maanantai 9. syyskuuta 2019

Arvostelu: Rambo - taistelija 3 (Rambo III - 1988)

RAMBO - TAISTELIJA 3

RAMBO III



Ohjaus: Peter MacDonald
Pääosissa: Sylvester Stallone, Richard Crenna, Marc de Jonge, Sasson Gabai, Doudi Shoua, Kurtwood Smith ja Randy Raney
Genre: toiminta
Kesto: 1 tunti 42 minuuttia
Ikäraja: 16

David Morrellin kirjaan "Ajojahti" ("First Blood" - 1972) perustuva jännityselokuva Taistelija (First Blood - 1982) oli menestys, joten jatkoa oli tietty luvassa, vaikkei lisää kirjoja ollutkaan pohjaksi. Rambo - taistelija 2 (Rambo: First Blood Part II - 1985) tienasi tuplasti sen mitä ensimmäinen osa, vaikka saikin pääasiassa negatiivisia arvosteluja. Kolmannen osan työstö lähti heti käyntiin, mutta se ei ollut vaivaton prosessi, sillä Stallonella oli jatkuvasti ongelmia jonkun kanssa. Alunperin Harry Kleinerin piti käsikirjoittaa leffa, mutta Stallone torjui hänen tekstinsä ja kirjoitti käsikirjoituksen itse yhdessä Sheldon Lettichin kanssa. Kuvauksissa vasta ongelmia syntyikin, kun elokuvan ohjaaja Russel Mulcahy ja kuvaaja erotettiin, sillä Stallonen mielestä he eivät tienneet, kuinka näin isoa elokuvaa pitää käsitellä. Mulcahy korvattiinkin Peter MacDonaldilla, joka oli toiminut Rambo - taistelija 2:ssa toisen yksikön ohjaajana. MacDonald on kuitenkin myöhemmin todennut epäonnistuneensa leffan kanssa, eikä hän ollut mielestään sopiva tekijä tähän leffaan. Lopulta Rambo - taistelija 3 saatiin valmiiksi ja se ilmestyi keväällä 1988. Elokuva oli hitti, muttei päässyt lähellekään Rambo - taistelija 2:n lipputuloja, minkä lisäksi se haukuttiin lähes lyttyyn. Leffa sai viisi Razzie-ehdokkuutta (mukaanlukien huonoin elokuva, huonoin ohjaus ja huonoin käsikirjoitus) ja Stallone "voittikin" huonoimman miespääosan palkinnon. Vuonna 1990 elokuva pääsi Guinness World Recordsiin siihen asti elokuvahistorian väkivaltaisimpana teoksena. Itse näin Rambo - taistelija 3:n vuosia sitten samoihin aikoihin kahden ensimmäisen osan kanssa. En kuitenkaan katsonut leffaa koskaan uudestaan, sillä en pitänyt siitä. Kuitenkin nyt, kun sarja on saamassa jatkoa viidennen elokuvan, Rambo V: Last Bloodin (2019) voimin, oli aika katsoa sarjan aiemmat osat uudestaan. Taistelija osoittautui erinomaiseksi toimintajännäriksi, mutta Rambo - taistelija 2:ssa taso laski mielestäni roimasti. Aloinkin katsomaan Rambo - taistelija 3:a todella jännittynein tuntein, että mitäköhän tästä nyt seuraa...

Eversti Trautman siepataan Afganistanissa, jolloin John Rambo lähtee pelastamaan komentajaansa ja ennen kaikkea ystäväänsä vihollisten kynsistä.

Sylvester Stallone pullistelee kolmatta kertaa lihaksiaan Rambon roolissa ja sai toistamiseen tästä roolista huonoimman miesnäyttelijän Razzie-palkinnon. Tällä kertaa tuon jopa oikeasti ymmärtää, sillä Stallonesta uupuu täysin karisma tässä leffassa ja hän vetää koko leffan tylsän puisesti. On hassua, että Stallone halusi innokkaasti tehdä lisää Rambo-elokuvia, mutta leffassa hän näyttää siltä kuin joku olisi pakottanut hänet mukaan. Toki näissä leffoissa Rambo joutuu tekemään asioita, mitä ei haluaisi, mutta on tylsää lähteä kostoretkelle jonkun kanssa, joka vain laahustaa ilmeettömänä menemään. Tälläkin kertaa Stallone pääsee vauhtiin vasta leffan loppupään aikana.
     Elokuvassa nähdään myös Richard Crenna jälleen eversti Trautmanina, joka on isommin mukana kuin aiemmissa osissa, Sasson Gabai Rambon mukaan lähtevänä Mousa Ghanina, Doudi Shoua liiankin innoissaan lapsena taistoon lähtevänä Hamidina, sekä Marc de Jonge tarinan pahiksena, venäläiseversti Alexei Zaysenina ja Randy Raneyn tämän uskollisena sotilaskomentaja Kourovina. Jostain syystä tälläkään kertaa venäläispääroiston rooliin ei ole valittu venäläistä, vaan homman hoitaa ranskalainen De Jonge. Sentään hänen venäläisaksenttinsa ei kuulosta saksalaisaksentilta ja hän on jopa jollain tavoin uhkaava pahis, mutta on hän silti aika yliampuva tapaus.




Aiempien Rambo-elokuvien juonet eivät ole olleet kovinkaan kummoisia. Vaikka ensimmäinen osa, eli Taistelija onkin mahtava toimintajännäri, on sen juoni todella simppeli. Rambo - taistelija 2:ssa taas Rambo lähetettiin Vietnamiin ottamaan kuvia. Toki siitä saatiin lopulta viihdyttävää räiskintää ja paljon räjähdyksiä, mutta syy lähtöön jätti toivomisen varaa. Yllättäen Rambo - taistelija 3 sisältää tähän mennessä sarjan parhaimmat lähtökohdat. Eversti Trautman on esitelty Rambon elämän läheisimpänä ihmisenä ja nyt hänet siepataan, jolloin katsoja on välittömästi messissä kostoreissua varten (vaikka Rambon ilmeettömyydessä onkin parannettavaa). Oikeiden tekijöiden kanssa tästä voisi helposti saada sarjan parhaimman osan... mutta ei tietenkään. Mielenkiintoisista lähtökohdistaan huolimatta Rambon kolmas seikkailu on yllättävän pitkäveteinen.

Elokuva ei oikein koskaan nappaa mukaansa ja siinä kestää kauan, kunnes jotain oikeasti mielenkiintoista alkaa tapahtua. Ja silloinkin kun toiminta alkaa, on se jokseenkin innotonta ja liikaa jo sitä samaa, mitä kasarin aiemmissa toimintaryminöissä tuli nähtyä. Lopputaistelun tankki vastaan helikopteri -skabailu onkin ehdottomasti parasta hulvattoman asetelmansa vuoksi. Silti kun leffa on päättynyt, ei siitä ole jäänyt melkein mitään käteen. Se on vähän kuin Rambo - taistelija 2, mutta viidakko on vaihdettu aavikkoon. Useassa kohtaa leffan aikana pohdin, että olisiko filmi ollut ehdolla kaikista Razzie-palkinnoista, jos Stallone ei olisi toiminut pomona tuotannossa. Kuten alussa kerroin, alkuperäinen käsikirjoittaja, kuvaaja ja ohjaaja saivat kaikki kyytiä, sillä Stallonen mielestä he eivät ymmärtäneet, kuinka tällaista isoa toimintaleffaa käsitellään. Lähinnä tuumin, ettei tainnut Stallone itse tietää, kun huonousehdokkuuksia sateli niin käsikirjoituksesta, ohjauksesta kuin koko elokuvastakin. Löytyyhän tästä viihdyttävät hetkensä ja toisen osan nähtyäni pystyin jo hyväksymään, että ensimmäisen Taistelijan nerokkuudet ovat saaneet kyytiä ja nautin aivottomasta tulituksesta ja räjäytyksistä ihan mukavasti.




Tällä kertaa ohjauksesta vastaa Peter MacDonald, joka oli toiminut lisäohjaajana Rambo - taistelija 2:n toimintakohtauksissa, mutta joka ei ollut tätä ennen ollut pääohjaajana elokuvassa, minkä kyllä huomaa. MacDonaldilla on vaikeuksia pitää pakettia kasassa, eikä hän saa tuotua mukaan tarvittavaa potkua, vaikka loppuun hän onkin rakentanut ihan viihdyttävän hömelön toimintarymistelyn. Stallonen ja Sheldon Lettichin työstämä käsikirjoitus sisältää toimivan pohjan tarinalle, mutteivät he jaksa viedä sitä kunnolla loppuun asti. Kuvaukseltaan Rambo - taistelija 3 on laadukas ja leikkaus on sujuvaa. Efektitiimi pistää parastaan toimintakohtauksien aikana, joista kuitenkin puuttuu sielu ja jännitys. Lavasteet ja asut ovat tyylikkäät ja äänimaailma on oivallisesti rakennettu. Jerry Goldsmithin säveltämät musiikit ovat jälleen toimivat, mutta nekään eivät onnistu nappaamaan katsojaa mukaan tapahtumiin.

Yhteenveto: Rambo - taistelija 3 jatkaa toisen osan aivotonta hömppälinjaa, mutta vieläkin laiskemmin. Elokuvan juoni eversti Trautmanin sieppauksesta on mielenkiintoinen ja katsojana lähtee mielellään kostoreissulle, mutta harmillisesti kiinnostavuus loppuu, kun leffa lähinnä laahaa ensimmäisen tunnin aikana. Jälleen elokuva pääsee vauhtiin vasta loppupäässä, kun mäiske alkaa. Lopputaistelu on paikoitellen viihdyttävä, mutta sen ainoa oikeasti hyvä puoli on täysin urpo panssarivaunun ja helikopterin kaksintaistelu. Jännitettä ei leffasta löydy, eikä ensimmäisen Taistelijan nokkeluutta kannata odottaa. Sylvester Stallone vetää roolinsa puisesti, eikä ihme, että hänelle napsahti huonoimman miesnäyttelijän Razzie-palkinto. Jos innostuit Taistelijasta, muttet oikein pitänyt Rambo - taistelija 2:sta, ei tätä kolmatta osaa tarvitse katsoa. Jos taas nautit toisen osan hölmöstä toiminnasta ja vahvasta jenkkipropagandasta, on Rambo - taistelija 3 kuin tehty juuri sinulle.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 4.9.2019
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja elokuvan juliste www.impawards.com
Rambo III, 1988, Carolco Pictures


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti