CHEF (2014)
Ohjaus: Jon Favreau
Pääosissa: Jon Favreau, John Leguizamo, Emjay Anthony, Sofia Vergara, Bobby Cannavale, Oliver Platt, Scarlett Johansson, Dustin Hoffman ja Robert Downey Jr.
Genre: draama, komedia
Kesto: 1 tunti 54 minuuttia
Ikäraja: S
Vuokrasin Chefin ihan vain sen takia, että sitä oli kehuttu paljon. Tiesin, että siinä on pääosassa Jon Favreau ja se liittyy selkeästi jollain lailla ruokaan, mutta muun sain selville vasta katsoessani elokuvaa. Yllätyin elokuvasta niin paljon, että minun oli aivan pakko kirjoittaa siitä ja toivon, että mahdollisimman moni muukin kiinnostuisi siitä.
Murskakritiikin ja Twitter-sekoilun takia Carl Casper luopuu töistään keittiömestarina ja päätyy tekemään töitä ruokarekassa poikansa kanssa.
Jon Favreau tekee ehdottomasti uransa parhaan roolisuorituksen. Hän nousee kunnolla sivuosista päätähdeksi. Hän näyttelee Carl Casperia ja tuo hahmoon todella paljon energiaa, mikä on ihailtavissa, sillä hän on myös ohjannut, tuottanut ja käsikirjoittanut elokuvan, joten hänellä on ollut kädet täynnä hommia koko ajan. Favreau osoittaa elokuvassa todellista intohimoa työtään kohtaan. En sitten tiedä, millainen kokki Favreau todella on.
Ice Age -elokuvista (2002-) Sidin äänenä tuttu John Leguizamo pysyy ystävänsä Carlin mukana ja irtisanoo myös itsensä ravintolasta. En ole aiemmin erityisemmin kiinnittänyt Leguizamoon muuten huomiota, kuin Sidin roolissa, mutta tässä elokuvassa hän näyttää kykynsä näyttelijänä. Leguizamo esittää kokkia nimeltä Martin.
Carlin ja Martinin kanssa ruokarekassa matkustaa myös Carlin poika Percy, jona nähdään Emjay Anthony. Anthony ei ole ollenkaan ärsyttävä ja hänen hahmonsa on saatu normaaliksi esiteinipojaksi. Carlin ja Percyn välit eivät ole kovin lämpimät ja aiemmin Carl ei ole toiminut kovin hyvin isänä, mikä välittyy selvästi katsojalle jo elokuvan alussa. Elokuvan aikana Carlin ja Percyn viettäessä enemmän aikaa yhdessä, he löytävät puuttuvan isä-poika-suhteensa. Percyn äitiä näyttelee Sofia Vergara, joka ei oikeastaan tee lähestulkoon mitään elokuvassa.
Elokuvassa nähdään myös Bobby Cannavale yhtenä kokkina, Dustin Hoffman ravintolan omistajana, Scarlett Johansson Mollyna, jolla on ollut juttua Carlin kanssa, sekä Robert Downey Jr, joka on mukana varmaan vain, koska hän näytteli nimikkoroolia Jon Favreaun ohjaamissa elokuvissa Iron Man (2008) ja Iron Man 2 (2010).
Elokuvan alkupuoli on hieman hidastempoinen, eikä se vielä erityisemmin innostanut minua. Kun ruokabloggari Michel on käynyt syömässä ja murska-arvio on luettu, seuraa osio, jossa lähinnä vain selitetään Carlille ja katsojille, mikä on Twitter ja miten sitä käytetään. Kekseliäs - tosin ei omaperäinen - keksintö on laittaa twiittejä leijumaan hahmojen viereen, joissa lukee eri kirjoituksia, jolloin ei tarvita hahmojen puhetta samalla, kun he kirjoittavat. Vasta kun Carl huutaa ravintolassa Michelille (Oliver Platt) ja viskoo laavakakkujaan ympäriinsä, elokuva sai kunnolla otteen minusta. Siitä eteenpäin koko juttu toimii. Itse ruokarekkaa tosin täytyy odottaa noin tunti elokuvan alkamisen jälkeen, minkä olisin toivonut näyttäytyvän jo aiemmin.
Koko ruokarekkaosio on erinomainen. Siitä kun Carl ja Percy siivoavat rekkaa aina siihen asti, kun rekan matka päättyy, Chef tuntuu loistavalta hyvänmielen elokuvalta. Ennen sitä näyttelijät olivat kyllä hyviä, mutta muu elokuva tuntui lähinnä vain "ihan kivalta". Hyvä tunnelma on tärkeässä roolissa elokuvan puolen välin jälkeen. Carlin, Percyn ja Martinin matka ruokarekan kyydissä saa kaiken aikaa katsojalle hymyn huulille. Osio kulkee hyvällä temmolle eteenpäin ja kestää onneksi lähes elokuvan loppuun asti. Useassa kohtaa saa nauraa kunnolla. Elokuva on Yhdysvalloissa lapsilta kielletty voimakkaan kielenkäytön takia, mutta suomennosta on siistitty paljon ja lähes kaikki "fuckit" ovat jääneet kääntämättä, jolloin Chef on Suomessa sallittu kaikenikäisille. Kielenkäytön lisäksi ei elokuvassa oikeastaan edes ole mitään lapsille haitallista sisältöä.
Jon Favreau on todella tehnyt hyvää työtä elokuvan parissa. Ei pelkästään hänen roolisuorituksensa ole mahtava, vaan myös dialogi on erittäin sujuvaa ja paketti pysyy hyvin kasassa, vaikka alku onkin hieman heikompi. Elokuva on myös kuvattu ja leikattu hyvin. Elokuvassa käytetty musiikki on piristävää.
Yhteenveto: Heikommasta alustaan huolimatta Chef on erinomainen hyvänmielen elokuva, joka kannattaa vilkaista. Jon Favreaun roolisuoritus on todella hyvä. Ruokabloggarille huutamisen jälkeen elokuva paranee ja ruokarekkaosio pitää katsojan mielenkiinnon otteessaan ja saa katsojalle jatkuvasti hymyn huulille. Carlin ja Percyn isä-poika-suhde on uskottava ja hyvin rakennettu. En itse kokkaa koskaan, mutta tämä elokuva sai minut kokeilumielelle, jonka uskon tosin katoavan muutaman päivän sisällä, sillä kokkaus ei ole minun juttuni. Chef on selkeästi paras kokkielokuva, mitä on Ratatouillen (2007) jälkeen tehty ja suosittelen sitä kaikille, paitsi jos draamakomediat eivät ole juttunne. Elokuva toimii myös hyvänä opetusvideona, jos ei tiedä Twitteristä mitään. Kun lopputekstit alkavat, ei kannata vielä ottaa levyä pois, sillä niiden aikana näytetään lyhyt pätkä, kun oikea kokki näyttää Favreaulle, miten elokuvassa nähtävät leivät valmistetaan.
Kirjoittanut: Joonatan, 19.7.2016
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com ja elokuvan juliste www.impawards.com
Chef, 2014, Aldamisa Entertainment, Kilburn Media
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti