sunnuntai 2. syyskuuta 2018

Arvostelu: Predator 2 - Saalistaja (Predator 2 - 1990)

PREDATOR 2 - SAALISTAJA

PREDATOR 2



Ohjaus: Stephen Hopkins
Pääosissa: Danny Glover, Bill Paxton, Maria Conchita Alonso, Rubén Blades, Gary Busey, Morton Downey Jr., Calvin Lockhart ja Kevin Peter Hall
Genre: toiminta, scifi, jännitys
Kesto: 1 tunti 48 minuuttia
Ikäraja: 18

Arnold Schwarzeneggerin tähdittämä Predator - saalistaja (Predator - 1987) oli menestys, jota jotkut pitävät jopa kaikkien aikojen parhaimpana elokuvana. Jatko-osan suunnittelu lähtikin nopeasti käyntiin. Schwarzeneggerin oli tarkoitus palata tuttuun rooliinsa, mutta hän kieltäytyi siitä, jolloin tekijöiden täytyi miettiä erilaista tarinaa. Leffan juoneen otettiin paljon ideoita "Predator: Concrete Jungle" -sarjakuvista (1989-1990) ja pääosaan valittiin Tappava ase -leffasarjan (Lethal Weapon - 1987-1998) tähti Danny Glover. Predator 2 - Saalistaja ilmestyi loppuvuodesta 1990 (Suomessa vasta alkuvuodesta 1991) ja se menestyi hyvin, muttei päässyt lähellekään edellisen osan tuottoja. Elokuva sai myös selvästi negatiivisemman vastaanoton, sillä se jätti monet katsojat kylmäksi, minkä lisäksi useat kriitikot kutsuivat sitä huonoksi. Vuosien varrella leffalle on kuitenkin muodostunut kulttimaine ja jotkut sarjan fanit suorastaan rakastavat sitä. Itse näin Predator 2 - Saalistajan noin vuosi tai pari ensimmäisen osan jälkeen ja pidin sitä viihdyttävänä. Olen nähnyt sen pariin kertaan uudestaan, viimeksi nelisen vuotta sitten. Kun päätin arvostella kaikki kolme sarjan leffaa valmistautumiseksi tulevaan The Predatoriin (2018), oli jälleen aika katsoa Predator 2 uudestaan.

HUOM! Tämä arvostelu sisältää SPOILEREITA koskien sarjan edellistä osaa Predator - saalistaja!

Los Angelesin poliisien taistelu kolumbialaisia ja jamaikalaisia huumejengejä vastaan saa yllättävän käänteen, kun jokaiselta osapuolelta alkaa mystisesti kuolla ihmisiä. Luutnantti Mike Harrigan alkaa tutkia asiaa, johon liittyy vaarallinen ulkoavaruuden saalistaja.

Pääosassa luutnantti Mike Harriganina nähdään tosiaan Danny Glover, joka on mainio valinta rooliin. Glover on vuosien varrella osoittanut sopivansa poliisin osaan ja tekee saman myös tässä. Mike on todella erilainen hahmo verrattuna edellisen osan majuri Dutchiin, jota Schwarzenegger esitti, mikä on erinomainen ratkaisu. Mike on toisenlainen toimintasankari ja hänen täytyy selvitä pelkällä älykkyydellään, sillä nyrkkitappelussa hänestä ei olisi vastusta kookkaalle Predatorille. Hän on tietty niitä poliisihahmoja, joiden on pakko saada itse selville, mistä on kyse, vaikka muita poliiseja ei kiinnostaisi tapaus tai vaikka häntä kiellettäisiin tekemästä niin.
     Miken lisäksi muita poliiseja ovat kova mimmi Leona (Maria Conchita Alonso), josta on pyritty saamaan aikaiseksi mahdollisimman maskuliininen naissankari; etsivä Jerry (Bill Paxton), joka kuvittelee olevansa tyylikäs naistenmies, jota naiset kuitenkin katsovat hieman inhoten; sekä Danny (Ruben Blades), joka on Miken hyvä ystävä. Jokaiseen hahmoon on saatu jokin kiinnostava juttu mukaan, mutta he eivät kuitenkaan jää mieleen leffan päätyttyä. Näyttelijät suoriutuvat osistaan ihan toimivasti, eikä Paxton ärsytä tuttuun tapaansa... paitsi ehkä pari kertaa.
     Elokuvassa nähdään myös Gary Busey erikoisagentti Keyesinä, Morton Downey Jr. tunkeilevana reportteri Popena ja Calvin Lockhart jamaikalaisen huumejengin johtaja King Willienä. Erikoisagentti Keyesin rooli on todella ennalta-arvattava ja Pope on aika rasittava tapaus, mutta King Willieä näkisi mielellään hieman lisääkin, sillä hänen roolinsa jää todella pieneksi.
     Itse leffan nimikkohahmona, eli Predatorina nähdään jälleen Kevin Peter Hall. Hahmo ei ole kuitenkaan sama, vaikka näyttelijää ei ole vaihdettu. Tämän elokuvan Predatorissa on paljon samaa kuin edellisen osan olennossa, mutta hirviöistä on tehty tyylikkäästi erilaiset. Tämä myös tarjoaa katsojille hienon vilkaisun Predatorien kulttuuriin. Leffassa esitellään uusia puolia hahmosta ja myös syvennetään hieman aiemmin näytettyjä asioita, kuten se että kunnia on Predatoreille äärimmäisen tärkeä asia. Tällaiset yksityiskohdat tuovat lisäsisältöä olentoon, jolloin se on muutakin kuin pelkkä siisti tappajamonsteri avaruudesta.




Predator 2 - Saalistajan lähtökohdat ovat hyvin mielenkiintoiset. Viidakko on vaihtunut Los Angelesiksi, joka tuo heti alusta asti erinomaisen raikkaan tunnelman. Se luo myös samalla lisäuhkaavuutta, sillä suurkaupungissa on paljon enemmän potentiaalisia uhreja saalistajalle - varsinkin kun kaduilla vallitsee sota huumejengejä vastaan. Heti alussa päästään näkemään tulitaistelu, joka herättää katsojan huomion. Samalla tapahtuu jotain kummallista, joka saa Miken aavistelemaan, että kaupunkiin on saapunut jotain todella erikoista. Salapoliisityötä on mielenkiintoista seurata ja kun aluksi Predator pysyy aika pitkälti piilossa, on mukaan saatu pienesti jännittävääkin tunnelmaa. Vaikka tapahtumapaikka on eri, on mukana tietty pieniä viittauksia edelliseen osaan, jolloin kaksi leffaa kuuluvat selvästi samaan sarjaan. Viittauksia on yllättäen myös Alien-sarjaan (1979-), sillä yhdessä kohtaa elokuvaa on näkyvissä Xenomorphin pääkallo, minkä lisäksi yksi kohtaus muistuttaa todella paljon Aliens - paluusta (Aliens - 1986) tuttua kohtaa, jossa sotilaat tutkivat ensimmäistä kertaa Xenomorphien pesää. Viittaukset ovat hauskoja, etenkin kun miettii, ettei vuonna 1990 ollut vielä tietoakaan Alienin ja Predatorin yhteisfilmeistä.

Valitettavasti Predator 2 - Saalistajasta tuntuu lähes koko leffan ajan puuttuvan "se jokin". Vaikka kyseessä on viihdyttävä teos, ei elokuva koskaan nappaa mukaansa ja saa kannustamaan hahmoja, kun nämä yrittävät päihittää näkymättömän uhan. Leffassa itse asiassa kannustaa enemmän Predatoria ja toivoisi näkevänsä häntä enemmän, sillä Mikea lukuunottamatta ihmishahmot ovat hieman tylsiä (minkä lisäksi muutamat kohtauksetkin ovat vähän pitkäveteisiä). Edellisessäkin elokuvassa oli ongelmana, että Dutchin lisäksi muiden hahmojen kohtalot eivät olleet kiinnostavia, mutta siinä kuitenkin kannusti sotilaita selviämään. Tämä filmi ei jostain syystä tuota samaa reaktiota katsojassa. Toimintakohtauksia on tietysti mukana ja ne kyllä viihdyttävät, mutta niiden toteutus ei ole erityisen hyvä, jolloin nekään eivät saa tarrattua katsojastaan kiinni. Muutamia vitsejäkin on mukana, mutta ne tarjoavat vain pari hekottelua. Loppuhuipennus on onneksi toimiva, mutta sekin kestää liian kauan, jolloin ihan viimeisessä kohtaamisessa katsoja alkaa jo odotella lopputekstien alkua. Verta Predator 2 kyllä tarjoaa, sekä tietty nyljettyjä ihmisiä ja pääkalloja kuten edeltäjäkin, mutta tunnelman puolesta filmi voisi olla selvästi laadukkaampi ja kiinnostavampi.




Sarjan ohjaus on vaihtunut John McTiernanilta Stephen Hopkinsille, joka ei ole täysin tiennyt, mitä tehdä elokuvan kanssa. Jännityksen luominen ei ole Hopkinsin vahvuus, eikä häneltä löydy oikeaa visiota toimintakohtauksille. Käsikirjoittajat ovat kuitenkin pysyneet samoina, ja John ja Jim Thomas ovat jälleen kirjoittaneet toimivan tarinan. Jotkut repliikit ovat kuitenkin kehnoja ja niitä olisi voinut miettiä uudelleen. Kuvaus ei ole mitä parasta ja paikoitellen leikkauskin on heikkoa, etenkin toimintakohtauksissa. Niiden kohtien hidastuksetkin ovat aika kömpelöitä. Puvustus- ja maskeeraustiimit ovat tehneet mahtavaa työtä Predator-asun kanssa, minkä lisäksi ne ovat onnistuneet muutenkin, kuten myös lavastustiimi. Visuaaliset efektit eivät ole kummoiset ja varsinkin kökösti toteutettua näkymättömyystehostetta on käytetty ihan liian paljon. Ääniefektit ovat kuitenkin mainiot - etenkin Predatorin äänet - ja säveltäjä Alan Silvestri on tehnyt ihan hyvää työtä musiikkien parissa. Edellisestä osasta tuttuja melodioita on mukana, mutta mukaan on saatu myös uusia tunnelmointeja.

Yhteenveto: Predator 2 - Saalistaja on ihan kiva leffa, joka ei kuitenkaan yllä edeltäjänsä tasolle. Todella erilainen lähtöasetelma on loistava keksintö, mutta tunnelma ei ole kovin hyvin toteutettu. Elokuva on viihdyttävä ja verta janoavat katsojat saavat sitä mitä tilaavat, mutta siitä jää uupumaan paljon. Jännittävyyttä ei esiinny alun jälkeen ja toimintakohtaukset eivät ole kovin hyvin toteutettuja. Visuaaliset efektit ovat eläneet parhaat päivänsä ja hidastukset ovat jopa tökeröitä. Danny Glover onnistuu kuitenkin pääosassa ja vaikka yleisesti näytteleminen onkin pienesti yliampuvaa läpi leffan, ovat näyttelijät ihan toimivia rooleissaan. Predator on tietty siisti ja on hienoa tietää lajista enemmän. Jos pidit edellisestä osasta, niin kannattaa tämäkin vilkaista, mutta sillä varoituksella, ettei kyseessä ole yhtä mainio pätkä. Mukana on joitakin tylsiä kohtia, mutta Predator 2 - Saalistaja jaksaa viihdyttää tarpeeksi, jotta sen voi katsoa toistamiseenkin. Leffan ikäraja on K18 ja muutamien kohtien aikana huomaa miksi, joten lasten silmille tämä ei todellakaan sovi.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 21.8.2017
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja elokuvan juliste www.avp.wikia.com
Predator 2, 1990, Twentieth Century Fox Film Corporation, Davis Entertainment, Lawrence Gordon Productions, Silver Pictures


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti