SEX EDUCATION - KAUSI 1
Luoja: Laurie Nunn
Pääosissa: Asa Butterfield, Emma Mackey, Ncuti Gatwa, Gillian Anderson, Connor Swindells, Kedar Williams-Stirling, Alistair Petrie, Aimee Lou Wood, Mimi Keene, Chaneil Kular, Simone Ashley, Tanya Reynolds, Mikael Persbrandt, Patricia Allison, Jim Howick, DeObia Oparei, Edward Bluemel ja James Purefoy
Genre: komedia, draama
Jaksomäärä: 8
Jakson kesto: noin 49 minuuttia - Yhteiskesto: noin 6 tuntia 40 minuuttia
Ikäraja: 16
Sex Education on Laurie Nunnin luoma sarja Netflixin suoratoistopalvelulle. Netflix ilmoitti vuonna 2017 toteuttavansa Nunnin veikeän idean ja sarjan kuvaukset alkoivat vuotta myöhemmin. Ensimmäinen tuotantokausi julkaistiin kokonaisuudessaan tammikuussa 2019 ja se nousi nopeasti suureen suosioon. Netflix julkaisee katsojatietojaan todella harvoin, mutta tämän sarjan kohdalla palvelu ilmoitti, että sarjaa oli jo ensimmäisen viikon aikana katsottu yli 40 miljoonaa kertaa! Itse pohdin sarjan katsomista ja arvioimista viime vuonna, mutta minua kiinnosti moni muu sarja enemmän, joten päätin odottaa, että Netflixin ilmoittama toinen tuotantokausi ilmestyisi. Nyt, kun Sex Educationin toinen kausi on vihdoin tulossa, aloitin sarjan ja katsoinkin ensimmäisen tuotantokauden parissa päivässä läpi.
Seksiterapeutin teinipoika Otis on epävarma neitsyt, joka ei onnistu edes tyydyttämään itseään. Hän kuitenkin huomaa, että terapeuttiäidiltään kuullut opit ovat jääneet hyvin muistiin ja Otis ryhtyykin koulunsa seksiterapeutiksi kaverinsa Ericin ja kapinahenkisen Maeve Wileyn kanssa.
Martin Scorsesen Hugo-leffasta (2011) tuttu Asa Butterfield näyttelee oman seksuaalisuutensa kanssa painiskelevaa teinipoika Otisia, joka alkaa selvittämään muidenkin ongelmia seksiin liittyen. Butterfield on mainio valinta epävarman nuorukaisen osaan ja on hauska nähdä, kuinka hänen äitinsä työ on vaikuttanut häneen huomattavasti. Otisin seksiterapeuttiäitinä taas nähdään Salaisista kansioista (The X-Files - 1993-2018) tuttu Gillian Anderson, joka omii tarkkaavaisen mutta lupsakan hahmon helposti.
Otisia mielenkiintoisemmat hahmot tuntuvat kuitenkin olevan hänen kanssa koulun seksiterapian aloittavat Eric (Ncuti Gatwa) ja Maeve Wiley (Emma Mackey). Aluksi Eric vaikuttaa vain yhdistelmältä tyypillisistä valkoisen heteropäähenkilön kavereista, eli tummaihoisesta ja homosta. Ericin tapa tutkia omaa homouttaan on kuitenkin poikkeuksellisen taidokkaasti kirjoitettua ja varmasti monille katsojille samaistuttavaa. On ikävä seurata vierestä, kun hän haluaisi olla oma itsensä, mutta samalla pelkää kaikkien - jopa perheensä - reaktioita. Eric on hauska, muttei tyypillinen kaverihahmo josta tehdään pilkkaa. Maeve taas on karun perheen tytär, jonka elämä on pilattu sukulaisten sekä koululaisilta annetun lutkan maineen vuoksi. Mackey eläytyy hyvin suojamuurin taakse piiloutuvan teinitytön rooliin ja parhaimpia hetkiä ovatkin, kun hän uskaltaa hetkeksi laskea suojansa ja näyttää herkempää minäänsä.
Muita hahmoja sarjassa ovat myös mm. koulun rehtori Groff (Alistair Petrie), kiusaajapoika Adam (Connor Swindells), sporttinen Jackson (Kedar Williams-Stirling), juoruajaporukka Aimee (Aimee Lou Wood), Ruby (Mimi Keene), Anwar (Chaneil Kular) ja Olivia (Simone Ashley), pornograafisia alientarinoita luova Lily (Tania Reynolds), uusi tyttö Ola (Patricia Allison), sekä tämän isä, putkimies Jakob (Mikael Persbrandt). Näyttelijät ovat mainioita osissaan ja paikoitellen heidän hahmonsa ovat oivallisia, mutta osa jää hyvinkin pinnallisiksi ja stereotypisiksi.
Onneksi muuten Sex Educationin ensimmäinen tuotantokausi ei jää pinnalliseksi ja stereotypiseksi. Siitä löytyy kyllä tietenkin teinisarjojen kliseitä ja tiettyä imelyyttä, mikä kuuluu mukaan. Mutta sarjaan mahtuu paljon nokkeluutta, rohkeutta edistää nykypäivän suvaitsevaista ajatusmaailmaa, sekä aitoa sydäntä. Seksi on usein tällaisissa sarjoissa tuhma juttu, mikä aiheuttaa lähinnä hihitystä kaveriporukalla katsottuna tai kiusallisuutta perheen keskeisessä televisiohetkessä. Tässä sarjassa sitä käsitellään paremmin ja normaalimmin kuin yleensä. Seksi on asia, mikä on olemassa - on aina ollut ja tulee aina olemaan - joten ei sitä tarvitse käsitellä kuin se olisi jotain uutta ja mysteeristä. Aluksi sarja saattaa yllättää, kuinka rohkeasti se tuokaan aihettaan mukaan ja kuinka paljon se lopulta näyttää kaikenlaista, mutta hyvä niin. Katsojaa ei erityisemmin lämmitellä, vaan mennään vain suoraan asiaan.
Sarja tasapainottelee suurimmaksi osaksi taidokkaasti hyvän huumorin ja tarpeeksi hyvän draaman välillä. Draamapuoli jää välillä vellomaan liikaa, mutta toisaalta niinhän se teinien maailmassa tuppaa tekemään. Huumorin laatu taas vaihtelee - jälleen aivan kuin teinien kesken. Yksittäisiä älykkäitä sutkautuksia on paljon, mutta joukossa tyhmyys tiivistyy. Ensimmäinen jakso tarjoaa paljon hilpeitä hetkiä, minkä lisäksi on huvittavaa kuunnella koululaisten seksiongelmista. Kun on pari kertaa kanavasurffatessa päätynyt katsomaan Seksileikeistä ensiapuun (Sex Sent Me to the ER - 2013-2016) -tyyppisiä ohjelmia, voi uskoakin, että monet näiden nuorten ongelmista perustuvat tosijuttuihin. Mitä pidemmälle kausi etenee ja mitä paremmin hahmot tulevat tutuiksi, sitä enemmän sarja uskaltaa panostaa draamaan. Teini-ikä on monimutkikasta aikaa ja sen sarja osoittaa niin koomisesti kuin traagisestikin. Jotkut juonenkäänteet arvaa etukäteen ja jotkut yllättävät sen vuoksi, ettei joitain juttuja ole uskallettu näyttää valtavirtaviihteessä. Joka tapauksessa Sex Education on erittäin hyvä ja raikas paketti, jonka ensimmäisen kauden katsoo nopeasti loppuun ja jää positiivisin mielin odottamaan toista tuotantokautta.
Kauden ohjaajat, eli neljä ensimmäistä jaksoa ohjannut Ben Taylor ja neljä viimeistä jaksoa ohjannut Kate Herron tekevät erittäin mainiota työtä tunnelman kanssa. Taylor panostaa enemmän komediapuoleen, kun taas Herron on vahvempi draamassa. Käsikirjoittajat vievät tarinaa sujuvasti eteenpäin hyvin kirjoitettujen hahmojen kera. Teknisesti kausi on oivallisesti toteutettu. Kuvaus on toimivaa ja sitä tukee kelpo leikkaus. Lavasteet ovat onnistuneet ja ääniefektitkin ovat taidokkaasti toteutetut. Oli Julianin säveltämät musiikit sopivat hyvin sarjaan, mutta musiikkeja käytetään liian paljon. Useissa kohdissa tunteet saisivat enemmän iskua, jos Julian ei puskisi sävelmiään niin korostetusti mukaan.
Yhteenveto: Sex Educationin ensimmäinen tuotantokausi on erittäin hauska ja yllättävänkin nokkela paketti. Sarjasta löytyy teiniohjelmille tyypillisiä kliseitä, mutta sarja osaa myös väistellä niitä ja tuoda mukaan käänteitä. Vaikka mukana on joitain stereotypisiä hahmoja, ovat henkilöt pääasiassa todella oivallisesti kirjoitettuja. Otis on toimiva päähenkilö ja Asa Butterfield on sopiva valinta rooliinsa. Mielenkiintoisemmat hahmot ovat kuitenkin hänen kaverinsa Eric ja Maeve Wiley. Etenkin aluksi tyypilliseltä homo-komediasivuhahmolta vaikuttava Eric yllättää, kuinka syvällisesti hahmoa käsitellään ja Ncuti Gatwa on erinomainen osassaan. Sarja tasapainottelee sujuvasti komedian ja draaman välillä. Huumori on usein todella hauskaa ja sarjaa katsoessa saa nauraa paljon. Sarjan aihetta, eli seksiä käsitellään toimivin tavoin, tuoden mukaan puolia, joita ei usein tällaisissa sarjoissa näe. Ensimmäinen kausi on oikein viihdyttävä ja sen katsoo helposti päivässä tai parissa läpi. Jäänkin hyvillä mielin odottamaan, mitä Sex Educationin toinen tuotantokausi tuo tullessaan, kun se julkaistaan ensi viikonloppuna...
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 11.1.2020
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.imdb.com
Sex Education, Iso-Britannia, 2019-, Eleven, Netflix
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti