torstai 18. elokuuta 2016

Arvostelu: War Dogs (2016)

WAR DOGS (2016)Ohjaus: Todd Phillips
Pääosissa: Miles Teller, Jonah Hill, Ana de Armas, Shaun Toub, Kevin Pollak ja Bradley Cooper
Genre: draama, trilleri
Kesto: 1 tunti 54 minuuttia
Ikäraja: 12

En ollut nähnyt War Dogsin mainosta, enkä tiennyt sen tarinaa, kun menin katsomaan sitä. Tiesin, että siinä on pääosassa Miles Teller ja Jonah Hill, ja että sitä mainostettiin komediana, joten ajattelin voivani viihtyäkin elokuvan parissa. Loppujen lopuksi viihdyin, mutten siksi että elokuva olisi muka komedia, vaan siksi, että se on kiinnostava tarina.

Efraim Diveroli houkuttelee vanhan ystävänsä David Packouzin mukaan asekauppiasbisnekseen. Vaikka rahaa virtaa taskuihin, ei kyseinen elämä ole helppoa.

Isoimmassa roolissa nähdään David Packouz, jota näyttelee inhokkini The Divergent Seriesistä (2014-), eli Miles Teller. Tiedän kyllä, että Telleriltä löytyy taitoa, kun ei suostu roskaan, kuten Fantastic Four (2015). Whiplashissa (2014) hän oli oikein mainio ja niin hän on myös tässä. Kyllä Telleristä löytyisi potentiaalia, mutta tuntuu, ettei hän yritä vielä ihan täysillä.
     Efraim Diverolina nähdään Jonah Hill, joka jakaa voimakkaasti mielipiteitä. Hill toimii komedioissa joskus ja joskus jättää kylmäksi. Yleensä hän joutuu esittämään aika samanlaista roolia, mutta esimerkiksi Superbadissa (2007) ja 21 Jump Streetissa (2012) hän on hyvä. The Wolf of Wall Streetissa (2013) hän todisti, että hänestä löytyisi potentiaalia muuhunkin ja tässä todistaa sen myös. Hillin suoritus hieman itseään täynnä olevana Efraimina on toimiva, mutta hänen hölmö naurunsa tuntui paikoitellen todella urpolta.
     Davidin tyttöystävää, Iziä, esittää Ana de Armas. Vaikka hahmo onkin aika perinteinen päähenkilön nainen, joka joutuu vain olemaan kotona, tietämättä kunnolla, missä hänen miehensä liikkuu, ovat hahmon motiivit etenkin lopussa erittäin ymmärrettäviä. En ole luultavasti nähnyt Ana de Armasia aiemmin, mutta tämän perusteella hän vaikuttaa lupaavalta näyttelijältä.
     Elokuvassa esiintyvät myös Shaun Toub salakuljettaja Marlborona, Kevin Pollak Ralphina, sekä Bradley Cooper Henrynä, jota pidetään asekauppiasbisneksen parhaimpana osaajana.

Kuten lähes kaikki elokuvat nykyään, jotka perustuvat tositapahtumiin, myös War Dogs alkaa tekstillä "Perustuu tositapahtumiin". Elokuvan alussa Davidin kertojaääni selittää katsojille, kuinka hän päätyi rikkaiden ihmisten hieromisesta lakanoiden myyjäksi ja siitä lopulta asekauppiaaksi. Tuttunsa hautajaisissa hän tapaa vanhan ystävänsä Efraimin ja tietenkin he kyselevät toisiltaan kuulumisia ja lopulta käy selville, että Efraim kauppaa aseita yhdysvaltain armeijalle lähi-itään. Efraim tarjoaa hänelle paikkaa yhtiössään ja vaikka aluksi David on ajatusta vastaan, niin suuret rahasummat houkuttelevat ja yhtäkkiä hän huomaakin olevansa Irakissa ja Albaniassa tekemässä asioita, joita ei olisi koskaan kuvitellut tekevänsä

Nimi "sotakoirat" ei tässä tapauksessa tule oikeista koirista sodassa, vaan on yksi nimitys näille asekauppiaille. Elokuvassa nimitys esitellään hieman haukkuvana, mutta Efraimia ja Davidia se ei kiinnosta, sillä mammonaa tulee aina vain lisää. Aluksi kyse on tuhansista ja kymppitonneista, mutta siitä se siirtyy satoihin tuhansiin ja miljooniin. Kun summat ovat jo kymmeniä ja satoja miljoonia, alkaa ihmisellä kasvaa suuruudenhulluus ja luulo, että olisi maailman yläpuolella. Muut ihmiset muuttuvat omissa silmissä vähäarvoisiksi, kun taas oma merkitys kasvaa. Vaikka rahaa olisikin jo niin paljon, että sillä elelisi tyylillä koko loppuelämänsä, niin eihän se ole enää tarpeeksi, kun sitä voi saada lisää. Jos jostain voi huijata huomaamattomasti niin, että itse jää voitolle, niin siten myös toimitaan. Ja kun köyhemmät ihmiset valittavat, niin rahalla heidät saa hiljaiseksi. Ostetaan hienot asunnot tyylikkäistä taloista ja urheiluautoja, ja kuvitellaan, ettei tilanne tulisi koskaan muuttumaan. Elokuvaa luokitellaan komediaksi, mutta sitä se ei omasta mielestäni ole. Siinä on kyllä hauskoja hetkiä, mutta se on silti tavallaan hyvin traaginen tarina. Katsoja kokee hieman ristiriitaisia tunteita siitä, pitäisikö hahmoja kannustaa, sillä tietää heidän tekevänsä väärin.

War Dogsin on ohjannut The Hangover -trilogian (2009-2013) ohjaaja Todd Phillips. Phillips on myös ohjannut esimerkiksi elokuvat Road Trip (2000) ja Starsky & Hutch (2004), joten ei mikään ihme, että monilla voi olla ennakkoluuloja elokuvaa kohtaan. Phillips todistaakin tässä kykenevänsä muuhunkin kuin hassutteluelokuviin, mikä on mielestäni hienoa. Elokuva on kuvattu hyvin, vaikka kamera välillä heiluukin hieman tarpeettomasti. Leikkaus on muuten sujuvaa, mutta parissa kohdassa yhden kuvan sisällä hypitään kummasti. Elokuvassa on käytetty useasti kikkaa, että kertojaäänen ajaksi kuva pysähtyy ja monta kertaa ruutu menee pimeäksi ja siihen tulee lyhyt teksti, joka myöhemmin osoittautuu jonkun (yleensä Efraimin) repliikiksi. Nämä tekstit tuntuvat jakavan elokuvan pienempiin jaksoihin. Äänitehosteet, etenkin aseiden laukaukset, kuulostavat hyviltä. Musiikkia on käytetty erittäin toimivasti elokuvassa.

Yhteenveto: War Dogs on positiivinen yllätys. Se ei ole komedia, niin kuin sitä ymmärtääkseni mainostetaan, vaan enemmänkin vakavampi draamatrilleri. Teller ja Hill vetävät hyvät roolisuoritukset, vaikka Hillin nauru hieman häiritseekin. Elokuvan tapa käsitellä sitä, miten raha muuttuu mielessä sairaudeksi, on todella hyvin mietitty. Useasti elokuvassa näkyvät tekstit mustaa ruutua vasten ovat ihan toimiva lisä, mutta paikoitellen Davidin kertojaääntä kuullaan liikaa. Huomasin, että tämä on Yhdysvalloissa "Rated R", eli suomeksi "alle seitsemäntoistavuotiaat eivät saa käydä katsomassa ilman täysi-ikäistä" -elokuva, mutta Suomessa tämä on kielletty alle 12-vuotiailta. Ero on todella suuri, mutta uskon Suomen ikärajan olevan alhaisempi, koska suurinta osaa kiroilusta ei ole joko käännetty suomeksi tai suomennoksessa on otettu käännösvapauksia "lieventämään" voimakkaimpien sanojen käyttöä. Jos kaipaatte jotain erilaista leffaa kaikkien mäiskimispätkien ohelle, niin tämä on oiva valinta. Sen parissa viihtyi mainiosti, mutten toisaalta usko, että kokisin suurta tarvetta nähdä sitä ainakaan vähään aikaan uudestaan.
Kirjoittanut: Joonatan, 8.8.2016
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com ja elokuvan juliste www.comingsoon.net
War Dogs, 2016, Warner Bros, Green Hat Films, The Mark Gordon Company

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti