lauantai 24. lokakuuta 2020

Arvostelu: Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan (2020)

BORAT SUBSEQUENT MOVIEFILM:
DELIVERY OF PRODIGIOUS BRIBE TO AMERICAN REGIME FOR MAKE BENEFIT ONCE GLORIOUS NATION OF KAZAKHSTANOhjaus: Jason Woliner
Pääosissa: Sacha Baron Cohen, Maria Bakalova ja Dani Popescu
Genre: komedia
Kesto: 1 tunti 35 minuuttia
Amazon Prime Videon antama ikäraja: 18 - Elokuvan oma ikärajasuositus: 3+

Sacha Baron Cohenin tähdittämä valedokumentti-komedia Borat (Borat! Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan - 2006) oli jättihitti, mikä sai osakseen niin ylistystä ja palkintoja kuin haukkuja ja oikeushaasteita. Heti leffan julkaisun jälkeen ilmoitettiin, että se olisi saamassa jatkoa, mutta pian Baron Cohen totesi, ettei näin tulisi tapahtumaan, sillä hän koki, että hänestä oli tullut liian iso julkkis, eikä hän luultavasti pystyisi enää huijaamaan ihmisiä samalla lailla. Vuosien varrella hän alkoi kuitenkin tulla toisiin ajatuksiin. Vuonna 2019 Baron Cohen alkoi kuvaamaan materiaalia uutta leffaa varten. Tarina muuttui viime vuoden aikana hurjasti, etenkin koronaviruksen levitessä alkuvuodesta ympäri maailman. Elokuva onnistuttiin kuvaamaan lähes salassa ja nyt Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan on julkaistu suoraan Amazon Prime Video -suoratoistopalvelussa. Itse olin todella yllättynyt, kun vihdoin julkistettiin, että Borat on ihan oikeasti saamassa jatkoa. Ensimmäinen Borat on yksi suosikkikomedioistani ja vaikka olinkin innoissani näkemässä jatko-osan, olin silti huolissani, kuinka tänä päivänä voisi enää tehdä yhtä räväkkää ja häpeilemätöntä komediaa. Pelkäsin myös, ettei vitsi enää toimisi toistamiseen. Jännityksistäni huolimatta aloitin Borat Subsequent Moviefilmin katsomisen heti siinä aamuna, kun se oli julkaistu Amazon Prime Videossa. 

Elokuvansa takia kotimaansa Kazakstanin häpäissyt toimittaja Borat Sagdiyev lähetetään uudestaan US ja A:han, tällä kertaa viemään varapresidentti Mike Pencelle Kazakstanin suurinta ylpeyttä, julkkisapina Johnnya, parantaakseen Kazakstanin ja Yhdysvaltojen suhdetta. Kun suunnitelma epäonnistuu, Boratin täytyy keksiä uusi lahjus. Onneksi hänen tyttärensä Tutar salakuljetti itsensä Boratin mukana.
Sacha Baron Cohen tekee aivan fantastisen paluun Borat Sagdiyeviksi, kazakstanilaiseksi toimittajaksi. Borat ei kuitenkaan ole enää samanlainen julkkis kotimaassaan kuin viime leffassa. Hänen jenkkidokumenttinsa ajoi Kazakstanin erittäin huonoon valoon ja hänestä onkin tullut inhon ja vihan kohde. Niinpä Borat lähtee erittäin innoissaan pelastamaan nimeään takaisin Yhdysvaltoihin. Siellä hahmo kuitenkin kohtaa ongelman, mistä Baron Cohen oli huolissaan leffaa tehdessään: kuinka huijata ihmisiä hahmolla, jonka lähes kaikki tietävät olevan hahmo? Baron Cohen onnistuukin hyödyntämään tätä sillä, että kun Borat huomaa olevansa julkimo Yhdysvalloissa, hän yrittää välttää tunnistamisen ja pukeutuu eri valeasuihin, jotka ovat tietty toinen toistaan stereotyyppisempiä kuvauksia amerikkalaisista. Baron Cohen on jälleen huikean hyvä ja hauska roolissaan. Vaikka hän on selvästi very excite siitä, että pääsee jälleen esittämään toimittajahahmoa, hän on kyllä joutunut venyttämään itseään äärirajoille. Joissain kohtauksissa Baron Cohenin piti pukea luotiliivi vaatteidensa alle, minkä lisäksi hän joutui pariinkin otteeseen ongelmiin virkavallan kanssa ja jäi yhtä tilannetta varten jumiin hahmoksi jopa pariksi päiväksi!
     Tuottaja Azamatin (Ken Davitian) sijaan Borat ottaa tällä kertaa mukaansa tyttärensä Tutarin, jota näyttelee Maria Bakalova. Kun ensi kertaa kuulin tästä, pelkäsin tämän pilaavan koko leffan. Ensimmäinen Borat oli niin Baron Cohenin show'ta, että pohdin, miten käy, jos mukana onkin joku, joka yrittää vain kopioida Baron Cohenin henkeä. Pelkoni olivat kuitenkin täysin turhat ja Bakalova loistaa roolissaan. Hän hyppää innolla mukaan kohellukseen ja joutuu Baron Cohenin tavoin pitelemään pokkaansa erittäin vaikeissa tilanteissa. Baron Cohenin ja Bakalovan kemia kohtaa täydellisesti ja heidän kummallinen isä-tytär-suhteensa osoittautuu yllättävänkin liikuttavaksi.
Nykypäivän poliittisen korrektiuden ja ties minkä social justice warrioreiden ja toksisen cancel-kulttuurin maailmassa olen ollut jo pitkään täysin varma, että Boratin kaltaista elokuvaa ei enää tultaisi näkemään. Voitte siis varmasti kuvitella yllätykseni, kun varmistui, että juuri nimenomaan Borat saa nyt jatko-osan. Minua jännittikin, että ison yleisön miellyttämisen vuoksi Baron Cohen olisi tehnyt jatko-osasta kiltimmän ja muutenkin tähän päivään "sopivamman". Ja niinhän siinä kävikin... NOT! Oikeasti jännitin jälleen täysin turhaan. Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan on täysin hävytön ja räävitön elokuva, ja samalla yksi hauskimmista uutuuskomedioista, minkä olen vuosiin nähnyt. Ai että tämä oli hauska ja hyvä leffa! Ihan ensimmäisen Boratin tasolle ei ylletä ja tietty uutuudenviehätys koko jutusta on tietty hiipunut, mutta kyseessä on silti great success jatko-osa!

Ensimmäisen osan tavoin ihan kaikki joutuu naurun ja pilkan kohteeksi. Kun maailma on mennyt eteenpäin viimeisten 14 vuoden aikana ensimmäisen elokuvan julkaisun jälkeen, on kiehtovaa nähdä, kuinka herkullisen kiusallisia ja hulvattomia tilanteita tällä kertaa irtoaa. Toistamiseen poloiset ja tietämättömät amerikkalaiset joutuvat näyttämään todellisen luonteensa ja katsoja ei voi olla loksauttamatta suutaan auki ja pyörittelemättä silmiään näille yksilöille. Hysteerisen hauskoja hetkiä tulee kerta toisensa perään ja on varmaa, että ensimmäisellä kerralla moni vitsi menee täysin ohi, kun yrittää vielä toipua edellisten tarjoamista huutonauruista. Minun täytyi jopa pistää leffa parissakin kohtaa tauolle, jotta minulta ei varmasti jäisi välistä seuraavia hauskuuksia. Ja silti olen varma, että uusilla katseluilla löydän elokuvasta uusia juttuja, enkä siis malta odottaa, että näen elokuvan uudestaan. Eli siis very nice!
Vaikka Borat Subsequent Moviefilm tuntuukin olevan todella nopeasti tehty (leffa kuvattiin tänä kesänä ja se on jo nyt katsottavissa), on tämä tekovauhti ollut tarpeellinen, sillä elokuva on äärimmäisen ajankohtainen. Maailmalla riehuva koronavirus on kirjoitettu mukaan leffan tarinaan ja Borat joutuukin niin kotikaranteeniin täysin tuntemattomien kanssa kuin maskien vastaiseen tapahtumaan, minkä järjestäjät pitävät koko virusta valheena. Leffa on myös tarkoituksella haluttu julkaista juuri Yhdysvaltojen presidentinvaalien aikaan. Vaikka Borat-hahmo itse esittäytyykin vannoutuneena "McDonald Trumpin" kannattajana, itse leffa on vahvasti latautunut anti-Trump-viestillä. Elokuva osoittaakin presidentin ja tämän läheisimpien virkamiesten mätiä puolia ja on jo nyt varmaa, että etenkin eräs Trumpille läheinen henkilö tulee joutumaan ongelmiin ja uutisiin sen vuoksi, mitä tässä leffassa paljastuu. Naughty naughty.

Sen lisäksi, että elokuva sisältää aivan mielettömän hauskoja juttuja ja julmaa komediaa, Borat Subsequent Moviefilmista löytyy myös todellista sydäntä. Tarinan keskiössä oleva isä-tytär-suhde on aidosti voimakas ja toimii paremmin kuin ensimmäisessä elokuvafilmissä nähty Boratin rakkaus Pamela Andersonia kohtaan. Kaikin puolin Borat Subsequent Moviefilm on loistokas paketti. Ensimmäisen osan tavoin se on erittäin fiksu, nokkelasti vähän joka suuntaan piikittelevä teos ja nyt jos koskaan on selvää, että elokuva tulee raivostuttamaan monet. Siitä päivästä lähtien, kun elokuvan teosta ilmoitettiin, ovat elokuvasta uutisoivien medioiden kommenttikentät olleet täynnä "#cancelborat2", "#cancelsachabaroncohen" ja "#boycottborat" hashtag-tunnuksia. Mielestäni on hienoa, että tänäkin päivänä Sacha Baron Cohenin kaltainen henkilö uskaltaa tehdä jotain tällaista. Ehdottomasti yksi vuoden parhaista elokuvista ja yksi viimeisen vuosikymmenen hauskimmista komedioista!
Ensimmäisen osan valedokumenttityyli on pidetty yllä jatko-osassakin. Käsikirjoitettujen ja improvisoitujen kohtausten yhdistely toimii toistamiseen erinomaisesti. Katsoja huomaa usein jännittävänsä, mihin tilanteet eskaloituvat, kun Boratin kohtaamat henkilöt eivät tiedä, mihin ovatkaan päätyneet. Koronaviruksen lisääminen käsikirjoitukseen on selvästi tapahtunut kuvausten aikana, sillä se ilmestyy mukaan leffassa niin yhtäkkiä, mutta toisaalta se on vain tarjonnut tekijöille kultalautasella uutta vahvaa materiaalia filmiä varten - etenkin kun näkee, mihin koko virushomma leffassa johtaa... Kuvaus on sujuvaa ja leikkauskin toimii mainiosti. Visuaaliset kikkailut ovat samanlaisia kuin viimeksi ja musiikeista löytyy tuttuja sävelmiä ja hoilauksia.

Yhteenveto: Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan on yllättävänkin mahtava jatko-osa ja hysteerisen hauska komedia. Ihan ensimmäisen leffan tasolle ei nousta, mutta läpi elokuvan käydään kyllä lähellä. Filmi on yksi hulvattomimmista teoksista vuosiin ja sen aikana saa nauraa niin, että vatsaan sattuu. Elokuva pitää kenties jopa välillä pistää tauolle, jotta pystyy hetkeksi toipumaan yhdestä kohtauksesta, ennen kuin siirrytään seuraavaan. Kaikki joutuvat jälleen pilkan kohteeksi ja jatkuva julma läpänheitto takaa sen, että etenkin tänä päivänä moni tulee raivostumaan. Elokuva on erittäin ajankohtainen vitseissään ja filmi ottaakin vahvasti kantaa niin ihmisten suhtautumiseen koronavirusta kohtaan kuin Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin. Ronskin huumorin keskellä elokuvassa sykkii suuri sydän, mikä syntyy Boratin ja hänen tyttärensä välisestä, yllättävän herkästä suhteesta. Sacha Baron Cohen on taas kerran huikean hyvä ja hauska Boratina, mutta yhtä lailla myös Maria Bakalova loistaa Tutar-tyttärenä. Elokuva on erittäin harvinainen onnistuminen komedioiden jatko-osissa, jotka on tehty yli kymmenen vuotta edeltäjänsä jälkeen. Vaikka tällaisen komedian julkaisu tänä vuonna on rohkeampaa kuin kenties koskaan, istuu leffa juuri tähän vuoteen täydellisesti. Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan ilahduttaa suuresti ensimmäisen Boratin faneja. Mutta jos et pitänyt ensimmäisestä osasta ja se oli mielestäsi loukkaava ja sietämätön, kannattaa pysyä kaukana myös tästä, sillä wow wow wee waa...
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 23.10.2020
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja elokuvan juliste www.impawards.com
Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan, 2020, Four by Two Films


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti