TV-sarja: Sex Education, kausi 2 (2020)

SEX EDUCATION - KAUSI 2



Luoja: Laurie Nunn
Pääosissa: Asa Butterfield, Ncuti Gatwa, Emma Mackey, Gillian Anderson, Connor Swindells, Patricia Allison, Aimee Lou Wood, Kedar Williams-Sterling, Alistair Petrie, Mikael Persbrandt, Tanya Reynolds, Sami Outalbali, Chineye Ezeudu, Anne-Marie Duff, Chaneil Kular, Mimi Keene, Simone Ashley, George Robinson, James Purefoy, Jim Howick ja Stephen Fry
Genre: draama, komedia
Jaksomäärä: 8
Jakson kesto: noin 52 minuuttia - Yhteiskesto: noin 6 tuntia 55 minuuttia
Ikäraja: 16

Laurie Nunnin luoman komediadraamasarja Sex Educationin ensimmäinen tuotantokausi nousi suureen suosioon, kun se julkaistiin Netflixin suoratoistopalvelussa vuosi sitten. Netflix tilasikin välittömästi toisen tuotantokauden tekijöiltä, minkä työstäminen alkoi heti. Kuvaukset käynnistyivät toukokuussa 2019 ja nyt sarjan toinen kausi on julkaistu kerralla Netflixissä. Itse pohdin jo viime vuonna sarjan katsomista, mutta päätin lopulta odottaa, että toinen kausi saapuisi. Kun kauden julkaisusta ilmoitettiin, katsoin heti ensimmäisen tuotantokauden ja pidin sitä todella hyvänä. Aloinkin innolla odottamaan toisen kauden julkaisua ja heti, kun näin, että se oli saapunut Netflixiin, aloin katsomaan.

Otis on vihdoin oppinut tyydyttämään itseään, mutta sujuuko itse seksi tyttöystävä Olan kanssa? Ja miten käy Otisin seksiklinikan, kun hänen äitinsä saapuu koululle opettamaan seksivalistusta?

Asa Butterfield parantaa roolisuoritustaan Otis Milburnina, joka on ottanut paikkansa koulun seksiterapeuttina, mutta joka silti on epävarma itsestään ja taidoistaan seksissä. Hahmo jäi ensimmäisellä kaudella hieman sivuhahmojen varjoon, mutta tällä kertaa hänkin nousee kunnolla esille, yrittäessään pohtia vaikeaa tilannettaan naisten kanssa. Olan (mainio Patricia Allison) kanssa on ihanaa, mutta tunteet taitavat palaa yhä Maeve Wileyta (Emma Mackey) kohtaan.




Mackeykin onnistuu olemaan parempi Maeven roolissa. Maevea syvennetään entisestään ja osoitetaan vielä paremmin, miksi hän on luonut itselleen tylyn suojakuoren. Mackey on loistava kylmänä, mutta parhaimmillaan, kun Maeve uskaltaa laskea suojansa alas.
     Ncuti Gatwan esittämä Eric ei onneksi tälläkään kaudella suostu latistumaan perinteiseksi humoristiseksi homohahmoksi, vaan häntäkin syvennetään ja monimutkistetaan entisestään. Ericillä on tunteita entistä kiusaajansa Adamia (hienosti kirjoitetun hahmon taitavasti näyttelevä Connor Swindells) kohtaan, mutta tilanne kääntyy, kun kouluun saapuu uusi oppilas Rahim (Sami Outalbali). Gatwan on yhtä innoissaan roolissaan kuin aiemmin, mutta tuo entistä enemmän esille hahmon traagisempaa puolta.
     Muutkin tutut hahmot tekevät paluun, eikä paria tapausta lukuunottamatta uusia erityisemmin esitellä. Gillian Anderson on toistamiseen fantastinen viileänä seksiterapeuttiäitinä, kun taas Alistair Petrie pistää vielä pahemmin vihaksi koulun rehtorina ja Adamin tylynä isänä. Jacksonin (Kedar Williams-Stirling) epävarmuus siitä, mitä haluaisi oikeasti tehdä elämässä, on paremmin kerrottu ja Aimee (Aimee Lou Wood) pistetään käymään läpi tapahtuman, minkä esittäminen on varmasti vaatinut Lou Woodilta paljon. Hän kuitenkin onnistuu siinä todella pysäyttävästi ja koskettavasti. Olan isä Jakob (Mikael Persbrandt), kummallisista seksifantasioista haaveileva Lily (Tanya Reynolds), sekä itsestään liikoja luuleva porukka Anwar (Chaneil Kular), Ruby (Mimi Keene) ja Olivia (Simone Ashley) palaavat myös ja jos ylimielinen kolmikko jäi yksiulotteiseksi viimeksi, tässä he saavat lihaa luidensa ympärille. Kaikki näyttelijät hoitavat homman kotiin kunniakkaasti.




Ensimmäisen kauden tavoin Sex Educationin toinen tuotantokausi alkaa huumoripainotteisella linjalla, mutta liukuu pikkuhiljaa enemmän draamanpuolelle. Toisin kuin ensimmäisen kauden kohdalla, muutos ei haittaa yhtään, sillä draamapuoli on tällä kertaa erinomaisesti tehty. Hahmot ovat hienosti rakennetut, jolloin heistä ja heille käyvistä tapahtumista todella välittää. Sen enempää spoilaamatta täytyy sanoa, että tällä kaudella todella koetaan kovia. Kausi onnistuu liikuttamaan usean kerran, aloittaen Aimeelle tapahtuvasta asiasta. Monet hahmot saavat kunnon tarinakaarensa ja kausi onnistuu hämmästyttävän hyvin kuljettamaan niitä kaikkia tasapainoisesti. Yksikään juonikuvio ei ole huomattavasti heikompi, vaan jokaisessa on jotain iskevää ja tärkeää. Ei ole mikään ihme, että sarja on osunut monien teinien sydämiin ja olen varma, että toinen kausi tekee sen yhtä lailla.

Sex Educationissa käsitellään tietty jälleen seksiä ja sekin tuntuu tapahtuvan paremmin kuin viime kaudella. Jo ensimmäinen kausi taisteli stereotypioita vastaan mm. näyttämällä, että myös miehet saattavat teeskennellä laukeavansa. Tällä kaudella tapahtuu samaa ja on hienoa, kuinka monia tabuja päätetään käsitellä rohkeasti. Jos ensimmäinen kausi herätti paheksuntaa vanhemmissa, että eiväthän teinit voi tällaista katsoa, niin sarja on päättänyt tällä kaudella vääntää nuppeja kaakkoon ihan vain kettuillakseen. Sarja jatkaa aiheensa käsittelyä monipuolisesti ja osoittaen, kuinka monet teinien väärinä pelkäävät jutut ovatkin hyväksyttäviä ja yleisiä. On myös niin upeaa, kuinka normaalina asiana sarja esittää homoseksuaalisuuden. Monesti sitä ei joko uskalleta tuoda esiin, kun pelätään valtavirran katsojien menettämistä tai siitä tehdään liian iso numero. Tämäkin on nuorille tärkeää. Sex Educationin toinen tuotantokausi onnistui osumaan tunteisiini useammankin kerran ja vaikkei se ollut yhtä hauska kuin ensimmäinen kausi, on tämä mielestäni muuten onnistuneempi paketti. Lasketaan sarjan onnistumisiin mukaan myös se, että juuri kun olen päätynyt siihen tulokseen, että William Shakespearen Romeo ja Julia on maailman loppuunkulutetuin tarina, eikä siitä voi enää vääntää tuoreen tuntuista tulkintaa, Sex Education osoittaa minut vääräksi.




Ben Taylor jatkaa tälläkin kaudella ohjaajana ja saa mukaansa myös Alice Seabrightin ja Sophie Goodhartin, joista jälkimmäinen on myös kirjoittanut osan jaksoista. Kolmikko rakentaa erittäin oivallisesti tunnelmaa ja pitävät juonikuvioita kasassa, mihin vaikuttaa myös oiva leikkaus. Käsikirjoitus on hienosti koottu niin juonikuvioiden kuin hahmojen kohdalla. Monet hahmojen välisistä keskusteluista ovat myös mainiosti kirjoitetut. Kuvaus on taidokasta läpi kauden. Lavasteet ja asut ovat jälleen hyvin toteutetut, minkä lisäksi valotiimi pääsee loistamaan viimeisessä jaksossa. Äänipuolikin on sujuva, vaikka jälleen täytyy sanoa, että säveltäjä Oli Julian voisi käyttää musiikkeja maltillisemmin.

Yhteenveto: Sex Educationin toinen tuotantokausi ei ole yhtä hauska kuin ensimmäinen, mutta se tarjoaa huomattavasti parempaa draamaa, mikä teki kaudesta itselleni iskevämmän. Hahmot muuttuvat entistä tärkeämmiksi katsojalle ja heidän elämiensä ylä- ja alamäet todella osuvat tunteisiin. Mukana on monia juonikuvioita, mutta ne kaikki onnistutaan kertomaan taidokkaasti, eikä yksikään ole huomattavasti muita heikompi. Sarjalla on jälleen paljon tärkeää sanottavaa mm. elämästä, nuoruudesta ja seksuaalisuudesta, ja se onnistuu taas rikkomaan stereotypioita ja vetämään rohkeasti mattoa jalkojen alta. Nauraa saa jälleen paljon, mutta myös herkistymistä ja ahdistumista on luvassa. Kausi ei onneksi päästä katsojaansa helpolla, vaikka sitä katsoessa onkin lähinnä hyvä mieli. Näyttelijät ovat jälleen rooleissaan ja heidän hahmonsa ovat entistä paremmin kirjoitetut. Plussaa kausi saa myös veikeästä Romeo ja Julia -tulkinnastaan. Jos pidit Sex Educationin ensimmäisestä tuotantokaudesta, kannattaa ehdottomasti katsoa myös toinen kausi - mutta sillä varauksella, ettei meno ole yhtä lystikästä. Vakavia aiheita käsitellään vakavasti, vaikka onhan se hyvä olla huumoriakin mukana. Tulisipa kolmas kausi pian...




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 21.1.2020
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.imdb.com
Sex Education, Iso-Britannia, 2019-, Netflix, Eleven


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti