TV-sarja: Chucky, kausi 2 (2022)

CHUCKY - KAUSI 2Luoja: Don Mancini
Pääosissa: Zackary Arthur, Björgvin Arnarson, Alyvia Alyn Lind, Brad Dourif, Jennifer Tilly, Fiona Dourif, Devon Sawa, Alex Vincent, Bella Higginbotham, Christine Elise, Lachlan Watson, Barbara Alyn Woods, Carina London Battrick, Rosemary Dunsmore, Lara Jean Chorostecki, Andrea Carter, Billy Boyd ja Joe Pantoliano
Genre: kauhu, komedia
Jaksomäärä: 8
Jakson kesto: 42 minuuttia - 49 minuuttia - Yhteiskesto: noin 6 tuntia 2 minuuttia
Ikäraja: 18

Don Mancinin ideoima kauhuelokuva Child's Play (1988) oli menestys, joka synnytti Chucky-franchisen, johon kuuluu niin kuusi jatko-osaelokuvaa kuin myös vuonna 2019 tehty uudelleenfilmatisointi. 2010-luvun lopulla Mancini ryhtyi suunnittelemaan televisiosarjaa, joka toimisi jatkona alkuperäiselle elokuvasarjalle. Chucky-nimen saanut televisiosarja nousi suosituksi, kun sen ensimmäinen tuotantokausi alkoi pyöriä televisioissa lokakuussa 2021, joten jatkoa oli tietty luvassa. Kuvaukset käynnistyivät keväällä 2022 ja lopulta Chuckyn toinen tuotantokausi alkoi pyöriä televisioissa saman vuoden lokakuussa. Tämäkin kausi keräsi kehuja niin elokuvasarjan faneilta kuin kriitikoilta. Itse olin halunnut katsoa Chucky-sarjan heti sen alkamisesta lähtien, mutta koska se saapui Suomeen C More -palvelun kautta, jota minulla ei ollut, katseluprojekti jäi pelkän ajatuksen tasolle. Kuitenkin nyt kun sarja on saamassa kolmannen kautensa, päätin vihdoin ryhtyä tuumasta toimeen ja kun ilokseni C More tarjosi kahden kuukauden ilmaista kokeilujaksoa, tartuin siihen ja ryhdyin heti katsomaan Chuckyä. Pidin ykköskaudesta ja kuukausi sen katsomisen jälkeen aloitin kakkoskauden.

On kulunut puoli vuotta siitä, kun Jake, Devon ja Lexy kohtasivat Chuckyn ja käsittelevät nyt traumojaan eri tavoin. Kun kolmikko tajuaa tappajanuken olevan yhä elossa ja jahtaavan heitä, he päättävät keksiä keinon hankkiutua Chuckysta eroon lopullisesti.
Chucky-sarjan avauskaudelta hengissä selvinneet hahmot tekevät paluun ja yrittävät nyt käsitellä kokemiaan traumaattisia tilanteita eri tavoin. Jake (Zackary Arthur) asuu uusien adoptiovanhempien luona, hänen poikaystävänsä Devon (Björgvin Arnarson) on muuttanut pois Hackensackin kaupungista, kun taas Lexy (Alyvia Alyn Lind) on kääntynyt huumeiden puoleen. Teinitrio toimii oivallisesti, mutta hahmoja hyödynnetään hieman ailahtelevasti pitkin tuotantokautta. Arthur, Arnarson ja Lind ovat toistamiseen mainioita rooleissaan, kenties jopa hieman parempia kuin ykköskaudella.
     Paluun tekevät myös Brad Dourif tappajanukke Chuckyn äänenä, sekä Chucky-elokuvista tutut hahmot, Andy (Alex Vincent) ja hänen siskopuolensa Kyle (Christine Elise), Chuckyn vaimo Tiffany (Jennifer Tilly), sekä Chuckyn riivaama Nica (Fiona Dourif). Ykköskaudella sekä Jaken isää, että hänen setäänsä näytellyt Devon Sawa on mukana kakkoskaudellakin, mutta tällä kertaa katolista sisäoppilaitosta johtavana isä Brycenä. Lisäksi Seed of Chucky -leffasta (2004) tuttu ei-binäärinen Glen ja Glenda tekee paluun, nukkena Billy Boydin ääninäyttelemänä ja ihmiskaksosina Lachlan Watsonin esittäminä. Brad Dourif on tietty erinomainen Chuckynä ja niin Tilly kuin Dourifin tytär heittäytyvät riehakkaasti rooliensa vietäviksi. Muutkin sivunäyttelijöistä hoitavat tonttinsa oivallisesti, joskin toisinaan elokuvista tuttujen näyttelijöiden eksentriset roolityöt ovat hieman ristiriidassa sarjassa esiteltyjen hahmojen näyttelijöiden maanläheisempien roolisuoritusten kanssa.
Chucky-sarjan ensimmäisen tuotantokauden arvostelussani kirjoitin siitä, että kauden toinen puolisko alkoi hieman ontua, kun sarja linkittyi selvemmin vanhoihin elokuviin, eli tuodessaan Tiffanyn, Nican, Andyn ja Kylen takaisin kuvioihin. Hahmot sekoittivat pakkaa liikaa ja veivät turhan paljon huomiota kauden alussa esitellyiltä nuorilta. Sama meno jatkuu kakkoskaudella, tällä kertaa toki heti ykkösjaksosta lähtien. Toinen kausi ei olekaan yhtä onnistunut kuin edeltäjänsä, vaan se kompuroi entistä enemmän, yrittäessään tasapainotella vanhan ja uuden välillä. Teinikolmikon ja elokuvista tuttujen hahmojen juonikuviot eivät oikein millään kulje käsi kädessä tai tue toisiaan, vaan pikemminkin tappelevat siitä, kumpi on kukkulan kingi.

Hieman turhauttavasta ailahtelevaisuudestaan huolimatta Chuckyn kakkoskausi on ihan kivaa kauhukomediaviihdettä, joka tarjoaa silloin tällöin riemastuttavia hetkiä. Tuotantokausi ei ole yhtä jännittävä kuin edeltäjänsä, vaan painottuu enemmän huumorin puolelle. Siinä, missä ykköskaudella kauhisteli, että milloinkohan se Chucky seuraavaksi iskee ja kenen kimppuun, kakkoskaudella lähinnä vain odottaa, että voisiko se Chucky jo tulla pistämään porukkaa lihoiksi? Tai siis Chuckyt, koska kuten ykköskaudella kävi selväksi, nukkeja on useampia. Erään nuken hyödyntäminen kauden varrella on erityisen onnistunutta, mutta silti jo leffoissa esitelty useamman Chuckyn konsepti silittää ainakin minua yhä vastakarvaan. Kauden varrelta löytyy muutamia erittäin vekkuleita ja kekseliäitä tappoja, joista ei verta puutu. Mutta sitten taas välillä kausi yrittää aivan liikaa olla todella vekkuli, eivätkä kaikki hassuttelut ja itsetietoiset meta-vitsit oikein toimi.
Ohjaajat eivät onnistu tällä kaudella tasapainottelemaan yhtä hyvin kauhun ja komedian kanssa, jolloin kumpikin jää hieman puolitiehen. Ajoittain he kuitenkin saavat aikaiseksi tehokkaita kohtauksia. Käsikirjoittajat kokevat myös vaikeuksia yhdistää vanhaa ja uutta, mikä tekee kaudesta kokonaisuutena epätasaisen. Tuotantokausi on kuitenkin hyvin kuvattu ja valaistu. Lavasteet ja maskeeraukset ovat mainiot, minkä lisäksi nuket ovat ilahduttavan taidokkaasti toteutettuja ja ohjailtuja. Äänimaailma toimii ja Joseph LoDucan musiikit säestävät menoa kelvollisesti.

Yhteenveto: Chuckyn toinen tuotantokausi rakentuu harmillisesti enemmän ykköskauden heikkouksien kuin vahvuuksien varaan ja lopputuloksena on aika epätasainen ja keskinkertainen jatkokausi. Sarjassa esitellyt nuoret ja elokuvista tutut hahmot kilpailevat edelleen parrasvaloista, eivätkä heidän kuvionsa onnistu kulkemaan käsi kädessä. Nuorten osuus tuntuu maanläheisemmältä ja kauhupainotteisemmalta, kun taas vanhojen hahmojen puoli kallistuu lähinnä absurdiin komediaan. Näyttelijöiden työ on epätasaista, eikä kuvauksissa tunnu olleen yhteistä säveltä siitä, kuinka vakavasti tai leikitellen homma pitäisi hoitaa. Tällä kertaa tekijät eivät onnistu yhtä taidokkaasti tasapainottelemaan kauhun ja komedian välimaastossa. Silti seasta löytyy useita lystikkäitä hetkiä, sekä mielikuvituksellisia tappoja. Chucky on oma ilahduttava itsensä ja hänen murhapuuhiaan seuraa jälleen mielellään. Jos pidit Chuckyn avauskaudesta, voi kakkoskaudenkin katsoa, mutta sillä varauksella, että meno lähtee huonompaan suuntaan. Heikkouksista huolimatta jäin kuitenkin ihan mielenkiinnolla odottelemaan sarjan kolmatta kautta, joka ainakin Yhdysvalloissa käynnistyy jo ensi viikolla.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 24.4.2023
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.impawards.com
Chucky, Yhdysvallat, 2021-, Universal Content Productions, David Kirschner Productions, Eat the Cat, NBCUniversal Content Studios


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti