perjantai 13. huhtikuuta 2018

Arvostelu: Perjantai 13. päivä, osa 3: Kauhun verinen vuorokausi (Friday the 13th Part III - 1982)

PERJANTAI 13. PÄIVÄ, OSA 3

KAUHUN VERINEN VUOROKAUSI

FRIDAY THE 13TH PART IIIOhjaus: Steve Miner
Pääosissa: Dana Kimmell, Paul Kratka, Larry Zerner, Jeffrey Rogers, Tracie Savage, Catherine Parks, David Katims, Rachel Howard, Richard Brooker, Gloria Charles, Nick Savage ja Kevin O'Brien
Genre: kauhu
Kesto: 1 tunti 35 minuuttia
Ikäraja: 18

Friday the 13th (1980-), eli suomeksi Perjantai 13. päivä on yksi tunnetuimmista kauhuelokuvasarjoista ja siinä esiintyvä murhaaja Jason Voorhees on noussut suureen suosioon. Sarjan aloittanut elokuva Perjantai 13. (Friday the 13th - 1980) oli suuri hitti, mutta kriitikot eivät erityisemmin välittäneet siitä. Jatko-osa Perjantai 13. päivä, osa 2 (Friday the 13th Part 2 - 1981) ilmestyi vuotta myöhemmin ja siitä kriitikot pitivät vielä vähemmän. Myös se tuotti kuitenkin niin paljon rahaa, että jatkoa oli tiedossa. Alunperin kolmannen osan piti olla suoraa jatkoa edeltäjälle ja siinä olisi ollut sama päähenkilö, mutta näyttelijä Amy Steel ei halunnut jatkaa roolissaan, joten tarina piti kirjoittaa uudelleen. Kuvaukset lähtivät nopeasti käyntiin ja Perjantai 13. päivä, osa 3: Kauhun verinen vuorokausi ilmestyi kesällä 1982, vähän yli vuoden toisen osan jälkeen ja vieläpä 3D:nä. Tämäkin leffa oli suuri menestys, mutta kriitikot haukkuivat sen täysin lyttyyn. Nykypäivänä filmi on kuitenkin noussut kulttiklassikkoasemaan sarjan muiden osien ohessa. Itse tutustuin sarjaan vuonna 2015, kun näin vuoden 2009 version Friday the 13th. Katsoin sen seuraavana vuonna uudestaan, arvostellakseni sen juuri oikeaksi päiväksi. Tammikuussa 2017 oli aika vilkaista sekä arvostella alkuperäinen elokuva ja vaikken pitänyt siitä, pidin suunnitelmastani kiinni ja vuoden 2017 lokakuuta varten katsoin Perjantai 13. päivä, osa 2:n, kun oli taas perjantai kolmastoista päivä. Kun mietin, mitä leffoja arvostelisin ensimmäiselle puoliskolle vuodesta 2018, kun olen armeijassa, huomasin, että huhtikuussa olisi seuraava perjantai 13. päivä, joten katsoin sarjan kolmannen osan ja arvostelin sen päivää varten.

HUOM! Tämä arvostelu sisältää SPOILEREITA koskien sarjan edellisiä osia Perjantai 13. ja Perjantai 13. päivä, osa 2!

Nuoret lähtevät viettämään kesää Crystal Lakella sijaitsevaan mökkiin. Hauskanpito loppuu kuitenkin nopeasti, kun Jason Voorhees alkaa tappaa nuoria yksitellen...

Tämän elokuvan nuoria ovat mökillä aikoinaan asunut Chris-tyttö (Dana Kimmell), hänestä kiinnostunut Rick (Paul Kratka), kepposteleva Shelly (Larry Zerner), Andy (Jeffrey Rogers) ja hänen raskaana oleva tyttöystävänsä Debbie (Tracie Savage), Vera (Catherine Parks), sekä pilveä polttelevat Chuck (David Katims) ja Chili (Rachel Howard). Harmillisesti teinihahmot ovat paria poikkeusta lukuunottamatta todella mitäänsanomattomia. Vaikka Shelly tekeekin erilaisia piloja, on hän silti äärimmäisen hyväsydäminen kaveri, jolloin katsojana toivoo, ettei hän ainakaan kuolisi. Myös Debbien toivoo jäävän henkiin vauvan takia. Muiden hahmojen kohtalot taas eivät kiinnosta. Varsinkin pilviveikot Chuck ja Chili ovat niin vähän mukana muutenkin, että on ihan sama kuolevatko he vai eivät. Näyttelijätyö ei myöskään ole kummoista. Etenkin Chrisin monologihetki on todella kehnosti esitetty.
     Leffan murhaajahahmo Jason Voorheesilla (Richard Brooker) nähdään vihdoin kasvoilla hänen ikoninen jääkiekkomaskinsa. Vaikka sarja ei olekaan kovin lähellä sydäntäni, pidin silti hienona hetkenä sitä, kun naamari tulee ensimmäistä kertaa kuvaan. Hahmosta on saatu hieman uhkaavampi kuin edellisessä osassa, vaikka ilman maskia hän näyttää vain todella urpolta kehnon maskeerauksensa kanssa, eikä näytä yhtään samalta kuin edellisen leffan Jason.
     Tällä kertaa Jasonin lisäksi nuorille tuottavat hankaluuksia myös kolme moottoripyöräjengiläistä: johtaja Ali (Nick Savage), ylimielinen Fox (Gloria Charles) ja hieman hölmömpi Loco (Kevin O'Brien). Jengiläiset ovat oiva lisä leffaan, mutta heitä olisi voinut hyödyntää paremmin, jolloin nuoria olisi oikeasti piinannut tuplauhka.
Perjantai 13. päivä, osa 2:n tavoin myös kolmas osa alkaa edellisen leffan loppuhuipennuksesta, mutta tällä kertaa kohtaus näytetään sellaisenaan, eikä jonkun hahmon näkemänä painajaisena, kuten Osa 2:n alussa. Hyvin nopeasti elokuva pistää jännittämään, kun pientä kauppaa pitävä pariskunta huomaa, että heidän talossaan liikkuu joku. Sen jälkeen leffa lähtee käyntiin aika samalla tavalla kuin edelliset osat. Sillähän ei ole mitään väliä, miksi nuoret päätyvät Crystal Lakelle, kunhan niin tapahtuu, jotta Jason saa "leikkikavereita". Juoni on aika lailla sama kuin aiemmin, mutta uusia juttuja on tarpeeksi, jotta mielenkiinto pysyy yllä vieläkin. On harmi, ettei moottoripyöräjengiläisiä hyödynnetä kunnolla, sillä he ovat selvästi koko filmin raikkain asia. Tappokohdat eivät ole samalla lailla toteutetut kuin ennen, eli tappajan näkökulmasta tai siten että veitsi vain ilmestyy kuvaan, mikä on hyvä ratkaisu. Kaikki katsojat tietävät kuka tappaja on, jolloin on täysin turhaa yritellä piilotella Jasonia.

Perjantai 13. päivä, osa 3: Kauhun verinen vuorokausi on ihan viihdyttävä elokuva, muttei valitettavasti ihan pääse edellisen leffan tasolle. Tässä nuoret hahmot ovat selkeästi heikompia, minkä takia leffa ei ole yhtä kiinnostava. Elokuva ei kuitenkaan ole tylsä ja se tarjoaa tarpeeksi jännitystä, jotta sen jaksaa katsoa loppuun saakka. Pelottavasta elokuvasta ei ole kyse, mutta jännitettä on ihan riittävästi ja suurimmaksi osaksi äkkisäikäytykset ovat toimivia. Loppuhuipennukseen on onneksi saatu mukaan pientä kekseliäisyyttäkin. Tahatonta koomisuuttakin leffasta löytyy, varsinkin kohdissa, joissa on selvästi yritetty hyödyntää 3D-tekniikkaa esimerkiksi tökkäämällä veitsi päin kameraa. Alkuteksteistä 3D-yrityksen huomaa parhaiten, kun tekijöiden nimet tulevat kohti katsojaa huvittavan näköisesti, mikä tuo helposti mieleen alkuperäisen Teräsmiehen (Superman - 1978).
Elokuvan on ohjannut edellisen osan tavoin Steve Miner, joka on taas kerran saanut mukaan ihan toimivaa tunnelmaa. Martin Kitrosserin ja Carol Watsonin käsikirjoitus ei ole kovin ihmeellinen, mutta eipä sen toisaalta tarvitsekaan olla. Leffa on kuvattu ihan hyvin ja leikkaus on pääasiassa toimivaa. Lavasteet ja asut ovat mainiosti toteutetut, mutta maskeeraus on aika kökköä, etenkin maskittoman Jasonin kohdalla, joka on lähinnä koominen. Äänimaailma on hyvä ja vaikka säveltäjä Harry Manfredini ei ole vieläkään saanut aikaiseksi muistettavia musiikkeja, on tuttu "Ki-ki-ki-ma-ma-ma" -kuiskaus yhä tehokkaan karmiva.

Yhteenveto: Perjantai 13. päivä, osa 3: Kauhun verinen vuorokausi on ihan kiva kauhuleffa, jonka teinihahmot ovat kuitenkin niin mitäänsanomattomia, ettei lähes kenenkään kohtalo tunnu miltään. Vain hyväsydämisestä Shellystä ja raskaana olevasta Debbiestä välittää hieman. Näyttelijätyökään ei ole kovin onnistunutta; varsinkin Dana Kimmellin esittämä monologikohtaus on kehno. Jason Voorhees on yhä mainio tappajahahmo ja on hienoa nähdä hänen käyttävän ikonista jääkiekkomaskiaan. Moottoripyöräjengiläiset ovat hyvä lisäys juoneen, joka on todella lähellä kahta edellistä osaa, mutta harmillisesti he ovat alikäytettyjä. Elokuva ei ole pelottava, mutta se tarjoaa ihan onnistuneesti jännitystä ja äkkisäikäytyksiä. Tahattoman koomisia hetkiä on tietty mukana ja maskeeraus näyttää pääasiassa hölmöltä. Kannattaa Perjantai 13. päivä, osa 3: Kauhun verinen vuorokausi kuitenkin katsoa, jos piditte kahdesta edellisestä osasta tai jos olette kauhufaneja. Täten toivotan kaikille hyvää perjantai kolmattatoista päivää ja pidän peukkuja, että se päättyisi teillä paremmin kuin tämän elokuvan nuorilla!
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 16.9.2017
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja elokuvan juliste www.fridaythe13th.wikia.com
Friday the 13th Part III, Paramount Pictures, Georgetown Productions Inc., Jason Productions, Sean S Cunningham Films


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti