TV-sarja: What We Do in the Shadows, kausi 4 (2022)

WHAT WE DO IN THE SHADOWS - KAUSI 4Luoja: Jemaine Clement
Pääosissa: Kayvan Novak, Matt Berry, Natasia Demetriou, Harvey Guillén, Mark Proksch, Kristen Schaal, Parisa Fakhri, Anoop Desai, Anthony Atamanuik, Nick Kroll, Doug Jones ja Fred Armisen
Genre: komedia, fantasia, kauhu
Jaksomäärä: 10
Jakson kesto: 21 minuuttia - 26 minuuttia - Yhteiskesto: noin 3 tuntia 57 minuuttia
Ikäraja: 18

Jemaine Clementin ja Taika Waititin vampyyrikomediaelokuvaan What We Do in the Shadows (2014) perustuva samanniminen televisiosarja nousi suosituksi, kun sen ensimmäinen tuotantokausi alkoi pyöriä televisioissa keväällä 2019. Toinen ja kolmas kausi vain kasvattivat suosiota ja neljännen kauden teko lähtikin heti liikkeelle. Nyt What We Do in the Shadowsin neljäs tuotantokausi on pyörinyt loppuun asti (Suomessa HBO Max -palvelun kautta) ja itse odotin sarjan paluuta iloisin mielin. Alkuperäinen leffa ja aiemmat kolme kautta ovat kaikki erittäin mainioita, enkä odottanut sen vähempää neloskaudelta. Kun kaudesta oli julkaisematta enää finaalijakso, ryhdyin vihdoin katsomaan sitä.

Laszlo on vuoden ajan kasvattanut Colin Robinsonin ruumiista syntynyttä vauvaa yksin, kun Nadja, Nandor ja Guillermo palaavat reissuiltaan. Nadja päättää perustaa yökerhon vampyyreille, samalla kun Nandor etsii itselleen vaimoa.
Tutut vampyyrit palaavat jälleen hauskuuttamaan, joskin viime kauden päätteeksi energiavampyyri Colin Robinson (Mark Proksch) kuoli ja hänen ruumiinsa sisältä kaivautui esiin vauva-Colin. Laszlo (Matt Berry) on jäänyt vuodeksi hoitamaan tätä kummajaislasta yksin, Nadjan (Natasia Demetriou) ja Guillermo-apulaisen (Harvey Guillén) päädyttyä pakotetulle laivamatkalle Englantiin ja Nandorin (Kayvan Novak) lähdettyä takaisin vanhaan kotimaahansa. Kun hahmot palaavat reissuiltaan, alkaa uusien kommellusten vyyhti. Ai että, kun olikin hauska palata näiden vampyyrien pariin. Hahmot riemastuttavat edelleen ja heille keksitään uudenlaisia puolia yhä. Isoimmat muutokset tapahtuvat toki Colinin kohdalla. Outoa lasta hyödynnetään veikein tavoin pitkin kautta. Näyttelijät jatkavat loistotyötään ja kaikkien kemiat pelaavat täysillä yhteen.
     Muita hahmoja neloskaudella ovat mm. vanhat tutut vampyyrineuvoston opas (Kristen Schaal), joka saapuu Staten Islandille perustamaan yökerhoa Nadjan kanssa, vampyyrien naapuri Sean (Anthony Atamanuik) ja Laszlolle kepposia tekevä Simon (Nick Kroll), kun taas uusina tuttavuuksina esitellään lampunhenki eli jinni (Anoop Desai) ja Marwa (Parisa Fakhri), jonka Nandor haluaa vaimokseen. Sivuhahmot tarjoavat oivaa lisähupia, erityisesti jinni, joka toteuttaa Nandorin kummallisimpiakin toiveita.
What We Do in the Shadowsin neljäs tuotantokausi ei onneksi tuota pettymystä, vaan se jatkaa sarjan vekkulimaisen ilahduttavaa linjaa. Rivojen ja hönöjen vampyyrien erilaiset sekoilut jaksavat edelleen naurattaa makeasti. Erityisen hauska on kauden viides jakso, jossa vampyyrit pohtivat Colin-lapselle opinpaikkaa ja kutsuvat koulun rehtorin kyläänsä. Jakso eskaloituu koko ajan vain koomisempiin mittoihin, kun vampyyrit yrittävät kovasti tehdä vaikutusta ja esittää täysin tavallisia ihmisiä, Guillermon pyöritellessä vieressä silmiään. Jaksoista täytyy nostaa esille myös neljäs jakso, jossa hahmot käyvät visiitillä yötorilla, mikä rikastuttaa sarjan fantasiamaailmaa entisestään, sekä kahdeksas jakso, jossa Laszlo ilmoittaa vampyyrien talon remppaohjelmaan kunnostettavaksi.

Yhtäkään selvästi heikompaa jaksoa ei seasta löydy, vaan kausi pitää pätevää tasoaan yllä alusta loppuun. Tekijät jaksavat yhä keksiä erilaisia juttuja vampyyrien päänmenoksi pikavauhtia kasvavasta Colin-lapsesta ailahtelevasti menestyvään yökerhoon ja Nandorin kompuroivaan rakkauselämään. Jokainen hahmoista saa omat kuvionsa kauden aikana, eikä kukaan jää selvästi taka-alalle. Osaa hahmoista syvennetään onnistuneesti lisää. Meno viihdyttää taas kerran niin passelisti, että koko kauden ahmii helposti vaikka yhdessä illassa ja finaalijakso jättää katsojan odottamaan jatkoa vesi kielellä.
Tuotantokauden ohjaajat pitävät hyvin lystikästä ilmapiiriä yllä, käsikirjoittajien luodessa erilaisia pöhköjä skenaarioita hahmoille. Feikki-dokumenttityyli pysyy läsnä ja hahmoja haastatellaan yhä vähän väliä tuntemuksistaan. Kuvaus on oivallista, mukaillen tätä mokumenttihenkeä. Leikkaus on sujuvaa ja valaisukin toimii. Myös muut tuotannolliset puolet toimivat lavasteista asuihin, äänimaailmaan ja maskeerauksiin. Varsinkin yötorilla nähdään monenlaista näyttävää mörrimöykkyä. Erikoistehosteista silmiinpistävin on vauva-Colin, jossa Prokschin päätä on liitetty lasten vartaloihin hyvin häiriintynein tuloksin. Efekti on varmasti tarkoituksellisen kökkö, vain lisäten kauden hupia.

Yhteenveto: What We Do in the Shadowsin neljäs tuotantokausi jatkaa sarjan ilahduttavaa linjaa, tarjoten jälleen paljon monenlaista vampyyrihupia. Näitä hahmoja on suuri ilo seurata, etenkin kun näyttelijöiden kemiat kohtaavat näin hyvin ja jokainen hahmoista saa paljon ruutuaikaa ja tekemistä. Tekijät ovat taas keksineet mukaansatempaavia ja hauskoja kuvioita, ja kausi tarjoaa toinen toistaan hupaisampaa meininkiä. Kauden huippuhetkenä toimii rehtorin visiitti, vampyyrien etsiessä Colin-lapselle koulua. Nauraa saa jälleen makeasti ja kauden parissa viihtyy niin mukavasti, että sen voi helposti katsoa yhdessä illassa alusta loppuun. Jos olet siis pitänyt What We Do in the Shadowsin aiemmista kausista, kannattaa todellakin katsoa neljäskin kausi. Tekijät ovat jo ilmoittaneet, että sarja saa vielä ainakin kaksi tuotantokautta lisää, eli vielä hetkeen ei tarvitse jättää hyvästejä Nandorille, Nadjalle, Laszlolle, Guillermolle ja Colinille!
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 22.9.2022
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.en.wikipedia.org, www.imdb.com ja tuotantokauden juliste www.impawards.com
What We Do in the Shadows, Yhdysvallat, 2019-, FX Productions, FX Network, 343 Incorporated, Two Canoes Pictures


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti