TV-sarja: Sukuvika, kausi 1 (Arrested Development - 2003-2004)

SUKUVIKA - KAUSI 1

ARRESTED DEVELOPMENTLuoja: Mitchell Hurwitz
Pääosissa: Jason Bateman, Portia de Rossi, Will Arnett, Michael Cera, David Cross, Alia Shawkat, Tony Hale, Jessica Walter, Jeffrey Tambor, Liza Minnelli, Henry Winkler, Patricia Velasquez, Julia Louis-Dreyfus, Justin Lee, Judy Greer, Amy Poehler, Carl Weathers, Bob Odenkirk ja Ron Howard
Genre: komedia
Jaksomäärä: 22
Jakson kesto: noin 22 minuuttia - Yhteiskesto: noin 7 tuntia 58 minuuttia
Ikäraja: 12

"Now the story of a wealthy family who lost everything and the one son who had no choice but to keep them all together."

Arrested Development, eli suomalaisittain Sukuvika on Mitchell Hurwitzin luoma komediasarja. Ohjaaja Ron Howard oli pitkään halunnut tehdä komediasarjan, joka kuvattaisiin yhdellä kameralla ja joka tuntuisi reality-sarjalta, vaikka se olisikin selvästi täysin käsikirjoitettu. Howard tapasi Hurwitzin, joka kehitteli idean varakkaasta perheestä. Televisiokanavat Fox ja NBC kilpailivat sarjan oikeuksista, kunnes Fox voitti. Kuvaukset käynnistyivät maaliskuussa 2003 ja lopulta Arrested Development -nimisen hiphop-yhtyeen esittämästä nimellisestä oikeushaasteesta huolimatta Sukuvian ensimmäinen tuotantokausi alkoi pyöriä televisioissa 2. marraskuuta 2003 - tasan 20 vuotta sitten! Avauskauden katsojaluvut eivät olleet suuret, mutta se sai paljon kehuja kriitikoilta, sekä parhaan komediasarjan Golden Globe -ehdokkuuden ja seitsemän Emmy-ehdokkuutta (mm. paras miessivuosa ja lavastus), joista se voitti parhaan komediasarjan, ohjauksen, käsikirjoituksen, roolituksen ja leikkauksen palkinnot. Itse en ollut aiemmin nähnyt Sukuvikaa, vaikka isäni on kehunut sitä minulle jo vuosia. Kun huomasin sarjan täyttävän nyt 20 vuotta, päätin vihdoin katsoa, mistä on oikein kyse - vaikka aluksi Netflixin esitysoikeuksien tilapäinen päättyminen meinasikin keskeyttää projektin, ennen kuin se pääsi edes alkuunsa. Katsoin Sukuvian ensimmäisen tuotantokauden läpi noin viikossa.

Menestyksekkään George Bluthin poika Michael saa kuulla, että hänen isänsä ei aiokaan tehdä hänestä perheen kiinteistöyrityksen uuttaa johtajaa, kuten Michael on haaveillut. Kuitenkin kun George passitetaan vankilaan laittomista bisneksistä, katkera Michael pääsee vihdoin ottamaan firman haltuunsa... sillä kukaan muu Bluthin perheessä ei ole kykeneväinen hommaa hoitamaan.
Sukuvika kertoo Bluthin perheestä, joka on pitkään nauttinut leveästä elämästä Jeffrey Tamborin näyttelemän George Bluthin menestyksekkään kiinteistöyrityksen myötä. Kuitenkin kun George joutuu vankilaan, itse kukin perheestä joutuu miettimään elämäänsä ja uraansa uudestaan. Georgen lisäksi perheeseen kuuluvat hänen vaimonsa Lucille (Jessica Walter), pariskunnan lapset Michael (Jason Bateman), Lindsay (Portia de Rossi), Gob (Will Arnett) ja Buster (Tony Hale), Michaelin poika George Michael (Michael Cera), Lindsayn aviomies Tobias Fünke (David Cross), sekä Lindsayn ja Tobiaksen tytär Maeby (Alia Shawkat). Jakso jaksolta katsojana tykästyy näihin toheloihin hahmoihin enemmän ja Bluthin perheenjäsenet muodostavatkin varsin veikeän poppoon, joiden edesottamuksia seuraa yhä vain mielekkäämmin. Michael on porukan järkevin tyyppi, mutta hän kokee vaikeuksia romanttisella puolella, yrittäessään löytää uutta tyttöystävää vaimonsa menehdyttyä. Kultalusikka suussa syntynyt Lindsay ei kestä ajatustakaan töiden teosta, kun taas hänen lystikäs miehensä Tobias haaveilee näyttelijäurasta. Ajoittain aika rasittava Gob luulee olevansa mestaritaikuri ja Buster ei taas millään pysty lentämään pesästään, vaan asuu yhä aikuisena äitinsä luona ja tarvitsee tätä hoitamaan asiansa. Sitten on teini George Michael, joka on kiusallisen koomisesti korviaan myöten rakastunut serkkuunsa Maebyyn. Näyttelijät suoriutuvat erittäin hyvin rooleistaan ja heidän väliset kemiansa vain vahvistuvat kauden edetessä.
     Avauskaudella nähdään myös pienissä rooleissa muun muassa Carl Weathers, Bob Odenkirk, Julia Louis-Dreyfus, Henry Winkler, Judy Greer ja Amy Poehler. Sarjan kertojaäänenä kuullaan sarjan ideaa kehitellyt ohjaaja Ron Howard.
Enpä ihmettele, miksi Sukuvikaa on kehuttu niin paljon. Kyseessä on erittäin hauska ja hyväntuulinen komediasarja, joka voittaa puolelleen heti avausjaksossa ja pitää tiukasti mukanaan läpi ensimmäisen tuotantokautensa. Ilmestyessään 20 vuotta sitten, sarja oli myös kiinnostavan erilainen tapaus. Katsojat olivat tottuneet Frasierin (1993-2004) ja Frendien (Friends - 1994-2004) kaltaisiin komediasarjoihin, jotka kuvattiin live-yleisön edessä taustanaurujen kera. Sukuvialla haluttiin kuitenkin ravistella genreä. Siitä tehtiin reality-sarjoja mukaileva ja niitä parodioiva, hieman dokumentaarinen kuvaus erään menestyksekkään perheen elämästä. Ryysyistä rikkauksiin -tarinan sijaan sarja kertoo kuitenkin vielä veikeämpää, rikkauksista ryysyihin -tarinaa.

Sarjan ensimmäisen tuotantokauden 22 jaksoa pitävät sisällään toinen toistaan hauskempia juonikuvioita ja tapahtumaketjuja, jotka yleensä paisuvat yhä vain hupaisammiksi kaikessa kiusallisuudessaan. Taustalla kulkevan, perheen kiinteistöfirmaan liittyvän päätarinan lisäksi jokainen hahmo tuo omat kuvionsa mukaan ja omat suosikkini olivat näyttelijäksi epätoivoisesti pyrkivän Tobiaksen koettelemukset, sekä George Michaelin myötähäpeälliset yritykset voittaa serkkunsa Maebyn sydämen. Läpi kauden pääsee nauramaan makeasti kerta toisensa perään, eikä oikeastaan yhtäkään heikompaa jaksoa mahdu mukaan. Sukuvika voittikin avauskaudellaan täysin ansaitusti parhaan komediasarjan Emmy-palkinnon.
Sarjan ohjaajat - muun muassa myöhemmin Marvel-leffoja, kuten Captain America: The Winter Soldierin (2014) ja Avengers: Infinity Warin (2018) ohjanneet Russon veljekset ja komediat Morsiusneidot (Bridesmaids - 2011) ja Spy - vakoojan asussa (Spy - 2015) ohjannut Paul Feig - rakentavat kevyen lystikästä henkeä onnistuneesti ja pitävät mukavaa ilmapiiriä kaiken aikaa yllä. Käsikirjoittajat keksivät yhä vain hupaisampia juttuja Bluthin perheenjäsenten päänmenoksi ja kehittävät hahmojaan onnistuneesti läpi kauden. Sukuvika on myös kelvollisesti kuvattu ja toimivan sähäkästi leikattu. Lavasteet ja asut ovat oivat ja lukuun ottamatta ajoittain heikkoa, taustakohinaa sisältää äänitystä, myös äänimaailma on hyvin rakennettu David Schwartzin lupsakoita musiikkeja myöten.

Yhteenveto: Sukuvian ensimmäinen tuotantokausi on mahtava avaus todella hauskalle komediasarjalle. Tavanomaisten valmiiksi naurettujen komediasarjojen jälkeen sarjan uudenlainen toteutus ja reality- ja dokumenttisarjoja mukaileva tyyli iskee täysillä ja tämän hupaisan perheen edesottamuksia ryhtyy seuraamaan mielellään. Blutheista tykkää yhä enemmän, mitä pidemmälle kausi etenee ja mitä enemmän heistä irtoaa. Nauraa saa vähän väliä ja tekijät ovatkin keksineet monenlaista hauskaa menoa ja meininkiä. Komediaa irtoaa usein herkullisen myötähäpeällisistä jutuista. Päätarina perheen bisnesvaikeuksien selvittelystä on kiinnostava ja hahmojen omat sivukuviot ovat usein vielä lystikkäämpiä. Näyttelijäkaarti on loistovedossa ja teknisiltä ansioiltaankin kausi on pääasiassa hyvin tehty. Suosittelenkin Sukuvikaa kaikille komediasarjojen ystäville, erityisesti nyt sarjan 20-vuotisjuhlan kunniaksi, oli sarja jäänyt aiemmin näkemättä tai oli sen sitten katsonut jo useasti aiemmin.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 6.4.2023
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.impawards.com
Arrested Development, Yhdysvallat, 2003-2019, Imagine Entertainment, 20th Century Fox Television, Imagine Television, The Hurwitz Company


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti