torstai 7. heinäkuuta 2016

Arvostelu: Mike and Dave Need Wedding Dates / Mike ja Dave häädeittejä vailla (2016)

MIKE AND DAVE NEED WEDDING DATES (2016)

MIKE JA DAVE HÄÄDEITTEJÄ VAILLAOhjaus: Jake Szymanski
Pääosissa: Zac Efron, Adam DeVine, Anna Kendrick, Aubrey Plaza, Sugar Lyn Beard, Sam Richardson, Alice Wetterlund, Kumail Nanjiani ja Wendy Williams
Genre: komedia
Kesto: 1 tunti 38 minuuttia
Ikäraja: 12

En tiennyt paljoa Mike and Dave Need Wedding Datesta, kun menin katsomaan sen. Toisaalta arvelin, että nimi kertoisi kaiken tarvittavan. Pidän yleisesti bilehilekomedioista tai ennemminkin ne ovat minulle harmitonta hömppää, joita katsoo aivot nollavaihteella. Ajattelin, että Mike and Dave Need Wedding Dates olisi samanlaista hömppää, jota katsoessa saa nauraa, mutta jota ei välttämättä muista kovin hyvin tulevaisuudessa.

Bileveljekset Mike ja Dave päätyvät yleensä tajuamattaan pilaamaan sukujuhlat, mutta kun kyseessä ovat heidän siskonsa häät Havaijilla, heidän täytyy löytää kunnolliset seuralaiset, vaikuttaakseen edustuskelpoisilta. Valinnat eivät kuitenkaan ole mitä parhaimmat.

En pitänyt Zac Efronista erityisemmin ennen kuin näin Bad Neighboursin (2014) ja ajattelin, että hänessä voisi olla potentiaalia juuri sellaisiin elokuviin. Se potentiaali taisi hieman kadota nähdessäni tämän elokuvan. Tässä Efron esittää Davea ja hänen veljeään Mikea esittää Adam DeVine, joka ei sanonut minulle nimenä yhtään mitään, ennen kuin näin tämän elokuvan. Jos Efron vetää huonon roolisuorituksen, niin vielä huonomman vetää DeVine. Hahmot ovat hölmöjä viinanmyyjiä. Tai enemmänkin tyhmiä kuin hölmöjä. Hölmöt hahmot, kuten Mr. Bean, ovat hauskoja, mutta nämä tyhmät veljekset lähinnä vain ärsyttävät. Heidän käyttämänsä asut elokuvassa ovat todella hirveitä.
     Huonoa näyttelijäntyötä on nähtävissä myös Anna Kendrickiltä ja Aubrey Plazalta. Kendrick on Twilightin (2008) jälkeen parantanut lahjojaan ja hän oli mielestäni hyvä esimerkiksi elokuvissa 50/50 (2011) ja Into the Woods (2014). Tässä hän on vain huono. Kendrick ja Plaza näyttelevät niitä, joita Mike ja Dave ovat vailla; häädeittejä Alicea ja Tatianaa. Pakko silti sanoa, että välillä Plazan esittämä "ihan sama" -tyyppi Tatiana toimi, mutta hänkin ärsytti usein. Hahmot suostuvat lähtemään deiteiksi vain saadakseen ilmaisen Havaijin matkan, mutta joutuvat esittämään kunnollisia, mikä ei suju kummaltakaan kovin hyvin.
     Miken ja Daven siskoa, eli morsian Jeanieta näyttelee Sugar Lyn Beard, joka suoriutuu ihan hyvin, kuten myös hänen miestään Ericiä näyttelevä Sam Richardson, joka on ainoa oikeasti asiallinen isossa roolissa oleva hahmo. Elokuvan näyttelijäntyö on suurimmaksi osaksi heikkoa ja sitä on paikoitellen todella vaikea katsoa. Myös Wendy Williams The Wendy Williams Showsta (2008-) on nähtävissä elokuvassa ja hän esittää itseään.

Elokuvan alussa nähdään montaasipätkä eri juhlista, joissa meno näyttäisi olevan todella villi, alkutekstien pyöriessä samalla. Alussa ruudulla näkyy myös teksti "Based on a true story... sort of", eli perustuu jollain lailla tositapahtumiin. En yleensä pidä siitä, että teksti täytyy tunkea elokuvan alkuun, mutta vitsimielessä se toimii. Ajattelin siinä, että kelpo leffalta tämä vaikuttaisi... mutta sitten kun esitellään veljeksiä ja Alicea ja Tatianaa enemmän, niin hymy alkaa hyytyä - varsinkin kun tajuaa katsovansa komediaelokuvaa, joka ei ole naurattanut lähes ollenkaan.

Yleensä komediaelokuvat naurattavat edes ensimmäisellä katsomiskerralla. Tai sitten tajuaa, että jokin asia pitäisi olla hauska, muttei ollut juuri sillä tuulella, että se naurattaisi. Tai sitten tässä tapauksessa ne hauskat asiat eivät vain ole hauskoja. Minä en nimittäin nauranut kovin montaa kertaa tämän elokuvan aikana. Itse katson paljon komediaelokuvia ja yleisesti ottaen nauran niissä, vaikka ne eivät kovin laadukkaita muuten olisikaan. Loppujen lopuksi eniten laatua komediasta vie se, jos se ei ole hauska. Mike and Dave Need Wedding Dates ei ole hauska elokuva. Siinä riehutaan paljon ja asioita tapahtuu ja muut hahmot nauravat, mutta se ei tartu yleisöön. Näytöksessä, jossa itse olin, lähes kukaan ei nauranut. Kyseisessä näytöksessä ei tosin ollut paljoa porukkaa, lehdistönäytös kun oli kyseessä, mutten silti kuullut edes vähäistä "hahattelua" katsojien joukosta.

Alkuesittelyjen jälkeen päästäänkin jo onneksi aika nopeasti Havaijille. Siellä sitten sattuu ja tapahtuukin kaiken aikaa. On Jurassic Park -mönkijäajelua, biseksuaaliserkkua (Alice Wetterlund) yrittämässä iskeä Tatianaa, erimielisyyksiä ja riitelyä, kännäilyä ja huumeiden käyttöä, ja erittäin häiriintynyt hierojalla (Kumail Nanjiani) käynti. Vaikka hieman ällö onkin, hierontakohtaus on loppujen lopuksi elokuvan paras kohta ja siinä saa nauraa kaiken aikaa. Eikä se oikeastaan edes sisällä ketään päähenkilöistä, mikä kertoo jo aika paljon hahmojen toimivuudesta. Elokuvan loppupuolella ei oikeastaan enää kiinnosta, onnistuvatko häät vai eivät, vaikka loppuratkaisu on tällaisessa elokuvassa hyvin ennalta-arvattava. Vain vähän yli puolentoistatunnin elokuvaksi Mike and Dave Need Wedding Dates tuntuu hieman jopa liian pitkältä.

Elokuvan on ohjannut Jake Szymanski, jolle tämä on ensimmäinen teatterilevityksen saava elokuva ja sen valitettavasti myös huomaa. Yhdessä käsikirjoittajatiimi Andrew Jay Cohenin ja Brendan O'Brienin kanssa, Szymanski ei ole saanut tarinaa toimimaan, niin kuin alunperin on selkeästi ajateltu. Lähtökohdathan ovat ihan toimivat, lopputulos on se, joka mättää. Elokuva on kuvattu ihan hyvin, vaikka välillä on tarpeettomasti käytetty heiluvaa käsivarakuvaa. Huonointa antia kuvauksessa ovat mönkijähyppelyt, joissa on käytetty paljon heikompilaatuisia kameroita. Leikkaus on sujuvaa ja parasta antia leikkauksessa ovat siirtymät, joissa hahmon siirtyessä pois kuvasta, myös kuva liukuu pois samalla tyylikkäästi. Musiikkina kuullaan aika pitkälti kaikenlaista biletysmusiikkia, joka jumputtaa taustalla toimivasti, muttei jää erityisemmin mieleen.

Yhteenveto: Mike and Dave Need Wedding Dates ei ole kovin hyvä elokuva. Se on itse asiassa aika huono. Se on komedia, joka ei naurata ja vähän yli puolentoistatunnin kestollaankin se on liian pitkä. Näyttelijät vetävät homman ihan läskiksi ja heidän puhumansa dialogi on suurimmaksi osaksi todella typerää - eikä huvittavalla tavalla. Kiroilua, huumeiden käyttöä ja alastomuutta on elokuvassa, joten en suosittele tätä lapsille. En oikeastaan voi suositella tätä kenellekään. Jos elokuviin pitää mennä, eikä samana päivänä ilmestyvä Me Before You (2016) kiinnosta, niin menkää katsomaan jotain muuta, mutta älkää tuhlatko rahojanne tähän. Jos komediaa kaipaatte, niin käykää katsomassa Central Intelligence (2016). Tämä toimii varmasti paremmin vaikkapa Netflixistä katsottuna, jolloin sen voi laittaa pauselle, kun haluaa. Ja jos haluaa välttämättä nähdä paidattoman Zac Efronin, niin käykää mieluummin katsomassa Bad Neighbours 2 (2016), sillä se on jopa hauska elokuva. Hierojakohtaus oli kaikessa ällöttävyydessään parasta elokuvassa, mutta se ei pelasta kokonaisuutta. Mike and Dave Need Wedding Dates on tähän mennessä ehkä jopa huonoin elokuva, minkä olen vuoden 2016 tarjonnasta nähnyt.
Kirjoittanut: Joonatan, 30.6.2016
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com ja elokuvan juliste www.getmovieposter.com
Mike and Dave Need Wedding Dates, 2016, Twentieth Century Fox Film Corporation, Chernin Entertainment, TSG Entertainment

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti