TV-sarja: Sex Education, kausi 3 (2021)

SEX EDUCATION - KAUSI 3Luoja: Laurie Nunn
Pääosissa: Asa Butterfield, Gillian Anderson, Emma Mackey, Ncuti Gatwa, Connor Swindells, Kedar Williams-Stirling, Aimee Lou Wood, Tanya Reynolds, Patricia Allison, Mimi Keene, Mikael Persbrandt, Jemima Kirke, George Robinson, Chinenye Ezeudu, Sami Outalbali, Chaneil Kular, Simone Ashley, Alistair Petrie, Anne-Marie Duff, Jim Howick, Rakhee Thakrar, Samantha Spiro ja Jason Isaacs
Genre: komedia, draama
Jaksomäärä: 8
Jakson kesto: 53 minuuttia - 1 tunti - Yhteiskesto: noin 7 tuntia 29 minuuttia
Ikäraja: 16

Laurie Nunnin luoma komediasarja Sex Education nousi suosituksi, kun sen ensimmäinen tuotantokausi julkaistiin Netflixissä tammikuussa 2019. Toisen kauden kuvaukset käynnistyivät pian ensimmäisen ilmestyttyä ja toinen kausi julkaistiin tammikuussa 2020. Sarja pysyi suosittuna, joten kolmannen kauden teon piti alkaa heti toisen kauden perään, mutta koronaviruspandemian takia tuotanto jouduttiin keskeyttämään. Kuvaukset käynnistyivät syksyllä 2020 ja nyt vihdoin, yli puolentoista vuoden odotuksen jälkeen Sex Educationin kolmas kausi on julkaistu Netflixissä. Itse pohdin sarjan katsomista jo ensimmäisen kauden ilmestyessä, mutta päädyin lopulta katsomaan aiemmat kaudet peräkkäin vasta, kun toinen kausi ilmestyi. Pidin sarjasta erittäin paljon ja aloin innolla odottaa jatkoa. Kun Sex Educationin kolmas kausi vihdoin julkaistiin Netflixissä, katsoin sen lähes yhdeltä istumalta alusta loppuun.

Samaan aikaan, kun Moordalen koulu saa uuden rehtorin, joka ryhtyy tekemään suuria muutoksia, Otis salailee suhdettaan Rubyyn, Maeve etsii äitiään, Eric yrittää saada suhteensa Adamin kanssa toimimaan, Otisin äiti Jean kerää rohkeutta kertoa raskaudestaan ja Seksikuninkaaksi itseään kutsuva mysteerihenkilö avaa seksiklinikan uudelleen.
Tutut hahmot Sex Educationin edellisiltä kausilta tekevät paluun. Isaacin (George Robinson) katalan teon myötä Otis (Asa Butterfield) ja Maeve (Emma Mackey) ovat ajautuneet erilleen. Otis on salaisessa seksisuhteessa koulun suosituimman tytön Rubyn (Mimi Keene) kanssa, kun taas Maeve pysyttelee Isaacin luona, samalla etsien narkkariäitiään (Anne-Marie Duff). Otisin seksiterapeuttiäiti Jean (Gillian Anderson) yrittää saada kerrottua Jakobille (Mikael Persbrandt) raskaudestaan, samalla kun Jakobin tytär Ola (Patricia Allison) seurustelee eroottisia scifitarinoita kirjoittavan Lilyn (Tanya Reynolds) kanssa. Aimee (Aimee Lou Wood) yrittää yhä toipua edellisen kauden bussikokemuksestaan ja on jopa hankkinut terapiavuohen. Otisin paras ystävä Eric (Ncuti Gatwa) yrittää saada suhdettaan epävarman Adamin (Connor Swindells) kanssa toimimaan, samaan aikaan kun Adamin isä, koulun entinen rehtori (Alistair Petrie) yrittää löytää uutta merkitystä elämälleen. Jackson (Kedar Williams-Sterling) menettää korkean asemansa koulussa uuden rehtorin, Hope Haddonin (Jemima Kirke) saapuessa kuvioihin, kun taas rehtorin muutoksista innostuva Viv (Chinenye Ezeudu) nostetaan aiempaa isompaan rooliin. Hahmojen elämiä uppoutuu jälleen seuraamaan suurella antaumuksella ja heidän välisistä suhteistaan ja konflikteistaan revitään niin hyvää komediaa kuin draamaakin. Näyttelijät jatkavat vakuuttavalla linjalla nuorista aikuisiin. Butterfield, Mackey, Gatwa, Lou Wood, Reynolds ja Swindells vain parantavat tällä kaudella, Andersonin pysyessä riemastuttavana seksiterapeuttiäidin osassa.
Pitkä odotus on onneksi palkittu ja Sex Educationin kolmas tuotantokausi jatkaa kahden edellisen kauden vahvaa linjaa, eikä taso tipahda lainkaan. Hulvaton komedia ja voimakas draama kulkevat täydellisesti käsi kädessä ja voisi jopa sanoa, että tämä kausi on siltä osin parhaiten tasapainossa. Ensimmäinen kausi painottui enemmän komediaan, kun taas toinen oli enemmän draamaa. Tässä lajityypit tukevat toisiaan esimerkillisesti ja tekijät pelaavat täysillä vahvuuksillaan. Kauden aikana saa nauraa useaan otteeseen, mutta myös herkistymistä on luvassa, enkä ylläty, jos tuotantokautta katsoessa liikuttuu ihan kyyneliin asti. Itku voi tulla myös onnesta, eikä vain surusta. Kauden kahdeksaan jaksoon mahtuu jos jonkinlaista tunnetta ja kun katsoja on näin täysillä uppoutunut hahmojen elämiin, tunteet ovat voimakkaita kotisohvalla asti. Tämä uppoutuminen johtaa myös koukuttumiseen ja kauden ahmiikin helposti saman päivän aikana kokonaan.

Sex Education osoittaa jälleen kerran kuuluvansa teinisarjojen kiistattomaan kärkikastiin, eikä tarvitse edes olla teini viihtyäkseen sarjan parissa. Siitä löytyy paljon teinisarjoille ominaisia piirteitä suhdekoukeroita, kiusallisia tilanteita, lapsellisia mykkäkouluja ja juoruiluja myöten, mutta kaikki onnistutaan tarjoamaan paljon raikkaammin ja älykkäämmin kuin lukuisissa muissa sarjoissa. Sarja jatkaa mm. seksuaalivalistuksen ovelan satiirista kritisointia, sekä käsittelee muutenkin seksiin ja seksuaalisuuteen liittyviä asioita ja teemoja syvällisesti. Vaikka kannanotoissa on painoarvoa, tuodaan ne esille lähinnä hilpeästi, saarnaavan sijaan. Tämän vuoksi sarja on tärkeää katseltavaa niin nuorille kuin heidän vanhemmilleen.
Kauden ohjaajakaksikko Ben Taylor ja Runyararo Mapfumo tekevät loistotyötä pitäessään pakettia kasassa ja korkeaa tunnelmaa yllä. Duo ei laiskottele lainkaan, vaan meno on alusta loppuun sähäkkää tavalla tai toisella, mihin vaikuttaa vahvasti energiset musiikit. Käsikirjoitustiimi käsittelee useiden hahmojen erilaisia juonikuvioita taidokkaasti, eikä mikään osuus jää alikehitetyksi. Kausi on myös kuvattu oivallisesti, sekä leikattu kasaan mainiosti. Vaikka jaksot kestävät noin tunnin, reipas tempo ja tunne saavat ne tuntumaan kestoaan lyhyemmiltä. Lavasteet, asut ja maskeeraukset toimivat pätevästi ja äänimaailmakin on sujuvasti rakennettu.

Yhteenveto: Sex Educationin kolmas tuotantokausi on loistavaa jatkoa yhdelle kaikkien aikojen parhaista teinisarjoista. Ensimmäiseltä kaudelta tuttu hillitön komedia ja toiselta kaudelta tuttu voimakas draama yhdistyvät kolmoskaudella hienosti ja lajityypit kulkevat esimerkillisesti tasapainossa. Kauden aikana pääsee niin nauramaan kuin liikuttumaan, monista muista tunteita puhumattakaan. Sarjan hahmojen elämiin on uppoutunut täysin ja heidän tunteissa todella elää mukana. Niinpä kauden kahdeksan jaksoa tekee mieli ahmia kerralla ja lisää pitäisi heti saada. Kausi jätetäänkin pahaan paikkaan auki ja todella toivon, että neljättä kautta ei tarvitse odottaa taas puolitoista vuotta. Ohjaajat, käsikirjoittajat, näyttelijät ja tekninen tiimi hoitavat kaikki hommansa ansiokkaasti. Viimeistään nyt Sex Education on varmistanut paikkansa parhaiden Netflix-sarjojen joukosta!
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 18.9.2021
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.impawards.com
Sex Education, Iso-Britannia, 2019-, Netflix, Eleven


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti