TV-sarja: What We Do in the Shadows, kausi 3 (2021)

WHAT WE DO IN THE SHADOWS - KAUSI 3Luoja: Jemaine Clement
Pääosissa: Kayvan Novak, Natasia Demetriou, Matt Berry, Harvey Guillén, Mark Proksch, Kristen Schaal, Lauren Collins, Aida Turturro, Donal Logue, David Cross, Doug Jones ja Taika Waititi
Genre: komedia, fantasia, jännitys
Jaksomäärä: 10
Jakson kesto: noin 23 minuuttia - Yhteiskesto: noin 3 tuntia 54 minuuttia
Ikäraja: 16

Jemaine Clementin ja Taika Waititin vampyyrikomediaan What We Do in the Shadows (2014) perustuva samanniminen televisiosarja nousi suosituksi, kun sen ensimmäinen tuotantokausi julkaistiin keväällä 2019. Toinen kausi lisäsi suosiota, joten kolmannen teko lähti pian liikkeelle sen ilmestyttyä. Kuvaukset käynnistyivät helmikuussa 2021 ja nyt What We Do in the Shadowsin kolmas tuotantokausi on julkaistu kokonaan (Suomessa HBO Max -palvelussa). Itse innostuin todella paljon alkuperäisestä elokuvasta ja ilahduin, että sarja pääsi lähes samalle tasolle. Ryhdyinkin hyvillä mielin katsomaan What We Do in the Shadowsin kolmoskautta, kun siitä oli enää viimeinen jakso julkaisematta.

Nandor, Nadja, Laszlo ja Colin Robinson yrittävät keksiä mitä tehdä vampyyrintappajaksi paljastuneelle Guillermolle, kun heille tarjotaan tilaisuutta johtaa suurta vampyyrineuvostoa.
Tutut vampyyrikaverukset palaavat jälleen ilahduttamaan. Nandor (Kayvan Novak) joutuu tiukkaan paikkaan, kun hänen palvelijansa Guillermo (Harvey Guillén) paljastui vampyyrintappajaksi, joka on vastuussa lähes koko New Yorkin vampyyriyhteisön kuolemasta. Nadja (Natasia Demetriou) ja Laszlo (Matt Berry) yrittävät pitää suhdettaan kasassa, kun taas Colin Robinsonia (Mark Proksch) alkaa kiinnostaa energiavampyyrien historia. Hahmot ovat yhä erittäin lystikkäitä ja heidän erilaisia kommelluksiaan on edelleen oikein hupaisaa seurata. Novak, Guillén, Demetriou, Berry ja Proksch käyvät kausi kaudelta vain paremmiksi rooleissaan ja on selvää, kuinka paljon heillä on ollut hauskaa sarjaa tehdessään.
     Muita hahmoja tällä kaudella ovat mm. viime kaudelta tuttu vampyyrineuvoston opas (Kristen Schaal), sekä kuntosalin vastaanottovirkailija Meg (Lauren Collins), kapinallisia vampyyrejä johtava Wes (Tyler Alvarez), Nandorin ihastuksenkohde Gail (Aida Turturro), kauhistuttava vampyyri Dominicas the Dreadful (David Cross), sekä Donal Logue omana itsenään. Alkuperäisestä elokuvasta tuttu Taika Waititi käy pistäytymässä tuotantokaudella Viagona.
What We Do in the Shadowsin taso ei onneksi laske vielä kolmannenkaan kauden aikana, vaan sarja pysyy yhä todella menevänä vampyyrihassutteluna, joka jaksaa yllättää kerta toisensa perään sillä, mitä kaikkia hölmöyksiä ja nokkeluuksia se voikaan tarjota. Hauskoja juttuja on luvassa läpi kauden ja nauraa saa jaksosta toiseen. Parit jaksoista ovat jopa suorastaan hulvattomia, sisältäessään mojovat tapahtumakaaret, jotka alkavat jostain pienestä ja ryhtyvät paisumaan yhä vain isompiin (ja nolompiin) mittasuhteisiin - kuin mäkeä pitkin vierivä lumipallo, joka muodostaa lopulta kunnon vyöryn. Jokainen hahmoista saa jälleen useat hetkensä loistaa, eikä yksikään oikeastaan jää muiden jalkoihin tylsempänä tapauksena. Jaksojen juonikuvioissa tasapainotellaan siis onnistuneesti hahmogallerian kanssa. Vaikka pääasiassa jaksot kertovatkin yksittäisiä kommelluksia, loppupää yhdistyy miellyttävästi isommaksi kuvioksi, joka jättää katsojan lopulta mielenkiinnolla odottamaan jatkoa.

Sen lisäksi, että kausi on erittäin hauska, löytyy siitä paljon muitakin hyviä puolia. Kaudella esimerkiksi laajennetaan jälleen tätä vampyyrimaailmaa, esitellen uusia puolia näiden verenimijöiden elämistä ja tavoista. Samalla hahmoja saadaan syvennettyä ja katsoja huomaa välittävänsä heistä enemmän kuin aiemmin. Täten tekijät ovat ujuttaneet mukaan jopa hieman herkempääkin materiaalia, käsittelemällä mm. vampyyrien masennusta ja kuinka ikuisesti elävät olennot käsittelevät elämänsä tarkoitusta ja identiteettikriisiä.
Sarjan ohjaajat rakentavat tunnelmaa vekkulimaisesti ja pitävät katsojat viihdytettyinä läpi vajaan neljän tunnin yhteiskeston. Käsikirjoittajat ovat keksineet kaikenlaista vampyyrien ja Guillermon päänmenoksi ja viedäkseen heidän elämiään uusiin suuntiin. Kausi on kuvattu oivallisesti ja sarjasta tuttu muka-dokumentaarinen tyyli jatkuu. Leikkaus on sujuvaa ja valaisu taidokkaasti hämärää niin, että tapahtumat näkee kuitenkin hyvin. Lavasteet ja asut ovat hienot, ja erikoistehosteet tarkoituksella hieman puiset ja pökkelöiset. Äänimaailma toimii efekteistä musiikkeihin. Norma Tanegan You're Dead -kappale on aina yhtä mainio rallatus jaksojen alussa, mutta itse innostuin eniten suosikkiyhtyeeni Musen Supermassive Black Hole -kappaleen käytöstä kolmosjaksossa, jossa vampyyrit paljastavat salaisen paheensa: Twilight - Houkutuksen (Twilight - 2008).

Yhteenveto: What We Do in the Shadowsin kolmas tuotantokausi jatkaa sarjan erittäin hilpeää linjaa, pitäen tason edelleen todella mainiona. Kauden kymmenen jaksoa tarjoavat monenlaista kommellusta, joista pari nousevat koko sarjan parhaimmistoon. Yhä vain isommiksi paisuvat tapahtumaketjut ovat likimain hulvattomia ja nauraa saa pitkin kautta. Huumorin lisäksi kausi tarjoaa myös ihan onnistunutta pohdiskelua vampyyrien suhteesta kuolemattomuuteensa ja mitä vaikeuksia se voi tuoda tullessaan. Tutut hahmot ovat yhtä lystikkäitä kuin ennen ja heidän näyttelijänsä vain parantavat suorituksiaan, kun muutaman vuoden yhteistyö on vahvistanut heidän kemiaansa. Tekniseltä puoleltaankin kausi on vekkulimainen. Jos siis pidit What We Do in the Shadowsin aiemmista tuotantokausista, on kolmoskausi pakkokatsottavaa. Tekijät ovat jo ilmoittaneet neljännen kauden olevan tekeillä ja toivon, että siitä päästään nauttimaan heti ensi vuonna.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 31.10.2021
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.twitter.com
What We Do in the Shadows, Yhdysvallat, 2019-, FX Productions, FX Network, 343 Incorporated, Two Canoes Pictures


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti