keskiviikko 13. heinäkuuta 2016

Arvostelu: Ice Age 3: Dawn of the Dinosaurs / Dinosaurusten aika (2009)

ICE AGE 3: DAWN OF THE DINOSAURS (2009)

ICE AGE 3: DINOSAURUSTEN AIKAOhjaus: Carlos Saldanha ja Mike Thurmeier
Pääosissa: Ray Romano, John Leguizamo, Denis Leary, Queen Latifah, Seann William Scott, Josh Peck, Simon Pegg ja Chris Wedge
Genre: animaatio, seikkailu
Kesto: 1 tunti 34 minuuttia
Ikäraja: 7

Ice Age -sarja (2002-) oli lapsuuteni suosikkeja, joten kun sain tietää, että on tulossa viides osa sarjaan - Ice Age 5: Collision Course (2016) - niin innostuin. Sitä ennen täytyi tietysti käydä läpi sarjan aiemmat osat. Vielä silloin, kun Ice Age 3: Dawn of the Dinosaurs ilmestyi, minulla oli kammo 3D-elokuvia kohtaan, joten en suostunut lähteä katsomaan elokuvaa. Näinkin sen vasta vuokralta. Vuosien varrella on harmittanut, etten lähtenyt, sillä tämä osa on noussut suosikikseni.

HUOM! Tämä arvostelu sisältää SPOILEREITA koskien sarjan edellisiä elokuvia Ice Age (2002) ja Ice Age 2: The Meltdown (2006)!

Manny ja Ellie ovat saamassa vauvan, jolloin myös Sid haluaisi omia lapsia. Hän löytääkin kolme munaa, joista kuoriutuu dinosauruksen poikasia. Ongelmat alkavat, kun mammadino saapuu etsimään lapsiaan.

Ray Romanon ääninäyttelemään mammutti Mannyyn on vihdoin saatu rentoutta ja hilpeyttä. Manny on todella innostunut lapsen syntymisestä, ehkä jopa liiankin innostunut. Aiemmin en niin paljoa välittänyt hahmosta, mutta tässä hänestä on tehty pidettävä ja kyynisyys on lähes kokonaan poissa. Negatiiviset kommentit Sidille ovat kaikki enemmän tai vähemmän hauskoja.
     Tämä vaikuttaa aluksi John Leguizamon esittämän Sid-laiskiaisen showlta, mutta kun tarina kulkee eteenpäin, niin elokuvassa keskitytään myös paljon muihin hahmoihin. Suurimmaksi osaksi häntä näkee dinosauruspoikasten ja näiden äidin seurassa. Vain Sid voi olla tarpeeksi urhea - tai vain tyhmä - pistämään tyrannosaurus rex -mammalle vastaan.
     Denis Learyn ääninäyttelemä sapelihammastiikeri Diego on lähdössä laumasta. Hän kokee, että on pehmentynyt liikaa, eikä kuulu enää joukkoon - etenkin kun Mannyn ja Ellien vauva on syntymässä. Diegolla on monia hauskoja kohtia elokuvassa, joista monet koostuvat hänen reaktioistaan muiden juttuihin.
     Queen Latifahin näyttelemä Ellie-mammutti joutuu välillä häpeämään yli-innokasta miestään ja osoittaa pystyvänsä kohtaamaan vaaroja välillä jopa rohkeammin kuin mieshahmot.
     Opossumiveljekset Crash (Seann William Scott) ja Eddie (Josh Peck) ovat yhä aika ärsyttäviä, mutta heillä on onneksi myös hyvät hetkensä. Jos oikein muistan, niin hahmot olivat paljon hauskempia, kun olin lapsi, mutta nyt he eivät enää paljoa naurata.
     Uutena hahmona nähdään Buck-näätä, jota ääninäyttelee Simon Pegg. Buck on hieman tärähtäneempi kaveri, joka on viettänyt hieman liian kauan aikaa itsekseen dinosaurusten maailmassa. Hänen suuri vihollisensa on paha Rudy-dinosaurus, joka toimii tavallaan elokuvan päävastuksena. Kunnollista pahista ei elokuvassa nähdä.
     Minä pidän paljon dinosauruksista. En välttämättä haluaisi törmätä niihin, jos niitä yhä olisi, mutta elokuvissa, kuten Jurassic Park (1993) ja tämä, niitä on todella hienoa nähdä. Yksi asia, mikä dinoissa minua viehättää on, että ne ovat hirviöitä, jotka ovat oikeasti olleet olemassa, eivätkä mielikuvituksen tuotetta. Tietysti elokuviin on otettu vapauksia, mutta silti. Sidin löytämät tyrannosauruspoikaset ovat mielestäni todella lutuisia ja myös heidän äitinsä osaa olla karmivan lisäksi myös äidillisen lämminsydäminen poikasiaan kohtaan. Onkin hienoa nähdä, että tähän mennessä suurimpina hahmoina pidetyt mammutit ovat todella pieniä dinosaurusten keskellä. Hauska fakta: elokuvan ohjaaja Carlos Saldanha teki dinosauruspoikasten äänet. Elokuvassa kuullaan myös komedianäyttelijöiden Bill Haderin ja Kristen Wiigin äänet.
     Tällä kertaa Jyrsis-orava ei ole elokuvassa parasta, vaikka pääsee edelleen hauskuuttamaan tuttuun tapaansa. Jyrsikseen tuodaan uutta sisältöä, kun hän tapaa Jyrsiinan ja saattaa käydä niin, että ylitärkeä tammenterho jää naiselle toiseksi... Jyrsiksen äänenä kuullaan Chris Wedge.

Elokuva alkaa Jyrsiksen ja Jyrsiinan kohtaamisesta. Kun Jyrsiksen aloitus vaihtuu itse tarinaan, niin se muistuttaa hieman ensimmäistä elokuvaa, sillä tässäkin hahmo jää isomman hahmon jalkoihin. Manny on innoissaan lapsen syntymisestä ja onkin jo rakentanut leikkikentän tälle. Sid kokee, että heidän epätavallinen laumansa pysyisi yhä ennallaan, mutta kun hänelle käy selväksi, että lauma hajoaisi lapsen syntymisen myötä, hän lähtee haahuilemaan ja putoaa luolaan, josta löytää munat. Dinosauruspoikasten kuoriutuessa syntyy tietysti ongelmia ja ei kestä kauaa, kun mammasaurus jo saapuu (joka on todella hyvin rakennettu kohtaus) ja vie poikasensa, sekä Sidin, maan alle dinosaurusten maailmaan. Ice Age 3 onkin pääasiassa pelastamistarina, kun muu lauma päätyy jälleen toimimaan yhdessä hakeakseen takaisin ystävänsä. Se onkin erittäin mainio seikkailuelokuva kaikin puolin.

Dinosaurusten maailma on todella kekseliäs ja hieno. Visuaalisesti näyttävässä paikassa ei ole jäätä muualla kuin kattona ja dinot elävät eksoottisen kasvillisuuden ympäröimänä. Buckin johdolla Manny, Diego, Ellie, Crash ja Eddie kulkevat läpi myrkkykaasujen, lihansyöjäkasvien, sortuvien kivilaattojen ja laavavirtojen läpi pelastaakseen Sidin. Elokuvassa tulee jatkuvasti uusia vaaroja, jotka eri hahmojen täytyy kohdata. Monet niistä tuovat toimivaa jännitettä mukaan. Kohtaukset eivät kuitenkaan tunnu videopelin tasoilta, vaan tarina kulkee sujuvasti eteenpäin niiden avulla, eivätkä ne hidasta juonen kulkua. Ihan perheen pienimmille jotkut kohtaukset saattavat olla hieman jännittäviä, varsinkin ne, joissa lihansyöjädinosauruksia esiintyy. Huumoria on hieman saatu takaisin aikuisempaankin makuun sopivaksi. Tässä tuntuisi olevan juuri hyvä yhdistelmä vitsejä lapsille ja vanhemmille. Lapset riemastuvat hahmojen kohelluksista ja aikuisia riemastuttavat esimerkiksi Sidin kommentti yhdelle pullealle naishahmolle: "Näyttäisi siltä, että jollain toisellakin olisi pullat uunissa", johon hahmo vastaa: "En minä ole raskaana!" Elokuvassa tehdään myös vitsiä siitä, miten miehet ovat toistensa tukena hieman vain tönäisemällä olkapäälle, tarkoituksenaan sanoa: "Kyllä se siitä."

Elokuva on animoitu todella taidokkaasti ja se on visuaalisesti täydellinen. Dinosaurusten maailma on aivan upea ja värejä on käytetty erittäin monipuolisesti. Aikamoista silmäkarkkia siis on tarjolla. Carlos Saldanhan lisäksi elokuvaa on ollut ohjaamassa myös Mike Thurmeier. Heidän ja muutaman käsikirjoittajan työstämä tarina on saatu todella hyväksi, jossa on monia puolia ja se jaksaa viihdyttää läpi elokuvan vielä monenkin katsomiskerran jälkeen. Äänitehosteet dinosaurusten maailmassa ovat tarkkaan mietittyjä. Karjumiset sun muut murinat kuulostavat todella hyviltä. Musiikista vastaa Ice Age 2:n tavoin John Powell. Tässä musiikki ei ole niin hyvää kuin kahdessa ensimmäisessä osassa, mutta toimii silti. Parasta antia musiikissa ovat isojen dinosaurusten saapumiset tarinaan mukaan. Elokuvassa kuullaan pariin otteeseen tarttuva Was (Not Was) -yhtyeen kappale "Walk the Dinosaur".

Silmäkarkkia parantaa Blu-rayn upea kuvanlaatu. Lisämateriaalina Blu-raylla on eläimistä kertova "Evolution Expedition", elokuvan teosta kertova "Unearthing the Lost World", Jyrsiksen ja Jyrsiinan suhteesta kertova "Falling for Scratte", viimeistelemättömiä poistettuja kohtauksia, "Walk the Dinosaur" -musiikkivideon ja kolme lyhytelokuvaa: "Surviving Sid", "Gone Nutty" ja "No Time for Nuts", joista kaksi jälkimmäistä on nähtävissä myös edellisten elokuvien Blu-ray -julkaisuissa. "Ice Age Storybook Makerilla" voi luoda oman kuvakäsikirjoituksensa ja elokuvan voi katsoa "Buck's Survival Guiden" kanssa, joka antaa tietoja eläimistä. Mukana on myös Alvin and the Chipmunks: The Squeakquelin (2009) mainos. Lastenelokuvaksi on hölmöä, ettei lisämateriaaliin saa suomenkielistä tekstitystä.

Yhteenveto: Ice Age 3: Dawn of the Dinosaurs on oma suosikkini Ice Age -sarjasta. Se on todella hyvä seikkailutarina, jossa autetaan ystävää hädässä. Dinosaurukset ovat hyvä lisä sarjaan ja Mannyn hahmo on vihdoin saatu toimimaan erittäin hyvin. Jyrsiksen ja Jyrsiinan romantiikka tuo oman kivan lisänsä ja Buck on hauska uusi hahmo, jota voisi nähdä enemmänkin jatko-osissa. Huumori on saatu loistavaan tasapainoon niin, että yhtälailla sekä lapsi, että vanhempi voi nauttia elokuvasta. Elokuvassa on muutamia jännittäviä kohtia ja monia hauskoja asioita. Jos sarjan aiemmat osat toimivat, niin tämä toimii myös aivan takuulla!
Kirjoittanut: Joonatan, 8.7.2016
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com ja elokuvan juliste www.joblo.com
Ice Age 3: Dawn of the Dinosaurs, 2009, Twentieth Century Fox Animation, Blue Sky Studios

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti