maanantai 18. helmikuuta 2019

Arvostelu: Happy Death Day 2U (2019)

HAPPY DEATH DAY 2U



Ohjaus: Christopher Landon
Pääosissa: Jessica Rothe, Israel Broussard, Phi Vu, Suraj Sharma, Sarah Yarkin, Rachel Matthews, Ruby Modine, Steve Zissis, Charles Aitken, Jason Bayle ja Missy Yager
Genre: komedia, kauhu
Kesto: 1 tunti 40 minuuttia
Ikäraja: 16

Päiväni murmelina -elokuvaa (Groundhog Day - 1993) ja slasher-kauhuleffoja yhdistelevä kauhukomedia Happy Death Day (2017) oli iso hitti, joten jatkoa oli tietty luvassa. Ohjaaja Christopher Landon oli jo ensimmäistä osaa tehdessään suunnittelut, että kyseessä olisi sarjan avausosa. Heti kun ensimmäinen elokuva todettiin menestykseksi, Landon alkoi työstämään jatkoa. Kuvaukset alkoivat keväällä 2018 ja nyt nokkelasti nimetty Happy Death Day 2U on saanut ensi-iltansa. Itse pidin todella paljon ensimmäisestä osasta ja innostuin kuullessani, että se saisi jatkoa. Harmillisesti traileri ei vaikuttanutkaan kovin lupaavalta, enkä ollut varma, pidinkö siitä, mihin suuntaan sarjaa oltiin viemässä. Päätin kuitenkin mennä katsomaan leffan mahdollisimman avoimin mielin heti ensi-iltaviikonloppuna.

HUOM! Tämä arvostelu sisältää SPOILEREITA koskien sarjan edellistä osaa Happy Death Day!

Tree on juuri päässyt pois kierteestä, missä hän on jumissa samassa päivässä, kuollen joka ilta murhaajan takia, kun hän päätyy kierteeseen takaisin. Tällä kertaa asiat eivät kuitenkaan mene samalla lailla ja Tree joutuu aloittamaan tilanteen selvittämisen kokonaan alusta.

Jessica Rothe palaa nuoren Treen rooliin, joka joutui edellisessä osassa selvittämään, kuka tappoi hänet yhä uudestaan ja uudestaan, ja kenties kasvamaan myös ihmisenä. Tree ei siis tässä ole ylimielinen ja ärsyttävä, kuten edellisen osan alussa, vaan hän on heti pidettävä. Päätyessään aikalooppiin takaisin Tree tietty ärsyyntyy ja on hauska seurata, kuinka hän reagoi tilanteeseen tällä kertaa. Hienointa kuitenkin on, ettei hahmon kanssa kierrätetä edellisen osan kaarta, vaan hänelle on keksitty uusi asia, mitä hänen täytyy käsitellä sisällään leffan ajan. Tree on mainio tapaus ja Rothe pistää toistamiseen kaikkensa peliin roolinsa vuoksi. Rothen heittäytymistä ei voi muuta kuin ihailla, sillä hän vetää useat kohtaukset niin täysillä ja energisesti kuin vain voi. Tässä filmissä hän myös osoittaa kykenevänsä hyvään draamasuoritukseenkin ja parissa kohtaa katsojana saattaa yllättyä, kuinka paljon Treestä onkaan alkanut välittämään.
     Muutkin edellisestä osasta tutut hahmot tekevät paluun. Israel Broussardin näyttelemä Carter on yhtä mukava ja huolehtiva kuin ennenkin, kun taas Rachel Matthewsin esittämä Danielle rasittaa jälleen ämmämäisyydellään. Tällä kertaa Matthews pääsee kuitenkin näyttämään komediantaitonsa ja todella loistamaan yhdessä kohtauksessa. Phi Vun esittämästä Carterin huonekaveri Ryanista löydetään uusia puolia, joita ei olisi koskaan uskonut ensimmäistä osaa katsoessa. Tästä syystä minun oli vaikea uskoa joitakin hetkiä, sillä hahmo ei tuntunut lainkaan samalta kuin viimeksi. Myös Treen isä (Jason Bayle) ja yliopiston opettaja Gregory (Charles Aitken) nähdään filmissä. Uusina hahmoina taas esitellään tiedeopiskelijat Samar (Suraj Sharma) ja Dre (Sarah Yarkin), sekä yliopiston ärsyttävä dekaani Bronson (Steve Zissis). Vanhoja hahmoja hyödynnetään uusilla, mielenkiintoisilla tavoilla, mutta uudet hahmot eivät ole kovin kummoisia.




Ensimmäinen Happy Death Day oli nokkela yhdistelmä kauhua ja komediaa. Elokuva pisti Päiväni murmelina ja slasherit tehosekoittimeen, jolloin lopputuloksena oli veikeän piristävä kauhuparodia, joka leikitteli kliseillä Screamin (1996) tavoin. Happy Death Day 2U jatkaa tästä lupaavalla tavalla ja lähtee vielä komediallisempaan suuntaan. On jälleen hauska seurata, kuinka Tree joutuu elämään samaa päivää yhä uudestaan, minkä lisäksi on vaikea olla ihailematta, kuinka tarkasti tekijät ovat luoneet edellisen osan tapahtumia uudelleen. Tällä kertaa luvassa on tosin joitain muutoksia, minkä ansiosta leffa tarjoaa myös yllätyksiä ja lisäkiehtovuutta. Siksi onkin hieman harmillista sanoa, että elokuvan nähtyäni poistuin teatterista aika ristiriitaisin tuntein. En ollut oikein varma, näinkö juuri hyvän leffan vai en. Happy Death Day 2U:ssa on selvät hyvät puolensa, mutta myös todella selkeät heikkoutensa.

Elokuvan isoin plussapuoli on tietysti Jessica Rothen totaalinen omistautuminen tälle filmille ja hahmolleen. Hänen ansiosta leffaa katsoo mielellään jopa sen heikkoina ja pitkäveteisinä hetkinä. Kuten jo sanoin, elokuva on selkeästi huumoripainotteisempi kuin edeltäjänsä ja elokuva onnistuukin olemaan usein todella hauska. Todellinen yllätys itselleni oli kuitenkin, että filmi onnistui myös olemaan todella koskettava. Mukana on pari sydäntäsärkevää hetkeä, joita ei etukäteen uskoisi, että elokuva voisi sisältää. Leffasta löytyy kauniitakin kohtia ja kun filmi onnistuu jossain, se todella onnistuu siinä.

Miinuspuolina taas voi sanoa, että vaikka elokuva on erittäin hupaisa, komedian lisääminen tekee lähinnä hallaa kauhupuolelle. Alkupäätä lukuunottamatta filmi ei ole jännittävä, vaan sen kauhuosiot ovat harmillisen laiskasti toteutetut. Kauhu perustuu pelkästään äkkisäikäytyksiin, murhaajan syöksyessä yhtäkkiä esiin, mikä on vain tylsä kikka - etenkin kun sitä käytetään aina vain uudestaan. Äkkisäikäytykset eivät kuitenkaan ole pahinta, vaan se, kuinka lähes kaikki kauhukohtaukset sijoittuvat samaan rakennukseen ja siellä hiiviskelyyn, mikä käy jossain kohtaa tylsäksi. Kauhukohtauksia on myös niin vähän, että katsojana saattaa unohtaa, että elokuvan oli tarkoitus olla kauhukomedia eikä vain komedia. Jossain kohtaa oli kestänyt niin kauan aikaa ilman murhaajan näyttäytymistä, että ehdin jopa unohtaa, että mukana ylipäätään on murhaaja! Se ei voi olla kovin hyvä merkki... Lisäksi pidin tylsänä ideana sitä, että elokuva keksii tieteellisen syyn Treen aikakierteelle. Yksi ensimmäisen osan kiehtovuudesta oli juurikin sitä, kun syy kierteelle jätettiin katsojan tulkinnan varaan. Tässä tämä mystisyys heitetään roskakoriin ja syytä hierotaan katsojan naamaan. Leffa pyörii ihan liikaa tiedepuolen ympärillä, mikä johtaa paikoitellen aika pitkästyttäviin kohtauksiin.




Edellisen osan tavoin Happy Death Day 2U:n ohjauksesta vastaa Christopher Landon, joka on tällä kertaa myös käsikirjoittanut filmin. Landonin ote alkaa selvästi lipsuilla, eikä hän ole keksinyt lainkaan niin nokkelaa jatkoa kuin hän on selvästi kuvitellut. Käsikirjoitus sisältää hyviä hetkiä ja mukavia yllätyksiä, mutta dialogin puolelta löytyy myös kehnoja ja paikoitellen oudonkin imeliä repliikkejä. Käsikirjoitus myös junnaa välillä paikoillaan ja viimeistään leikkauksessa elokuvaa olisi pitänyt tiivistää hieman. Kuvauspuoli filmissä on kuitenkin kunnossa ja mukana on tyylikkäitä otoksia. Valojen kanssa leikkimmällä paljastetaan heti katsojalle, milloin murhaajan iskua kannattaa odottaa. Elokuvassa nähdään edellistä osaa enemmän visuaalisia tehosteita, mitkä toimivat oivallisesti. Äänipuoli luottaa liikaa äkkisäikäytysten koviin pamauksiin, mutta muuten äänimaailma on mainio. Säveltäjä Bear McCreary tuo jälleen erilaisia lisäyksiä leffan eri tunteisiin. Onkin vain sääli, että tunnelmapuoleltaan elokuva on hieman hukassa, eikä tiedä, mitä sen kuuluisi olla.

Yhteenveto: Happy Death Day 2U on harmillisen keskinkertainen jatko-osa nokkelalle kauhukomedialle. Tässä komedia pääsee enemmän valloilleen ja vaikka se johtaa useisiin hauskoihin hetkiin, elokuvan kauhupuoli kärsii samalla. Itse murhaaja on todella vähän mukana ja kauhukohtaukset alkavat tylsistyttää kierrättäessään vain samaa kaavaa. Isoin ongelma kuitenkin on, että elokuvalla on pakottava tarve antaa syy Treen aikakierteelle. Syy on vielä aika typerä ja se onnistuu latistamaan myös ensimmäisen osan merkittävyyttä. Ohjaaja-käsikirjoittaja Christopher Landon on ollut hieman hukassa siitä, kuinka sarjaa olisi kannattanut jatkaa. Hänellä on selvästi ollut selkeä visionsa, mutta hänen olisi silti kannattanut pysähtyä miettimään, onko tämä kannattavaa? Elokuvan selkeästi parasta antia on Jessica Rothe, joka pursuaa energiaa Treen roolissa ja todella heittäytyy läpi leffan. Rothe osoittaa myös taitavansa draamapuolen ja filmissä nähdään yllättävänkin koskettavia hetkiä. Hyvien puoliensa ansiosta kyseessä ei ole heikko elokuva, mutta on tämä silti pettymys ensimmäisen Happy Death Dayn jälkeen. Jos siis pidit ensimmäisestä osasta, kannattaa Happy Death Day 2U:ta mennä katsomaan hyvin varautuneesti.

Lopputekstien aikana nähdään vielä lyhyt, kolmatta osaa pohjustava kohtaus. Pohjustuksen perusteella trilogian päätös tulee olemaan aika kehno...




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 17.2.2019
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja elokuvan juliste www.impawards.com
Happy Death Day 2U, 2019, Blumhouse Productions, Digital Riot Media


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti