maanantai 29. elokuuta 2016

Arvostelu: Zoolander (2001)

ZOOLANDER (2001)Ohjaus: Ben Stiller
Pääosissa: Ben Stiller, Owen Wilson, Christine Taylor, Will Ferrell, Jerry Stiller, Milla Jovovich ja Jon Voight
Genre: komedia
Kesto: 1 tunti 30 minuuttia
Ikäraja: 12

Näin Zoolanderin ensimmäisen kerran kaksi vuotta sitten ja muistan nauraneeni paljon. Missasin elokuvan jatko-osan, Zoolander 2:n (2016), kun se ilmestyi alkuvuodesta, mutta nyt kun se on saatavilla vuokralla, niin päätin sen lisäksi katsoa myös alkuperäisen uudestaan ja arvostella molemmat. Ensimmäinen löytyi kätevästi Netflixistä ja katsoin sen uudestaan eilen illalla. En tainnut sittenkään muistaa kovin hyvin kyseisen elokuvan laatutasoa...

Hävittyään vuoden miesmalli -kilpailun, Derek Zoolander päättää tehdä jotain muutakin elämällään kuin olla "törkeen törkeen komee". Samaan aikaan eräs toinen mallimaailman henkilö suunnittelee Malesian pääministerin murhaa, johon hän yrittää saada Zoolanderin mukaan.

Ben Stiller ei kuulu suosikkinäyttelijöihini. Jopa komediaelokuvien puolella yleensä hyppään yli hänen elokuvansa ja katson mieluummin yleisesti haukutumpaa Adam Sandleria. Tässä elokuvassa Stiller on kuitenkin aivan mahtava! ...olemalla todella huono. Stiller näyttelee elokuvan nimikkohahmoa, eli Derek Zoolanderia, joka on yksinkertainen malli, joka kuvittelee olevansa paljon paremman näköinen, kuin mitä todellisuudessa onkaan. Zoolander on luonut uraa kolmella ilmeellä: "Blue Steel", "Ferrari" ja "Le Tigre", jotka ovat todellisuudessa yksi ja sama ilme. Ne ovat hieman liioiteltuja versioita hänen normaalista ilmeestään, joka näkyy hänen kasvoillaan läpi elokuvan. Zoolander on hahmona mietitty tarkkaan aina puvuista kävelytyyliin ja ilmeestä puhetapaan asti. Harmi vain, että siihen elokuvan plussat jäävätkin.
     En erityisemmin pidä Owen Wilsonistakaan. Jokin pelkästään siinä, että hän näkyy elokuvassa, saa minut hieman ärsyyntymään. Hänen äänensä sopi Free Birdsiin (2013) ja hän yllätti No Escapessa (2015), mutta muuten hän ei ole mielestäni kovin hyvä. Tässä hän esittää mallitulokas Hanselia, joka vie palkinnon Zoolanderin nenän edestä. Onneksi häntä ei nähdä kovin paljoa elokuvassa, sillä Wilson on vain huono. Hän ja Vince Vaughn kuuluvat omaan "huonoimpien komedianäyttelijöiden" -listaani ja valitettavasti myös Vaughn nähdään lyhyesti elokuvassa.
     Will Ferrell osaa olla hyvä tai huono, enkä oikein tiedä, kumpaa hän on tässä. Hän ainakin huomauttaa pariin otteeseen asioita, mitkä katsojakin huomaa elokuvassa, joten välillä hänet voi kokea katsojan äänenä. Hän esittää Mugatua, jonka täytyy manipuloida Zoolander tappamaan Malesian pääministeri.
     Christine Taylorin näyttelemä Matilda Jeffries on varmaan ainoa normaali hahmo koko elokuvassa. Hän yrittää tehdä juttua Zoolanderista ja päätyy usein pyörittelemään silmiään tämän läsnäollessa, sillä Zoolander on vain niin idiootti.
     Jerry Stiller esittää malliagentti Maury Ballsteinia, jolla ei ole täysin puhtaat jauhot pussissaan. Hahmo ei ole kovin mieleenpainuva tai hauska. Elokuvassa esiintyvät myös Milla Jovovich Mugatun assistentti Katinkana, Jon Voight Zoolanderin isänä, sekä mm. Natalie Portman, Donald Trump, David Bowie, Cuba Gooding Jr., Lenny Kravitz ja Paris Hilton omina itsenään.

Pahikset haluavat murhata Malesian uuden pääministerin, sillä hän aikoo lopettaa lapsityövoiman käytön, jota monet muotialalla hyödyntävät. Pääministeri on tulossa pian katsomaan muotinäytöstä, jossa Mugatun manipuloitu murhaaja tappaisi hänet. Mugatun täytyy saada joku täysin hömelö malli asialle ja hän päätyy Derek Zoolanderiin. Suunnitelma ei mene niin kuin pitää, kun Zoolander ilmoittaa lopettavansa mallihommat häviönsä jälkeen. Elokuvassa on todella hämärä tarina, mutta sen sanoman unohtaa helposti, kun tuijottaa Zoolanderin sähellystä, hänen yrittäessä todistaa olevansa joko parempi muuten kuin mallina tai olevansa kaikista paras malli. Elokuvassa tuntuu tapahtuvan paljon kaikkea ylimääräistä ja luulin elokuvan olevan jo lopuillaan noin neljänkymmenen minuutin kohdalla. Loppua kohti elokuva hidastuu, eikä jaksa pitää samalla lailla katsojan mielenkiintoa yllä.

Yleensä komediat eivät toimi toisella katsomiskerralla, sillä vitsit tietää etukäteen. Tällä kertaa asia ei ollut niin omalla kohdallani. En muistanut vitsejä, muistin vain nauraneeni paljon ensimmäisellä näkemiskerralla. Tällä kertaa en nauranut lähes ollenkaan ja ainoa mille nauroin, oli Zoolander hahmona. Muuten elokuva ei oikeastaan ole kovin hauska, vaan pikemminkin kovaäänistä häsellystä. Kun muut hahmot eivät ole kovin mielenkiintoisia, eivätkä edes hauskoja, niin jaksaako elokuvaa katsoa kokonaan? Derek Zoolanderin takia kyllä. Hahmo on jollain kierolla tavalla saatu niin nappiin, että häntä jaksaisi seurata pidempäänkin, mutta jos hahmo olisi erilainen niin ei, tämä elokuva ei toimisi. Kieroa on myös, että yksi parhaimpia kohtia on, kun Mugatu hypnotisoi Zoolanderia ja kertoo lapsityövoiman hyödyistä. Se on niin väärin, että tällaisessa jutussa se naurattaa, etenkin jos on hieman kummallinen huumorintaju.

Ben Stillerille ei riittänyt, että hän on elokuvan päätähti, ehei. Hän myös toimi ohjaajana, käsikirjoittajana ja tuottajana elokuvassa. Noh, ainakin hän sai tehdä, mitä haluaa ja sen myös näkee. Derek Zoolanderiin on panostettu täysillä, mutta muuhun elokuvaan ei niinkään. Onneksi elokuva on kuvattu ja leikattu ihan tasokkaasti. Puvustustiimillä on varmasti ollut hauskaa mallien asujen suunnittelemisessa - varsinkin niissä, joita päähenkilöt käyttävät. Maskeeraajat ovat myös päässeet leikkimään taidoillaan. Musiikin sävellyksestä vastaa David Arnold, mutta eipä sillä väliä, koska sävellettyä musiikkia ei edes huomaa, vaan pääasiassa elokuvassa kuullaan eri artistien ja yhtyeiden kappaleita, joita lopputeksteissäkin on listattu yli neljäkymmentä.

Yhteenveto: Zoolander on heikompi elokuva kuin muistin. Se ei ole kovin hauska ja hahmot eivät erityisemmin kiinnosta. Will Ferrell pääasiassa vain huutaa, silloin kun ei ole hiljaa, jolloin katsojana toivoisi, että hän olisi hiljaa. Owen Wilson on vain huono. Parasta kaikin puolin on itse Derek Zoolander. Hahmo on hauska ja kyseessä on mielestäni jopa Ben Stillerin paras roolisuoritus. Vaikea tätä on oikein mennä suosittelemaan kellekään. Monet julkkiscameot läpi elokuvan ovat kivoja yllätyksiä, mutta Vince Vaughnin olisi voinut jättää pois. Saa nähdä, mitä Zoolander 2:sta seuraa, en ole nimittäin kuullut siitä mitään hyvää...
Kirjoittanut: Joonatan, 17.7.2016
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com ja elokuvan juliste www.ibtimes.com
Zoolander, 2001, Paramount Pictures, Village Roadshow Pictures, VH1 Television, NPV Entertainment, Scott Rudin Productions, Red Hour Films, Tenth Planet Productions

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti