TV-sarja: Sukuvika, kausi 5 (Arrested Development - 2018-2019)

SUKUVIKA - KAUSI 5

ARRESTED DEVELOPMENTLuoja: Mitchell Hurwitz
Pääosissa: Jason Bateman, Will Arnett, Michael Cera, Jessica Walter, Alia Shawkat, Tony Hale, David Cross, Jeffrey Tambor, Ron Howard, Portia de Rossi, Ben Stiller, Isla Fisher, Dermot Mulroney, Henry Winkler, Justin Grant Wade, Christine Taylor, Ed Begley Jr., Judy Greer, Frances Conroy, Maria Bamford, Kyle Mooney, Alan Tudyk, Taran Killam, Cobie Smulders, Jean Smart, Steele Stebbins, Thomas Barbusca, Owen Vaccaro ja Bryce Dallas Howard
Genre: komedia
Jaksomäärä: 16
Jakson kesto: 23 minuuttia - 47 minuuttia - Yhteiskesto: noin 7 tuntia 48 minuuttia
Ikäraja: 12

Mitchell Hurwitzin luoma komediasarja Arrested Development, eli suomalaisittain Sukuvika nousi pienimuotoiseen suosioon, kun sen ensimmäinen tuotantokausi alkoi pyöriä televisioissa loppuvuodesta 2003. Toinen ja kolmas kausi keräsivät kehuja, mutta eivät saaneet kasvatettua katsojalukuja tarpeeksi, jolloin Fox-kanava lopetti sarjan teon. Kun Sukuvika siirtyi Netflixille, neljäs kausi päätettiin sittenkin tehdä. Vuonna 2013 julkaistu neloskausi nosti sarjan suosiota huomattavasti, joten viidennen kauden suunnittelu alkoi heti. Näyttelijöiden muiden projektien takia kesti kuitenkin muutama vuosi, kunnes tuotanto saatiin käyntiin kesällä 2017. Sarja nousi negatiivisen mediahuomion keskelle loppuvuodesta 2017, kun yksi sen päätähdistä, Jeffrey Tambor sai potkut Transparent-televisiosarjasta (2014-2019) seksuaalisen ahdistelun takia, mutta hän sai yhä pitää pestinsä Sukuviassa. Jessica Walter kertoi Tamborin olleen häntä kohtaan sanallisesti hyökkäävä ja uhkaava, mikä jakoi muut näyttelijät kahtia, puolustamaan joko Tamboria tai Walteria. Lopulta Sukuvian viides ja viimeiseksi jäänyt tuotantokausi alkoi pyöriä Netflixissä toukokuussa 2018. Kausi sai hyvin katsojia, mutta se sai kriitikoilta aiempia kausia heikommat arviot. Itse ryhdyin katsomaan sarjaa vasta viime vuonna, sarjan 20-vuotisjuhlan kunniaksi, kuultuani siitä pitkään kehuja isältäni. Pidin paljon sarjan kolmesta ensimmäisestä kaudesta, mutta neljäs kausi oli mielestäni hieman ailahteleva paketti. Aloin silti positiivisin mielin katsoa Sukuvian viimeistä kautta.

Bluthin perhe yrittää pitää pakkansa kasassa, kun heitä syytetään Lucille 2:n katoamisesta, George Michaelin feikin Fakeblock-sovellus ottaessa tuulta siipiensä alle ja Meksikon rajan muurin rakennuksesta tullessa heidän vastuunsa.
Bluthin perhe palaa toilailemaan viidettä ja näillä näkymin viimeistä kertaa, perheen äitiä, Lucillea näytelleen Jessica Walterin menehdyttyä keväällä 2021, perheen isää, Georgea näytelleen Jeffrey Tamborin ajauduttua ahdistelusyytösten keskelle ja tytär Lindsayta näytelleen Portia de Rossin lopetettua näyttelemisen. De Rossi nähdäänkin finaalikaudella vain pikaisesti muutamassa jaksossa. Tämän lisäksi päähenkilön asemassa ollutta Michael Bluthia esittänyt Jason Bateman ja hänen taikuriveljeään Gobia esittänyt Will Arnett ovat olleet niin kiireisiä muiden projektien kanssa, että jo neljäs ja viides kausi olivat haasteellisia saada aikaiseksi. Tony Halen näyttelemä hönö Buster-veli, Michael Ceran esittämä Michaelin poika George Michael, David Crossin näyttelemä Lindsayn ex-mies Tobias ja heidän lapsensa Maeby (Alia Shawkat) ovat merkittävinä mukana, etenkin George Michaelin pyörittämän Fakeblock-sovelluksen kautta. Näyttelijät suoriutuvat rooleistaan vaihtelevammin kuin ennen ja erityisesti Cross tuntuu tekevän Tobiaksesta jo parodiaa itsestään. Sitten taas Walter herkuttelee Lucille-äidin roolissa kenties paremmin kuin koskaan ennen. Myös hahmojen kanssa tehdään ratkaisuja ailahtelevin tuloksin. Michael jää aika tylsäksi, yrittäessään selvitellä kaikkea, mutta Maebylle on keksitty varsin vekkuli kuvio, jossa hän näyttää todella olevansa Lindsayn ja Tobiaksen lapsi.
     Finaalikaudella nähdään useita tuttuja sarjan varrelta, kuten kertojaäänenäkin toimiva Ron Howard, hänen tyttärensä Rebel (Isla Fisher), Bluthien asianajaja Barry (Henry Winkler), Gobin taikurirakas Tony Wonder (Ben Stiller), Kitty (Judy Greer), huumeriippuvainen DeBrie (Maria Bamford) ja pastori Veal (Alan Tudyk).
Mitä pidemmälle katsoin Sukuvian viidettä tuotantokautta, sitä enemmän aloin tuumia, että kenties olisi ollut parempi, jos sarja olisi loppunut kokonaan silloin, kun Fox alun perin pisti homman poikki kolmoskauden päätteeksi. Kahteen kertaan erilaisin leikkauksin julkaistu neljäs kausi oli jo ajoittain aikamoinen sillisalaatti, mutta se tarjosi vielä tarpeeksi hauskoja juttuja ja lopuksi palaset loksahtivat mukavasti paikalleen. Viides kausi on ajoittain jopa tylsä. Huonosta ei onneksi voi puhua, mutta tietty väsymys selvästi painaa aikoinaan niin hulvatonta sarjaa. Silloin tällöin seasta löytyy joitain todella hauskoja vitsejä ja hetkiä, mutta sarjan aiempien kausien nokkeluudet loistavat poissaolollaan.

Finaalikauden isoimmat ongelmat löytyvät käsikirjoituksesta, etenkin erilaisista juonikuvioista. Itse en ainakaan kokenut Lucille 2:n katoamista erityisen mielenkiintoiseksi ja siihen käytetään suuri osa kauden kestosta. Etenkin loppupään oikeussalidraamat katoamisen ja jopa murhaepäilysten tiimoilta ovat välillä raskasta seurattavaa. George Michaelin Fakeblock-kuvio oli ihan hassu neloskaudella, mutta sitäkin vatvotaan aivan liikaa. Meksikon muurijutut taas tuntuvat kiusallisen ajankohtaisilta, mutta sarjalla ei myöskään tunnu olevan oikeasti pokkaa sanoa mielipidettään siitä, aivan kuin tekijät eivät halunneet suututtaa muuria kannattavia tai vastustavia katsojiaan. Maebyn kuviot ovat aluksi veikeitä, mutta nekin menettävät tehonsa hiljalleen ja aiemmin suosikkihahmoni Tobias muuttui kaudella ajoittain jopa sietämättömän ärsyttäväksi. Lähes tunnin mittainen päätösjakso yrittää niputtaa tämän kaiken yhteen tyydyttävästi, mutta itselleni jäi lähinnä aika yhdentekevä tunne.
Troy Miller on saanut ohjausvastuun finaalikaudella kokonaan itselleen ja hommaan olisi takuulla saatu joku parempikin tekijä. Millerin työ tuntuu ajoittain väkinäiseltä, eikä häneltä löydy erityistä komediallisen ajoituksen tajua. Mitchell Hurwitzin johdolla käsikirjoitustiimi kamppailee hauskojen kuvioiden ja juttujen keksimisen kanssa ja kaikki jää hieman vaisuksi ja puolitiehen. Sukuvian viides kausi on kuitenkin teknisiltä ansioiltaan kelvollinen. Kuvaus on hyvää, lavasteet ja asut ovat oivalliset, eikä efektipuolelta onneksi löydy samanlaisia pöyristyttävyyksiä kuin neloskaudella taustakankaita hyödyntäen kuviin lisätyt ihmiset. Äänimaailma on menevästi rakennettu David Schwartzin kepeitä musiikkeja myöten.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 29.11.2023
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.impawards.com
Arrested Development, Yhdysvallat, 2003-2019, Imagine Entertainment, 20th Century Fox Television, Imagine Television, The Hurwitz Company, Netflix


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti