TV-sarja: Rick and Morty, kausi 6 (2022)

RICK AND MORTY - KAUSI 6Luojat: Justin Roiland ja Dan Harmon
Pääosissa: Justin Roiland, Chris Parnell, Sarah Chalke, Spencer Grammer, Keith David, Kari Wahlgren, Peter Dinklage, Lisa Kudrow, Jason Mraz, Paul Giamatti, Christopher Meloni, Susan Sarandon, Diedrich Bader, Will Forte, Jack Black, Daniel Radcliffe, Matt King, David Mitchell ja Robert Webb
Genre: animaatio, komedia, scifi, seikkailu
Jaksomäärä: 10
Jakson kesto: noin 22 minuuttia - Yhteiskesto: noin 3 tuntia 37 minuuttia
Ikäraja: 16

Justin Roilandin ja Dan Harmonin luoma animaatiosarja Rick and Morty nousi suureen suosioon, kun sen ensimmäinen tuotantokausi alkoi pyöriä televisioissa joulukuussa 2013. Toinen ja kolmas kausi vain kasvattivat suosiota, jolloin sarjaa pyörittävä ja siihen visusti uskova Adult Swim tilasi tekijöiltä jopa 70 jaksoa, eli seitsemän tuotantokautta lisää sarjaa. Neljäs ja viides kausi pitivät suosiota yllä ja kuudennen kauden teko oli jo alkuvaiheissa, kun neljättä vielä esitettiin. Animointiprosessi käynnistyi samoihin aikoihin, kun viides kausi pyöri televisioissa ja nyt Rick and Mortyn kuudes tuotantokausi on julkaistu kokonaan (Suomessa HBO Max -palvelun kautta). Itse ihastuin sarjaan muutama vuosi sitten ja olen innokkaasti katsonut toinen toistaan sekopäisempiä jaksoja ja seikkailuja. Jotta pääsisin herkuttelemaan Rick and Mortyn kuutoskaudella oikein kunnolla, päätin odottaa siihen, että enää viimeinen jakso olisi julkaisematta, jotta pystyin ahmimaan jaksoja useamman putkeen.

Avaruus-Bethin pelastettua Rickin ja Mortyn tuhoutuneesta Linnakkeesta, nämä päätyvät uusiin seikkailuihin, joihin liittyy muun muassa virtuaalipelejä, yöllisiä kaksoispersoonia, onnenkeksejä, dinosauruksia, valomiekkoja ja Jeesus Kristus.
Kyyninen tiedemies Rick Sanchez (äänenä Justin Roiland) ja hänen lapsenlapsensa Morty Smith (myös Roiland) päätyvät jälleen jos jonkinlaiseen kommellukseen ja hauskuuttavat takuuvarmasti hahmojen ja ylipäätään sarjan faneja. Rick ja Morty eivät tälläkään kaudella pääse kovinkaan usein yhteisymmärrykseen ja niinpä isoisän ja lapsenlapsen välejä koetellaan oikein tosissaan. Ajoittain toisen on myönnyttävä olleensa väärässä, mutta siihen vaaditaan paljon, kun kyseessä on Rick Sanchez ja tästä mallia ottava Morty.
     Muutkin Sanchez-Smith -perheen jäsenet ovat toki mukana. Beth-äidin (Sarah Chalke) kohdalla jätetään jälleen epäselväksi, onko kotona oleva äiti, vai avaruusseikkailuun lähtenyt yksilö se aito Beth vai tämän klooni. Jerry-isä (Chris Parnell) on taas kerran varsin pihalla, mutta silti lapsenomaisen innokas tapahtumista. Heidän tyttärensä, eli Mortyn sisko Summer (Spencer Grammer) pääsee myös menoon mukaan, erityisesti kauden toisessa, Die Hard - vain kuolleen ruumiini yli -toimintaklassikkoa (Die Hard - 1988) parodioivassa jaksossa. Nämäkin hahmot ovat mainioita ja saavat hyvin aikaa kauden varrella.
     Vierailevina tähtinä kuullaan aiemmilta kausilta tuttu Keith David Yhdysvaltain presidenttinä, sekä mm. Game of Thronesista (2011-2019) tuttu Peter Dinklage avaruusterroristien johtajana, Frendeistä (Friends - 1994-2004) tuttu Lisa Kudrow tyrannosauruksena, koomikko Jack Black Venuksen varakreivinä ja Daniel "Harry Potter" Radcliffe Auringon ritarina.
Rick and Morty ei millään suostu menettämään tehoaan kuudennellakaan tuotantokaudellaan, vaan tarjoaa koko rahan edestä sarjalle ominaista hillittömän riemastuttavaa scifiseikkailua, täynnä mitä älyttömämpiä ja hullunkurisempia ideoita, nihilististä maailmankatsomusta, älykästä ja pöljää meininkiä, valtavasti populaarikulttuuriviittauksia, sekä roimasti sydäntä. Sarjan tekijät jaksavat yllättää sillä, kuinka vekkuleita ja kekseliäitä tarinoita he pystyvät edelleen vääntämään, eikä kuudes kausi näytä minkäänlaisia merkkejä siitä, että ideat alkaisivat olla loppu. Erityisen luova ja nokkela on tuotantokauden seitsemäs jakso Full Meta Jackrick, jossa pääkaksikko päätyy metamaailmaan, jossa tarinankerronnalliset käsitteet, kuten juonenkäänteet, takaumat, jatkuvuusvirheet sun muut ovat konkreettisia hahmoja käsitteilleen ominaisten supervoimien kera.

Parikymmentäminuuttiset jaksot paahtavat menemään aikamoisella vauhdilla, mutta ne onnistuvat kaikessa kiihtyvyydessäänkin keskittymään kaikkeen tarpeen vaatimalla tavalla, eikä yksikään jaksoista tunnu hätäisesti toteutetulta. Napakan rytmityksen myötä aika ei koskaan käy pitkäksi, etenkin kun kausi on täynnä erittäin hauskoja vitsejä ja tilanteita. Kepeän koheltamisen vastapainona toimivat aika synkiksikin muovautuvat jutut, kuten sarjalle ominaiset pohdinnat vaikkapa elämän merkityksestä ja merkityksettömyydestä. Vaikka jaksot kertovatkin pääasiassa yksittäisiä seikkailuita, taustalla kulkee toimiva isompi kertomus Sanchez-Smith-perheen heikoista väleistä, jotka viedään äärimmilleen jouluteemaisessa päätösjaksossa. Henkilödraama ei kalpene villien scifi-ideoiden vierellä, mikä nimenomaan tekee Rick and Mortystä niin laadukkaan televisiosarjan.
Sarjan animaatiojälki ja -tyyli pysyvät ennallaan ja veikeinä. Hahmot ovat hilpeän näköisiä ja animaattorit keksivät taas monenlaisia hassuja olioita jaksoihin. Taustat ovat onnistuneen yksityiskohtaisia ja tuotantokausi on miellyttävän värikästä katseltavaa. Neljännessä jaksossa, Night Familyssä hyödynnetään synkkyyttä visuaalisuuksissa tehokkaasti. Äänimaailmakin on hyvin rakennettu ja Ryan Elderin säveltämät musiikit ovat oivalliset. Introssa nähdään taas kierosti joitain pätkiä jaksoista, sekä joitain juttuja, jotka on luotu vain introa varten. Mutta nähdäänkö kaudella vieläkään joka kauden intron lopuksi nähtävää Cthulhua...

Yhteenveto: Rick and Mortyn kuudes tuotantokausi on mahtava lisäys loistavaan animaatiosarjaan. Sarjan tekijät näyttävät luovuutensa ja mielikuvituksensa kukkivan yhä täysillä, tarjotessaan jälleen kymmenen jaksoa täynnä toinen toistaan vekkulimpia ja hullunkurisempia juttuja. Seikkailut ovat onnistuneen erilaisia toisistaan ja joissain tarinoissa on osuttu täysillä maalitaulun keskelle. Meno on läpikotaisin hauskaa ja katsoja pääsee naureskelemaan niin absurdeille ja yhä vain isommiksi eskaloituville tapahtumille, nokkelalle dialogille kuin myös täysin pöljille jutuille. Syvällisempiä pohdintoja maailmankaikkeudesta ja elämästä ei ole unohdettu. Animaatiojälki on edelleen lystikästä ja ääninäyttelijät täydessä terässä rooleissaan. Jos siis Rick and Mortyn aiemmat kaudet ovat iskeneet sinuun, kuudeskin tuotantokausi tarjoaa aikamoista herkkua. Seitsemännen kauden tuotanto on parhaillaan käynnissä ja kahdeksattakin kautta on jo alettu suunnittelemaan. Rickin ja Mortyn villeille seikkailuille ei näy loppua ja ainakin vielä voin riemuiten todeta että hyvä niin!
Kirjoittanut: Joonatan Porras, 12.12.2022
Lähteet: televisiosarjan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja tuotantokauden juliste www.facebook.com
Rick and Morty, Yhdysvallat, 2013-, Adult Swim, Justin Roiland's Solo Vanity Card Productions, Harmonius Claptrap, Williams Industries


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti