perjantai 13. syyskuuta 2019

Arvostelu: Perjantai 13. päivä, osa 5 - uusi alku (Friday the 13th: A New Beginning - 1985)

PERJANTAI 13. PÄIVÄ, OSA 5 - UUSI ALKU

FRIDAY THE 13TH: A NEW BEGINNINGOhjaus: Danny Steinmann
Pääosissa: John Shepard, Melanie Kinnaman, Shavar Ross, Richard Young, Marco St. John, Carol Locatell, Juliette Cummings, Tiffany Helm, Jerry Pavlon, Ron Sloan, Debi Sue Voorhees, John Robert Dixon, Miguel A. Núñez Jr., Jere Fields, Vernon Washington, Dick Wieand, Dominick Brascia ja Corey Feldman
Genre: kauhu
Kesto: 1 tunti 32 minuuttia
Ikäraja: 16

Slasher-kauhuelokuva Perjantai 13. (Friday the 13th - 1980) oli suuri menestys, joten sille tehtiin tietty jatkoa. Jatko-osa Perjantai 13. päivä, osa 2 (Friday the 13th Part 2 - 1981) esitteli kunnolla ikoniseksi nousseen sarjamurhaaja Jason Voorheesin ja Perjantai 13. päivä, osa 3: Kauhun verinen vuorokausi (Friday the 13th Part III - 1982) lisäsi Jasonille tämän klassisen jääkiekkomaskin. Jo kolmannen osan oli tarkoitus lopettaa sarja, mutta Paramount-yhtiö päätti tehdä vielä yhden, joka nimettiin Friday the 13th: The Final Chapteriksi (1984), merkitsemään sarjan lopetusta. Toisin kuitenkin kävi ja neljännen elokuvan menestyksen myötä yhtiö alkoi suunnittelemaan viidettä osaa. Leffaa työstettiin salaa nimellä "Repetition" ja näyttelijöillekin paljastui vasta juuri ennen kuvauksia, että he olisivat mukana uudessa Perjantai 13. päivä -elokuvassa. Lopulta Perjantai 13. päivä, osa 5 - uusi alku sai ensi-iltansa keväällä 1985 (Suomeen leffa saapui vasta paljon myöhemmin suoraan VHS:nä) ja vaikka se tuotti budjettinsa kymmenkertaisesti takaisin, ei se ollut toivottu hitti. Kriitikot haukkuivat elokuvan lyttyyn ja jopa monet sarjan fanit inhosivat sitä. Itse asiassa jopa elokuvan tekijät pettyivät lopputulokseen! Päänäyttelijä John Shepard ja ohjaaja Danny Steinmann totesivat haastatteluissa, ettei leffasta tullutkaan hyvä. Itse tutustuin Perjantai 13. päivä -sarjaan muutama vuosi sitten, kun katsoin vuonna 2009 ilmestyneen uudelleenfilmatisoinnin Friday the 13th. Kun aloin kirjoittamaan elokuva-arvosteluja vuonna 2016, päätin juhlistaa sen vuoden ainoaa perjantai 13. päivää katsomalla Friday the 13th -leffan uudestaan ja arvostelemalla sen. Sitä seuraavana perjantai 13. päivänä siirryin sarjan alkuun ja arvostelin alkuperäisen Perjantai 13. -filmin, minkä jälkeen olen joka perjantai 13. päivänä arvostellut yhden sarjan osista. Nyt pääsemmekin sitten sarjan viidennen osan kimppuun...

Tapettuaan murhaaja Jason Voorheesin lapsena, Tommy Jarvis on pahasti traumatisoitunut ja aikuisena hänet pistetään mielenterveysongelmista kärsivien majataloon. Tommyn kauhuksi tilanne ei helpota, vaan lähistöllä alkaa tapahtumaan murhia. Mutta jos Jason Voorhees makaa haudassa, kuka onkaan tappaja?

John Shepard näyttelee aikuista Tommy Jarvista, joka on muuttunut paljon edellisen elokuvan ja tämän filmin tapahtumien välissä. Tommysta on tullut hiljainen nuorimies, joka ei luota keneenkään ja näkee hallusinaatioita Jason Voorheesistä, peläten tämän paluuta joka ikinen hetki. Hahmo vaikuttaa heti kiinnostavalta ja olisi erittäin kiinnostavaa nähdä lisää, mitä Tommyn päässä tapahtuu, mutta valitettavasti hahmo jää yllättävänkin nopeasti sivuun, eikä hahmon potentiaalia hyödynnetä. Shepard on kuitenkin kelpo valinta rooliinsa. Takaumissa nuorena Tommyna nähdään Friday the 13th: The Final Chapterissa hahmoa esittänyt Corey Feldman.
     Tommyn sijaan elokuva keskittyy yllättävänkin paljon muihin hahmoihin. Ja näitä muita hahmoja on aivan käsittämätön määrä. Leffa vaikuttaa joka kohtauksessa esittelevän uusia henkilöitä ja on hyvin nopeasti selvää, että näin tapahtuu vain, jotta uhrimäärä nousisi mahdollisimman korkeaksi. Majataloa johtavat tohtori Matt (Richard Young) ja hänen avustajansa Pam (Melanie Kinnaman). Tommyn lisäksi majatalossa asustavat mm. punapäätyttö Robin (Juliette Cummings), jatkuvasti musiikkia kuunteleva Violet (Tiffany Helm), ärsyttävä Jake (Jerry Pavlon), kiimainen teinipari Tina (Debi Sue Voorhees) ja Eddie (John Robert Dixon), suklaata mussuttava Joey (Dominick Brascia), sekä nuori Reggie Rämäpää (Shavar Ross), joka asuu majatalossa siellä työskentelevän isoisänsä (Vernon Washington) vuoksi. Paria poikkeusta lukuunottamatta hahmot jäävät täysin yksiulotteisiksi, eikä kenestäkään jaksa välittää koko leffan aikana.
     Muita hahmoja elokuvassa ovat sheriffi Tucker (Marco St. John), apulaissheriffi Dodd (Richard Lineback), ambulanssikuski Roy (Dick Wieand), kaverukset Pete (Corey Parker) ja Vinnie (Anthony Barrile), pariskunta Lana (Rebecca Wood) ja Billy (Bob DeSimone), Reggien isoveli Demon (Miguel A. Núñez Jr.) ja tämän tyttöystävä Anita (Jere Fields), sekä majatalon lähistöllä asuva hullu akka Ethel Hubbard (Carol Locatell) ja tämän idioottipoika Junior (Ron Sloan). Heidänkin tapauksissa hahmot ovat pääasiassa yksiulotteisia ja valmiina lahdattavaksi. Ethel ja Junior ovat äärimmäisen rasittavia hahmoja, mutta samalla heidän kiero äiti-poika -suhteensa on jollain tavalla koomista seurattavaa.
Perjantai 13. päivä, osa 5 - uusi alku palaa siinä mielessä takaisin alkuperäisen Perjantai 13. -elokuvan tunnelmiin, ettei tarinan murhaaja ole selvillä heti alusta alkaen. Tämä myös tuo oman piristysruiskeen sarjaan, joka alkoi vain kierrättämään kaikkea edellisissä osissa nähtyä uudestaan ja uudestaan, Jasonin tappaessa jälleen uuden erän leiriläisteinejä. Omasta mielestäni tämä leffa jopa onnistuu alkuperäistä filmiä paremmin mysteerisyyden luomisessa ja huomasin lähes loppuun asti todella pohdiskelevani, kuka nuoria tällä kertaa tappaa? Tietty mitä vähemmän hahmoja alkaa olla jäljellä, sitä selvemmäksi ratkaisu tulee ja toisin kuin suuri osa faneista, minä jopa jollain lailla pidin elokuvan paljastuksesta.

Harmi vain, että mysteerisyys on loppujen lopuksi ainoa asia, mikä erottaa tämän elokuvan kolmesta aiemmasta Perjantai 13. päivä -leffasta. Elokuvasta on päätetty tehdä edellisiä osia hurjempi, minkä vuoksi hahmojen määrää on kolminkertaistettu, jotta kenenkään aika ei käy pitkäksi, kun tappoja voidaan näyttää viiden minuutin välein. Surullisinta on, että yhtä tai kahta poikkeusta lukuunottamatta kaikki kauhun hetket tapahtuvat täysin samalla tavalla. Käsikirjoittajatrio Martin Kitrosser, David Cohen ja Danny Steinmann ovat keksineet yhden jännittävän idean ja päättäneet kierrättää sitä yhä uudestaan ja uudestaan. Kaksi hahmoa ovat jossain kaukana muista ja toisen heistä täytyy lähteä vessaan, jolloin katsojana jännittää, kumman kimppuun hyökätään ensin. Tämä on toimiva keino... ehkä kaksi ensimmäistä kertaa ja sen jälkeen tämä käy todella pitkästyttäväksi ja laiskaksi. Ja kuten jo totesin, ei hahmoissa ole kehumista, jolloin tappokohtauksissa ei jännitä kenenkään puolesta, koska kenenkään kohtalo ei kiinnosta. Paikoitellen leffa onnistuu viihdyttämään ja sen mysteeri on kiva lisäys, mutta muuten tämä on täysin unohdettava kauhuraina.
Leffan ohjaaja Danny Steinmann ei tosiaan pitänyt siitä, millainen elokuvasta lopulta tuli. Hän on todennut mm. että studion pakottamat alastonkohtaukset saivat hänet tuntemaan olonsa pornotekijäksi. Paikoitellen myös tuntuu siltä, että Steinmann olisi halunnut tehdä psykologisemman kauhutarinan, mikä uppoutuisi Tommyn mieleen, mutta hän on joutunut tekemään kliseitä kierrättävän kauhupätkän täynnä tissejä ja verta. Edellisten osien tapaan tämänkään Perjantai 13. päivä -filmin teknistä toteutusta ei erityisemmin voi kehua. Kuvaus ei ole kaksista, leikkaus on paikoitellen kömpelöä ja maskeeraukset ovat välillä yllättävänkin halvan näköisiä. Sentään valaistus on kohdillaan. Ääniefektit ovat yliampuvia, eikä Harry Manfredinin sävellyksistä jää muuta mieleen kuin klassisen "Ki-ki-ki ma-ma-ma" -kuiskaustunnarin käyttö.

Yhteenveto: Perjantai 13. päivä, osa 5 - uusi alku aloittaa kiinnostavia ideoita, mutta hukkaa jatkuvasti kaiken potentiaalinsa. Elokuva vie tunnelman takaisin sarjan juurille ja lisää mystisyyttä mukaan, kun katsoja ei tiedäkään kuka murhaaja on. Lisäksi päähenkilö on tällä kertaa jopa aidosti kiinnostava. Leffa kuitenkin kuluttaa aikansa kaikkien muiden hahmojen parissa, joista jokainen on edellisenä esiteltyä tylsempi ja unohdettavampi. Lisäksi studio on tainnut pelätä, että katsoja tylsistyisi mysteerisen puolen parissa, joten leffa tarjoaa vuoron perään alastomia naisia ja verisiä tappoja. Minkäänlaista jännitettä filmi ei kuitenkaan onnistu luomaan, etenkään kun jokainen kauhukohtaus noudattaa yhtä ja samaa kaavaa, mikä käy vähitellen puuduttavaksi. Tekninen toteutuskaan ei ole kummoista. Jos haluat vain nähdä nakuja naisia ja raakoja tappoja, Perjantai 13. päivä, osa 5 - uusi alku mitä luultavimmin sopii sinulle, mutta jos kaipaat kauhulta enemmän, on tämä vain täysin tyhjänpäiväinen tekele sarjan muiden osien joukossa.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 1.1.2019
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja elokuvan juliste www.impawards.com
Friday the 13th: A New Beginning, 1985, Paramount Pictures, Sean S. Cunningham Films, Georgetown Productions Inc., Terror Inc.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti