torstai 7. helmikuuta 2019

Arvostelu: Gotti - Viimeinen kummisetä (Gotti - 2018)

GOTTI - VIIMEINEN KUMMISETÄ

GOTTI



Ohjaus: Kevin Connolly
Pääosissa: John Travolta, Spencer Lofranco, Kelly Preston, Pruitt Taylor Vince, William DeMeo, Stacy Keach, Chris Kerson ja Sal Rendino
Genre: draama, rikos
Kesto: 1 tunti 52 minuuttia
Ikäraja: 16

Gotti - Viimeinen kummisetä perustuu tositapahtumiin kuuluisan mafioso John Gottin elämästä. Mafiapomosta oli tehty jo aiemmin televisioleffa Gotti vuonna 1996, mutta 2000-luvulla hänestä on kiinnostuttu tekemään kunnon teatterilevityksen saava elokuva. Vuonna 2010 Fiore Films -yhtiö hankki oikeudet tehdä elokuva Gottista mafioson pojalta, John Gotti Jr:lta ja projekti lähti käyntiin... mutta erittäin takellellen. Alunperin leffan ohjaajana oli tarkoitus toimia Barry Levinson, mutta kun elokuva ei edennyt, hän poistui projektista. Häntä seurasivat Nick Cassavetes ja Joe Johnston, kunnes lopulta ohjaajan homman sai Kevin Connolly. Päärooliin taas kaavailtiin Sylvester Stallonea, kunnes Gottiksi valittiin John Travolta, joka oli intohimoisesti halunnut ottaa osaa projektiin jo pitkään. Gottin rikostoveri Angelo Ruggieroksi roolitettiin Joe Pesci, joka lihotti itseään roolia varten, kunnes yhtiö kiersi sopimusta ja roolitti hänet eri hahmoksi. Pesci haastoi tekijät oikeuteen, mikä pitkitti leffan tekoa. Lopulta kuvaukset saatiin aloitettua kesällä 2016 ja elokuvan oli tarkoitus ilmestyä joulukuussa 2017, mutta viime hetkellä ensi-ilta siirrettiin seuraavalle vuodelle. Gotti - Viimeinen kummisetä sai ensi-iltansa Cannesin elokuvajuhlilla toukokuussa 2018, minkä jälkeen se sai laajemman teatterilevityksen kesällä. Leffa haukuttiin kuitenkin täysin lyttyyn, eikä se tuottanut edes puolia budjetistaan. Silti jostain syystä elokuva päätettiin tuoda myös Suomeen (missä sitä ei kovin moni käynyt katsomassa) ja päätin muistaakseni jättää leffan lehdistönäytöksen väliin, sillä halusin mieluummin nukkua kuin herätä aikaisin katsomaan yhtä vuoden haukutuimmista rainoista. Ajattelin katsovani leffan joskus myöhemmin ja kun vuoden 2018 lopussa aloin työstämään listaani vuoden huonoimmista elokuvista, Gotti - Viimeinen kummisetä tuli mieleeni ja päätin katsoa, onko se oikeasti niin huono. Ja voi pojat, että se todella on!

Tarina mafiapomo John Gottin elämästä... käsittämättömän kömpelösti kerrottuna.

John Gottina nähdään tosiaan John Travolta, joka esittää lähinnä vain tympääntynyttä itseään. Travolta ei koskaan saa myytyä itseään Gottina, vaan hän vain tekee samaa kuin aina ennenkin ja kenties jopa vielä laiskemmin. Travoltalla on kasvoillaan alusta loppuun sama (anteeksi kielenkäyttöni) vittuuntunut ilme, mikä alkaa pikkuhiljaa leviämään myös katsojaan. Travolta sopii ulkonäkönsä puolesta rikollispomon rooliin, mutta hän vetää roolinsa erittäin kehnosti. Gotti ei ole myöskään hahmona kirjoitettu kovin hyvin. Hän jää lähinnä vain yksiulotteiseksi rikollispomoksi, joka on rikollinen ja siinäpä se. Elokuva haluaa kovasti saada katsojan välittämään Gottista, mutta tämä on vaikeaa, kun hahmo on niin tylsästi toteutettu.
     John Gottin poikaa, John Gotti Jr:a näyttelee parikymppinen Spencer Lofranco, joka esittää hahmoa niin teinipoikana kuin nuorena aikuisena ja keski-ikäisenä miehenä. Lofrancoa on maskeerattu vain pienesti vanhemmaksi, minkä takia katsojan on vaikea seurata, minkä ikäinen hänen pitäisi missäkin kohtauksessa olla. Gotti Jr. ei "yllättäen" myöskään ole kummoisesti kirjoitettu henkilö. Hän on rikollispomon poika, joka haluaa itsekin olla rikollinen... ilman että leffa lähtee tutkimaan hahmoa kovin syvällisin tavoin. Oikea John Gotti Jr. vaati olla paikalla leffan kuvauksissa, joten kenties hänen vuoksi hahmo on jouduttu yksinkertaistamaan ja hänestä on näytetty vain positiiviset puolet. Lofranco on täysin mitäänsanomattoman pökkelö roolissaan.
     Elokuvassa nähdään myös Kelly Preston John Gottin vaimona, Pruitt Taylor Vince Gottin luottomies Angelona, sekä muita näyttelijöitä, kuten Stacy Keach, William DeMeo, Chris Mulkey, Leo Rossi ja Chris Kerson erilaisia rikollisina. Hahmot vain roikkuvat tarinassa mukana, eikä kenestäkään heistä oikeastaan opi mitään. Angelo on hahmoista "kehitetyin", mutta hänkin jää todella yksiulotteiseksi, tylsäksi ja mitäänsanomattomaksi, kuten kaikki muukin tässä perhanan leffassa. Tai no, kyllä tämä jotain yrittää sanoa: nimittäin lopussa elokuva alkaa hehkuttamaan, ettei rikollisuus olekaan niin paha juttu ja että Gotti olikin kansan rakastama sankari, vaikka teki kauheuksia.




Ei Gotti - Viimeinen kummisetä ole mikään kaikkien aikojen surkein elokuva. Itse olen nähnyt useita tätä huonompia rainoja. Kyseessä ei edes ole ilmestymisvuotensa huonoin leffa - se kunnia kuuluu mielestäni Clint Eastwoodin rikollisen surkealle 15:17 Pariisiin -pökäleelle (The 15:17 to Paris - 2018). Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö kyseessä olisi yksi kaikkien aikojen kehnoimmista tekeleistä. Gottin huonous syntyy siitä, kuinka amatöörimäisesti se on ohjattu, kuinka kehnosti se on näytelty ja ennen kaikkea, kuinka tökerösti se on käsikirjoitettu ja leikattu kasaan. Tässä elokuvassa ei oikeastaan ole tarinaa, vaan se vain näyttää parin tunnin edestä kohtauksia kolmelta vuosikymmeneltä, kunnes se päättyy. Elokuva ei yritä kertoa sitä, kuinka Gottista tuli niin tunnettu rikollispomo, vaan se vain näyttää, kun John Travolta ja kumppanit leikkivät Mafiaveljiä (Goodfellas - 1990). Mukana on jopa repliikkejä ja hetkiä, mitkä ovat suoraan varastettu kyseisestä leffasta! Ja mikä pahinta, nämä kohtaukset on ripoteltu mukaan todella kummalliseen järjestykseen, jolloin leffa hyppii ajassa eteen ja taakse, jolloin filmin seuraaminen on yllättävänkin vaikeaa. Tekijät varmaankin tajusivat elokuvan onttouden ja yrittivät näin huijata katsojaa luulemaan, että he ovat jonkin todella nokkelan pätkän äärellä.

Elokuva alkaa aivan naurettavasti siitä, kun Gottin haamu (kai) seisoo sillan edessä ja kääntyy kameraan päin aloittaakseen elämäntarinansa selittämisen. Tämä on niin tökerösti toteutettu, että odotin hänen sanovan kameralle jotain niinkin typerää kuin "Kas, en nähnyt teitä siinä!" Se olisi itse asiassa parantanut leffaa huomattavasti. Joka tapauksessa, Gotti alkaa selittämään tarinaansa siitä, kun hän oli vankilassa selittämässä tarinaansa pojalleen. Ja sitten hän selittää pojalleen sitä, kun hän tappoi rikollisia, oli kova äijä ja teki pahoja juttuja, minkä vuoksi ihmiset alkoivat pitämään häntä idolina. Lopulta leffa palaa takaisin Gottiin, joka toteaa, että "tämä tarina oli muuten tosi kuin vesi" ja lopputekstit alkavat. Ensimmäisen tunnin ajan Gotti - Viimeinen kummisetä kulkee aika nopeasti, sillä katsojana yrittää pysyä kärryillä tapahtumissa ja löytää jostain tarinan punaisen langan. Eri aikakausissa pysyy juuri ja juuri mukana Travoltan harmaantuvien hiusten ansiosta. Puolessa välissä katsojana tajuaa, ettei leffasta yksinkertaisesti löydy selkeyttä ja luovuttaa, jolloin toisen tunnin katsominen muuttuu raivostuttavan tylsäksi. Elokuvassa ei ole minkäänlaista emotionaalista puolta. Kun Gottille käy perhetragedia, tämä on niin surkeasti toteutettu, ettei katsojana voi millään liittyä heidän suruunsa - varsinkaan kun tämä unohdetaan lähes välittömästi. Kun joku rikollisista kuolee, katsojana yrittää pähkäillä, kuka hahmo oli edes kyseessä. Ja kun filmi vihdoin ymmärtää päättyä, ei voi muuta kuin miettiä, että tähänkö turhaan roskaan tuli juuri tuhlattua kaksi tuntia elämästä? Miten ihmeessä tämä edes pääsi teatterilevitykseen? Elokuvan taso ei vastaa edes suoratoistopalveluiden originaalituotantojen laatua, vaan Gotti on enemmänkin suoraan kaupan alelaariin päätyvän DVD:n tasoa.




Elokuvan on ohjannut Kevin Connolly, joka tunnetaan parhaiten Entourage-komediasarjan (2004-2011) näyttelijänä. Hyppy siitä rikosdraaman ohjaajaksi on selvästi ollut aivan liian kova pala purtavaksi hänelle, eikä Connolly onnistu vakuuttamaan, että hän kuuluisi kameran taakse. Tunnetta ei löydy sitten millään, eikä Connolly saa intoa näyttelijöihin. Travoltan roolisuoritus vaikuttaa siltä kuin hän olisi ohjannut itseään, jolloin ei voi kuin pohtia, uskalsiko Connolly edes ohjata häntä? Lem Dobbsin ja Boriello-rikollista leffassa näyttelevän Leo Rossin työstämä käsikirjoitus on surkuhupaisan huono. Tuntuu itse asiassa siltä, ettei kaksikolla ole edes ollut käsikirjoitusta, vaan he ovat vain heitelleet ideoita, Connolly on kuvannut ne ja leikkaajaparat ovat joutuneet yrittämään kasata palasista kokonaisuutta, mikä muistuttaa vain todella tökeröä leikkaa-liimaa-lopputulosta. Sentään Gotti - Viimeinen kummisetä on ihan kelvollisesti kuvattu paikoitellen. Hätäisen kameratyöskentelyn ohesta löytyy tyylikkäitäkin kuvia, joita vain hieman pilaa Travoltan ärsyttävän tympeä pärstä. Äänimaailma on pikaisesti kasattu, eikä Jorge Gómez ole saanut aikaiseksi kummoisia musiikkeja. Lopputekstikappaleeksi on päätetty vetää vielä viimeinen pohjanoteeraus, kun Pitbull saapuu räppäämään, mikä ei sovi filmiin lainkaan. Noh, eipä tältä roskalta muuta voisi odottaakaan.

Yhteenveto: Gotti - Viimeinen kummisetä on käsittämättömän surkea raina, mikä lähinnä tympäännyttää katsojaa. Kevin Connollyn ohjaus on täysin amatöörimäistä, Lem Dobbsin ja Leo Rossin käsikirjoitus on täysin sisällötön ja Jim Flynnin leikkaus on tökeröä. Tähän vielä päälle John Travoltan todella huono roolisuoritus itse Gottina, on elokuvan katselu aika vaikea prosessi. Leffa hyppii ajassa sinne sun tänne ja näyttää rikollisia tapahtumia parilta vuosikymmeneltä, kunnes se lopulta tajuaa päättyä. Katsojan on hyvin vaikea pysyä kärryillä tapahtumissa, eivätkä koskettaviksi tarkoitetut hetket tarjoa minkäänlaisia tunteita. Lopussa elokuva yrittää vielä esittää Gottin kansan rakastamana sankarina, mikä saa lähinnä kyseenalaistamaan tekijöiden ajatusmaailmaa. Toisaalta John Gottin poika pakotti itsensä kuvauspaikalle joka päivä, joten ei ole sinänsä ihme, että hänen isänsä on pitänyt esittää idolina. Joka tapauksessa lopputuloksena on läpimätää roskaa, mitä ei voi suositella kenellekään. Gotti - Viimeinen kummisetä ei ole edes niin huono, että se olisi viihdyttävä, vaan se on vain puuduttavan pitkäveteinen.




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 1.2.2019
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja elokuvan juliste www.imdb.com
Gotti, 2018, Emmett/Furla/Oasis Films, Fiore Films, Highland Film Group, Ingenious, JTP Films, River Bay Films, Riversdale Films


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti