TV-sarja: Harley Quinn, kausi 4 (2023)

HARLEY QUINN - KAUSI 4Luoja: Justin Halpern, Patrick Schumacker ja Dean Lorey
Pääosissa: Kaley Cuoco, Lake Bell, Alan Tudyk, James Adomian, Briana Cuoco, Harvey Guillén, Giancarlo Esposito, Rachel Dratch, Ron Funches, Christopher Meloni, Jacob Tremblay, Aline Elasmar, Jeannie Tirado, Sanaa Lathan, J. B. Smoove, Ben Levin, James Wolk, Diedrich Bader, Tom Hollander ja Tony Hale
Genre: animaatio, komedia, toiminta
Jaksomäärä: 10
Jakson kesto: noin 21 minuuttia - Yhteiskesto: noin 3 tuntia 31 minuuttia
Ikäraja: 16

DC Comicsin sarjakuviin perustuva animaatiosarja Harley Quinn nousi suosituksi, kun sen ensimmäinen tuotantokausi alkoi pyöriä loppuvuodesta 2019. Heti sen perään julkaistu toinen kausi, sekä HBO Max -palveluun siirron jälkeen ilmestynyt kolmas kausi kasvattivat suosiota, joten jatkoa oli luvassa. Tekijät työstivät ensin ystävänpäiväspesiaalin Harley Quinn: A Very Problematic Valentine's Day Special (2023) ja ryhtyivät tekemään varsinaisen sarjan neljättä kautta. Animointiprosessi käynnistyi ja nyt Harley Quinnin neljäs tuotantokausi on julkaistu kokonaisuudessaan HBO Maxissa. Itse ryhdyin katsomaan Harley Quinnia vasta alkuvuodesta, valmistautuakseni tähän neloskauteen. Pidin sarjan aiemmista kausista ja kun neljännestä kaudesta oli enää pari jaksoa julkaisematta, aloitin sen katselun positiivisin mielin.

Bruce Waynen jouduttua vankilaan, Lepakkoperhe saa yllättävän liittolaisen, kun Harley Quinn hyppää heidän riveihinsä Gothamin uutena sankarina. Samaan aikaan Harleyn tyttöystävä Myrkkymuratti aloittaa Tuhon legioonan uutena toimitusjohtajana.
Harley Quinn (äänenä Kaley Cuoco) tekee jälleen paluun, muttei tällä kertaa rikollisille poluille. Kolmannen kauden päätteeksi Harley päätti kääntää uuden sivun elämässään ja kaikkien yllätykseksi liittyi Lepakkotytön (Briana Cuoco), Nightwingin (Harvey Guillén) ja Robinin (Jacob Tremblay) tiimiin, näiden menetettyä johtajansa, kun Bruce Wayne (Diedrich Bader) teljettiin vankilaan, hänen aiheutettua zombien ylösnousemuksen. Eettiset ja moraaliset puolet ovat Harleylla kuitenkin yhä hakusessa, eikä supersankarointi ole niin helppoa kuin voisi kuvitella. Hahmo on muuten oma räjähtävän energinen oma itsensä, joka käy ajoittain tarkoituksellisestikin hermoille, mutta josta on vaikea olla pitämättä.
     Harleyn tyttöystävä Myrkkymuratti (Lake Bell) sen sijaan jatkaa rikollispuolella ja hänet on nyt nimitetty Tuhon legioonan uudeksi toimitusjohtajaksi. Uudesta virastaan innostunut Myrkkymuratti joutuu kuitenkin huomaamaan, etteivät edes superpahikset ota naista hammasta purematta pomokseen. Myös muut tutut hahmot, kuten Savinaama (Alan Tudyk), Kuningashai (Ron Funches), Bane (James Adomian), Jokeri (Tudyk) ja Lex Luthor (Giancarlo Esposito) tekevät paluun, joskin Savinaaman osuus jää todella vähäiseksi, hahmon noustua vihdoin tähdeksi ja hylättyä ystävänsä parrasvalojen ja glamourin takia. Kuningashai jää myös pienelle huomiolle, mutta sen sijaan lystikäs Bane saa paremmin ruutuaikaa ja hänen pastaseikkailunsa Italiassa on yksi kauden hupaisimmista jutuista. Lex Luthor nousee entistä isompaan rooliin, toimiessa edelleen Tuhon legioonan nukkemestarina ja takapiruna, kun taas Jokeri jatkaa Gothamin pormestarina.
Harley Quinn -sarja jatkaa ilahduttamistaan vielä neljännelläkin kaudellaan. Jos luulit, että nimikkohahmon liittyminen Lepakkoperheeseen laimentaisi menoa ja tekisi Harleysta siivon ja lapsiystävällisen, erehdyit pahasti. Sarja jatkaa ronskilla linjallaan, eikä vieläkään sovi perheen pienimmille. Veri roiskuu, hahmot harrastavat seksiä, dialogi on täynnä kiroilua ja muutenkin sarja muistuttaa, että animaatioita voi tehdä myös aikuisille. Komediapuoli toimii erittäin mainiosti ja saatoin itse asiassa jopa nauraa tämän kauden äärellä makeammin kuin kolmen aiemman. Muutenkin meno on suurimmaksi osaksi ajasta aiempaa napakampaa. Vasta loppumetreillä kausi hieman töksähtelee, kun ideat muuttuvat liiankin villeiksi, mutta hyvä meno pysyy yllä viime minuuteille asti.

Harleyn yllättävä päätös liittyä sankareiden riveihin voi aluksi kuulostaa hölmöltä ratkaisulta, mutta sillä itse asiassa luodaan erittäin kiintoisa asetelma neljännelle kaudelle. Rakastavaiset Harley ja Myrkkymuratti edustavat nyt nimittäin eri puolia ja ovat periaatteessa toistensa vastustajia. Myrkkymuratti yrittää todistaa lahjansa epäileville miesroistoille keksimällä entistä hurjempia iskuja gothamilaisten päiden menoksi, kun taas Harley yrittää todistaa sankaruutensa ja pistämällä roistoja kumoon. Onkin vääjäämätöntä, että jossain kohtaa kuhertelijoiden polut risteävät ikävissä merkeissä. Tätä kuviota, sekä hahmojen omia etenemisiä uusilla urillaan kehitellään ja kasvatellaan kiinnostavasti läpi kauden, kunnes kaikki eskaloituu finaalissa. Kauden päätösjakson viimeiset minuutit jättävät katsojan odottamaan positiivisin mielin, mitä onkaan luvassa mahdollisella vitoskaudella.
Sarjan animaatiojälki näyttää edelleen hyvältä. Hahmot ovat suoraan sarjakuvien sivuilta hypänneitä ja maisemat oivan yksityiskohtaisia. Animaattorit eivät pelkää näyttää välillä varsin häijyjä tai rivoja ilmestyksiä ja on selvää, että myös piirtäjillä on ollut hauskaa sarjaa tehdessään. Kausi on miellyttävän värikäs, joskin loppupää synkkenee kliimaksin lähestyessä. Äänimaailma on pätevästi rakennettu ja Jefferson Friedmanin sähäkät musiikit tunnelmoivat jälleen mainiosti taustalla.

Yhteenveto: Harley Quinnin neljäs tuotantokausi on erittäin lystikäs lisäys oikein mainiolle animaatiosarjalle. Harleyn uusi urasuuntaus hyvisten puolelle ja Myrkkymuratin uusi työpaikka Tuhon legioonan toimitusjohtajana luovat mielenkiintoisen asetelman, kun rakastavaiset edustavat ammattiensa puolesta nyt vastakkaisia ääripäitä. Kuviota kypsytellään onnistuneesti, sen ajautuessa kohti vääjäämätöntä yhteentörmäystä, kun kumpikin joutuu pohtimaan, valitseeko rakkaansa, vai työnsä? Kaudelta löytyy muutakin viihdyttävää, kuten Banen Italian matka ja nauraa saa jälleen runsaasti. Loppua kohti meno äityy turhankin massiiviseksi, mutta pääasiassa kausi pitää hyvän kutinsa läpi kestonsa ja jättää positiivisin mielin odottamaan jatkoa. Animaatiojälki on edelleen taidokasta ja ääninäyttelijät suoriutuvat erinomaisesti rooleistaan. Jos olet pitänyt Harley Quinnin aiemmista kausista, suosittelen lämpimästi myös neljännen tuotantokauden katselua.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 14.9.2023
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.impawards.com
Harley Quinn, Yhdysvallat, 2019-, Warner Bros. Animation, DC Entertainment, Delicious Non-Sequitur Productions, Ehsugadee, Yes, Norman Productions


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti