TV-sarja: What We Do in the Shadows, kausi 5 (2023)

WHAT WE DO IN THE SHADOWS - KAUSI 5Luoja: Jemaine Clement
Pääosissa: Harvey Guillén, Kayvan Novak, Matt Berry, Natasia Demetriou, Mark Proksch, Kristen Schaal, Chris Sandiford, Doug Jones, Anthony Atamanuik, Anoop Desai, Myrna Cabello, Benedict Wong, Patton Oswalt ja Haley Joel Osment
Genre: komedia, kauhu
Jaksomäärä: 10
Jakson kesto: 21 minuuttia - 26 minuuttia - Yhteiskesto: noin 4 tuntia
Ikäraja: 18

Jemaine Clementin ja Taika Waititin vampyyrielokuvaan What We Do in the Shadows (2014) perustuva samanniminen televisiosarja nousi suosioon, kun sen ensimmäinen tuotantokausi alkoi pyöriä televisioissa keväällä 2019. Toinen, kolmas ja neljäs kausi pitivät suosiota yllä ja viidennen kauden teko olikin jo käynnissä, kun neljättä vielä esitettiin televisioissa. Kuvaukset pyörähtivät käyntiin loppuvuodesta 2022 ja nyt What We Do in the Shadowsin viides tuotantokausi on julkaistu kokonaan (Suomessa HBO Max -palvelun kautta). Itse ryhdyin katsomaan sarjaa, kun sen kakkoskausi oli tulossa ja tykästyin näkemääni. Olen kokenut kaikki kaudet tasaisen mainioiksi ja ryhdyinkin ilomielin katsomaan viidettä tuotantokautta, kun siitä oli enää pari viimeistä jaksoa julkaisematta.

Nandorin tyhjiin lupauksiin kyllästynyt Guillermo pyytää Derekiä muuttamaan hänet vampyyriksi, mutta idea ei toteudu Guillermon odottamalla tavalla.
What We Do in the Shadowsin tutut hahmot palaavat jälleen kerran riemastuttamaan ja status quo saattaa kokea suuria muutoksia, turhautuneen Guillermo-palvelijan (Harvey Guillén) marssittua Derek-vampyyrin (Chris Sandiford) luokse ja maksettua tälle, jotta tämä muuttaisi hänet vampyyriksi. Guillermo nousee vitoskaudella entistä selvemmin sarjan keulahahmoksi ja on kiinnostavaa seurata, kuinka tästä Van Helsingille sukua olevasta nuorukaisesta kehkeytyy jotain uutta. Vanhat tutut vampyyrit pysyvät pääasiassa omina ilahduttavina itsenään. Nandor (Kayvan Novak) on hulvattoman pöljä jälleen kerran, kun taas Laszlo (Matt Berry) tuo hieman erilaisia puolia esille. Hänen vaimonsa Nadja (Natasia Demetriou) jää tällä kertaa hieman taka-alalle, vaikka hänelläkin on omat ongelmansa, uskoessaan olevansa ilkikurisen kirouksen alaisena. Takaisin aikuiseksi muuttunut energiavampyyri Colin Robinson (Mark Proksch) etsii itselleen uutta työpaikkaa ja sattuu kohtaamaan uudelleen vanhan rakkautensa. Heti avauskaudella katsojana tykästyi näihin hupaisiin tyyppeihin ja tämä tykästyminen on vain voimistunut kausi kaudelta. Niinpä heidän uusien kommellustensa ja toilailujensa pariin hyppää takaisin mukaan enemmän kuin mielellään. Näyttelijät heittäytyvät jälleen ilahduttavasti rooliensa vietäviksi ja heidän kemiansa tuntuvat pelaavan kausi kaudelta paremmin.
     Ai niin ja merkittävässä asemassa on myös Kristen Schaalin esittämä "Opas", joka auttoi Nadjaa viime kaudella yökerhon kanssa ja on nyt jäänyt roikkumaan maisemiin. Hahmo ei jaksa erityisemmin kiinnostaa tai huvittaa, etenkin kun hänen koko juttunsa on se, ettei kukaan vampyyrien talossa tunnu pitävän hänestä. Schaal on kuitenkin toimiva roolissaan.
What We Do in the Shadows ei suostu vielä viidennelläkään tuotantokaudellaan laskemaan tasoaan, vaan suuren osan ajasta tuumin, että tämähän taitaa jopa olla tähän mennessä sarjan paras kausi! Vasta ihan lopussa parin viimeisen jaksonsa aikana kauden vahva voittoputki katkeaa, etenkin kun kausi ei harmillisesti uskalla mennä loppuun rohkeiden ideoidensa kanssa, mutta sitä ennen luvassa on aivan mahtavaa menoa, täynnä hulvattomia juttuja. Vampyyrien kömpelyydestä modernissa maailmassa irtoaa jälleen runsaasti huumoria ja Guillermon täytyykin olla jatkuvasti korjailemassa näiden mokia. Erityisesti viides jakso, jossa alueen vedenjakeluun muodostuu ongelmia, herättäen uutiskanavien kiinnostuksen, naurattaa makeasti, kun vampyyrit alkavat kuvittelemaan, että kaikessa on kyse siitä, että heidän todellinen luonteensa olisi paljastunut.

Guillermon uskalias päätös kausien välillä johtaa myös moniin mielenkiintoisiin kuvioihin ja selkkauksiin. Kun miehelle käy selväksi, että palvelija ei voi tuottaa mestarilleen suurempaa häpeää kuin pyytää toista vampyyria muuttamaan itsensä vampyyriksi, käynnistyy jännittävä tarinakaari, kun Guillermo yrittää piilotella tapahtunutta muilta, erityisesti Nandorilta. Tämän päätarinan ohella kulkee useampia vekkuleita pientarinoita, jotka vievät täysin mukanaan. Kymmenen vajaan puolen tunnin mittaista jaksoa kulkevat vauhdilla ja tuotantokauden katsoo sujuvasti läpi vaikka parissa illassa. Lisää jää janoamaan ja kuudennen kauden onkin onneksi jo paljastettu olevan tekeillä - toki vasta, kun Hollywoodin käsikirjoittajien ja näyttelijöiden lakot päättyvät.
Kauden ohjaajat pitävät kielen visusti poskessa ja hilpeää ilmapiiriä yllä. Käsikirjoittajat keksivät edelleen monenlaisia hauskoja tapahtumia hahmojen päiden menoksi ja työstävät kohtaukset täyteen lystikästä dialogia. Tuotantokausi on myös taitavasti kuvattu, sarjan pitäessä pseudodokumenttityyliään edelleen yllä. Lavasteet ovat näyttävät, asut hienot ja maskeerauksetkin oivalliset. Erikoistehosteet eivät vieläkään huimaa päätä, mutta niiden ajoittainen halpuus vain nimenomaan lisää sarjan hupaisuutta. Äänimaailma on kuitenkin hyvin rakennettu ja Norma Tanegan esittämä You're Dead toimii edelleen mahtavana tunnuslauluna sarjalle.

Yhteenveto: What We Do in the Shadowsin viides tuotantokausi on jälleen kerran riemastuttava lisäys erittäin mainiolle vampyyrikomediasarjalle, joka ei suostu laskemaan tasoaan. Kausi nappaa heti mukaansa ja viihdyttää ilahduttavasti läpi kestonsa, joskin loppupää takeltelee hieman, etenkin kun se ei uskalla viedä rohkeita ratkaisuja loppuun saakka. Guillermon ison juonikuvion lisäksi mukana on useita hauskoja pienkommelluksia, joista erityisesti uutisiin liittyvä jakso naurattaa makeasti. Hahmot ovat edelleen aivan mahtavia ja heidän näyttelijänsä loistovedossa. Kemiat vain paranevat kausi kaudelta ja näiden tyyppien pariin on aina ilo palata. Kausi näyttää myös visuaalisesti hyvältä hienojen lavasteidensa ja asujensa kanssa. Jos siis olet pitänyt What We Do in the Shadowsin aiemmista kausista, katso ehdottomasti myös viides tuotantokausi, joka saattaa jopa olla tähän mennessä sarjan parasta antia. Vaikka jäin lopussa kaipaamaan rohkeampia vetoja, kausi jättää silti positiivisin mielin odottamaan jo ilmoitettua kuudetta kautta. Toivon mukaan sen pariin päästään heti ensi vuonna...
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 13.9.2023
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.impawards.com
What We Do in the Shadows, Yhdysvallat, 2019-, FX Productions, FX Network, Two Canoes Pictures, 343 Incorporated, Dive, Sim


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti