TV-sarja: Rick and Morty, kausi 2 (2015)

RICK AND MORTY - KAUSI 2



Luojat: Justin Roiland ja Dan Harmon
Pääosissa: Justin Roiland, Chris Parnell, Spencer Grammer, Sarah Chalke, Brandon Johnson, Dan Harmon, Kari Wahlgren, Cassie Steele, Tom Kenny, Christina Hendricks Jemaine Clement, Stephen Colbert, Patton Oswalt, Keith David, Keegan-Michael Key, Jordan Peele, Chelsea Kane, Alan Tudyk ja Jim Rash
Genre: animaatio, komedia, seikkailu, scifi
Jaksomäärä: 10
Jakson kesto: 22 minuuttia - Yhteiskesto: noin 3 tuntia 40 minuuttia
Ikäraja: 16

Justin Roilandin ja Dan Harmonin luoma animaatiokomediasarja Rick and Morty nousi nopeasti suureen suosioon. Ensimmäinen kausi kahmi palkintoja ja Adult Swim tilasikin kaksikolta välittömästi toisen kauden, mihin heillä oli jo ideoita. Kirjoitusprosessin jälkeen ääninäyttelijät esittivät roolinsa ja sitten alkoi animointi. Rick and Mortyn toinen tuotantokausi alkoi pyöriä televisioissa kesällä 2015 ja se oli vielä edellistä kautta isompi hitti. Itse tutustuin sarjaan viime vuonna, kun etsin Netflixistä jotain katsottavaa ja innostuin sarjasta todella paljon. Kesti kuitenkin lähes puoli vuotta, kunnes katsoin sarjan toisen tuotantokauden. Nyt kun sarja on saamassa neljännen tuotantokautensa, päätin katsoa ja arvostella aiemmat kaudet läpi. Aloitin toisen tuotantokauden heti, kun olin kirjoittanut arvosteluni ensimmäisestä kaudesta ja katsoin koko kauden yhdessä päivässä.

Puoli vuotta villien juhlien jälkeen Rick, Morty ja Summer saavat viimein siivottua ja vapauttavat ajan... millä on kuitenkin ikävät seurauksensa. Tällä kertaa Rickin ja Mortyn seikkailut vievät kaksikon yhteismielen johtamaan maailmaan, mikroversumiin, intergalaktiseen laulukilpailuun, sekä planeetalle, missä Puhdistuksen yö -elokuva (The Purge - 2013) on totta.

Sarjan luoja Justin Roiland pistää toistamiseen parastaan sekä Rickin että Mortyn äänenä. Olisikin todella mielenkiintoista päästä studioon näkemään, kun hän nauhoittaa repliikkejään. Esittääkö hän ensin toisen hahmon ja sitten toisen, vai esittääkö hän dialogin sellaisenaan ja joutuu vaihtamaan ääntä jatkuvasti? Hahmoissa ei ole erityisemmin tapahtunut mitään muutosta, jos ei lasketa sitä, että Morty on jo hieman tottunut erikoisiin seikkailuihin. Rick saattaa kuitenkin osoittaa pieniä pehmenemisen merkkejä. Ehkä tyly luonne onkin vain suojakuori ja oikeasti hän välittää muistakin...
     Rickin ja Mortyn perheenjäsenet pääsevät entistä enemmän mukaan seikkailuihin. Mortyn sisko Summer (Spencer Grammer) on myös jokseenkin tottunut kaikenlaisiin hullutuksiin, vaikka kohtaa asioita, joita kovemmankin psyykkeen olisi vaikea kestää. Isä Jerry (Chris Parnell) on vieläkin urpompi tapaus kuin ensimmäisellä kaudella ja äiti Beth (Sarah Chalke) joutuu pyörittelemään silmiään tämä typeryydelle. Pariskunnan rakkaus on jatkuvasti koetuksella ja paikoitellen katsojanakin ihmettelee, miten he ovat yhä yhdessä?
     Monet muutkin edellisen kauden hahmoista tekevät paluun, kuten Mortyn ihastus Jessica (Kari Wahlgren), matematiikan opettaja Goldenfold (Brandon Johnson), alkoholisoituneelta kissalta näyttävä Squanchy (Tom Kenny), rauhallinen Lintuihminen (sarjan toinen luoja Dan Harmon) ja tämän tyttöystävä Tammy (Cassie Steele). Joka jaksossa esitellään uusia tuttavuuksia, joista osa on tietenkin nimetty todella kypsästi, kuten herra Kakkapylly (Roiland) ja Pieru (Jemaine Clement). Koomikkoduo Jordan Peele ja Keegan-Michael Key kuullaan kiveshirviöiden ääninä.




Rick and Mortyn toinen tuotantokausi jatkaa ensimmäisen kauden fantastisen pähkähullua linjaa ja vääntää joissain jaksoissa nupit vielä isommin kaakkoon ja pistää turbokytkimen päälle. Heti ensimmäinen, aivan mahtava ja animaattoreille painajaisia aiheuttava jakso oikein kiskaisee katsojan lujasti mukaansa ja ennen kuin huomaakaan, on koko tuotantokausi jo katsottu läpi. Tekijät häikäisevät jälleen valtavan mielikuvituksensa määrällä ja kausi tarjoaa toinen toistaan hullumpia ja oudompia ideoita, tarinoita, hahmoja ja maailmoja, joita katsoessa ei voi muuta kuin pähkäillä, mitä ihmeen aineita tekijät ovat käyttäneet? Edellisen kauden tavoin yksikään jakso ei toista aiemmin nähtyjä ideoita, vaan sarja onnistuu kaiken aikaa tarjoamaan jotain uutta, raikasta ja äärimmäisen kiehtovaa. Tai noh, mitä luultavimmin valtavan kysynnän vuoksi tältäkin tuotantokaudelta löytyy jakso, missä hahmot lähinnä katsovat ulottuvuuksien välistä kaapelitelevisiota, mutta siinäkin ideat ovat tuoreita. Lisäksi jaksossa on toinenkin kertomus, mikä jaksaa naurattaa erikoisuudellaan.

Nauraa saa tälläkin kaudella useaan otteeseen ja huumoria revitään toistamiseen ties mistä. Hullut ideat ovat usein hulvattomia, mutta samalla Jerryn ja Bethin arkinen aviokriisikin on koominen. Monia ideoita viedään jaksoissa kaiken aikaa pidemmälle, lisäten kierroksia tasaisin väliajoin. Kenties parhaimmat vitsit ovat niitä, mitkä saavat katsojan pohtimaan asioita sen jälkeen, kun niille on nauranut. Yhdessä jaksossa Rick ja Morty vierailevat peliplaneetalla, minkä yksi suosituimmista peleistä on kuin VR-simulaatio, mutta siinä pelaaja päätyy pelaamaan ihmisen koko eliniän läpi ja mitä pidemmälle pääsee kuolematta, sitä korkeammalle pisteissä nousee. Aluksi tämä on lähinnä koomista, mutta sitten katsoja alkaa pohtia, millaista tuhoa mielelle tekisi olla jumissa videopelissä vuosikymmenten ajan ja hävitessään palata samaan aikaan, mistä aloittikin? Yksi asia, mitä rakastan Rick and Mortyssa onkin, kuinka se tarjoaa hauskojen ja hullujen juttujen välissä ajatuksia, mitkä jäävät kummittelemaan mielessä vielä pitkäksi aikaa. En ole vieläkään päässyt yli siitä, että tämä ei ole näiden kyseisten Rickin ja Mortyn oma todellisuus, vaan tämän todellisuuden Rick ja Morty kuolivat ja eri todellisuuden Rick ja Morty hautasivat heidät ja ottivat heidän paikkansa, jättäen oman todellisuutensa tuhoutumaan.




Lisäksi tällä kaudella tuodaan mukaan yksi puoli, mistä todella pidän Rick and Mortyssa. Jo ensimmäisellä tuotantokaudella maailmaa esiteltiin hyvin negatiivisesti ja yksilöiden asemaa suuressa maailmankaikkeudessa pidettiin täysin merkityksettömänä. Lisäksi siinä tuotiin esille, kuinka epäeettisiä ja moraalisesti arveluttavia päätöksiä Rick tekee seikkailuillaan. Tällä kaudella pidän suuresti siitä, kuinka Mortyn ja katsojan moraali haastetaan useaan otteeseen. Kaksikko päätyy parissa jaksossa tilanteeseen, jossa Rick haluaisi toimia helpoimman kautta, samalla kun Morty yrittää kertoa, kuinka väärin Rickin ratkaisu on. Parasta on, että näissä jaksoissa Rickin arveluttavat tavat toimia osoitetaan oikeiksi ja Morty lähtee lopulta tekemään juuri sitä, mitä aluksi kritisoikin. On upeaa, että sarja uskaltaa tarjota arveluttavia ja kyseenalaisia ratkaisuja tilanteisiin, sen sijaan että se saarnaisi siitä, mikä on ihmisen moraalille oikein ja mikä väärin.

Sarjan veikeä animointityyli on pidetty ennallaan, mutta tekijät ovat päättäneet pistää vielä enemmän haisemaan. Kohtauksissa saattaa olla enemmän hahmoja kerralla kuin ensimmäisellä kaudella, minkä lisäksi pari sekopäisempää "huumetrippi"-kohtaa ovat todella sulavasti ja kummallisesti toteutetut. Hämmästyttävintä animoinnissa tällä kaudella on ehdottomasti ensimmäisen jakson jatkuvasti jakautuva kuvaruutu. Aluksi katsoja saattaa miettiä, että sama kuva on vain kopioitu useaan eri palkkiin, mutta ei. Tausta on kyllä sama, mutta hahmot liikkuvat jokaisessa ruudussa hieman eri tavoin. Sen toteuttaminen on varmasti tuottanut paljon päänsärkyä tekijöille, mutta rehkiminen on kannattanut ja kyseessä on yksi kauden vahvimmista tähtihetkistä. Ääniefektitkin ovat hyvin toteutetut ja Ryan Elderin säveltämät musiikit toimivat hyvin taustalla. Alkuintron kuvastoa on vaihdettu, mutta taaskaan kaikki introssa esitetyt hetket eivät ole mukana itse tuotantokauden jaksoissa.




Yhteenveto: Rick and Mortyn toinen tuotantokausi jatkaa aivan mahtavaa linjaa ja tarjoaa yhä vain mielikuvituksellisempia tarinoita, maailmoja ja hahmoja. Heti ensimmäinen jakso loksauttaa suun auki fantastisilla ideoillaan ja upealla animoinnillaan. Meno ei siitä heikkene, vaan kausi sisältää kaiken aikaa mitä hullunkurisempia juttuja. Ainoastaan ulottuvuuksien välinen kaapelitelevisio on tuotu takaisin edelliseltä kaudelta, mutta muuten kaikenlaiset ideat ovat uusia tällä kaudella. Nauraa saa jälleen paljon, minkä lisäksi kausi pistää katsojan pohtimaankin. Moraali pistetään välillä koetukselle ja onkin hauska, ettei sarja tarjoa kevyimpiä ratkaisuja. Kaikessa hulluttelussaan tämäkin kausi onnistuu käymään useasti syvällisemmällä puolella. Rick ja Morty ovat pääasiassa samanlaiset hahmot kuin viimeksi, mutta pientä kehitystä on tapahtunut molemmille. On hienoa, että Summer, Jerry ja Beth pääsevät paremmin seikkailuihin mukaan. Rick and Mortyn toinen tuotantokausi on erinomainen paketti, minkä katsoo helposti kerralla läpi ja sitten vielä useasti uudestaankin. Jos pidit edellisestä kaudesta, kannattaa ehdottomasti katsoa tämäkin. Jos taas et pitänyt sarjan avauskaudesta, on turha kokeilla, jos mieli muuttuisi tämän kauden aikana.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 14.10.2019
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.rickandmorty.fandom.com
Rick and Morty, Yhdysvallat, 2013-, Adult Swim, Justin Roiland's Solo Vanity Card Productions, Harmonius Claptrap, Williams Industries, Starburns Industries


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti