perjantai 5. tammikuuta 2018

Arvostelu: Pitch Perfect 3 (2017)

PITCH PERFECT 3Ohjaus: Trish Sie
Pääosissa: Anna Kendrick, Rebel Wilson, Brittany Snow, Hailee Steinfeld, Anna Camp, Hana Mae Lee, Ester Dean, Chrissie Fit, Alexis Knapp, Kelley Jakle, Shelley Regner, Elizabeth Banks, John Michael Higgins, John Lithgow, Ruby Rose, Guy Burnet, Matt Lanter ja DJ Khaled
Genre: musiikki, komedia
Kesto: 1 tunti 33 minuuttia
Ikäraja: S

Mickey Rapkinin kirjaan perustuva musiikkielokuva Pitch Perfect (2012) oli menestys, joten se sai tietysti jatkoa. Pitch Perfect 2 (2015) oli vielä isompi hitti, joten ei ollut ihme, että jo sen ilmestyessä tekijöiltä kyseltiin, onko kolmas osa tekeillä. Niinpä vain pari kuukautta toisen osan ilmestymisen jälkeen varmistui, että jatkoa olisi luvassa. Kuvaukset alkoivat tammikuussa 2017 ja Pitch Perfect 3 sai ensi-iltansa Yhdysvalloissa juuri ennen joulua. Suomeen filmi saapuu vasta tammikuussa 2018, mikä on mielestäni kummallista, ottaen huomioon edellisten osien olleen suosittuja myös täällä. Lehdistönäytös järjestettiin kuitenkin juuri ennen joulua, mistä pidin todella paljon. Vaikka sarjan edelliset osat eivät olleet kovin ihmeellisiä, olivat ne molemmat täynnä energiaa ja niin viihdyttäviä, että uskoin uuden filmin olevan juuri sopiva sille ajankohdalle. Etukäteen minua jännitti hieman, sillä elokuva oli saanut paljon heikommat arviot kuin edeltäjänsä, mutta huojennuin leffaa katsoessani, sillä mielestäni kyseessä on parempi filmi kuin Pitch Perfect 2.

HUOM! Tämä arvostelu sisältää SPOILEREITA koskien sarjan edellisiä osia Pitch Perfect ja Pitch Perfect 2!

A cappella -ryhmä Bellat yhdistää voimansa viimeistä kertaa, kun heille tarjoutuu tilaisuus päästä esiintymään ennen DJ Khaledia. Sitä varten heidän täytyy kuitenkin päihittää muut lämppäriehdokkaat.

Anna Kendrick nähdään kolmatta kertaa pääroolissa Beca Mitchellinä, jonka musiikkiura ei tunnu lähtevän liikkeelle. Vaikka joitain työjuttuja voisi olla tiedossa, hän kokee yhä kuuluvansa Belloihin, eikä haluaisi päästää ryhmästä irti. Becan pohdiskelut ovat jälleen kiinnostavaa seurattavaa, mutta muuten hahmo jää hieman etäiseksi. Aivan kuin tekijät tai edes Kendrick itse eivät täysin tietäisi, mitä tehdä Becalla. Se näkyy myös välillä Kendrickin roolisuorituksesta, sillä hän näyttää paikoitellen kyllästyneeltä koko Pitch Perfectiin.
     Vanhat tutut Bella-ryhmäläiset tekevät tietysti paluun. Läski-Amy varastaa show'n jatkuvasti Rebel Wilsonin heittäytymisen ja vitsien ansiosta. Chloe (Brittany Snow) ei tiedä, mitä tekisi elämällään ilman Belloja. Ryhmään palannut Aubrey (Anna Camp) harmittelee armeijaisänsä perään, joka ei vaikuta olevan kiinnostunut Aubreyn elämästä. Lilly (Hana Mae Lee) on yhä todella outo. Cynthia Rose (Ester Dean) jää harmillisen paljon taustalle. Florencia (Chrissie Fit) tuo mukaan stereotyyppistä eteläamerikkalaiskulttuuria. Emily (Hailee Steinfeld) jää nuorimpana välillä ulkopuolelle muiden jutuista. Persoonattomien Jessican (Kelley Jakle) ja Ashleyn (Shelley Regner) persoonaksi on viimeistään nyt muodostunut se, ettei heillä ole persoonaa. Hahmojen turhuudesta heitetäänkin vitsiä muutamaan otteeseen. Myös seksihullu Stacie (Alexis Knapp) on mukana, mutta hänen osuutensa jää todella pieneksi hyvän syyn vuoksi. Bellojen näyttelijät ovat jälleen kerran toimivia rooleissaan, mutteivät kuitenkaan häikäise näyttelijänlahjoillaan. Hyviä laulajia heidän joukostaan kuitenkin löytyy.
     Koska Bellat tarvitsevat tietty jotkut, joita vastaan kilpailla, on tähän elokuvaan luotu yhtye nimeltä Evermoist, jonka jäsenet ovat tietysti todella ylimielisiä, sekä muka-lahjakkaampia ja suositumpia. Vaikka Evermoist on nelihenkinen naisyhtye, vain sen laulaja, Ruby Rosen esittämä Calamity pääsee oikeasti esille. Hän tekee hahmosta helposti vihattavan, eikä hänestä muita puolia löydykään. Harmillisesti Evermoist lakkaa tuntumasta uhalta jossain kohtaa. Homma menee jopa niin pitkälle, että koko bändin olemassaolon unohtaa leffan loppupäässä. Kilpailua "hankaloittavat" myös ryhmät Saddle Up, Young Sparrow ja DJ Dragon Nuts, mutta niistä nyt ei löydy mitään uhkaa. Mukaan on vain lisätty bändejä ja lauluporukoita, jotta kilpailu tuntuisi isommalta.
     Elokuvassa nähdään myös Elizabeth Banks ja John Michael Higgins edellisistä osista tuttuna juontajakaksikko Gailina ja Johnina, jotka tekevät dokumenttia Belloista; Matt Lanter sotilaana nimeltä Chicago; Guy Burner levy-yhtiön pomo Theona; DJ Khaled omana itsenään; sekä John Lithgow todella yllättävässä ja leffasarjalle hyvin erilaisessa roolissa. Vaikka Gaililta ja Johnilta löytyy yhä ihan hauskaa - ja jälleen yllättävän epäkorrektia - huumoria, tuntuu heidän dokumenttiprojektinsa liian väkinäiseltä yritykseltä pitää hahmot mukana. Todella yllättäen kahdessa edellisessä osassa esiintyneitä Jesseä (Skylar Astin), Benji-nörttiä (Ben Platt) ja ärsyttävää Bumperia (Adam DeVine) ei nähdä lainkaan.
Ennen Pitch Perfect 3:n näkemistä mietin, mitä sarja voisi enää tarjota, sillä toinen osa oli jo useassa kohtaa pelkkää ensimmäisen elokuvan kopioimista. Vaikka tästäkin filmistä löytyy hetkiä, jotka on jo nähty aiemmin kahteen otteeseen, on leffaan saatu paljon enemmän raikkautta kuin Pitch Perfect 2:een. Tämä johtuu lähinnä John Lithgowin Fergus-hahmosta, joka yllätti minut täysin. Vaikka taustalla pyörii yhä se sama vanha tuttu kilpailu, Lithgow tarjoaa paljon uusia juttuja sarjaan, joita en todellakaan odottanut näkeväni. Itse kisasta ei ole edes jaksettu tehdä yhtä kiinnostavaa kuin hänestä, sillä tekijät ovat selvästi huomanneet, ettei heillä ole enää paljoa annettavaa sarjalle. Tämänkin Pitch Perfectin kestoa on yritetty pidentää riffitaistelukohtauksella, jossa ryhmät yrittävät näyttää toisilleen, kuka on paras. Jo ensimmäisessä osassa tämä osio oli mielestäni elokuvan heikointa antia. Toisessa osassa pidin osiota vain todella tylsänä. En kuitenkaan erityisemmin yllättynyt, että myös tähän filmiin on lisätty sellainen. Vaikka tässä se on erilainen kuin yleensä ja siinä heitetään pienesti vitsiä koko jutun hölmöydestä, olisi kohtauksen voinut silti skipata ja lisätä The Cranberries -yhtyeen hienon "Zombie"-kappaleen johonkin toiseen hetkeen.

Energian puute ei valitettavasti ole vain Anna Kendrickin juttu, vaan muutenkin koko elokuva tuntuu kärsivän siitä hieman. Tämän huomaa etenkin lauluosuuksissa, joissa tuntuu olevan liian paljon yritystä, eikä tarpeeksi luonnollisuutta. Erittäin viihdyttäviä kohtauksia on kuitenkin luvassa, jotka saavat nostettua kokonaisuuden ihan hauskaksi. Ja niitä hauskoja juttuja on kyllä tiedossa. Monille vitseille saa nauraa jopa ihan ääneen. Sovinisti-Johnin lisäksi mukana on muutakin epäkorrektia läppää, sekä täysin puskista tulevia juttuja, joille ei voinut olla hekottelematta. Kyseessä saattaa itse asiassa olla sarjan hauskin osa! Typeriäkin juttuja on tosin tiedossa. Pariin otteeseen mietin, että onpa tämä aivan surkea hetki, mutta silti aivan mahtava. Itse elokuvakin jätti hieman ristiriitaiset fiilikset, sillä sen parissa viihtyy oikein mainiosti, muttei se tarkemmin pohdittuna ole kovin laadukas. Hahmot ovat yhä yksiulotteisia ja on yhä hölmöä, etteivät Bellat koskaan harjoittele esityksiään. Kai he sitten ovat niin lahjakkaita, että yhteishoilotukset syntyvät noin vain. Asia, mistä pidin todella paljon, on se, että elokuva todella tuntuu usein Pitch Perfect -sarjan lopetukselta. Onkin hienoa, että he päättävät tässä kohtaa pistää lopun, eivätkä tee näitä väkisin lisää, vaikka ideat loppuisivat kesken jo ennen seuraavan osan kuvauksia. Voi toki olla, että tulevaisuudessa sarja jatkuu uusien näyttelijöiden ja hahmojen voimin, mutta ainakin näille Belloille Pitch Perfect 3 on toimiva päätös.
Leffasarjan ohjaus on jälleen vaihtunut ja tällä kertaa hommaa hoitaa Trish Sie, joka on ohjannut aiemmin vain yhden elokuvan, Step Up: All Inin (2014). Sie on toiminut myös paljon koreografina, joten voisi luulla laulu- ja tanssikohtausten näyttävän paremmilta. Kovin ihmeellistä työtä Sie ei ole tehnyt. Käsikirjoituksesta vastaavat edelliset osat kirjoittanut Kay Cannon ja tulokas Mike White, jotka ovat saaneet aikaiseksi kivan käänteen ja hauskoja juttuja, vaikkakin tuntuu siltä, että jotkut vitsit (varsinkin Rebel Wilsonin) tulivat kuvauksissa luonnostaan. Pitch Perfect 3 on taidokkaasti kuvattu, mutta välillä leikkaus on liian nopeatempoista. Elokuvasta on kuitenkin riffitaistoa lukuunottamatta leikattu aika lailla kaikki tarpeeton pois, ja puolentoista tunnin kestossaan leffa tuntuu olevan hetkessä ohi. Muutamat digiefektit näyttävät tarpeeksi hyviltä ja äänityöskentely leffassa on erittäin hyvää. Christopher Lennertzin säveltämät musiikit jäävät täysin unholaan, sillä filmiin on tietty tungettu paljon muiden artistien olemassaolevia kappaleita.

Yhteenveto: Pitch Perfect 3 on ihan hyvä ja hauska päätös musiikkitrilogialle. Elokuva peittoaa edellisen osan tuomalla mukaan uusia puolia, mutta häviää sarjan aloitusosalle energian puutteen takia. A cappella -laulukisa on selvästi tekijöidenkin mielestä loppuunkulutettu aihe, joten siihen ei ole edes panostettu samalla lailla kuin uusiin asioihin. Filmi onnistuu paikoitellen jopa yllättämään uusilla puolillaan, sekä huumorillaan, joka on usein mahtavan epäkorrektia. Jotkut hetket tuntuvat todella typeriltä, mutta samalla ne ovat myös jotenkin oudolla tavalla erittäin mainioita. Väkinäisen riffitaisteluosion olisi voinut tästäkin elokuvasta poistaa kokonaan. Näyttelijät eivät vieläkään tee mitä ihmeellisimpiä roolisuorituksia, mutta ovat kuitenkin ihan tarpeeksi toimivia. Tekninen toteutus on ihan hyvä, mutta Trish Sien kokemattomuus ohjaajana näkyy usein. Loppujen lopuksi kyseessä on viihdyttävä teos, joka toimii varmasti niille, jotka pitivät kahdesta aiemmasta osasta. Jos edellisiä osia on inhonnut, kannattaa jättää Pitch Perfect 3 väliin, sillä uusista puolistaan huolimatta se on aika lailla sitä ihan samaa. Onneksi elokuvan loppu tuntuu todella vahvasti siltä, että kyseessä on trilogian päätösosa. Tässä kohtaa on täydellistä lopettaa, ennen kuin ideat loppuvat, eikä tekijöitäkään enää kiinnosta muu kuin raha.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 28.12.2017
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja elokuvan juliste www.impawards.com
Pitch Perfect 3, 2017, Universal Pictures, Gold Circle Films


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti