TV-sarja: Sukuvika, kausi 2 (Arrested Development - 2004-2005)

SUKUVIKA - KAUSI 2

ARRESTED DEVELOPMENT



Luoja: Mitchell Hurwitz
Pääosissa: Jason Bateman, Portia de Rossi, Will Arnett, Tony Hale, Michael Cera, Alia Shawkat, David Cross, Jessica Walter, Jeffrey Tambor, Liza Minnelli, Henry Winkler, Mae Whitman, Julia Louis-Dreyfus, Judy Greer, Ben Stiller, Carl Weathers, Amy Poehler ja Ron Howard
Genre: komedia
Jaksomäärä: 18
Jakson kesto: noin 22 minuuttia - Yhteiskesto: noin 6 tuntia 36 minuuttia
Ikäraja: 12

Mitchell Hurwitzin luoma komediasarja Arrested Development, eli suomalaisittain Sukuvika nousi suosituksi, kun sen Emmy-palkittu ensimmäinen tuotantokausi alkoi pyöriä televisioissa marraskuussa 2003. Kakkoskauden teko lähtikin heti liikkeelle ja lopulta Sukuvian toisen kauden esitys käynnistyi marraskuussa 2004. Kausi piti sarjan suosiota yllä, keräsi kehuja kriitikoilta ja sai kaksi Golden Globe -ehdokkuutta (mm. paras komediasarja), joista se voitti parhaan miespääosan palkinnon, sekä yksitoista Emmy-ehdokkuutta (mm. paras komediasarja, miespääosa, naissivuosa, miessivuosa, roolitus ja leikkaus), joista se voitti parhaan käsikirjoituksen palkinnon. Itse olin jo jonkin aikaa pohtinut Sukuvian katselua, isäni kehuttua sarjaa minulle pitkään. Kun huomasin sarjan täyttävän tänä syksynä 20 vuotta, päätin vihdoin ryhtyä tuumasta toimeen. Pidin todella paljon sarjan ensimmäisestä kaudesta, joten pistin kakkoskauden pyörimään positiivisin odotuksin.

Michael Bluth yrittää selvittää karkuteillä olevan isänsä aiheuttamia sotkuja, samalla kun muu Bluthin perhe joutuu jos jonkinlaiseen ongelmaan. Buster lähtee armeijaan, Lindsay kokeilee avointa suhdetta, Tobias liittyy Blue Man Groupin varajäseneksi, Maeby päätyy Hollywoodiin ja George Michael saa tyttöystävän.




Sukuvian veikeä Bluthin perhe tekee paluun ja jatkaa hauskuuttamista siitä, mihin ykköskaudella jäätiin. Jason Batemanin näyttelemä Michael Bluth yrittää parhaansa mukaan pitää pakkaa kasassa ja firmaa pystyssä, samalla kun muut tekevät vahingossa tai tahallaan parhaansa kaataakseen yrityksen. Lindsay-siskon (Portia de Rossi) ja hänen eksentrisen näyttelijämiehensä Tobiaksen (David Cross) avioliitto on koetuksella, mistä kärsii tietty heidän tyttärensä Maeby (Alia Shawkat). Serkkuunsa Maebyyn ihastunut Michaelin poika George Michael (Michael Cera) löytää onneksi tyttöystävän. Gob-veli (Will Arnett) luulee itsestään jälleen liikoja niin työpuolella kuin taikuuden saralla, samalla kun Buster-veli (Tony Hale) ottaa vihdoin pesäeroa perheenäidistä Lucillesta (Jessica Walter), jolla taas on salasuhde virkavaltaa pakenevan George-miehensä (Jeffrey Tambor) identtisen veljen Oscarin (myös Tambor) kanssa. Hahmot ovat edelleen hilpeitä ja jokainen saa hyvin aikaa kauden varrella. Jokaiselle on saatu omat juonikuvionsa ja jokainen nousee eri aikoihin varastamaan valokeilaa. Bluthien kommellusta on toistamiseen hilpeää seurata ja näyttelijät hoitavat tonttinsa vielä ykköskautta vekkulimmin.
     Muita hahmoja kaudella ovat muun muassa perheen asianajaja Barry (Henry Winkler), Busterin ihastuksenkohde Lucille 2 (Liza Minnelli), Michaelin tunteilla leikkivä Maggie (Julie Louis-Dreyfus), George Michaelin uskovainen tyttöystävä Ann (Mae Whitman), George-isän katkera assistentti Kitty (Judy Greer), Gobin taikurikilpailija Tony Wonder (Ben Stiller), sekä näyttelijä Carl Weathers omana itsenään. Menossa on myös mukana nykyään tunnettuja näyttelijöitä, kuten Ed Helms, Alan Tudyk, Andy Samberg ja Amy Poehler, jotka eivät vielä sarjan ilmestymisen aikaan olleet tuttuja tapauksia monille.




Sukuvika jatkaa naurattamista erittäin mainiolla toisella tuotantokaudellaan. Ihan ykköskauden loistavalle tasolle jatkokausi ei yllä ja sekaan mahtuu muutama hieman heikompi jakso, joiden vitsit lentävät pääasiassa maalitaulun ohi, mutta kakkoskausi on silti erittäin lystikästä ja viihdyttävää seurattavaa. Kauden avausjakso on aivan mahtava, perheeseensä kyllästyneen Michaelin ottaessa poikansa mukaansa, aikomuksenaan muuttaa Phoenixiin. Kuitenkin erinäisistä syistä (kuten huolesta, etteivät perheenjäsenet kenties huomanneetkaan heidän poissaoloaan) isä ja poika palaavat kerran jos toisenkin takaisin muiden luokse. Todella hupaisa jakso muistuttaa heti, miksi tähän Bluthin kummalliseen ja huonosti toimivaan perheeseen tykästyi niin kovasti ykköskaudella.

Sitä seuraa useita erittäin hilpeitä jaksoja, täynnä erilaisia vekkuleita juonikuvioita, väärinkäsityksiä, selkkauksia, riitoja ja muuta. Huumoria on monenlaista, osan vitseistä syntyessä repliikeistä (joidenkin heittojen aikana tuntuu väärältä nauraa vatsa kipeänä) ja osan taas fyysisestä kommelluksesta. Joidenkin jaksojen risteilevät tapahtumaketjut ovat erityisen lupsakoita, mutta välillä esimerkiksi kiista Bluth-yrityksen johdosta aiheuttaa turhan itseään toistavia kuvioita. Tobiaksen Mrs. Doubtfire - Isä sisäkkönä -leffaa (Mrs. Doubtfire - 1993) mukailevat puuhat ovat kauden toisen puoliskon tähtihetkiä hölmöydessään. Itsestään liikoja luuleva näyttelijä uskoo tietty olevansa täydellisessä valeasussa, kun taas muut ovat selvästi perillä, kuka maskeerausten alta löytyy. Kukaan ei kuitenkaan mieti asiasta sen kummempaa, Tobiaksen ollessa... noh, Tobias.




Kauden ohjaajat - muun muassa Marvel-leffoja tehneet Russon veljekset, myöhemmin komedialeffoja ohjannut Paul Feig, Wonder Woman -elokuvat (2017-2020) ohjannut Patty Jenkins, sekä Bateman itse - pitävät kepeää henkeä toimivasti yllä ja jatkavat rikkaiden elämiä seuraavien reality-ohjelmien parodioimista. Käsikirjoittajat keksivät pääasiassa toinen toistaan hassumpia juttuja, mutta sekaan mahtuu myös muutama aika yhdentekevä jakso. Kausi on oivallisesti kuvattu ja leikattu, lavasteet ovat mainiot, samoin asut. Äänimaailma on toimivasti rakennettu ja David Schwartzin säveltämät musiikit tunnelmoivat hilpeästi taustalla.

Yhteenveto: Sukuvian toinen tuotantokausi on erittäin mainiota jatkoa loistavasti käynnistyneelle komediasarjalle. Ihan ykköskauden tasolle kakkoskausi ei yllä ja seasta löytyy muutama heikompi jakso, joiden vitsit eivät järin naurata. Muuten meno on lystikästä ja Bluthin perheen kommelluksiin jää jälleen koukkuun. Hahmot ovat edelleen toinen toistaan hupsumpia ja näyttelijäkaarti puhaltaa vielä paremmin yhteen hiileen kuin viimeksi. Kauden varrelle mahtuu monenlaista menoa ja meininkiä. Suurimmaksi osaksi juonikuviot viihdyttävät, mutta jotkut itseään toistavat jutut saavat kauden junnaamaan paikoillaan. Huumoria revitään irti monin keinoin ja välillä saa nauraa vedet silmissä ja vatsa kipeänä. Jos siis pidit Sukuvian avauskaudesta, kannattaa toinenkin tuotantokausi katsoa.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 6.7.2023
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.impawards.com
Arrested Development, Yhdysvallat, 2003-2019, Imagine Entertainment, 20th Century Fox Television, Imagine Television, The Hurwitz Company

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti