keskiviikko 6. heinäkuuta 2016

Arvostelu: Me Before You / Kerro minulle jotain hyvää (2016)

ME BEFORE YOU (2016)

KERRO MINULLE JOTAIN HYVÄÄOhjaus: Thea Sharrock
Pääosissa: Emilia Clarke, Sam Claflin, Matthew Lewis, Janet McTeer, Charles Dance, Stephen Peacocke ja Jenna Coleman
Genre: romantiikka, draama
Kesto: 1 tunti 50 minuuttia
Ikäraja: S

Me Before You, eli todella vapaasti suomennettuna Kerro minulle jotain hyvää, perustuu Jojo Moyesin kirjaan vuodelta 2012. Erikoista on, että Moyes kirjoitti myös elokuvan käsikirjoituksen, joten uskoisin, että elokuva on aika lähellä alkuperäistä kirjaa. Itse en ole lukenut teosta, mutta kiinnostuin kyllä elokuvasta, kun näin mainoksen siitä. Pari romanttista elokuvaa ovat minun mielestäni erittäin hyviä; The Fault in Our Stars (2014) ja etenkin Titanic (1997), mutta muuten katson niitä aika pitkälti pelkkänä hömppänä. Ajattelin, että Me Before You olisi juuri oivallista hömppää, kun menin katsomaan elokuvan viime viikolla.

Huonossa rahatilanteessa elävä Louisa "Lou" Clark saa töitä halvaantuneen Will Traynorin avustajana. Muuten työ olisi kuin unelma, mutta Will ei kohtele Louta kovin hyvin. Lou päättää silti yrittää kaikkensa, jotta Will olisi onnellinen.

Game of Thrones (2011-) -tähti Emilia Clarke on aivan loistava Lou Clarkina. Lou ottaa avustajatyön vastaan aluksi rahan takia, mutta kaikkihan arvaavat, miten siinä kuitenkin käy. Emilia Clarken elekieli on todella toimivaa ja hän kykenee esittämään paljon tunteita kasvoillaan. Olen pitänyt Clarkea hyvänä näyttelijänä siitä lähtien, kun aloin tunnistaa hänet elokuvissa ja nyt pidän häntä todella hyvänä. Lisää Emilia Clarkea elokuviin, kiitos!
     Sam Claflinista en aiemmin pahemmin perustanut. Tuntui, ettei hänessä oikein ollut muuta kuin hymy, jolla hän saa tyttöjen jalat veteliksi. Tympeäilmeisenä Willinä Claflin osoittaa, että hän on muutakin kuin vain hymynsä. Tämä on ehdottomasti paras roolisuoritus, jonka olen häneltä nähnyt. Claflin sai minut myös uskomaan, että olisi halvaantunut, mikä on tietysti tärkeää, sillä jos sitä ei uskoisi, niin elokuvasta katoaisi yksi tärkeä osa.
     Matthew "Neville Longbottom" Lewis nähdään Loun poikaystävänä Patrickina. Hahmo on selkeästi mukana, jotta Loun ja Willin rakastumistarina ei olisi niin helppo. Yllättävää kyllä, Lewis sai sporttihahmon kaikessa ärsyttävyydessään sympaattiseksi, jolloin katsojana tuntuu pahalta, että Lou valitsee toisen miehen, vaikka elokuvaa tuleekin katsomaan Loun ja Willin tarinan takia, eli tietää, miten siinä käy.
     Willin vanhempina nähdään Janet McTeer ja Charles Dance, jotka vetävät osansa hyvin, vaikka McTeer on aika vähän elokuvassa ja Dance näytteleekin yhtä ilmeettömästi kuin aina. Loun vanhempia taas esittävät Brendan Coyle ja Samantha Spiro ja Loun siskona nähdään Jenna Coleman, jonka hahmoa olisi voitu avata vielä enemmän. Samoin myös Willin toisen hoitajan, Nathanin (Stephen Peacocke), tarinaa olisi voitu avata hieman enemmän.

Elokuvan ensimmäinen kohtaus tapahtuu kaksi vuotta ennen elokuvan muita tapahtumia ja siinä näytetään nopeasti, minkä takia Will on loppuelokuvan pyörätuolissa. Alussa Willin kasvoilla on tuttu Claflin-virne, mutta se onneksi on täysin kadonnut, kun Lou aloittaa työnsä. Alussa esitellään heti tärkeät hahmot, jotta kaikkia voi hyödyntää koko leffan ajan. Alkupuolella, kun Lou on vasta aloittanut työnsä, on hauska seurata hänen yrityksiään olla positiivinen tympeän Willin seurassa. Onneksi nämä kohtaukset eivät saa katsojaa inhoamaan Williä loppuelokuvan ajaksi ja useasti pääseekin nauramaan Willin kanssa, kun Lou on välillä hieman pihalla siitä, mitä hänen pitäisi tehdä. Mitä pidemmälle elokuva menee, sitä vakavammaksi ja surullisemmaksi se muuttuu. Herkkien ihmisten kannattaa muistaa nenäliinapaketit mukaan. Useissa elokuvissa on ongelmana, etteivät ne käytä tarpeeksi aikaa surullisiin kohtiin. Me Before You kuitenkin uskaltaa pitää katsojaa surullisuudessaan pidemmänkin aikaa, muttei vello siinä liian ylidramaattisena.

Hömppäleffa tämä ei siis tosiaan ole, vaikka siinä onkin paljon hauskoja kohtia. Dialogi on sujuvaa ja todella hyvin kirjoitettua, vaikka välillä miettiikin, ettei kukaan oikeasti puhu niin kuin Lou ja Will välillä. Tästä voi syyttää journalistitaustaista kirjailijaa/käsikirjoittajaa, jos haluaa. Laadukasta tekstiä hahmot kuitenkin puhuvat toisilleen. Tällaisissa tarinoissa on yleensä aika tietty kaava, mutta tämä ei täysin noudata sitä. Lopputuloksen voi oikeastaan arvata, mutta siihen päätyminen on uutta. Kolmiodraamaa tosiaan on mukana ja tällä kertaa on onnistuttu saamaan myös ulkopuolelle jäävä osapuoli toimivaksi hahmoksi. Vaikka ymmärtää, miksi Loulla ja Patrickilla menee huonosti, niin silti käy hieman sääliksi Patrickia, kun Lou ja Will rakastuvat. Ja tuota ei voi pitää spoilerina - kaikki tietävät, että niin tulee käymään!

Elokuva on kuvattu mainiosti, kuten myös leikattu, jos ei laske yhtä yksittäistä kuvaa kohtausten välissä, joka tuntuu siltä, kuin se olisi unohtunut siihen leikkauspöydällä. Laajat kuvat ovat todella tyylikkäitä, etenkin linnasta. Äänet on mietitty tarkkaan. Elokuvan on ohjannut Thea Sharrock, jolle tämä on ensimmäinen pitkän elokuvan ohjaustyö. Onnistuneesti Sharrock saa kokonaisuuden pysymään kasassa ja on tehnyt hyvää työtä. Jännä juttu, että elokuvan suomennos käy paremmin järkeen kuin alkuperäinen nimi. Elokuvassa sanotaan muutamaan otteeseen lause "Tell me something good", eli suomennettuna juurikin elokuvan nimi Kerro minulle jotain hyvää, kun taas en tajunnut ollenkaan, mistä nimi Me Before You tulisi.

Yhteenveto: Me Before You on hyvä, erinomainen ja koskettava elokuva. Se yllätti minut olemalla enemmän kuin pelkkä hömppä ja olemalla tähän mennessä vuoden 2016 paras kesäelokuva. Jos kiinnostaa, niin käykää katsomassa tämä. Emilia Clarken ja Sam Claflinin kemia toimii täydellisesti ja kummatkin vetävät parhaat roolisuoritukset, mitä olen heiltä nähnyt. Jos Matthew Lewisia ei lasketa, niin brittimongerruksesta saa tässä jotain selvääkin. Herkkien katsojien kannattaa tosiaan ottaa nenäliinoja, jos sattuukin itkettämään. Näytöksessä, jossa kävin, oli muutama henkilö, joka alkoi itkeä. Tämä on tietysti loistava treffileffa, jos päättää elokuviin mennä - siellä voikin sitten katsoa tätä vierekkäin, syödä yhteisiä popcorneja ja pidellä kädestä kiinni. Tai mistäpä minä tiedän? Sillä rivillä, jolla minä olin, ei ollut ketään muuta ja viereisellä penkillä oli vain reppuni. Kirjan kyllä aion lukea ja saa nähdä, josko myös elokuva joskus hyllystäni löytyisi...
Kirjoittanut: Joonatan, 29.6.2016
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com ja elokuvan juliste www.traileraddict.com
Me Before You, 2016, Metro-Goldwyn-Mayer, New Line Cinema

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti