torstai 6. syyskuuta 2018

Arvostelu: Predators (2010)

PREDATORSOhjaus: Nimród Antal
Pääosissa: Adrien Brody, Alice Braga, Topher Grace, Oleg Taktarov, Walton Goggins, Mahershala Ali, Louis Ozawa Changchien, Danny Trejo ja Laurence Fishburne
Genre: toiminta, scifi, jännitys
Kesto: 1 tunti 47 minuuttia
Ikäraja: 16

Vuoden 1987 scifitoimintaelokuva Predator - saalistaja (Predator) oli menestys ja kriitikoiden pitämä teos, joten sille tehtiin jatkoa. Predator 2 - Saalistaja (Predator 2 - 1990) menestyi ihan hyvin, mutta sai muuten pääasiassa negatiivisen vastaanoton, joten sarjaa ei enää ennen 2000-lukua jatkettu. Hahmo nähtiin kuitenkin yhdessä Alien-sarjan (1979-) Xenomorph-hirviön kanssa leffoissa AVP: Alien vs. Predator (2004) ja Aliens vs. Predator 2 (Aliens vs. Predator: Requiem - 2007), mutta ne saivat niin huonon vastaanoton, ettei niitä yritetty tehdä lisää. Kun 20th Century Fox huomasi, etteivät ne olleet pidettyjä, yhtiö päätti toteuttaa Robert Rodriguezin kirjoittaman tarinan, jota hän oli ehdottanut yhtiölle jo vuonna 1994. Uudesta elokuvasta päätettiin tehdä jatkoa pääasiassa alkuperäiselle Predatorille, eikä sitä haluttu yhdistää Alien vs. Predator -sarjaan. Kuvaukset alkoivat syksyllä 2009 ja Predators ilmestyi kesällä 2010. Leffa menestyi todella hyvin ja se sai hyviä arvosteluja, kuten myös negatiivista palautetta. Itseäni ärsytti todella paljon sinä kesänä, sillä minulla ei ihan ollut tarpeeksi ikää päästä katsomaan elokuvaa, joten näin sen vasta loppuvuodesta, kun sain sen lahjaksi. Olen katsonut elokuvan muutaman kerran uudestaankin, viimeksi pari vuotta sitten. Kun huomasin, että sarja on vihdoin saamassa jatkoa teoksella The Predator (2018), oli jälleen aika katsoa Predators uudestaan yhdessä kahden edellisen osan kanssa.

HUOM! Tämä arvostelu sisältää SPOILEREITA koskien sarjan edellisiä osia Predator ja Predator 2!

Joukko erilaisia tappajia herää oudossa viidakossa ja alkaa pikkuhiljaa ymmärtämään, että he ovatkin saaliina vaarallisten avaruusolentojen planeetalla.

Elokuvan pääosassa nähdään Pianistista (The Pianist - 2002) Oscarin voittanut Adrien Brody, joka näyttelee kylmän etäistä palkkasoturia. Hahmo ei tunnu välittävän muista kuin itsestään, mutta hän ei silti vaikuta inhottavalta. Hän on päättäväinen, määrätietoinen ja tarkka, jolloin hän alkaa välittömästi miettiä tapaa voittaa, jos hän päätyy pahaan tilanteeseen. Ja niitähän leffassa riittää. Hahmoon on luotu oivaa salaperäisyyttä, mikä lisää hänen kiinnostavuuttaan, jolloin katsojana seuraa palkkasoturia oikein mielellään läpi leffan. Brodya ei yleensä nähdä toimintasankarina ja onkin erinomainen yllätys, että tässä hän toimii todella mainiosti läpi leffan.
     Muita tappajajoukkoon kuuluvia ihmisiä ovat tarkka-ampuja Isabelle (Alice Braga), murhista vangittu Stans (Walton Goggins), isolla aseella ampuva Nikolai (Oleg Taktarov), hiljainen Hanzo (Louis Ozawa Changchien), sotilas Mombasa (Moonlightista, 2016, Oscarin voittanut Mahershala Ali tai kuten hänen nimensä on merkitty elokuvaan: Mahershalalhashbaz Ali), huumejengiläinen Cuchillo (Danny Trejo), sekä lääkäri Edwin (Topher Grace), joka ei tunnu kuuluvan joukkoon. Jokaiselle hahmolle on onnistuttu luomaan jonkinlainen piirre - parille useampikin - jolloin he jäävät edes jollain tapaa muistiin. Näyttelijät suoriutuvat mainiosti rooleistaan ja he ovat uskottavia tilanteissa, joihin hahmot joutuvat. Isabellesta on onnistuttu luomaan naissankari ilman, että hänestä on vain väännetty todella miehekäs nainen, kuten Predator 2:ssa tehtiin Maria Conchita Alonson esittämälle Leonalle.
     Filmin nimen mukaisesti mukana on useampi kuin yksi Predator. Tai noh, jos puhutaan tavallisesta Predatorista, jollainen on jo nähty muutamassa elokuvassa, niin niitä on vain yksi ja sitä esittää Derek Mears. Se yksilö on todella samanlainen kuin alkuperäisen leffan hirviöhahmo, kun taas kolme muuta Predatoria (joita esittävät Brian Steele ja Carey Jones) ovat selkeästi erilaiset, vaikka niissä on myös paljon samaa. Tämä ratkaisu on todella mielenkiintoinen ja tuo jälleen hienoa lisäystä Predator-maailmaan. Toivottavasti erilaisia lajin edustajia nähdään jatkossakin. Kun ensimmäisen kerran näin elokuvan, olin pettynyt, että siinä nähdään vain neljä Predatoria, kun taas Aliens - paluu -leffassa (Aliens - 1986) monikko tarkoitti kymmeniä alieneja, eli Xenomorpheja. Olin toivonut näkeväni ainakin kymmenen Predatoria, joten ei ihme, että olin pettynyt. Kuitenkin parin katselukerran jälkeen tajusin, että sana "predator", eli suomeksi "saalistaja" ei tarkoita tässä vain avaruusolentoja, vaan myös leffan ihmisiä. Elokuvan nimi tarkoittaa siis kaikkia hahmoja elokuvassa.
Predatorsissa on päivänselvästi palattu takaisin leffasarjan juurille: aseistetut miehet (ja nainen) taistelemassa avaruuden olentoa vastaan. Tällä kertaa se on tosin niin, että olioita onkin muutama ja miehet (ja nainen) ovat avaruuden mörköjä, ollessaan saalistajien planeetalla. Elokuvasta löytyy paljon samaa kuin alkuperäisestä Predatorista. Mukana on useita repliikkejä, jotka on suoraan varastettu leffasta, minkä lisäksi loppuhuipennus on hyvin samanlainen. Yhdessä kohtauksessa tietty viitataan alkuperäisen filmin tapahtumiin ja lopputekstien aikana soi Little Richardin kappale "Long Tall Sally", joka kuultiin ensimmäisessä leffassa, sotilaiden lentäessä helikopterilla viidakkoon. Nämä "ryöstöt" eivät kuitenkaan haittaa, sillä kyseessä on oikein mainio toimintaelokuva. Lainaukset ovat enemmänkin hauskoja viittauksia ja elokuva kykenee hyödyntämään niitä taidokkaasti. Ihan alkuperäisen osan tasolle ei päästä, mutta ei tarvitsekaan, sillä tällaisenaan filmi viihdyttää läpi kestonsa ja saa napattua heti ensimmäisestä kohtauksesta mukaansa. Tunnelmaan on saatu mystisyyttä ja jännitystä, sillä mukaan on lisätty asioita, joita ei olla koskaan ennen nähty sarjan osissa. Yllätyksiäkin on luvassa ja jos ei katso paljon elokuvia, eikä kiinnitä huomiota alkupään vihjeisiin, voi lopun yllätys tulla ihan puskista. Leffan selviytymispanokset ovat myös korkeammalla, sillä vieraalta planeetalta ei noin vain lähdetäkään.

Valitettavasti yllätysten vastapainona on kliseitä. Leffan aikana on helppo arvata kuka kuolee seuraavaksi ja mitä jossain kohtaa tulee tapahtumaan. Mukaan on ollut tietenkin pakko tunkea kohtaus, jossa yksi hahmoista näyttää kuvan lapsistaan, jolloin kaikki jotka katsovat vähänkin tämän tyylisiä elokuvia huutavat päänsä sisällä: "Ei! Miksi menit tekemään noin! Nyt sinä varmasti kuolet!" Eipä siinä, hyvin nopeasti leffan alussa arvaa muutenkin, kuka tai ketkä jäävät henkiin. Erikoista kyllä, sekään ei erityisemmin haittaa, sillä elokuva tietää täysin, mitä se on ja hoitaa hommansa niin oivallisesti, että katsoja haluaa seurata tarinan loppuun asti. Toimintakohtaukset ovat hyviä ja vaikkei leffa olekaan K18, on mukana ihan tarpeeksi verta ja väkivaltaa. Huumoriakin on mukana ja elokuvan aikana saa nauraa yllättävän useasti. Predatorsissa ei aika käy koskaan pitkäksi, vaan teos osaa pitää otteessaan loppuun asti ja kun lopputekstit alkavat, haluaa katsojana heti nähdä jatkoa filmin tarinalle.
Ohjaaja Nimród Antal on tehnyt hommansa hyvin ja leffasta huokuu, että hän ja filmin tarinan kirjoittanut Robert Rodriguez ovat alkuperäisen Predatorin suuria fanittajia. Käsikirjoitus toimii pääosin, mutta mukana on harmillisen monia repliikkejä, joissa vain selitetään asioita. Kun ei juosta saalistajia pakoon tai taistella niitä vastaan, dialogi koostuu lähinnä siitä, että hahmot kertovat itsestään toisilleen. Yhdessä kohtaa mukaan ilmestyy ison näyttelijän esittämä hahmo, joka vaikuttaa kiehtovalta, mutta joka on loppujen lopuksi vain selittämässä planeetasta ja Predatoreista muille ihmisille. Leffa on kuvattu ja leikattu mainiosti, minkä lisäksi valaisu toimii, varsinkin pimeissä kohtauksissa. Maskeeraus ja puvustus on tehty todella hyvin etenkin Predatorien kohdalla, minkä lisäksi avaruusaluksen lavaste on tyylikäs. Visuaaliset tehosteet ovat suurimmaksi osaksi hyvät, mutta mukaan on lipsahtanut muutamia heikommin toteutettuja efektejä. Äänimaailma on erinomainen ja John Debneyn säveltämät musiikit toimivat. Mukana on tietty hieman tuttuja sointuja alkuperäisestä leffasta.

Yhteenveto: Predators on oiva scifitoimintaleffa, josta löytyy paljon tuttuja juttuja alkuperäisestä elokuvasta, mutta se myös tarjoaa hieman yllätyksiäkin. Kliseitä on paljon ja monet repliikit toimivat selityksinä, mutta filmi onnistuu viihdyttämään niin paljon ja se vie mukanaan heti ensimmäisten kuvien aikana, jolloin hyvästä elokuvasta on kyse. Toiminta on mainiota, huumoria on kelpo määrä ja vertakin löytyy, kuten sarjan leffoista kuuluukin löytyä. Näyttelijät suoriutuvat todella hyvin rooleistaan, etenkin Adrien Brody. Tekninen toteutus on erittäin hyvä ja tunnelma on saatu kohdalleen. Jos pidit alkuperäisestä Predator - saalistajasta, mitä luultavimmin myös Predators toimii. Ja kun elokuva ei ole mitään selkeää jatkumoa aiemmille tarinoille, voi sen katsoa yksinäänkin. Tavallaan toivon, että tämän teoksen tarinaa jatkettaisiin joskus, mutta samalla toivon, että tämä taru olisi tässä. Innolla jään odottamaan tulevaa The Predatoria ja minulla on vahva usko siihen, että ohjaaja Shane Black onnistuu luomaan jotain todella mainiota.
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 22.8.2017
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja elokuvan juliste www.collider.com
Predators, 2010, Twentieth Century Fox Film Corporation, Troublemaker Studios, Davis Entertainment, Dune Entertainment III


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti