TV-sarja: Sukuvika, kausi 3 (Arrested Development - 2005-2006)

SUKUVIKA - KAUSI 3

ARRESTED DEVELOPMENT



Luoja: Mitchell Hurwitz
Pääosissa: Jason Bateman, Portia de Rossi, Will Arnett, Michael Cera, Alia Shawkat, David Cross, Tony Hale, Jessica Walter, Jeffrey Tambor, Charlize Theron, Justin Grant Wade, Henry Winkler, Mae Whitman, Andy Richter, Judy Greer, Judge Reinhold, Justin Lee ja Ron Howard
Genre: komedia
Jaksomäärä: 13
Jakson kesto: noin 22 minuuttia - Yhteiskesto: noin 4 tuntia 46 minuuttia
Ikäraja: 12

Mitchell Hurwitzin luoma televisiosarja Arrested Development, eli suomalaisittain Sukuvika nousi suosioon, kun sen ensimmäinen tuotantokausi alkoi pyöriä televisioissa loppuvuodesta 2003. Vuotta myöhemmin julkaistu toinen kausi piti suosiota yllä ja kolmannen kauden teko käynnistyikin, kun toista vielä esitettiin televisioissa. Lopulta Sukuvian kolmas tuotantokausi alkoi pyöriä Fox-kanavalla syyskuussa 2005. Kehuista huolimatta katsojaluvut laskivat kauden varrella ja niin Hurwitz kuin Fox-kanava päättivätkin lakkauttaa sarjan kolmoskauteen. Itse olin kiinnostunut Sukuviasta jo useamman vuoden ajan ja kun viime vuonna huomasin sarjan täyttävän 20 vuotta, päätin juhlan kunniaksi katsoa ja arvostella sarjan läpi. Pidin todella paljon kahdesta ensimmäisestä kaudesta ja ryhdyinkin positiivisin mielin katsomaan kolmoskautta.

Michael Bluth tajuaa isänsä identtisen veljen, Oscar-sedän joutuneen vankilaan veljensä sijaan. Samalla kun Michael yrittää löytää isänsä ja pelastaa setänsä, hän pohtii tosissaan paikkaansa perheessään.




Sukuvian tutut hahmot tekevät jälleen paluun ja pitkään niin sarjan tekijät ja näyttelijät kuin katsojatkin luulivat, että kyseessä oli viimeinen kerta, kun heidät nähdään, Hurwitzin kokiessa kertoneensa tarinan päätökseen ja Foxin lopettaessa sarjan. Jason Batemanin näyttelemä Michael yrittää edelleen pitää kaoottista Bluthin perhettä kasassa ja samalla luoda uuden yhteyden poikansa George Michaelin (Michael Cera) kanssa. Lindsay-sisko (Portia de Rossi) on suuttunut miehelleen Tobiakselle (David Cross), tämän karattua Kittyn (Judy Greer) mukaan Las Vegasiin. Heidän Maeby-tyttärensä (Alia Shawkat) vahvistaa asemaansa Hollywoodissa, kun taas Michaelin ja Lindsayn Gob-taikuriveli (Will Arnett) saa selville shokeeraavan paljastuksen. Sisaruksista nuorin Buster (Tony Hale) yrittää tottua elämään tekokätensä kanssa, äiti Lucillen (Jessica Walter) ajautuessa omiin selkkauksiinsa. Jeffrey Tambor jatkaa tuplaroolissaan Michaelin, Lindsayn, Gobin ja Busterin isänä Georgena, joka on jälleen livahtanut karkuun poliisien kynsistä, sekä tämän veljenä Oscarina, joka on joutunut vankilaan Georgeksi luultuna. Näyttelijät jatkavat mainiota työtään ja heidän hahmonsa pääsevät kaikki hyvin esille kauden varrella. Tobias vahvistaa kauden aikana paikkansa suosikkihahmonani sarjasta.
     Tuotantokaudella nähdään myös muita vanhoja tuttuja, kuten Henry Winkler asianajaja Barryna ja Mae Whitman George Michaelin tyttöystävänä Annina, kuten myös uusia tuttavuuksia, kuten Charlize Theron brittiläisenä Ritana, johon Michael iskee tällä kertaa silmänsä. Theron on osassaan aluksi oivallinen, mutta hahmon kanssa tehdään kauden edetessä kummia ratkaisuja, enkä lopulta pahemmin piitannut Ritasta tai Theronin hölmömpään suuntaan muovautuvasta roolityöstä.




Sukuvian kolmas tuotantokausi jatkaa sarjan erittäin oivallista linjaa. Jälleen kerran kauden avausjakso on aivan mahtava, paikoitellen jopa hysteerisen hauska erilaisten väärinkäsitysten vuoksi. Jakson tapahtumat nappaavat hyvin mukaansa, siinä peilataan onnistuneesti sukupolvelta toiselle siirtyvää traumaa ja siinä myös kuullaan paljon lystikkäitä sanaleikittelyjä. Kausi pitää sisällään muitakin todella hupaisia jaksoja, joskin sekaan mahtuu myös muutamia heikompia jaksoja. Kuten jo sanoin, Rita vaikuttaa aluksi lupaavalta hahmolta, mutta jossain kohtaa kirjoittajat tekevät hänen kanssa niin kummallisia ratkaisuja, että loppuajan kaudesta Ritaan liittyvät kuviot ja kohtaukset eivät jaksa innostaa. Sen sijaan kaikessa vääryydessään serkusten George Michaelin ja Maebyn epämääräinen suhde on läpi kauden koomista ja kiusallista seurattavaa. 

Jaksomäärää on jälleen tiputettu ja siinä, missä avauskaudella oli jopa kaksikymmentäkaksi jaksoa ja toisella kaudella kahdeksantoista, kolmannella tuotantokaudella nähdään harmillisesti vain kolmetoista jaksoa. Tämä johtaa siihen, että kauden katsoo helposti vaikka saman päivän aikana, kun Bluthien vekkulit pöljäilyt vievät niin hyvin mukanaan ja seasta löytyy joitain erityisen oivallisia jaksoja. Kuitenkin kauden lopuksi tulee sellainen fiilis, että tekijöiltä alkoi loppua puhti kesken ja siksi homma katkeaa näin lyhyeen. Hurwitz oli tosiaan aikeissa huipentaa sarjan tähän ja vaikka finaalijakso toimisi jo hyvänä lopetuksena sarjalle, itse en ole vielä valmis päästämään irti tästä huonosti toimivasta perheestä ja odotankin mielenkiinnolla näkeväni, kuinka seitsemän vuotta sarjan alkuperäisen päättymisen jälkeen Netflixille tehty neljäs kausi toimii.




Ohjaajatiimi (muun muassa myöhemmin komedioita, kuten Morsiusneidot (Bridesmaids - 2011) ohjannut Paul Feig) tekee jälleen mainiota työtä vekkulin ilmapiirin kanssa, kun taas Mitchell Hurwitz käsikirjoitustiimeineen keksii monenlaisia hilpeitä skenaarioita jaksoihin. Tämäkin kausi on oikein kelvollisesti kuvattu ja visuaalisesta ilmeestä löytyy ajoittain dokumentaarisia vivahteita. Leikkaus on myös sulavaa. Lavasteet ja asut ovat oivat ja äänimaailma menevästi rakennettu David Schwartzin säveltämiä musiikkeja myöten.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 28.8.2023
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.impawards.com
Arrested Development, Yhdysvallat, 2003-2019, Imagine Entertainment, 20th Century Fox Television, Imagine Television, The Hurwitz Company

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti