perjantai 13. maaliskuuta 2020

Arvostelu: Perjantai 13. päivä VII: Uusi veri (Friday the 13th Part VII: The New Blood - 1988)

PERJANTAI 13. PÄIVÄ VII: UUSI VERI

FRIDAY THE 13TH PART VII: THE NEW BLOODOhjaus: John Carl Buechler
Pääosissa: Lar Park Lincoln, Kevin Blair, Susan Blu, Terry Kiser, Susan Jennifer Sullivan, Elizabeth Kaitan, Jon Renfield, Diana Barrows, Heidi Kozak, Jeff Bennett, Larry Cox, Diane Almeida, Craig Thomas, William Butler, Staci Greason ja Kane Hodder
Genre: kauhu
Kesto: 1 tunti 28 minuuttia
Ikäraja: 16

Kauhuelokuva Perjantai 13. (Friday the 13th - 1980) oli menestys, joten jatkoa oli tietysti luvassa. Perjantai 13. päivä, osa 2 (Friday the 13th Part 2 - 1981) nosti esiin nykypäivänä kauhuikonina tunnetun Jason Voorheesin ja Perjantai 13. päivä, osa 3: Kauhun verisessä vuorokaudessa (Friday the 13th Part III - 1982) hahmo kruunattiin hänelle tutulla lätkämaskilla. Friday the 13th: The Final Chapterin (1984) oli nimensä mukaisesti tarkoitus olla sarjan päätösosa, mutta koska sekin oli hitti, oli jatkoa tiedossa vielä lisää. Perjantai 13. päivä, osa 5 - uusi alku (Friday the 13th: A New Beginning - 1985) yritti tuoda sarjaan jotain poikkeavaa, mutta koska fanit eivät siitä pitäneet, tekijät palauttivat Jasonin pääviholliseksi Perjantai 13. päivä, osa 6:ssa (Friday the 13th Part VI: Jason Lives - 1986). Tekijät eivät halunneet toistaa vanhaa kaavaa aiemmista osista, kun he alkoivat suunnittelemaan seitsemättä elokuvaa. Alunperin Paramount-yhtiö yritti yhdistää voimansa New Line Cineman kanssa, mikä omisti Perjantai 13. päivä -sarjaa suositumman Painajainen Elm Streetillä -kauhuleffasarjan (A Nightmare on Elm Street - 1984-2010), jotta molempien sarjojen kauhuhahmot Jason ja Freddy Krueger voisivat ottaa toisistaan mittaa. Yhtiöt eivät kuitenkaan päässeet sopuun, eikä tekijöiden idea onnistunut (ainakaan vielä kymmeneen vuoteen). Seuraavaksi he pohtivat, että Jason saisi vastaansa Stephen Kingin "Carrie"-kirjan (1974) päähenkilön. Tekijät eivät saaneet hahmon oikeuksia, joten he päättivät vain luoda oman, samankaltaisen hahmonsa ja kuvaukset alkoivat vihdoin marraskuussa 1987. Filmiä piti leikata roimasti siistimmäksi, sillä Motion Picture Association of America piti sitä jatkuvasti liian raakana teatterilevitykseen. Lopulta Perjantai 13. päivä VII: Uusi veri sai ensi-iltansa keväällä 1988. Elokuva tuotti rahansa hyvin takaisin, muttei ollut toivottu hitti. Kriitikot myös haukkuivat leffan lyttyyn. Vuosien varrella elokuvasta on kuitenkin muodostunut monien sarjan fanien suosikkiosa. Itse olin nähnyt vuonna 2009 julkaistun uudelleenfilmatisoinnin Friday the 13th, mutta aloitin sarjan käymisen läpi alkuperäisestä alkaen vasta vuonna 2017. Sen jälkeen olen joka perjantai 13. päivä arvostellut yhden sarjan osista. Nyt olemme päässeet sarjan seitsemänteen elokuvaan.

Telekineettisillä voimilla varustettu nuori Tina vapauttaa vahingossa Crystal Laken pohjassa vuosia kahlittuna olleen Jason Voorheesin. Tappaminen alkaa jälleen ja vain Tina voi pysäyttää Jasonin.

Koska elokuvan tekijät eivät saaneet oikeutta käyttää Kingin luomaa Carrie-hahmoa, he loivat Tinan, jota näyttelee Lar Park Lincoln. Tina kykenee mm. liikuttamaan esineitä mielensä voimalla ja vaikka aiemmin sarjassa on selkeästi osoitettu, että Jason Voorheesiin liittyy yliluonnollisuutta, on Tina ensimmäinen hahmo, jolla on selkeitä "supervoimia". Hahmoa piinaa menneisyyden trauma, mitä hän yrittää korjata äitinsä (Susan Blu) ja tohtori Crewsin (Terry Kiser) avulla, sekä pelko omista voimistaan. Lincoln tuo nämä puolet kelvollisesti esiin ja näyttää myös hyvin kauhun tunteet, kun hän tajuaa, mitä on aiheuttanut.
Tinaa lukuunottamatta muut hahmot ovat lähinnä kirjoitettu uhreiksi Jasonille, eikä keneenkään ole erityisemmin jaksettu panostaa. Joukko nuoria on kokoontunut Crystal Lakelle juhlistamaan Michaelin (William Butler) syntymäpäivää. Paikalla ovat Michaelin tyttöystävä Jane (Stacy Greason), Michaelin serkku Nick (Kevin Blair), tähän ihastunut Melissa (Susan Jennifer Sullivan), Russell (Larry Cox) ja tämän tyttöystävä Sandra (Heidi Kozak), Ben (Craig Thomas) ja tämän tyttöystävä Kate (Diane Almeida), scifinörtti Eddie (Jeff Bennett), pilviveikko David (Jon Renfield), ujo Maddy (Diana Barrows), sekä kiimainen Robin (Elizabeth Kaitan). Hahmoja on yllättävänkin iso määrä ja tuntuu siltä, että kuvauksiin on tuotu kesken lisää näyttelijöitä, jotta leffaan saataisiin lisää kuolemia. Katsojaa ei kiinnosta pätkääkään nuorten kohtalo ja lähinnä vain haluaakin nähdä, millä eri tavoilla Jason riistää heidän henkensä.
     Ja Jasonista puheenollen... huhhuh, Jason Voorhees saattaa olla paremmassa terässä kuin koskaan tässä elokuvassa! Jason on uhkaavampi ja pelottavampi ilmestys kuin koskaan ennen. Hänen uusi näyttelijänsä Kane Hodder tuo hahmoon jotain todella vahvaa ja väkevää liikkeillään ja olemuksellaan. Lisäksi Jason on muutenkin ulkonäöltään karmivampi kuin ennen. Hahmon jatkuva tappaminen on vaatinut veronsa ja leffasarjan myötä Jason on mädäntynyt. Jo Perjantai 13. päivä, osa 6:ssa hahmo oli ällöttävän näköinen, mutta tässä maskeeraajat vievät hahmon astetta pidemmälle. Hahmon luut pilkottavat mädäntyneen ihon ja lihan alta, ja kaikista kuvottavin, mutta samalla vaikuttavin yksityiskohta on, että Jasonin selkäranka näkyy täysin selvästi repaleisten vaatteiden alta. Tämä aiheutti minussa samanaikaisesti sekä "hyi" että "vau" -reaktiot.
Perjantai 13. päivä, osa 6 vei sarjan pois kauhusta enemmänkin camp-henkisen huumorin äärelle, mikä tiedosti olevansa hölmö säikyttelyraina. Se rikkoi neljättä seinää ja todella leikki kuolemakohtausten kanssa. Leffa nousikin kevyesti suosikikseni koko sarjasta! Perjantai 13. päivä VII: Uusi veri taas tekee totaalisen U-käännöksen. Huumori heitetään menemään ja sarja palaa vakavammille juurilleen. Tämä ei kuitenkaan haittaa, sillä elokuva hyödyntää kauhupuoltaan usein oikein mainiosti. Mukana on mukavaa jännitettä ja jatkuvasti katsojana pohtii, milloin Jason hyökkää seuraavan uhrinsa kimppuun. Vaikkei hahmoista erityisemmin välitä, ovat Jasonin iskut paikoitellen karmivasti toteutetut. Harmi vain, että Motion Picture Association of America halusi leikata kauhukohtauksista liialliset raakuudet pois - tekijöiden alkuperäinen versio olisi nimittäin ollut koko sarjan verisin osa! Jo tällaisinaan kuolemat ovat kuitenkin tehokkaita - herkemmille katsojille jopa liiankin.

Aluksi monia (kuten itseäni) varmasti mietityttää, vajoaako filmi totaaliseen alamäkeen, kun sen päähenkilölle on päätetty antaa yliluonnollisia kykyjä. Onneksi näitä voimiakin hyödynnetään oivallisesti, eikä katsoja lopulta malta odottaa, milloin Tina ja Jason kohtaavat toisensa silmästä silmään. Loppua kohti jännitystä rakennetaan yhä vain koukuttavammaksi. Katsojaa kiinnostaa heti paljon enemmän, kuinka taistossa käy, kun Jason ei ole vain unohdettavien teinien perässä, vaan hän saa vastaansa jonkun, joka voisi oikeasti pistää hänelle kampoihin. Toki Perjantai 13. päivä VII: Uusi veri syyllistyy samaan kaavamaisuuteen, mikä on vaivannut sarjan kaikkia osia, mutta Tina tuo tarpeeksi raikkautta ja Jason Voorhees on parempi kuin koskaan, jolloin filmiä katsoo oikein mielellään. Itse asiassa leffa nousi omalla listallani sarjan toiseksi parhaaksi osaksi Perjantai 13. päivä, osa 6:n jälkeen! Enpä olisi ikinä arvannut, että sarjan loppupään osat voisivat olla parempia kuin alkupään...
Elokuvan ohjauksesta vastaa John Carl Buechler, joka saa luotua hyvää tunnelmaa mukaan ja tekee selvästi parhaansa Manuel Fidellon ja Daryl Haneyn tönkön käsikirjoituksen pohjalta. Repliikit ovat paikoitellen kehnoja, tarina kierrättää hyvin samaa kaavaa aiemmista osista ja hahmot ovat ohuesti kirjoitetut. Buechlerin ohjaus ja muu työtiimi saavat onneksi käsikirjoituksesta irti parhaat puolet. Perjantai 13. päivä VII: Uusi veri on kelvollisesti kuvattu ja tarpeeksi sujuvasti leikattu. Valaisijat tekevät oivaa työtä ja itse pidin todella paljon kuvasta, missä pikainen salaman välähdys paljastaa nurkassa piileskelevän Jasonin. Itse Jasonin kanssa on tehty upeaa työtä. Maskeeraajat ovat onnistuneet tekemään murhaajasta aidosti kauhistuttavan ilmestyksen. Lavastus on myös vaikuttavaa. Erikoistehosteiden taso vaihtelee läpi leffan, kuten myös ääniefektien. Musiikit tuovat oman kivan lisänsä tunnelmaan.

Yhteenveto: Perjantai 13. päivä VII: Uusi veri jatkaa sarjan kuudennen osan asettamalla oudonkin hyvällä linjalla, vaikka tyyliltään leffa on täysin erilainen. Koomisuus saa kyytiä ja Jason Voorheesin uusi murharetki hoidetaan vakavin ilmein ja yllättävänkin karmivasti. Itse Jason on pelottavampi ilmestys kuin koskaan ja hahmoa esittävä Kane Hodder tuo hahmoon tiettyä lisäuhkaavuutta. Hahmon maskeeraukset ovat samanaikaisesti sekä kuvottavat että hienot. Aluksi päähenkilö Tinan yliluonnolliset kyvyt saavat katsojan nostamaan kulmiaan, mutta pian ne tuntuvat sopivalta lisäykseltä ja Lar Park Lincoln hoitaa osansa hyvin. Muut hahmot ovatkin sitten täysin yhdentekeviä teinejä, joiden kohtalosta ei piittaa pätkääkään. Leffa kierrättää paljon tuttuja juttuja aiemmista osista, mutta se onnistuu tuomaan mukaan jotain raikasta - vaikka se raikkaus olisikin sitten täysi kopio Stephen Kingin Carriesta. Perjantai 13. päivä VII: Uusi veri yllätti positiivisesti ja nousi omalla listallani sarjan toiseksi parhaaksi osaksi.
Kirjoittanut: Joonatan Porras,
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja elokuvan juliste www.impawards.com
Friday the 13th Part VII: The New Blood, 1988, Paramount Pictures, Friday Four Films Inc., Sean S. Cunningham Films


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti