torstai 23. syyskuuta 2021

Arvostelu: Koskemattomat (Intouchables - 2011)

KOSKEMATTOMAT

INTOUCHABLESOhjaus: Olivier Nakache ja Éric Toledano
Pääosissa: Omar Sy, François Cluzet, Audrey Fleurot, Anne Le Ny, Clotilde Mollet, Alba Gaïa Bellugi ja Cyril Mendy
Genre: draama, komedia
Kesto: 1 tunti 52 minuuttia
Ikäraja: 12

Intouchables, eli suomalaisittain Koskemattomat pohjautuu tositapahtumiin halvaantuneen bisnesmies Philippe Pozzo di Borgon ja tämän avustajan Abdel Selloun ystävyydestä. Kaksikosta oli tehty dokumentti À la vie, à la mort (2003), jonka näki ohjaajakaksikko Olivier Nakache ja Éric Toledano. Kaksikkoa kiinnosti kertomus ja he alkoivat suunnittelemaan sen pohjalta elokuvaa. Kuvaukset alkoivat ja lopulta Koskemattomat sai maailmanensi-iltansa Espanjassa Donostia-San Sebastianin elokuvajuhlilla 23. syyskuuta 2011 - tasan kymmenen vuotta sitten! Kriitikot ylistivät elokuvaa ja siitä muodostui valtava hitti - yksi menestyneimmistä ranskalaiselokuvista koskaan! Elokuva sai mm. yhdeksän César-ehdokkuutta (mm. paras elokuva, ohjaus, naissivuosa, käsikirjoitus, kuvaus ja leikkaus), joista se voitti parhaan miespääosan palkinnon, minkä lisäksi leffa oli ehdolla parhaana ulkomaalaisena elokuvana niin BAFTA- kuin Golden Globe -gaaloissa. Itse näin Koskemattomat viitisen vuotta sitten ja pidin siitä erittäin paljon. Kun huomasin elokuvan täyttävän nyt kymmenen vuotta, päätin juhlistaa sitä katsomalla ja arvostelemalla leffan.

Rikollisen taustan omaava ja työttömyysturvan kautta elävä Driss päätyy töihin avustamaan kaulasta alaspäin halvaantunutta, rikasta Philippeä. Alun vastentahtoisuudesta huolimatta kaksikon välille muodostuu pian ystävyys, mikä rikkoo luokkaeroja.
Rikasta Philippeä näyttelee François Cluzet, jolla on vaativa työ siinä, että hän saa näytellä oikeastaan vain päällään - vartaloaan hän joutuu pitämään täysin paikallaan. Cluzet onnistuukin taidokkaasti välittämään isojakin reaktioita pelkillä ilmeillään ja päänsä liikkeillä. Hahmo on mielenkiintoinen ja traaginen tapaus, sillä hän on aiemmin pystynyt tekemään vaikka ja mitä mammonansa ansiosta, mutta halvaukseen johtaneen onnettomuuden jälkeen hänellä on käytössään vaikka kuinka paljon rahaa, muttei oikeastaan mitään, mitä tehdä sillä. Hänen vaimonsa menehtyi onnettomuudessa ja hänen tyttärensä (Alba Gaïa Bellugi) hädintuskin välittää hänestä, joten ei ole ihme, että Philippen elämänhalu on lähes täysin kadonnut. Cluzet tulkitsee upeasti tätä hahmon kokemaa raskasta painolastia.
     Elokuvan todellinen tähti on kuitenkin Drissiä näyttelevä Omar Sy, joka loistaa ällistyttävän kirkkaana. Sy pursuaa energiaa ja hänen hahmonsa Driss onkin täysi vastakohta Philippille, sillä hänelle tuottaa vaikeuksia pysyä paikoillaan. Siinä, missä Cluzet voi hyödyntää vain päätään, Sy todella käyttää koko kehoaan esiintyessään. Hahmoilla on paljon muitakin eroavaisuuksia, miksi he täydentävätkin toisiaan niin hienosti. Philippe on rikas, Driss köyhä. Philippe on hienostunut, Driss röyhkeä. Philippe tekee asiat harkiten, Driss on impulsiivinen. Molemmat ovat mahtavia, mutta Sy on suorastaan uskomattoman lahjakas roolissaan.
     Muita hahmoja leffassa ovat mm. Philippeä myös avustavat Magalie (Audrey Fleurot) ja Yvonne (Anne Le Ny).
Elokuvia, kirjoja ja muutenkin kertomuksia hahmoista, jotka tulevat täysin eri lähtökohdista ja joiden välille muodostuu suuri ystävyys, on monia, mutta Koskemattomat on yksi loistavimmista ja ihastuttavimmista sellaisista. Elokuva on täynnä iloa, surua, riemua ja sydäntä. Philippen ja Drissin tarina nappaa mukaansa heti vauhdikkaalla aloituskohtauksella, mikä jo antaa veikeän esimaun kaksikon ystävyydestä, kun nämä kaahailevat pitkin Pariisin katuja ja lyövät vetoa poliiseista. Siitä palataan ajassa taaksepäin heidän ensikohtaamiseen, milloin katsoja on jo täysin uppoutunut elokuvaan. Sitä ensin tietämättään nämä kaksi henkilöä todella tarvitsevat ja täydentävät toisiaan. On kiehtovaa seurata, kuinka he oppivat toisiltaan asioita ja ymmärtävät elämää eri tavalla toisen näkökulman kautta.

Tunnelma on läpikotaisin fantastisesti rakennettu. Kyseessä todella on aito hyvän mielen elokuva, mikä nostaa hymyn huulille aina, kun sitä miettii leffan loputtua. Nauraa saa ja paljon. Huumoria revitään niin nokkelista sutkautuksista (Philippe ja Driss naljailevat toisilleen minkä ehtivät) kuin visuaalisesta huumorista (Drissin esimerkiksi kaataessa kuumaa juomaa Philippen päälle, testatakseen, tunteeko tämä mitään tai Drissin taiteillessa Philippen parran kanssa). Koska kaksikon elämään uppoutuu niin täysillä, menee aika nopeasti. Hahmojen tarinaa voisikin katsoa vielä kauemminkin. Toisella puoliskolla voi todella huomata, kuinka paljon näistä kahdesta onkaan alkanut välittämään, draaman iskiessä peliin. Elokuva onnistuu liikuttamaan syvästi. Surullisistakin hetkistä löytyy kauneutta. Kaikin puolin Koskemattomat on erinomainen teos.
Ohjaaja-käsikirjoittajakaksikko Olivier Nakache ja Éric Toledano hoitavat hommansa esimerkillisesti, kuljettaen tarinaa oivallisesti, syventäen hahmojaan upeasti ja rakentaen tunnelmaa loistokkaasti. Myös teknisesti Koskemattomat on mainio. Leffa on taidokkaasti kuvattu ja erittäin hyvin leikattu. Montaasikohtaukset on istutettu mukaan onnistuneesti. Äänimaailmakin toimii hyvin ja Ludovico Einaudin säveltämät musiikit luovat lisätunnelmaa. Yhdessä kohtaa hyödynnetään veikeästi klassisia sävelmiä, mutta lopulta päähän jää soimaan alkukohtauksessa jumputtava Earth, Wind & Fire -yhtyeen September-kappale, jota kuunnellessa voi kokea pakottavaa tarvetta tanssia.

Yhteenveto: Koskemattomat on aivan mahtava draamakomedia täynnä todellista sydäntä. Tämä luokkaeroja ja kaikkia odotuksia rikkova ystävyys on riemastuttavasti rakennettu ja hahmoja tulkitsevien François Cluzetin ja Omar Syn väliltä löytyy vahvaa kemiaa. Erilaiset hahmot tukevat toisiaan täydellisesti ja samalla myös Cluzet ja Sy pääsevät esittämään hahmojaan täysin eri tavoin. Kaksikon puuhia on suuri ilo seurata, vaikka mukaan mahtuukin myös draamaa ja aidosti liikuttavaa herkkyyttä. Tarinaan uppoutuu niin vahvasti, että tunnepuoli iskee erityisen lujaa. Tylsää hetkeä ei ole luvassa, vaan filmiä jäisi mielellään seuraamaan pidemmäksikin aikaa. Koskemattomat on kaikin puolin loistokas teos, jota voi suositella äärimmäisen lämpimästi aivan kaikille!
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 20.6.2020
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja elokuvan juliste www.imdb.com
Intouchables, 2011, Quad Productions, Ten Films, Canal+, CinéCinéma TF1, Chaocorp, Gaumont, TF1 Films Production


1 kommentti:

  1. Koskettava tarina, jonka loppu minuutti viimeistään, jos ei aijemmin, kolahtaa toden teolla ihon alle. Todella upeaa roolityötä kummaltakin!

    VastaaPoista