sunnuntai 3. helmikuuta 2019

Arvostelu: Stan & Ollie (2018)

STAN & OLLIE



Ohjaus: Jon S. Baird
Pääosissa: Steve Coogan, John C. Reilly, Shirley Henderson, Nina Arianda, Rufus Jones ja Danny Huston
Genre: draama, komedia
Kesto: 1 tunti 38 minuuttia
Ikäraja: S

Stanley Laurel ja Oliver Hardy - tai kuten me Suomessa tunnemme heidät paremmin nimellä Ohukainen ja Paksukainen - ovat yksi elokuvahistorian legendaarisimmista komediakaksikoista. Parivaljakko tapasi toisensa 1920 "The Lucky Dog" -mykkäelokuvan kuvauksissa ja vuonna 1927 he julkaisivat ensimmäisen yhteisteoksensa "Putting Pants of Philip". Sitä seurasivat kymmenet lyhytsketsit ja koko illan komediaelokuvat. Kaksikko on jäänyt elokuvahistorian merkkihenkilöiksi, eikä olekaan mikään ihme, että heidän urastaan on nyt tehty elokuva. Itse asiassa on suuri ihme, ettei kaksikosta ole tätä ennen tehty filmiä! Elokuvasta ilmoitettiin vuonna 2016 ja sen kuvaukset alkoivat keväällä 2017. Stan & Ollie sai ensiesityksensä lokakuussa 2018 BFI Lontoon elokuvajuhlilla, minkä jälkeen se on vähitellen saanut teatterilevitystä eri maissa ja nyt se on saapunut myös Suomeen. Itse en ole koskaan ollut innostunut Ohukaisesta ja Paksukaisesta. Olen toki tiennyt kaksikosta lapsesta asti, mutten muista, että olisin koskaan katsonut ainuttakaan heidän leffoistaan. Kiinnostuin kuitenkin heidän teoksistaan, kun kuulin Stan & Ollien olevan tulossa ja valmistautumisena tähän leffaan katsoinkin monia "Ohukainen ja Paksukainen" -lyhytleffoja. Pidin niitä oikein huvittavina ja nokkelina, ja meninkin iloisin mielin katsomaan, millainen elokuva kaksikosta on nyt saatu aikaiseksi.

Vuonna 1953 Ohukaisen ja Paksukaisen suosio on jo alkanut hiipua, mutta heidän esittäjänsä Stanley Laurel ja Oliver Hardy päättävät tehdä comebackin teatterikiertueella Iso-Britanniassa, samalla kun he yrittävät saada aikaiseksi uutta elokuvaa.

Pääosissa Stanley Laurelina ja Oliver Hardyna nähdään Steve Coogan ja John C. Reilly, jotka omaksuvat roolinsa fantastisen hyvin. Heidän roolisuorituksistaan huomaa, että Ohukainen ja Paksukainen ovat inspiroineet heitä vuosien varrella paljonkin, sillä he ovat tehneet niin tarkkaa työtä muuttuakseen näiksi hahmoiksi. Enkä tarkoita vain sitä, että Coogan ja Reilly on maskeerattu näyttämään Stanin ja Ollien peilikuvilta, vaan he ovat opetelleet näiden legendojen maneerit, ilmeet ja pienimmätkin eleet niin täydellisesti, että on todella vaikeaa tunnistaa Coogania ja Reillyä hahmojensa takaa. Lavalla kaksikko vaikuttaa aidoilta Ohukaiselta ja Paksukaiselta, enkä voisi kuvitella parempia valintoja näihin rooleihin. Kenties tärkeintä on kuitenkin, että Cooganin ja Reillyn välinen kemia iskee kunnolla ja he ovat täysin luonteva parivaljakko. Upeiden roolisuoritusten lisäksi itse hahmotkin, Stan ja Ollie ovat kiinnostavat. Elokuva osoittaa hyvin, että kaksikko oli tosielämässä hyvin erilainen kuin lavalla ja kameran edessä (vaikkakin välillä on vaikea erottaa, mihin Stan ja Ollie päättyvät ja mistä Ohukainen ja Paksukainen alkavat). Stan tekee täysillä töitä hahmojen eteen ja pohtii päivät läpi uusia vitsejä ja kohtauksia, kun taas Ollie haluaisi mieluummin pitää hauskaa ja pelata uhkapelejä. He eivät myöskään ole välttämättä ihan sellaiset ystävät kuin Ohukainen ja Paksukainen -elokuvat antavat ymmärtää. Elokuvassa pohditaankin, olivatko he sittenkään ystäviä, vai pelkkiä yhteistyökumppaneita?
     Elokuvassa nähdään myös Harry Potterista (2001-2011) tuttu Shirley "Murjottava Myrtti" Henderson Ollien vaimona Lucillena, Nina Arianda Stanin vaimona Idana, Rufus Jones Ohukaisen ja Paksukaisen managerina Bernard Delfontina, sekä Danny Huston elokuvayhtiön pomona Hal Roachina. Henderson ja Arianda ovat mainiot valinnat pääkaksikon rakkaiksi. Heidän hahmonsa ovat toimivasti erilaiset, Lucillen ollessa erittäin huolehtiva ja Idan ollessa hieman ylimielinen.




Vaikka Ohukainen ja Paksukainen eivät olleet minulle erityisen tuttuja entuudestaan, on Stan & Ollie niin taidokkaasti ja rakastavasti tehty elokuva, että tuntui siltä kuin olisin fanittanut kaksikkoa lapsesta asti. Kyseessä on äärimmäisen ihastuttava teos, minkä pariin lumoutuu välittömästi ja minkä vähän yli puolentoista tunnin kesto vierähtää ohi todella nopeasti. Leffa ei kuitenkaan koskaan kiirehdi, vaan se ehtii kertoa tarinansa kaikessa rauhassa ja luomaan aitoa tunnetta mukaan. Olin todella yllättynyt siitä, kuinka koskettava elokuva tästä komediaduosta onkaan saatu aikaiseksi. Jos siis odotat näkeväsi komediaelokuvan Ohukaisen ja Paksukaisen kulta-ajasta, tulee leffa tuottamaan pettymyksen. Elokuva nimittäin kertoo siitä ajasta, kun kaksikon suosio on alkanut katoilemaan ja monet luulevat jo heidän jääneen eläkkeelle. Stanin ja Ollien välillä on ollut ongelmia ja riitoja, ja uusi esiintymiskiertue lähtee aika takellellen käyntiin. Filmi on täynnä erinomaisesti kirjoitettua ja luotua draamaa, mitä vain vahvistaa pääkaksikon huikeat roolityöt. Reillyn ja Cooganin yhteistyötä on niin miellyttävää seurata läpi elokuvan, ettei ihme, että leffa onnistuu salakavalasti koskettamaan katsojaa syvästi.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että elokuvahistorian tunnetuimmasta komediakaksikosta olisi tehty pelkkä riipaiseva draamakertomus vailla iloa ja toivoa, ehei. Huumoria leffasta kyllä löytyy ja Ohukaisen ja Paksukaisen fanit riemastuvat varmasti, sillä suureksi osaksi huumori syntyy heidän teostensa kaltaisista hassutteluista. Kuten jo sanoin, lavalla Reilly ja Coogan katoavat täysin ja katsoja näkee vain Ohukaisen ja Paksukaisen, kun taas muuten on vaikea sanoa, ovatko Stan ja Ollie enää tavallisia ihmisiä lainkaan, vaan muuttuneet hieman liikaakin roolihahmoikseen. Elokuva nostaa jatkuvasti hymyn huulille ja siitä syntyy äärimmäisen lämmin olo, sillä on vain niin ihanaa huomata, kuinka huolella ja ihaillen tämä filmi on tehty. Stan & Ollie on suorastaan erinomainen elokuva, minkä katsominen tuntuu aivan mahtavalta. Se on täynnä hienoja hetkiä ja jälkikäteen näiden kohtausten muistelu nostaa joko hymyn takaisin huulille tai kyyneleet silmiin, riippuen siitä, mitä hienoa hetkeä milloinkin muistelee.




Elokuvan ohjaajana toimii Jon S. Baird, jonka edellinen filmi Filth (2013) on todella erilainen kuin tämä. Siinä, missä Filthissä Baird hyödynsi synkkää ja kieroa huumoria, Stan & Olliessa hän luo lämmintä ja kevyttä tunnelmaa, saaden kuitenkin aikaiseksi paljon liikuttaviakin tunteita peliin. Bairdin ohjaus on taiturimaista ja hän pitää elokuvaa hienosti kasassa. Jeff Popen käsikirjoitus on myös loistokas ja on hyvä, että hän ja Baird ovat päättäneet kertoa hieman toisenlaisen tarinan kuin monet katsojat voisivat odottaa. Pope on selvästi tutkinut paljon vanhoja Ohukaisia ja Paksukaisia löytääkseen oikeaa henkeä ja tyyliä omaan tekstiinsä. Stan & Ollie on myös teknisesti oivallinen teos. Se on todella hyvin kuvattu ja leikattu, minkä lisäksi lavastajat ja puvustajat ovat tehneet tarkkaa työtä luodessaan oikeanlaista ajankuvaa mukaan. Visuaalisesti filmi onkin kaikin puolin onnistunut. Äänimaailmakin on hyvin luotu ja Rolfe Kentin säveltämät musiikit tuovat oman lisänsä tunnelmaan. Ikonista Ohukaisen ja Paksukaisen tunnusrallatusta tietty kuullaan muutamaankin otteeseen elokuvan aikana.

Yhteenveto: Stan & Ollie on riemastuttavan erinomainen elokuva, mikä ihastuttaa sillä, kuinka huolellisesti legendaaristen koomikoiden tarina on kerrottu. Leffasta huokuu tekijöiden ihailu Ohukaista ja Paksukaista kohtaan, mikä saa heti alussa epäilevämmänkin fanin huojentumaan siitä, ettei legendojen muistoa ole pilattu. Elokuva uskaltaa kuitenkin ottaa hieman rohkeampaakin asennetta ja näyttää, ettei kaksikon elämä ollut pelkkää auvoa, minkä lisäksi leffassa pohditaan, oliko kaksikon ystävyys vain esitystä? Leffa onnistuu koskettamaan yllättävänkin syvästi, mutta samalla se myös nostaa hymyn huulille vähän väliä lämpimällä hengellään ja kuin suoraan Ohukainen ja Paksukainen -leffoista tutulla huumorillaan. Steve Coogan ja John C. Reilly ovat suorastaan täydelliset valinnat päärooleihin ja he muuttuvat aivan totaalisesti hahmoikseen. Coogan ja Reilly ovat opetelleet esikuviensa pienimmätkin ilmeet ja eleet, mikä herättää katsojassa tunteen kuin katsoisi aitoa Ohukaista ja Paksukaista. Suosittelenkin Stan & Ollieta erittäin lämpimästi kaikille kaksikon faneille. Lisäksi kuten huomasin omalla kohdallani, leffa toimii hienosti myös niille, joille kaksikko ei ole erityisen tuttu entuudestaan. Sen voin myös todeta, että aion tulevaisuudessa syventyä oikein kunnolla kaksikon elokuviin!




Kirjoittanut: Joonatan Porras, 3.2.2019
Lähteet: elokuvan tiedot www.imdb.com, www.en.wikipedia.org ja elokuvan juliste www.impawards.com
Stan & Ollie, 2018, Entertainment One, BBC Films, Fable Pictures, Laurel and Hardy Feature Productions, Sonesta Films


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti