maanantai 20. syyskuuta 2021

Arvostelu: The Raid 2 (The Raid 2: Berandal - 2014)

THE RAID 2

THE RAID 2: BERANDALOhjaus: Gareth Evans
Pääosissa: Iko Uwais, Arifin Putra, Tio Pakusadewo, Alex Abbad, Oka Antara, Cok Simbara, Cecep Arif Rahman, Julie Estelle, Very Tri Yulisman ja Kenichi Endō
Genre: toiminta
Kesto: 2 tuntia 30 minuuttia
Ikäraja: 18

Indonesialainen toimintaelokuva The Raid: Redemption (2011) oli kriitikoiden ylistämä menestys, joten ohjaaja-käsikirjoittaja Gareth Evans päätti heti tehdä jatko-osan. Evans oli jo ennen ensimmäistä osaa suunnitellut elokuvan päätähti Iko Uwaisin kanssa toimintaelokuvaa nimeltä "Berandal" ja päättikin muokata sen tarinasta jatko-osan The Raid: Redemptionille. Kuvaukset alkoivat tammikuussa 2013 ja lopulta The Raid 2 sai maailmanensi-iltansa tammikuussa 2014 Sundancen elokuvajuhlilla. Leffa sai paljon kehuja niin kriitikoilta kuin toimintaelokuvien faneilta ja se oli edeltäjänsä tavoin menestys maailmanlaajuisesti. Itse en ollut aiemmin nähnyt The Raid 2:a, vaikka olinkin katsonut ensimmäisen osan joitain vuosia sitten. Kun päätin arvostella The Raid: Redemptionin nyt sen kymmenvuotissyntymäpäivän kunniaksi, päätin vihdoin ja viimein katsoa myös The Raid 2:n.

Selvittyään ulos pahamaineisen huumelordin päämajasta, Rama saa uudeksi tehtäväkseen soluttautua Bangunin ja Goton rikollisjärjestöihin.
Useiden kamppailulajien mestari Iko Uwais palaa rooliinsa Ramana, erikoisjoukkojen sotilaana, joka saa nyt täysin oman tehtävänsä. Edellisen elokuvan kokemusten jälkeen Rama on kadottanut hermostuneisuuden ja hän on äärimmäisen kovassa iskussa ja varmuudessa hoitamaan hommaa. Uwais vakuuttaa ja hämmästyttää toistamiseen taistelutaidoillaan. Energiaa pursuen ja hikeä valuen hän tarjoaa jälleen hurjia stuntteja ja on selvää, ettei hän ole ilman mustelmia selvinnyt kuvauksista.
     Elokuvassa nähdään myös Cok Simbara Raman uutena tehtävänantajana, Tio Pakusadewo rikollisjohtaja Bangunina, Arifin Putra tämän poikana Ucona, Kenichi Endō Goton rikollisperheen pomona, Julie Estelle ja Very Tri Yulisman tappajakaksikko vasaranaisena ja pesäpallomailamiehenä, Alex Abbad rikollispyrkyri Bejona, sekä ensimmäisessä The Raidissa Mad Dogia näytellyt Yayan Ruhian salamurhaaja Prakosona. Vaikka Uwaisin tavoin Ruhiankin on fantastinen toimintakohtauksissa ja toimii yhtenä elokuvan taistelukoreografioiden suunnittelijana, on hieman hassua, että hän tekee paluun tähän näyttelijänäkin. Minulta kesti jonkin aikaa tajuta, että hän esittää eri hahmoa ja luulin muistaneeni väärin, että Mad Dog kuoli edellisessä osassa.
Pyhä jysäys, mitä mättöä ja mäiskintää The Raid 2 tarjoaakaan! Vaikka jo The Raid: Redemption oli ääriväkivaltainen ja brutaali, The Raid 2 jaksaa silti hämmästyttää loppuun saakka sillä, kuinka raaoilla ja luovilla tavoilla ihmisiä voidaan pistää hengiltä. Tuliaseilla ammutaan tässäkin vain muutaman kerran ja muuten ne koetaan jälleen liian helpoksi tavaksi tappaa jengiä. Sen sijaan veitset, vasarat, mailat, pullot sun muut kelpaavat täydellisesti kädenjatkeeksi. Elokuva tarjoaa toinen toistaan sekopäisempiä turpaanvetoja ja kun kaksi kamppailulajin mestaria pistetään vastakkain, on meno kuin väkivaltaista tanssia. Suu loksahtaa jatkuvasti auki, eikä voi muuta kuin ihailla tätä hurjaa osaamista. Komeiden ja intensiivisten käsirysyjen lisäksi mukaan mahtuu vauhdikasta autotakaa-ajoa, mikä on sekin vaikuttavasti ja luovasti toteutettu. Tällaisia toimintaelokuvien pitää olla!

Siinä, missä ensimmäinen elokuva sisälsi todella yksinkertaisen juonen, missä poliisien erikoisjoukko ja rikollisryhmä tappoivat toisiaan yhdessä rakennuksessa, The Raid 2:sta löytyy huomattavasti isompi tarina. Kuten alussa kerroinkin, elokuvan kertomus kirjoitettiin jo ennen The Raid: Redemptionin ilmestymistä ja ilmestymisen jälkeen tämän tekstiä muokattiin sopimaan The Raidin jatko-osaksi. Jo se, etteivät tapahtumat rajoitu vain yhden talon sisälle, viestii siitä, että rahaa on ollut käytössä enemmän. Toki ensimmäisen osan pienimuotoisuuden viehätys katoaa samalla, mutta eipä tuo haittaa, kun toiminta on yhtä erinomaista. Tämä filmi kuitenkin sisältää paljon enemmän rauhallisia kohtauksia, keskusteluja ja juonen monimutkistamista. Kestoa The Raid 2:lla on lähes tunnin verran enemmän kuin edeltäjällään. Paikoitellen kahden ja puolen tunnin leffa tuntuu ylipitkältä, mutta siitä huolimatta kokonaisuus pysyy visusti kasassa.
Gareth Evans onnistuu toistamaan ensimmäisen elokuvan taisteluiden upeuden, ilman että ne muuttuvat koskaan tylsiksi. Tällä kertaa Evans panostaa enemmän käsikirjoitukseen, mutta vaikka vahvempi kertomus tekee pidemmästä kestosta ymmärrettävän, olisi Evans voinut tiivistää pakettia hieman, ainakin viimeistään leikkauksessa. Muuten leikkaus on taidokasta, eivätkä taistelut pilaannu silppueditoinnilla. Lisäksi kuvaus on erittäin tyylikästä ja stunt-näyttelijät pääsevät heittäytymään oikein kunnolla laajoissa, kauan kestävissä kuvissa. Tehostetiimi roiskii tekoverta ympäri lavasteita ja äänimaailma vain vahvistaa jokaista lyöntiä. Elokuvan musiikit jumputtavat menevästi taustalla, mutta eivät jää millään lailla mieleen.

Yhteenveto: The Raid 2 jatkaa ensimmäisen elokuvan rautaista linjaa ja tarjoaa toinen toistaan iskevämpiä toimintakohtauksia, sekä luovempia tapoja pistää ihmisiä hengiltä. Tarinaa on tällä kertaa enemmän, millä saadaan osittain perusteltua pitkä, noin kahden ja puolen tunnin kesto. Silti minuutteja on liikaa ja elokuva kaipaisi tiivistämistä. Kun tappelut pärähtävät käyntiin, keston kuitenkin unohtaa ja menoon uppoutuu täysillä. Toiminta ei ole yhtään kevyempää ja lapsiystävällisempää, vaan tämäkin filmi on äärimmäisen brutaali ja väkivaltainen. Taistelut ovat läpikotaisin näyttäviä ja täynnä hurjia stuntteja. Päätähti Iko Uwais pistää itsensä taas ihailtavasti likoon ja muutkin näyttelijät rehkivät hänen kanssa tarjotakseen mitä vakuuttavinta toimintaa. Jos siis piti The Raid: Redemptionista, ei todellakaan kannata jättää jatko-osaa väliin. The Raid 2 ei ole juoneltaan yhtä simppeli ja suoraviivaisen tehokas, mutta se tarjoaa ihan yhtä hienoa menoa ja meininkiä.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 15.8.2020
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja elokuvan juliste www.imdb.com
The Raid 2: Berandal, 2014, Pt. Merantau Films, XYZ Films


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti