneisyyksiin, joskin huomattavasti pienemmissä määrin kuin ennen. Jaksojen varrelle mahtuu monenlaisia tunteita esimerkiksi ilosta jännitykseen ja suruun, jotka välittyvät tehokkaasti kotisohvalle asti.
Sarjan ohjaajat (muun muassa Alexia esittävä Prepon ja Caputoa näyttelevä Sandow) rakentavat jälleen kerran tunnelmaa taidokkaasti ja saavat näyttelijöistä kaiken irti. Käsikirjoittajat pyörittelevät uudenlaista kertomusta onnistuneesti ja nostavat eri hahmoja eri aikoihin paremmin esille. Orange Is the New Blackin viides tuotantokausi on myös teknisiltä ansioiltaan mainio. Se on hyvin kuvattu ja sulavasti leikattu. Lavastajat pääsevät mylläämään vankilaa, puvustajien ja maskeeraajien leikitellessä enemmän hahmojen kanssa. Tehosteet ovat oivat ja äänimaailma hyvin rakennettu. Regina Spektorin You've Got Time -tunnuslaulu toimii aina.

Yhteenveto: Orange Is the New Blackin viides tuotantokausi on neljän, aika samaa toistaneen kauden jälkeen tehokas piristysruiske, joka ravistelee kaavoihinsa pikkuhiljaa kangistunutta sarjaa. Vankilakapinan seuraaminen on todella koukuttavaa puuhaa. On kiehtovaa nähdä, miten erilaisia ideoita ja tekemisiä vangeille on keksitty, kun he ottavat Litchfieldin haltuunsa ja koko tilanteen eskaloituminen pitkin kautta tarjoaa herkullista menoa ja meininkiä. Kolmentoista jakson varrelle mahtuu jälleen monenlaista juonikuviota ja koukkua, jotka vievät täysin mukanaan ja finaalijakso jättää katsojan mielenkiinnolla pohtimaan, mitä seuraavaksi onkaan luvassa? Näyttelijäkaarti on edelleen hyvässä vedossa, Danielle Brooksin varastaessa show'n upealla roolityöllään Taysteena. Jos olet pitänyt Orange Is the New Blackin neljästä edellisestä kaudesta, kannattaa viides kausikin ehdottomasti katsoa - tosin sillä varauksella, että kyseessä on hyvin erilainen tuotantokausi kuin neljä aiempaa.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 10.8.2023
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.impawards.com
Orange Is the New Black, Yhdysvallat, 2013-2019, Tilted Productions, Lionsgate Television


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti